01
 
Flygande start för Friska Familjen!
Evenemang på Ystad Saltsjöbad
Mat, motion och mångkulturella möten med människor.
Att god hälsa består av så mycket mer än bara frånvaron av sjukdomar var huvudtemat vid evenemanget Friska Familjen som ägde rum på Ystads Saltsjöbad andra söndagen i advent.
 
I tider då influensa och vinterkräksjuka härjar, är friska familjer kanske mer undantag än regel. Inte desto mindre var just ”Friska familjen” etiketten på det evenemang som Piggehlin – Barnens resebyrå arrangerade på Ystads Saltsjöbad andra söndagen i advent.

Föredrag och brunch
Friska var även det rätta ordet för de vindar som piskade mot fasaden till ett av landets ledande SPA-hotell denna förmiddag. Innanför densamma spreds dock värmen i form av dynamiken mellan ett 40-tal vuxna och barn som samlats för att lyssna till intressanta föredrag och efteråt avnjuta en delikat brunch med färska bär och chokladfontän som grädde på moset.
– Det här var ett trevligt initiativ. Jag är själv väldigt intresserad av kostens betydelse för vårt välmående och hur viktigt det är vad vi stoppar i oss, sade Åsa Nyman som i likhet med flera av evenemangets andra deltagare är allergiker.
Åsas mjölkproteinallergi upptäcktes för 15 år sedan och sedan dess har oerhört mycket hänt när det gäller allergikers möjligheter att trots sin begränsning äta gott och nyttigt.

Socialt handikapp
Om detta och mycket annat kring just allergier pratade allergikonsulten Cecilia Brytmark.

Sia gav nyttiga tips för hur exempelvis mjölk, mjöl  och äggprodukter kan bytas ut i matlagningen och hon gav en intressant inblick i ämnet och vilka olika typer av allergier som finns.
– Att ha en allergi är även ett socialt handikapp eftersom det kan hindra den utsatte från att bevista vissa sammanhang. Det finns till exempel dem som är så känsliga mot nötter att de inte ens kan gå in i en mataffär, sade Sia som också betonade vikten av en korrekt terminologi och gav exempel på missförstånd som kan uppkomma när det brister i kommunikationen.

Att just allergi stod i fokus under temadagen var ingen tillfällighet. Arrangören Piggehlin – Barnens Resebyrå – är ett av få reseföretag som verkligen har gjort det till ett koncept att ta hänsyn till denna aspekt i paketeringen och planeringen av resor.
– Jag vill att alla ska kunna följa med och känna sig trygga på mina resor. Därför är jag oerhört noggrann och minutiös i planeringen av resorna och kan ta hänsyn till önskemål på individnivå, sade Ingrid Ehlin som driver Piggehlin vars koncept och utbud vi återkommer till senare i texten.

02
“Näringsnörd” väckte tankar
Innan Ingrid presenterade sina resor bjöds vi på en intressant halvtimme signerad den vid Karolinska Institutet utbildade nutritionisten – själv kallar han sig näringsnörd” – David Jonsson, som i sitt inledningsframförande summerade arrangemangets kärna.
– God hälsa består av så mycket mer än frånvaron av sjukdomar. Som fysisk träning, god mat och rika upplevelser, sade David.
Näringsfysiologen från Stockholm lyfte fram vikten av att inte hämma våra barns aktiva liv genom att begränsa dem för mycket.
– Människan är skapt för att röra på sig och för barn är det naturligt att utforska sin fysiska förmåga och testa nya saker. Ge dem fritt spelrum under trygghet så utvecklas de bättre, menade David som även uppmanade oss till att satsa på en mer långsiktig träning.

Träningen – en pensionsförsäkring
 – Lägg ner Beach 2014-projektet! Se träningen som en sorts pensionsförsäkring. Satsa på att vara fysiskt välmående när du är 70 år istället, som bonus kommer du att vara i form redan till sommaren.
Vidare beklagade David Jonsson den nedskärning av skolgymnastiken som den då sittande regeringen drev igenom under 1980- och 1990-talen.
– Det var inte särskilt smart. Tvärtemot deras teorier om att svenska barns prestationer i skolan skulle hämmas av fysisk aktivitet, så visar det så kallade Brunkefloprojektet att effekten på skolarbetet är positiv hos dem som får röra på sig mycket, sade David Jonsson.

Resor skapar samhörighet
Tränat och rört på sig har sannerligen Ingrid Ehlin gjort i sina dagar, såväl som barn och som vuxen.
Hon har varit skidåkare på toppnivå, klättrat i berg i alperna - och sprungit på Lidingöloppets erkänt tuffa bana. Nu vill hon berika familjers vardag med aktiva resor fokuserade på allergi- och barnvänlighet.
– Piggehlin är resebyrån för alla barn och vuxna med barnasinnet kvar. Jag arrangerar resor som är trygga för alla och som skapar samhörighet mellan flera generationer i familjen, säger Ingrid som redan skapat sig ett gott renommé för sin kvalitetssäkring kring resor med hänsyn till personer med allergier.
I utbudet hos Piggehlin – Barnens Resebyrå, finns bland annat resor till Astrid Lindgrens Värld, Legoland och Disneyland Paris. Just dessa resor lottades för övrigt ut under Friska Familjen-evenemanget, till tre lyckligt lottade familjers stora glädje.

Hittat rätt
Piggehlin arrangerar också skidresor till Zermatt, kryssningsresor och cityweekend till exempelvis London. Utbudet vidgas hela tiden och trots att hon bara är inne på sitt andra verksamhetsår känner Ingrid Ehlin att hon hittat rätt nisch.
– Jag brinner för att hjälpa andra att uppfylla sina mål och drömmar och hitta nya utmaningar i livet. För det är bland annat det resor handlar om.
– Inte minst känns det viktigt att berika våra barns liv med upplevelser och erfarenheter om andra länder och kulturer. Barn gör som bekant vad vi gör och inte vad vi säger, sade Ingrid.
Hos Piggehlin kan man också skapa sin önskeresa som Ingrid med hjälp av sitt nätverk skräddarsyr utifrån de önskemål som kunden ställer.
Kanske något att ha i åtanke så här när julklapparna ska inhandlas. För säg den julklapp som smäller högre än en resa?
God hälsa kanske, men i det begreppet är ju som vi just fått inpräntat upplevelser en viktig beståndsdel.
Nästa evenemang i Piggehlins regi går under namnet ”Leva gott med allergier” och äger rum på Örums Nygård den 1-2 februari.

För mer information om Piggehlin – Barnens Resebyrå, kontakta Ingrid Ehlin på 0411-55 05 55 eller surfa in på www.piggehlin.se

Text och foto: Kostas Foussianis
E-post: resereportern@gmail.com
 
– Jag fick jobb som marknadschef på Persöner i Ystad men startade så småningom en egen inredningsarkitekturbyrå med basen i Göteborg. Vi jobbade med objekt över hela skandinavien och affärerna gick strålande.
Ända fram till 1991.
Då kom den stora bankkrisen.
Den slog till lika oväntat som obarmhärtigt.
– I princip hela arkitektbranschen stod utan arbete men jag hade som tur var redan uppgraderat min kompetens genom att utbilda mig till fastighetsmäklare. Så jag sadlade om ganska snabbt, säger Hardy medan Waldy pockar på uppmärksamheten vid ett av bordsbenen.
Hardy grundade SMP – en traditionell mäklarbyrå med småhus och bostadsrätter till försäljning. Senare utvecklades verksamheten när fokus kom att riktas mot den tysktalande marknaden. I samverkan med ett antal andra mäklare tog Hardy fram en huskatalog med ett 80-tal objekt i södra Sverige.

REPORTAGE OM OCH MED MEDLEMMAR

17 juli - 2024

Företag i Nätverket: Dortek

Dortek gick från konkurs till branschvinnare på sju år Det här är berättelsen om ett företags korta resa från konkurs till succé…
DSC 2169
4 juni - 2024

Företag i Nätverket: Friskis&Svettis

Friskis&Svettis – en social mötesplats för bättre hälsa Nytt läge, nya lokaler och ett nytecknat medlemskap i Nätverket Österlen…
14 Maj - 2024

Företag i Nätverket: Room Expo

Hållbar inredning är RoomExpos vinnande koncept Med en brinnande passion för möbler och design som grundpelare har…
16 april - 2024

Företag i Nätverket: Bilmånsson

Hjärta och kompetens visar vägen för pigg 102-åring Med några av världens mest kända och respekterade bilmärken i sin portfölj…
5 april - 2024

Företag i Nätverket: Toyota Sydost

”The Toyota Way” är motorn bakom succén för lokala bilfirman Omsättningen stiger, vagnparken är under kraftig utveckling och…
7 december - 2023

Företag i Nätverket: Preem

Hos Preem kan du fylla på med mer än bara bensin …. Lyxkaffe från Espresso House, ett korvutbud i världsklass och en stabil lunch…
9 november - 2023

Företag i Nätverket: Talenom

Digital miljö och fysiska möten är Talenoms hybrida framgångsrecept Skräddarsydda lösningar för alla företag, stora som små, och…
18 augusti - 2023

Företag i Nätverket: InterMail

Med InterMail som spetshäst sitter DU i vinnarhålet! Tunga drakar eller nystartade småföretagare spelar ingen roll – InterMail är…
5 Maj - 2023

Företag i Nätverket: place2place

”Detta är bara början på vår tillväxtresa!” Det startade som ett embryo till affärsidé mellan två mångåriga kollegor, fortsatte…
23 januari - 2023

Företag i Nätverket: JHL i Tommarp

JHL – en 120-åring som växer så det knakar Förstklassig service, effektiv lagerhållning och hög tillgänglighet. Där har ni tre…
15 december - 2022

Företag i Nätverket: JL Fysiocenter

Från Jim Gottfridsson till ”gamla Asta” Såväl tillgängligheten som den samlade kompetensen är hög och ambitionen gentemot…
26 juli - 2022

Företag i Nätverket: Wikan Personal

Wikan Personal lever upp till sin slogan– nya lokaler möjliggör expansion Långsiktiga kundrelationer och korta beslutsvägar, men…
7 juli - 2022

Företag i Nätverket: Ocab Syd

Om olyckan är framme står Rickard Larsson och hans gäng beredda - Ringer man vår jour är vi på plats inom en timme! Och inte bara…
2 juni - 2022

Företag i Nätverket: Hemrex

I det egna kaoset fann Lars Larsson fröet till framgångssagan Hemrex. Efter drygt tio år kan han se tillbaka på en mycket fin…
16 mars - 2022

Företag i Nätverket: Citcop

Marcus Fridh och Michael Flodin har en klar ambitionen när det gäller att Citcop ska växa och menar att det finns potential att…
20 september - 2021

Företag i Nätverket: ECAB i Skåne

Anders Svensson driver det nya medlemsföretaget ECAB i Skåne – men han driver också på sig själv, bland annat med återkommande…
14 augusti - 2021

Företag i Nätverket: Bergkvarabuss

Jens Richard är trafikområdeschef för Bergkvarabuss i östra Skåne och ser att företaget går en ljus framtid till mötes inte minst…
22 mars - 2021

Företag i Nätverket: ICA Kvantum

Christian och Per-Anders Olofsson har full koll på sina ICA Kvantum-butiker i Ystad, Sjöbo och Tomelilla. Ett brett erbjudande –…
14 oktober - 2020

Företag i Nätverket: Radio Active

I studion hos Radio Active i Ystad lotsar Gustav Wennerholm med vana händer lyssnarna genom det populära programmet ActiveMorron.…
29 januari - 2020

Företag i Nätverket: Bravida

Jan Svensson är avdelningschef för Bravida Österlen med kontor och verksamheter i Tomelilla, Simrishamn och Ystad. Bravida ger…
22 januari - 2020

Företag i Nätverket: Adventura

– Vi har mycket att erbjuda de lokala företagen. Adventura är en personlig arrangör som hittar den bästa lösningen för varje kund…
21 oktober - 2019

Företag i Nätverket: P-Dyk

En miljökämpe som trivs bäst under ytan Övergödning, utfiskning, oljeutsläpp, miljögifter, plast, spökgarn … listan över de…
27 augusti - 2019

Företag i Nätverket: Kiviks Taxi

Ulf Hansson på platsen han ofta ses – beredd att ta hand om kunderna på en ny uppskattad resa med Kiviks Taxi. Kunglig kundvård…
10 juni - 2019

Företag i Nätverket: DC Syd

Johan Stolpe är vd och Johan Pagels är marknadschef hos DC Syd i Ystad. Båda ser en positiv utveckling för deras affärsidé att…
3 juni - 2019

Företag i Nätverket: Eventrace

En stark trio står bakom Eventrace på Svampabanan utanför Tomelilla, fr v mekanikern Kristian Gerdtsson tillsammans med ägarna…
12 april - 2019

Företag i Nätverket: Rikstolvan

Bea Tigerhielm och Staffan Julén är professionella artister inom två olika kultursegment – film och fotografi. Nu driver de sitt…
7 april - 2019

Företag i Nätverket: Skåne TV

Henrik Sonne Jörnelius på Skåne TV i Ystad. Här med en av företagets många modern tv-kameror – en Ipad med en riktad mikrofon på…
7 mars - 2019

Företag i Nätverket: Hx3 YSTAD

Unikt helhetskoncept med hälsa i fokus H som i hälsa, häst, hund och inte minst human – människa. Hx3 Ystad erbjuder ett…
13 februari - 2019

Företag i Nätverket: Lloyds Taxi

16 000 skäl att ringa en taxi … Trodde du det räckte med att kunna ratta en bil för att arbeta som taxiförare?Glöm det – i alla…
16 december - 2018

Företag i Nätverket: Cederblad & Co

”Byråns flesta kunder är ägarledda företag. Det är allt från enmansföretag till stora koncerner, men vi har också en del…
9 december - 2018

Företag i Nätverket: Printprofil

Hög servicenivå. Printprofils samlade styrka med från vänster ägaren Mattias Andersson, Robin Olsson, Martin Söderberg och…
27 november - 2018

Företag i Nätverket: Ystads Teater

Från stålbad till stordåd Ystads Teater lockar stora artister med liten ekonomi För 25 år sedan var byggnaden nära förfall. För…
1 november - 2018

Företag i Nätverket: Ystad Energi

Jessica Fredson på Ystad Energi ser en spännande framtid när det gäller utvecklingen på energiområdet. Energibolaget som är mer…
22 oktober - 2018

Företag i Nätverket: PMR Ystad

PMR har lagt in en ny växel Det började som ett enmansföretag 1992 – nu omsätter telekombolaget PMR över 50 miljoner kronor, har…
27 mars - 2018

Företag i Nätverket: Olof Viktors

Olof Viktors kavlar upp ärmarna Hjärtat finns på Österlen, men produkterna är eftertraktade över hela Sverige. Nu ska Olof…
30 januari - 2018

Företag i Nätverket: Kiviks Musteri

130 år med hjärtat på Österlen Den starka företagskulturen går i arv på Kiviks Musteri Stränderna, rapsfälten, konstnärerna,…
23 november - 2017

Företag i Nätverket: ICA Supermarket

Hård satsning på mjuka värden De öppnar först och stänger sist. Och bjuder däremellan på service i världsklass. Välkommen till…
12 oktober - 2017

Företag i Nätverket: YSTADappen

Upplev Ystad med mobilens knAPPar Är det verkligen möjligt att få tillgång till hela Ystad i mobilen? Appsolut!YSTADappen är här…
12 september - 2017

Företag i Nätverket: PG Etikett

Litet företag med stora visioner Det började som en hobby hemma på ägaren Per Grundströms gård i Skurup 2009. Idag har nyblivna…
11 april - 2017

Företag i Nätverket: Great Reklam

Från Good to Great! Kreativa Maria hjälper företag att nå mästarklass Text eller bild, digitalt eller analogt, helhet eller…
11 oktober - 2016

Företag i Nätverket: 4x4 EVENT

4x4 = 90 minuters spänning! Rivstarta konferensen med Jeep-körning på Österlen En konferens med företaget kan vara seg,…
23 september - 2016

Företag i Nätverket: Bleck & Plåt

Högt i tak när Bleck & Plåt nysatsar Ny ägare, nya visioner och snart också – nya lokaler. Med hjälp av Nätverket Österlen ska…
18 augusti - 2016

Företag i Nätverket: Guldkanalen

De gräver guld i musikarkivet Radiokanal för nostalgiker i gamla brandstationen Gamle schlagerkungen Johnny Logan stannade i fyra…
1 augusti - 2016

Företag i Nätverket: Gärsnäs Bil

Ronny Åkerlund, Bengt Malmkvist och PG Larsson ser till att kunderna blir väl mottagna hos Gärsnäs Bil. Bilhandlarna som gör…
1 september - 2015

Företag i Nätverket: Skånefrö

Skånefrö vill revolutionera fotbollen Rosenberg, Berget och de andra fotbollsstjärnorna i all ära.En viktig del av MFF:s succé i…
1 april - 2015

Företag i Nätverket: Bil Bengtsson

Passionen skapar framgång Människor och miljö i centrum hos Bil-Bengtsson Enkelhet, tillgänglighet, passion. Där har du de tre…
22 december - 2014

Företag i Nätverket: Hotel Svea

Störst, äldst – och bäst (?) på Österlen Hotel Svea vill bli en mötesplats för konst och kultur Hotel Svea är Österlens största…
19 september - 2014

Företag i Nätverket: Trycka.se

Tryckeri med höga ambitioner Trycka.se levererar till företag såväl i Sverige som Europa Det har kunder från sju olika länder och…
26 augusti - 2014

Företag i Nätverket: Team Sportia

Skoproffs med brett sortiment! Team Sportia går in i Nätverket och stöttar teamet Brett sortiment, kompetent personal och hög…
30 november - 2013

Företag i Nätverket: Ystad Kommun

"Vi har en fantastisk bredd på näringslivet!" Ystad Kommun äntligen medlemmar i Nätverket Österlen Plats 125 på svenskt…
23 september - 2013

Företag i Nätverket: LMcon

Tacka Rolf för tidningen! Leveranserna går till storföretag som Apoteket, Volvo, SAS och Kappahl. Och hans tidningsvagnar finns i…
12 augusti - 2013

I Wallanders spår – på segway!

I Wallanders spår – på segway! Från Solsidans idyll till mörka brottsplatser. Nu kan du hänga med på en guidad Wallander-tur –…
27 juni - 2013

Företag i Nätverket:Teleservice

Från enmansfirma till storföretag Teleservice expanderar i takt med teknikens utveckling Det började som ett enmansföretag för 40…
24 april - 2013

Företag i Nätverket:Vollsjötryck

Ett litet tryckeri med stort register! Slut på visitkort? Dags att trycka upp fler broschyrer till företaget? Eller vill du…
21 mars - 2013

Företag i Nätverket: Lalefa Segway

Från Solsidan till Industrivägen i Sjöbo– Lalefa ordnar företagsvent med segway som underhållning Känns den gamla vanliga…
13 september - 2012

Företag i Nätverket: McDonalds

McDonalds i Ystad lyssnar på kunderna Frukost i ottan eller färdkost vid midnatt. Tillgängligheten är a och o för McDonalds i…
15 januari - 2012

Företag i Nätverket: Mix Reklambar

Kreativt häng i nya reklambaren Österlen har fått en ny bar som har öppet dagtid och inte serverar alkohol. Låter det snurrigt?…
9 januari - 2012

Företag i Nätverket: Nordic Travel

Nordic Travel - mer är en resebyrå Det började med ett golfprojekt i Skåne – några år senare öppnar Nordic Travel dörren till en…
4 oktober - 2011

Företag i Nätverket: YstaGruppen

Snabbt och enkelt YstaGruppens motto Okomplicerade affärer och snabba lösningar. Där har ni grundpelarna i YstaGruppens…
14 september - 2011

Företag i Nätverket: Radio Active

Bredden är Radio Actives styrka 45 000 lyssnare. 30 proffsiga programledare. En briljant radiokanal. Radio Active har gått från…

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar