Varför äter vi pepparkakor?

121222_pepparkakor
Den 9 december är det pepparkakans dag i Sverige men kakan äts egentligen året om och avnjuts av människor runt om i hela världen.
Pepparkakan som vi känner den är en tunn, spröd kaka som får sin unika smak från kryddor som ingefära, nejlika och kanel.

Det första dokumenterade ätandet av pepparkakor i Sverige dateras 1300- talet då nunnor bakade och åt dem i medicinskt syfte. De stackars nunnorna hade våldsamma magbesvär samt problem med matsmältningen och kryddorna i pepparkakan underlättade det hela. På den tiden var ingredienserna förutom de vi har idag, även peppar, kardemumma, anis, fänkol, cederolja, citron- och pomeransskal.

Det är inte många som vet att man, redan på 1800-talet före Kristus, avnjöt denna kaka. De romerska krigarna i Mesopotamien fick med sig pepparkakan ut i fält när de skulle strida och resa långt. Pepparkakan har egenskapen att den är mycket hållbar och inte möglar så den var utomordentligt bra som proviant vid långa resor för de hungriga soldaterna.

Och alla har vi väl hört att man blir snäll av att äta pepparkakor. Bilden av att mormor står med en pepparkaksburk i handen och bjuder alla barnen vid juletid samtidigt som hon säger "ät en pepparkaka till så blir ni snälla" lever kvar än idag. Men vart kommer den ifrån?

Unionskungen Hans av Sverige, Norge och Danmark som regerade mellan år 1497 och 1501 var ofta på mycket dåligt humör. Han blev ordinerad pepparkakor av sin doktor då ryktet sade att man blev glad om man åt dem. Uppgifter från apoteket i Köpenhamn visar att det skickades kilovis med pepparkakor till det kungliga slottet och till kung Hans. Därmed föddes myten om att man blev snäll om man äter pepparkakor.

Källa: Lyckas Med Mat

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar