Årets mest träffande ord 2013

131228 nyaord


Nu är årets nyordslista här med åtskilliga träffande uttryck och begrepp. Vet du vad ord som selfie, nätvandra, rutkod och utsmarta betyder?

Det tillkommer nya ord varje år. Ord med kopplingar till innovationer, trender och beteenden. Många ord passerar ganska obemärkt medan andra fastnar som ett smartplåster.

Varje år sammanställer Språkrådet en lista med nya ord som man bedömer tillkommit och etablerats under det gångna året. Listan kallas Nyordslistan och innehåller de mest träffande nya orden med förklaringar och ursprung. Vet du till exempel vad selfie, gubbploga, hästlasagne och nagelprotest innebär?

Gubbploga innebär att bilvägar prioriteras framför busshållplatser, gång och cykelvägar vid snöröjning, men används även i överförd betydelse.

Hästlasagne kommer från skandalerna med odeklarerat hästkött i maten och används för något med låg kvalitet och oklart ursprung.

Nagelprotest är en protest som uttrycks genom att man målar naglarna i symbolisk färg.

Fäbodifiering är ett annat nyord i listan som avser en trend där storföretag marknadsför masstillverkade produkter som småskaliga, närproducerade och autentiska.

Vad smartplåster är för något hittar du också i Nyordslistan mellan sextremism och snippgympa.

Källa: Visma

 

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar