151116-huspriser2010-2015.jpg

Lugn prisutveckling på bostäder på Österlen

Huspriserna på Österlen står mer stilla än i övriga landet. Det här visar färska siffror från Mäklarstatistik.

Under de tolv senaste månaderna ökade priset på villor med 12 procent i Sverige. Men i Skåne stannade ökningen på 9 procent och på Österlen ligger priserna i stort sett stilla.

I Ystad var prisökningen 1 procent, medan priserna sjönk med 2 procent i. Tomelilla saknas i statistiken från den 31 oktober.

Upp i kvartal 3
Däremot finns samtliga tre kommuner på Österlen med i bostadssajtens Booli kvartalsstatistik för de senaste sex åren. Då går det också att jämföra hur utvecklingen i tredje kvartalet – som alltmer blivit den stora försäljningsperioden i stora delar av landet – ser ut i området.

Sedan 2010 har priserna under perioden juli-september ökat med 14 procent på Österlen. Om man tittar på 2015 låg prisnivån i Ystad 19 procent högre fram till och med kvartal 3 i år än förra året. Simrishamns priser hade blivit 13 procent högre medan husen i Tomelilla var 1 procent dyrare.

Dämpade priser i storstäderna
För landet som helhet konstaterar Mäklarstatistik att ”även om priserna fortfarande rör sig uppåt har ökningstakten dämpats något”. Dämpningen är inte minst tydlig i storstäderna.

Genomsnittspriset för en villa i Sverige är för närvarande 2,8 Mkr. I Ystad är snittpriset 2,5 miljoner, i Simrishamn 1,9 miljoner och i Tomelilla 1,1 miljon.

Som jämförelse kostar ett hus i Stockholm i snitt 5,4 miljoner och i Malmö 3,3 miljoner.

Grafiken visar genomsnittspriserna på Österlen under kvartal 1 till och med 3 för åren 2010-2015. Den statistiken har vi fått från bostadssajten Booli.

Källa: Nätverket Österlen/Fredell

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar