Anders Anderssons tips om lön och pension

160531-anders-a.jpg
Anders Andersson delade med sig av många goda råd på Nätverket Österlens möte i Simrishamn den 27 maj.

Ta ut pension innan du blir pensionär och lön ur bolaget när du slutat jobba. Det rekommenderade Anders Andersson på nätverksträffen i Simrishamn. Här förklarar han hur det hänger ihop.

– Den märkliga effekten beror på att jobbskatteavdraget blir extremt bra från och med det år man fyller 66 år, samtidigt som de sociala avgifterna nästan halveras, säger Anders Andersson.

Jobbskatteavdraget förbättras då på detta sätt:
• 20 procent av inkomst av aktiv näringsverksamhet (enskild firma och handelsbolag) och lön (anställda i exempelvis eget bolag) blir skattereduktion för de första 100 000 kronorna. För det som ligger över blir det 5 procent.

20 000 i skattesänkning
Det betyder en ren skattesänkning på 20 000 kronor per år för den som tar ut 100 000 kronor i årslön. Skatten på pension blir därför högre än för arbetsinkomster, vilket är ett argument för att inte teckna pensionsförsäkring för aktiebolag.

I ett aktiebolag går det att ta ut lön även efter det att man slutat jobba, vilket inte går i enskild firma.

Inkomster i bolaget
För bästa skatteeffekt bör bolaget ha inkomster samma år som bolaget betalar ut lön. Sådana inkomster kan naturligtvis vara fakturerade belopp, men också periodiseringsfonder som återförs till beskattning efter avsättningar under tidigare år. Det kan också vara reavinster efter aktieförsäljning. Om bolaget har en löneutgift till sin ägare på 100 000 kronor och samtidigt en återförd periodiseringsfond på samma belopp blir det ingen bolagsskatt alls.

En del yngre företagare har pensionerade föräldrar som arbetar oavlönat i företaget med kanske städning eller lagerarbete. Med tanke på skatteregeln kanske det kan vara idé att betala ut lön till dem.

De sociala avgifterna som tas ut är 16,36 procent från och med det år man fyller 66 år, drygt häften av normala avgifter. Dessa avgifter betalas dessutom delvis tillbaka i form av höjd pension.

Förberedelser inför pensionen
Du som är i 60-årsåldern kan börja förbereda dig på att ta ut lön som pensionär genom att göra så här, enligt Anders Andersson:
• Minska din lön från bolaget under några år före 66 år. För att få tillräckligt med pengar att leva av tar du i stället ut pension från dels privata pensionsförsäkringar och dels av den allmänna pensionen. Sätt samtidigt av pengar till periodiseringsfond.
• Från och med det år då du fyller 66 år tar du ut 100 000 kr i årslön och ger eventuellt också lön till din maka/make. Den löneutgift som ditt bolag då får kvittar du mot periodiseringsfonder som tas upp till beskattning eller mot kapitalvinster efter försäljning av värdepapper. Gör på det sättet år för år så länge det finns pengar kvar i bolaget.

Fler råd från Anders: www.andersandersson.se/mina-råd
Köp signerade ex av Anders bok "Mitt liv med dina pengar" (pengarna går till Läkare utan gränser): www.andersandersson.se/boken

Källa: Nätverket Österlen/Fredell

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar