Slipp onödiga klick, bli en tangentbordsninja

150322-tangentbord

Känner du också att varje moment vid datorn tar för lång tid? Klick, klick klick. En rad små rörelser som alla kräver koncentration och muskelkoordination. Snabba genvägar, visst vore det bra? Här är 22 sätt att förenkla livet framför din Mac eller pc.

 

Bland det första en programmerare eller tidningsredigerare lär sig är att använda snabbkommandon så mycket det bara går. Få saker spar så mycket tid och kraft som snabbkommandon. "Tangentbordsninjor" kallas skämtsamt personer som är sådär ruskigt bra på snabbkommandon. Ninjorna var soldater i det feodala Japan och idag används ordet ninja ofta som en förstärkning till andra ord för att visa förmåga och kraft.

Varför inte bli en ninja du också? Det tar bara några minuter att lära sig och när snabbvägarna sitter där sparar du klick varje dag. Dessutom blir du mer avspänd i axlar och armar.

7 grundläggande snabbkommandon

Säkert kan du redan snabbkommandona för kopiera, spara, klistra in och ångra? Kör du Mac, ersätt Ctrl med KOMMANDO-tangenten, "kringlan" som liknar symbolen för fornlämningar.

    Ctrl S = Spara dokumentet
    Ctrl A = Markera allt
    Ctrl C = Kopiera markerad text eller fil
    Ctrl X = Klipp ut markerad text eller fil
    Ctrl V = Klistra in texten eller filen igen
    Ctrl Z = Ångra senaste åtgärden (väldigt behändig funktion)
    Ctrl P = Skriv ut


6 bra snabbkommandon för PC

Använd från och med nu alltid snabbkommandona för att öppna utforskaren, dölja skrivbordet, söka dokument och växla mellan program. Skriv ut kommandona och häng dem vid datorn. Öva. WIN står för Windowstangenten, den som ser ut som ett fönster.snabbkommando

    ALT+TAB. Växla mellan program och fönster.
    Bläddra enkelt mellan dina program. (Tabknappen sitter uppe till vänster, två pilar som går i motsatt riktning)
    WIN+D. Dölj allt, visa mig skrivbordet.
    Väldigt användbart.
    WIN+E. Den här datorn.
    Fönstret ”Den här datorn”, även kallad Utforskaren, vill man ju ofta öppna för att komma åt sina mappar, ladda in bilder och så vidare. Nu kan du  
    göra det helt utan musklick! (Jämför med ”högerklicka på startknappen och välj Utforska” – mycket krångligare.)
    WIN+F. Sök.
    ”Hm, var la jag nu det där dokumentet?” WIN+F är ett ovärderligt snabbkommando för att snabbt hitta ett dokument eller en mapp.
    Ctrl + Pil. Markera ord snabbt och flytta pilen mellan ord.
    Underlättar när du skriver dokument och ska rätta. Du har prompten stående mellan två ord. Tryck ner Ctrl och pila höger eller vänster för att
     hoppa mellan orden. Du flyttar markören ett ord i taget.
    Ctrl + Shift + Pil = Samma sak fast här markerar du text ett ord i taget. Bekvämt att slippa musklicka för att markera ord.
    WIN+programnamn. Öppna ett nytt program snabbt.
    Tryck ner WIN-tangenten och skriv de första bokstäverna i programmet, till exempel Ex ... för Excel. Den här funktionen gäller Windows 8, inte
    Windows 7.

 7 bra snabbkommandonör Mac

    KOMMANDO+TAB. Växla mellan program och fönster.
    KOMMANDO+F3 Dölj allt, visa mig skrivbordet.

snabbkommando

    Hitta program Finder.
    Fönstret ”Den här datorn” på PC motsvaras bäst av Finder. Om du vill öppna ett nytt Finder-fönster klickar du på Finder-symbolen nere i Docklisten och väljer sedan Arkiv > Nytt fönster.
    KOMMANDO+MELLANSLAGSTANGENT. Sök.
    Programmet där du söker allt på Macdatorn heter Spotlight.
    KOMMANDO+PIL. Fytta pilen mellan ord.
    Underlättar när du skriver dokument och ska rätta. Du har prompten stående mellan två ord. Tryck ner KOMMANDO och pila höger eller vänster för att hoppa mellan orden.
    KOMMANDO+Shift+4. Skärmdump.
    Slå KOMMANDO+Shift+4, markera den del av skärmen du vill avbilda och klicka retur. Bilden lägger sig på skrivbordet. Motsvarar skärmklippverktyget på en PC.
    Fn+Backsteg. Delete.
    På Mac finns ingen Deleteknapp som raderar text till höger om prompten, bara till vänster. Använd fn-knappen + backsteg!


2 bra snabbkommandon för webbläsaren

    F3. Sök ord på en webbsida.

    F5. Ladda om sidan.
    Chrome, Explorer och Firefox: Ladda om sidan med F5. Vill du ladda om hela cachminnet väljer du Ctrl-F5.


Källa: Visma

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar