Bättre företagsklimat i Österlens kommuner

160526-kommunprispall.jpg

Företagens betyg på kommunernas arbete med att förbättra företagsklimatet sjunker överlag runt om i landet. Men inte på Österlen. Här blir betygen bättre.

I Ystads fall är det till och med så att företagsklimatet är det bästa sedan Svenskt Näringsliv började sina kvalitetsundersökningar i början på 2000-talet. I Tomelilla och Simrishamn har betygen varit något bättre tidigare, men i båda kommunerna är företagen mer nöjda i år än de var i fjol.

Företagsklimatet viktigt
- Sverige behöver många nya jobb. Det förutsätter att fler företag kan och vill anställa. Företagsklimatet borde därför vara en högt prioriterad fråga för politiker på alla nivåer, säger Christer Östlund på Svenskt Näringsliv i en kommentar till deras attitydundersökning.

Svenskt Näringslivs stora enkätundersökning om företagsklimatet med svar från drygt 31 000 företagare från hela Sverige visar som sagt att företagsklimatet försämras både på nationell nivå och i många kommuner runt om i landet.

Godtagbara betyg
På nationell nivå når företagsklimatet i Sverige 3,2 i betyg på en skala där 1 står för Dåligt och 6 för Utmärkt. Årets snittbetyg 3,2 motsvarar Godtagbart och är det lägsta betyget sedan mätningarna påbörjades.

160526-diagram-ystad.jpg

Ystad, som för övrigt var Årets nyföretagarkommun i landet 2015, hamnar gott och väl över riksgenomsnittet när det gäller företagarnas nöjdhet med ett betygsvärde på nästan 3,8.

160526-diagram-tomelilla.jpg

Tomelilla klarar sig också över riksgenomsnittet med sitt betyg för 2016 på 3,3. Däremot ligger Simrishamn – Årets nyföretagarkommun 2014 – kvar under rikssnittet med ett betyg på knappt 2,75. Det är dock något bättre än året innan.

160526-diagram-simrishamn.jpg

Se hur andra gjort
– Ett bra första steg för kommuner som vill förbättra sitt företagsklimat är att se vilka kommuner som lyckas bäst på varje enskilt område och lära av dem. Det finns goda exempel runt om i landet. Men de måste bli många fler, säger Christer Östlund.

Hela undersökningen med samtliga inbördes rankningar av landets kommuner presenteras i september. När det gäller Österlen kan vi dock redan presentera en inbördes rangordning mellan Ystad, Tomelilla och Simrishamn i grafiken ovan.

Vill du läsa mer om 2016 års undersökning klickar du här.

Källa: Nätverket Österlen/Fredell

 

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar