header20190423

Företag i Nätverket: Sparbanken Syd

sparbanken-syd
 
"Vi och Nätverket kompletterar varandra bra"
Sparbanken Syd stöttar lokala projekt och föreningar i södra Skåne
Enkel att nå, lätt att förstå – och mån om att hjälpa södra Skåne till en högre nivå.
Sparbanken Syd är den självständiga banken utan externa vinstintressen men med ett stort engagemang i olika lokala verksamheter.
– Vi vill hjälpa kunden till den bästa helhetslösningen, säger Fredrik Wennheden som är chef för Sparbanken i Ystad.
 
Det kan låta som en klyscha att klistra etiketten ”mer än bara en bank” på Sparbanken Syd men faktum är att det är en relevant och fullt välförtjänt beskrivning på en av Nätverket Österlens mest trogna medlemmar.
Sparbanken Syd är en självständig sparbank men har också ambitionen att fungera som en lokal tillväxtmotor. Förmodligen har du sett deras logga i samband med många olika arrangemang i sydöstra Skåne där Sparbanken Syd genom sina två stiftelser är en flitig aktör.
   
– Sparbanken Syd har inga externa vinstintressen.

Vår vinst återinvesteras för att generera tillväxt; dels i banken för att utveckla verksamheten och erbjuda våra kunder ännu bättre service, och dels genom våra två stiftelser som bidrar till projekt i verksamhetsområdet för att stärka den lokala tillväxten och utvecklingen, säger Fredrik Wennheden.

Stöttar ungdomar och kultur
Sparbanken Syds verksamhet syftar inte enbart till att stötta initiativ för ekonomisk tillväxt, minst lika viktigt är att ge stöd till ungdomsverksamhet, kultur och utbildning
.
– Ett av våra primära mål är att verka för att södra Skåne förblir en attraktiv plats att bo och verka i, säger Fredrik Wennheden.

Via stiftelserna har Sparbanken exempelvis gett bidrag till Tillväxtskolan, Tillväxtrummet, Filmfonden Ystad och Marint Centrum i Simrishamn, men även till exempelvis Matrundan, Christinehofs Ekopark och Jazz på Österlen.

Vid sidan av detta sponsrar banken också närmre hundra idrottsföreningar med fokus på framför allt ungdomsverksamhet.
 
– Genom att vara kund hos oss säkerställer du inte bara en god bankaffär för egen del, du bidrar dessutom till tillväxt och utveckling i södra Skåne.

Förenklar för kunden
När det gäller själva bankservicen har Sparbanken som mål att vara tydlig och okomplicerad.
sparbanken-syd-right

– Vår idé är att göra allt som har med ekonomi att göra enklare för våra kunder. Vi är en bank som är enkel att nå och förstå och vår ambition är inte att maximera den enskilda affären för kunden, utan att hjälpa kunden till den bästa helhetslösningen, säger Fredrik Wennheden, som stortrivs med att jobba som bankchef i Ystad.

Fredrik har tidigare arbetat huvudsakligen i den västra delen av Skåne och då i en större bankkoncern än Sparbanken Syd.
– För mig har det blivit en nystart, en riktig kick faktiskt, att få förmånen att få börja verka i den här delen av Skåne! Det är en fantastiskt rolig och spännande utmaning att återvända till Ystad och Österlen, där min far och mina farföräldrar är uppväxta.

– Det varierande näringslivet och det nära, lokala tilltalar mig. Här finns många duktiga företagare i olika branscher, lantbruksnäringen är väldigt livskraftig och det är en bra känsla när man som bankman kan verka nära kunden och vara en professionell affärspartner, säger Fredrik.

Låga räntor året ut
Sparbankens Syd-chefen tror att det låga ränteläget kommer att bestå under hela 2013 och en bit in i 2014.
– Privatpersoner med stora bostadslån är så klart tacksamma – det är bara att njuta så länge det varar – men min uppfattning är att om Riksbanken skulle sänka reporäntan ytterligare 25 punkter, så kommer vi inte att se någon större kreditefterfrågan från företagen. Och en sänkning isolerat lär inte sätta fart på ekonomin.
 
– Diskussionen om räntan blir ibland lite ensidig. Man glömmer tyvärr att det här låga ränteläget är ett tydligt symptom på att ekonomin går på halvfart, vilket syns i exempelvis svag BNP-tillväxt, hög arbetslöshet och mindre bostadsbyggande.
 
Sparbanken Syd är alltid representerat på Nätverket Österlens frukostmöten, om vilka Fredrik bara har gott att säga.

Frukostmötena bra forum
– Frukostmötena är riktigt bra arrangemang. Både frukosten och föreläsaren håller hög klass. Jag tycker också det är mycket positivt att ett frukostmöte varje år numera läggs i Simrishamn. Frukostmötena är ett bra forum för att möta företagare och andra aktiva aktörer på Österlen.

– Sparbanken Syd och Nätverket Österlen kompletterar dessutom varandra utmärkt, menar Fredrik. Medan bankens stiftelser företrädesvis sponsrar föreningar och lokala projekt och arrangemang, stöttar Nätverket enskilda individer.
 
Sparbanken Syd är emellertid inte den enda banken som är medlem i Nätverkets Österlen.
Håll utkik på vår hemsida där det inom kort dyker upp fler intressanta reportage med anknytning till samma bransch.

Kostas Foussianis
Pressansvarig Nätverket Österlen
press@natverketosterlen.se

 
 
– Jag fick jobb som marknadschef på Persöner i Ystad men startade så småningom en egen inredningsarkitekturbyrå med basen i Göteborg. Vi jobbade med objekt över hela skandinavien och affärerna gick strålande.
Ända fram till 1991.
Då kom den stora bankkrisen.
Den slog till lika oväntat som obarmhärtigt.
– I princip hela arkitektbranschen stod utan arbete men jag hade som tur var redan uppgraderat min kompetens genom att utbilda mig till fastighetsmäklare. Så jag sadlade om ganska snabbt, säger Hardy medan Waldy pockar på uppmärksamheten vid ett av bordsbenen.
Hardy grundade SMP – en traditionell mäklarbyrå med småhus och bostadsrätter till försäljning. Senare utvecklades verksamheten när fokus kom att riktas mot den tysktalande marknaden. I samverkan med ett antal andra mäklare tog Hardy fram en huskatalog med ett 80-tal objekt i södra Sverige.

REPORTAGE OM OCH MED MEDLEMMAR

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar