Lägre vinst hos företag med kvinnlig vd

140310-vd

Företag som leds av kvinnliga vd:ar har lägre vinstmarginal än företag som leds av manliga vd:ar. Det visar en undersökning från Företagarna som presenterades på DN:s debattsida i går. Vad skillnaderna beror på är oklart.

Oavsett vilka orsaker som ligger bakom så är det ett problem som måste tas på allvar, skriver Företagarnas vd Elisabeth Thand Ringqvist i debattartikeln.

Omfattande material
Företagarnas undersökning grundar sig på en analys av lönsamheten i mer än 125.000 företag uppdelade på kvinnliga och manliga vd:ar. De som leds av kvinnor har en vinstmarginal på i genomsnitt 7 procent, medan de som leds av män har en genomsnittlig vinstmarginal på 8,4 procent.

Skillnaderna kvarstår även med hänsyn till företagets ålder, soliditet, antal anställda, bransch och geografisk placering.

Elisabeth Thand Ringqvist menar att det är en allvarlig upptäckt som påverkar strävan mot ett mer jämställt näringsliv negativt. Företag med lägre marginaler är mer sårbara vid ekonomisk nedgång och vinstmarginalen påverkar också expansionsmöjligheterna, skriver hon.

Orsakerna kan vara många
I debattartikeln säger hon sig inte sitta på svaren till varför det ser ut så här, men lyfter några tänkbara förklaringar:

"En uppenbar möjlighet är att kvinnor är sämre än män på att ta betalt för samma produkt eller tjänst"

"En lika uppenbar möjlighet är att det faktiskt har att göra med hur män och kvinnor bemöts i näringslivet."

"En tredje möjlighet är att vinstmarginalen är lägre därför att kvinnliga vd:ar till exempel investerar mer i sin personal."

 

Källa: Visma

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar