Tuffare hitta riskkapital

140108-riskkapital

Det har blivit svårare att hitta pengar till nystartade företag. Riskkapitalet har mer än halverats sedan 2008 och väntas krympa ytterligare.

År 2008 investerades 4,8 miljarder kronor enligt Svenska riskkapitalföreningen. År 2012 investerades bara 1,8 miljarder och i år väntas investeringarna bli ännu mindre.

Frustrerade företagare
– Det är många företagare som är frustrerade, säger Mikael Karlsson, vice vd på Almi invest, som är ett statligt riskkapitalbolag, till TT.

Det finns flera förklaringar till nedgången. Finanskrisen är förstås en viktig anledning. Investeringar i IT-branschen på 2000-talet är en annan där pengar satsades allt för lättvindigt.

Överetablering i IT-branschen
– Det var en överetablering. Det fanns för mycket pengar och då drar det ner avkastningarna. Forskning har visat att det i huvudsak är unga företag som driver sysselsättningen. Om de inte har incitament eller möjlighet att växa så drabbar det sysselsättningen, och i förlängningen inkomsterna i landet, säger Per Thulin, som forskar om entreprenörskap vid KTH, till SR Ekot.

Svenska riskkapitalföreningen »

Källa: Visma

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar