Fåmansbolag populärare än enskild firma

120622_famansbolag 
Sedan 2006 har skattereglerna för fåmansbolag blivit allt mer generösa. Två forskare konstaterar nu att fler företagare därför också väljer att bilda fåmansbolag i stället för enskild firma.

De allra flesta aktiebolag och handelsbolag är fåmansbolag. Det innebär att bolaget består av fyra personer eller färre som äger mer än 50 procent av bolaget. Från och med 2006 och framåt har maxbeloppen för kapitalinkomster i fåmansbolag ökat.

Samtidigt har skatten på dessa inkomster sänkts från 30 till 20 procent. Det visar en ny forskningsstudie från Karin Edmark på Institutet för Näringslivsforskning och Roger Gordon från University of California i San Diego.

Skattereformens vinnare
De stora vinnarna på skattereformen har varit fåmansbolagsägare med höga kapitalnivåer och lönesummor. För många företagare med medelhöga eller höga inkomster har det därför blivit mer lönsamt att driva fåmansbolag än att vara enskild näringsidkare.

Resultaten från studien visar också därför att en procent högre nettoinkomst av att ha fåmansbolag i stället för enskild firma, leder till att knappt en procent fler företagare väljer fåmansbolag som bolagsform.

» Läs mer om studien på Institutet för Näringslivsforsknings webbplats

Källa: Internet



Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar