Nyföretagandet på halvfart – utom i Tomelilla

160905_Helena_Berlin.jpg
Tomelillas utvecklingschef Helena Berlin är glad över nyföretagandet i kommunen.   Foto: Hanseric Jonsgården

Det hittills starka nyföretagandet på Österlen har dämpats något över sommaren. Dock inte i Tomelilla. Där har man redan fått fler nya företag än som registrerades under hela förra året.

I augusti registrerades sammanlagt 20 nya företag i Ystad, Simrishamn och Tomelilla mot 28 under motsvarande månad i fjol. Det motsvarar en minskning med drygt 28 procent.

Bortsett från någon enstaka månad har registreringen av nya företag minskat ända sedan årets början i både Ystad och Simrishamn. Ystad har ett tapp på 18 procent och Simrishamn med 7 procent.

Tomelilla ångar på
I Tomelilla är det precis tvärtom. Sedan årets början har nyföretagandet ökat med 93 procent. 54 nya företag hittills i år är till och med 9 fler än hela tillskottet under förra året.

- Det finns många duktiga och företagsamma medborgare i vår kommun. Dessutom visar de positiva siffrorna att vi gör rätt saker från kommunens sida när det gäller att ge företagarna de bästa förutsättningarna, säger Helena Berlin, som är utvecklingschef i Tomelilla.

Bra samlad utveckling
Sedan början av året har 235 nya företag registrerats på Österlen, att jämföra med 239 vid samma tid i fjol eller ett minus på 1,7 procent. I landet som helhet minskade nyföretagandet med 5,8 procent i augusti, men ligger på plus 7,7 procent sedan årsskiftet, enligt Bolagsverkets statistik.

Den något blygsammare utvecklingen i Ystad och Simrishamn ska också ses i ljuset av att båda fick osedvanligt många nya företag 2014 och 2015. De åren utsågs de båda kommunerna till Årets nyföretagarkommun i Sverige.

160905_nya_foretag_aug.jpg

Konkurserna fortsätter att ligga på en låg nivå. Hittills i år har 11 företag gått i konkurs på Österlen, vilket ska jämföras med 27 företagskonkurser perioden januari-augusti förra året. Det motsvarar en minskning med 59 procent. I landet som helhet ligger minskningen i år på 7 procent, enligt Upplysningscentralen, UC.

Dämpad nybilsförsäljning
Försäljningen av nya bilar gick ner i Simrishamn (-18 procent) och Ystad (-16 procent), men ökade i Tomelilla (+9 procent) under augusti månad. Totalt gav det en minskning på Österlen med 9 procent, medan nybilsförsäljningen i hela landet ökade med drygt 3 procent.

Sedan årsskiftet har antalet nya bilar ökat med 8,4 procent i hela Sverige, medan nybilsförsäljningen på Österlen under samma period har ökat med 4,5 procent, enligt SCB och Trafikanalys.

Hittills i år har det sålts 1 660 nya bilar i Ystad, Simrishamn och Tomelilla mot 1 588 till och med augusti i fjol. Tack vare ett starkt första halvår svarar bilhandeln i Ystad för hela ökningen.

Drygt hälften (51,6 procent) av årets nya bilar på Österlen är dieseldrivna, medan bensinbilarna svarar för 45,6 procent. Resten utgörs av el-, gas- och hybridbilar. Noterbart är att inte en enda ny etanoldriven bil registrerats på Österlen sedan september 2014.

Mer lokal bilstatistik hittar du i denna pdf-bilaga.

Källa: Nätverket Österlen/Fredell

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar