40-plussare mest effektiva

120401_aldre

Är du 45-49 år? Grattis - då är du mest produktiv på jobbet.
Det här visar en undersökning gjord av det tyska arbetsministeriet, rapporterar TT.

Enligt rapporten överträffar personer som närmar sig 50-årskalaset ungdomlig arbetsiver.
"Det handlar naturligtvis om erfarenhet och erfarenhet tar tid att skaffa sig. En ytterligare förklaring är att man hunnit söka sig till rätt bana vid den högre åldern. Ett tredje skäl är att man börjat avveckla familjeansvaret och det är färre 50-åringar som har små barn", säger Thomas Lindh, professor i arbetsmarknadsekonomi vid Institutet för framtidsstudier.

Även personer över 50 år presterar bättre än de under 35. Trots det upplever många äldre att de har svårigheter med att komma tillbaka på arbetsmarknaden efter att ha förlorat sitt jobb.

Rapporten som har lagts fram av det tyska arbetsministeriet går stick i stäv med alla fördomar om att äldre presterar sämre än yngre i arbetslivet. Mellan 20 och 29 presterar tyskarna sämre än genomsnittet, efter 30 ligger de något över snittet och ökar stadigt till 49 års ålder. Därefter backar produktiviteten något mellan 50 och 60, men ligger fortfarande på en högre nivå än innan snittet för 35-åringar.
Annons:

Allra bäst presterar 45–50-åringar i organisationer där det finns jobb som är särskilt lämpade för åldersgruppen. Då kan produktiviteten bli två procent bättre än genomsnittet på arbetsmarknaden.

Svenska studier pekar åt samma håll, där forskare studerat företag med hög medelålder och låg produktivitet.

– Företag som inte är lönsamma har svårt att rekrytera och med tiden stiger medelåldern i företaget. Men här är det viktigt att se vad som är orsak och verkan. I våra studier har vi jämfört företag med varierande ålderssammansättning och lönsamhet. Resultaten visade att den låga produktiviteten inte hade något samband med de anställdas ålder, säger Thomas Lindh, professor i arbetsmarknadsekonomi, till tidningen Ingenjören.

Tyskland har beslutat att höja pensionsåldern från 63 år till 67 år och landet visar en hög ambitionsnivå för att behålla äldre i arbetslivet. Sedan år 2000 är Tyskland det land i EU som ökat anställningsgraden bland 60–64-åringar allra mest.

Däremot är Tyskland efter Sverige när det gäller sysselsättningsgrad för 55–59-åringar, 76 procent jämfört med 92 procent. Toppar statistiken gör Japan med 97 procent och en pensionsålder på 69 år.

I botten av de undersökta länderna hamnar bland annat Italien och Belgien, med en  pensionsålder på 60 respektive 65 år.
Källa: Internet