Förebygg sjukskrivning - och få bidrag för det

140615-fk
Som arbetsgivare kan du få bidrag för insatser som förebygger och förkortar sjukfall. Försäkringskassan har redan betalat ut närmare en miljon i arbetsplatsnära stöd.

Från den 1 april 2014 kan du som arbetsgivare få ekonomiskt stöd för att utreda behov av anpassning eller andra åtgärder för att underlätta sjukskrivnas återgång i arbete. Stödet är tänkt att stimulera arbetsgivare till att genomföra individuella insatser och värna de anställdas hälsa.

Kräver godkänd anordnare
– Bidrag ges när det arbetsplatsnära stödet köps in och utförs av en godkänd företagshälsovård eller annan godkänd aktör. Stödet omfattar hjälp att kartlägga behov av anpassning av den anställdes arbetsuppgifter och arbetstider eller för konsultation kring arbetshjälpmedel, skriver Försäkringskassan.

Max 7.000 kr per insats
Sedan stödet infördes den 1 april i år har Försäkringskassan betalat ut ca 925.000 kronor till arbetsplatsnära stöd. Det stora flertalet av insatserna har riktats till kvinnor. Stödet betalas ut med max 7.000 kronor per insats. För att bli en godkänd anordnare ska man uppfylla vissa kriterier som anges i den ansökan som man fyller i. Bidraget gäller inte för medicinsk eller annan behandling.

Arbetsplatsnära stöd i siffror

    427 insatser har godkänts
    326 kvinnor och 101 män har fått möjlighet till riktade insatser
    69 företag har beviljats stöd
    925.010 kronor har betalts ut i arbetsplatsnära stöd hittills under april och maj 2014


Så ansöker du »

Krav för att få ansökan godkänd »

Källa: Visma

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar