Makt gör dig till en lyckligare person

130201_maktTidigare har det sagts att makt gör dig olycklig och ensam. Ny forskning har en annan syn på saken.

Den nya studien visar att man inte behöver bli deprimerad av makt. Känslan av att ha makt kan rent ut sagt göra dig glad. Yona Kifer och hans kollegor från Tel Aviv University i Israel utförde experimentet. Forskarna undersökte över 350 människor för att avgöra om inre känslor av makt hör ihop med subjektivt välbefinnande i olika sammanhang: exempelvis på arbetet, med vänner eller i romantiska situationer.

Resultatet visade att en person som känner makt i dessa sammanhang är nöjdare. Tydligast var det på arbetsplatsen. De som hade mer makt på jobbet var generellt 26 procent lyckligare än de mindre inflytelserika kollegorna. Maktskillnaden i lycka var inte lika stor när det kom till vänskap och kärlek. Forskarna tror att detta beror på att vänskap och romantiska relationer associeras med snarare en gemenskap än en maktkänsla.

I det andra och tredje exprimentet testar Kifer och hans kollegor orsakssambandet mellan makt, känslan av äkthet och allmänt välbefinnande, genom att manipulera varje faktor självständigt. De resultaten visade att människor i en maktposition känner sig mer "äkta" och "sanna mot sig själva". De känner att deras handlingar kommer från deras tro och önskningar och ingen annans. Det är ökningen av denna "äkthet" som leder till belåtenhet och lycka.

Källa: Internet




Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar