Företag i Nätverket: Guldkanalen

IMG_0569.jpg

De gräver guld i musikarkivet

Radiokanal för nostalgiker i gamla brandstationen

Gamle schlagerkungen Johnny Logan stannade i fyra timmar och såväl Hasse Andersson som Danne Stråhed dyker upp med jämna mellanrum.
Vad är det egentligen som händer i Staffanstorps gamla brandstation?
Nätverket Österlen åkte västerut för att träffa en av våra färskaste medlemsföretag – Guldkanalen.

En brandsoldatshjälm i ett fönster och gamla brandslangar som lamphängare, så mycket mer är det inte som påminner om tiden då fastigheten på Klågerupsvägen 16 i Staffanstorp fungerade som högkvarter för ortens eldsläckande hjältar.

Här huserar numera en annan sorts hjältar, som varje dag släcker om inte bränder så i alla fall skånska radiolyssnares törst på musik från förr.

Brinner för radion
I den gamla brandstationen brinner det numera dygnet runt och flammorna kommer från Guldkanalens grundare och ägare Daniel Bengtzzon, vars passion för musik och radio ligger bakom ett av den svenska etermedians mest unika och nischade aktörer.

– Min grundtanke när jag startade företaget 2002, var att göra bra radio. Ambitionen var att hitta en nisch utifrån vad konkurrenterna inte erbjöd, säger Daniel som onekligen lyckats väl i sin strävan.

Guldkanalen har idag 125 000 lyssnare per vecka och har etablerat sig som en radiostation för vuxna lyssnare med smak för ”golden oldies”, som Daniel själv utrycker det. Dansbandsdelikatesser, countryklassiker och gamla gyllene guldhits.

24 timmar om dygnet bjuder Daniel och hans kollegor på musik och nostalgi i härlig förening – smakfullt kryddat med nyheter, reportage och tävlingar.

collage.jpg

Trogna lyssnare
– Det fantastiska är att vi har många samtida lyssnare som i genomsnitt lyssnar tre timmar i sträck! Det är smått unikt för branschen.

Guldkanalen är en del av DB Media AB som ägs av Daniel själv. Här ingår också radiokanalerna Country Rocks Radio och Dansbandskanalen.se. Den sistnämnda är faktiskt, trots att man lätt skulle kunna tro motsatsen, störst i storstäderna och har idag hela 60 000 följare på Facebook.

– Dansbandsmusik har blivit lite trendigt igen. Jag brukar säga att de som gillar dansbandsmusik utgör Sveriges största minoritet.

Daniel menar att omkring två miljoner svenskar på ett eller annat sätt är intresserade av den här musikgenren. Själv är han allätare när det gäller musik, men väggen på hans kontor pryds uteslutande av fotografier av en av tidernas allra största och numera tragiskt bortgångna artister – Michael Jackson. Som Daniel 1997 såg spela live på Ullevi inför 50 000 åskådare.

Fantastiska lokaler
– Det var förstås en fantastisk upplevelse. Annars kan jag njuta av hårdrock såväl som pop men jag kan lika gärna hitta inspiration i jazz och klassisk musik, säger Daniel medan han ger Nätverket Österlen en liten rundtur i de, på tal om inspirationsgivande, närmast fantastiska lokalerna.

På ovanvåningen har Daniel och de sex anställda säljarna sina kontor, på mellanplanet finns studiorummen och en luftig lobby med kök och kylboxar i läcker, radioanspelande retrodesign. I källarplanet har företaget inrett en mottagningslokal med läktare, filmduk och en egen bar. Här bjöd man i somras in sina kunder till fotbollsfest under sommarens EM-slutspel. Grunden till en reklamfinansierad radiokanal ligger delvis i att skapa bra relationer till sina samarbetspartners. Få dem att förstå möjligheterna i radion som marknadsföringskanal.

– I radio når man lyssnarna under alla tider på dygnet, oavsett var de befinner sig. Radion är ett media som ofta konsumeras samtidigt som man gör något annat. Du ser inte när du inte tittar, men du hör trots att du inte lyssnar, säger Daniel.

Mycket att jobba med
Reklam i radio är ett kostnadseffektivt sätt att annonsera på, eftersom den låga kontaktkostnaden gör det möjligt att jobba med hög frekvens, och därigenom bearbeta målgruppen många gånger.

– Det finns dock mycket att jobba med generellt inom svensk radio. Vi har en väldigt bra public service men ligger på efterkälken när det gäller reklamradio. Regelverket skulle behöva ses över och ändras för att öppna möjligheter för fler aktörer. Det tror jag också kommer att ske, säger Daniel som således ser positivt på reklamradions framtida utveckling i Sverige.

– Vi kommer sannolikt att få fler mindre kanaler som är nischade mot exempelvis sport. Kanske kommer en kanal att sända Champions League live och det kommer att poppa upp kanaler som bara bevakar en viss idrottsklubb, såsom i exempelvis Danmark där den danska fotbollsklubben FC Köpenhamn har en egen fanradio.

12671678_10154077356289661_4658931525827825307_o.jpg

Vill in på Österlen
För Guldkanalens del handlar det om att växa ännu mer i Skåne. Ett led i den ambitionen är det nytecknade medlemskapet i Nätverket Österlen.

– Nätverket har bra täckning i sydöstra Skåne och genom att vara med där bygger vi en plattform som förhoppningsvis gör att vi kan komma in snabbare i området. Vi hoppas kunna täcka Kristianstad och Österlen inom något år, säger Daniel som också medger att Köpenhamnsområdet är en intressant marknad som lockar på sikt.

I övrigt känner han att företaget har den kostym som känns lämplig för att kunna upprätthålla kvaliteten i verksamheten.

– Vi vill även utveckla och utöka antalet poddar, som ett komplement till livesändningarna. Om vi till exempel har Olle Jönsson i studion och spelar Lasse Stefanz-låtar, kan vi lägga upp en längre förinspelad intervju med honom i en podcast.

Legend på besök
På tal om intervjuer så har genom åren en och annan känd artist gästat Guldkanalen – som för övrigt innan flytten till brandstationen hade sin lokal i ortens polishus!

– En gång gjorde vi en intervju med Johnny Logan. Han blev så förtjust i stället att han stannade i fyra timmar. Jag blev nästan vän med honom, skrattar Daniel vid minnet av den irländske artisten och låtskrivaren, som inte mindre än tre gånger har vunnit Eurovision Song Contest.

Logan i all ära, Guldkanalen är en skånsk radiokanal med skånsk prägel och såväl Hasse Andersson som Danne Stråhed dyker med jämna mellanrum upp i Staffanstorp.

– Hasses musik tilltalar både unga och vuxna vilket kan tyckas vara lite anmärkningsvärt. Men det är kanske inte så konstigt egentligen. Generellt tror jag att dagens 65-åring är yngre i sinnet medan 20-åringen är mer mogen, säger Daniel.

Kan välja årtionde
Fördelen med Guldkanalen är att du, förutom själva grundkanalen som spelar en mix av låtar från olika tidsepoker, kan välja mellan fem olika kanaler; en för varje decennium från 1960-talet fram till 1990-talet.

– Möjligen kommer det en kanal med musik från 2000-talet så småningom avslöjar Daniel medan han säger hej till reportern Henke som ska sköta kvällspasset.

”Morgonstund har guld” i mund heter det som bekant, men i Guldkanalen är det gyllene toner dygnet runt.

I alla fall för oss vuxna – som med barnslig förtjusning minns Zeb Macahans hjulbenta gångstil, Ingemar Stenmarks framfart i slalombacken och inte minst – klassiska hits från artister och band som Abba, Toto och Rolling Stones ...

Text och foto: Kostas Foussianis
Pressansvarig Nätverket Österlen
press@natverketosterlen.se

GULDKANALEN
DB Media AB
Klågerupsvägen 16
245 44 Staffanstorp
Hemsida: www.dbmedia.se
E-post: daniel.bengtzzon@dbmedia.se

guldkanalen.jpg

 

Guldkanalen i radion
102,6 Malmö/Lund
106,5 Mellanskåne
96,3 Mellanskåne
99,7 Sydskåne
104,7 Helsingborg

karta.jpg

REPORTAGE OM OCH MED MEDLEMMAR

DSC 2169
4 juni - 2024

Företag i Nätverket: Friskis&Svettis

Friskis&Svettis – en social mötesplats för bättre hälsa Nytt läge, nya lokaler och ett nytecknat medlemskap i Nätverket Österlen…
14 Maj - 2024

Företag i Nätverket: Room Expo

Hållbar inredning är RoomExpos vinnande koncept Med en brinnande passion för möbler och design som grundpelare har…
16 april - 2024

Företag i Nätverket: Bilmånsson

Hjärta och kompetens visar vägen för pigg 102-åring Med några av världens mest kända och respekterade bilmärken i sin portfölj…
5 april - 2024

Företag i Nätverket: Toyota Sydost

”The Toyota Way” är motorn bakom succén för lokala bilfirman Omsättningen stiger, vagnparken är under kraftig utveckling och…
7 december - 2023

Företag i Nätverket: Preem

Hos Preem kan du fylla på med mer än bara bensin …. Lyxkaffe från Espresso House, ett korvutbud i världsklass och en stabil lunch…
9 november - 2023

Företag i Nätverket: Talenom

Digital miljö och fysiska möten är Talenoms hybrida framgångsrecept Skräddarsydda lösningar för alla företag, stora som små, och…
18 augusti - 2023

Företag i Nätverket: InterMail

Med InterMail som spetshäst sitter DU i vinnarhålet! Tunga drakar eller nystartade småföretagare spelar ingen roll – InterMail är…
5 Maj - 2023

Företag i Nätverket: place2place

”Detta är bara början på vår tillväxtresa!” Det startade som ett embryo till affärsidé mellan två mångåriga kollegor, fortsatte…
23 januari - 2023

Företag i Nätverket: JHL i Tommarp

JHL – en 120-åring som växer så det knakar Förstklassig service, effektiv lagerhållning och hög tillgänglighet. Där har ni tre…
15 december - 2022

Företag i Nätverket: JL Fysiocenter

Från Jim Gottfridsson till ”gamla Asta” Såväl tillgängligheten som den samlade kompetensen är hög och ambitionen gentemot…
26 juli - 2022

Företag i Nätverket: Wikan Personal

Wikan Personal lever upp till sin slogan– nya lokaler möjliggör expansion Långsiktiga kundrelationer och korta beslutsvägar, men…
7 juli - 2022

Företag i Nätverket: Ocab Syd

Om olyckan är framme står Rickard Larsson och hans gäng beredda - Ringer man vår jour är vi på plats inom en timme! Och inte bara…
2 juni - 2022

Företag i Nätverket: Hemrex

I det egna kaoset fann Lars Larsson fröet till framgångssagan Hemrex. Efter drygt tio år kan han se tillbaka på en mycket fin…
16 mars - 2022

Företag i Nätverket: Citcop

Marcus Fridh och Michael Flodin har en klar ambitionen när det gäller att Citcop ska växa och menar att det finns potential att…
20 september - 2021

Företag i Nätverket: ECAB i Skåne

Anders Svensson driver det nya medlemsföretaget ECAB i Skåne – men han driver också på sig själv, bland annat med återkommande…
14 augusti - 2021

Företag i Nätverket: Bergkvarabuss

Jens Richard är trafikområdeschef för Bergkvarabuss i östra Skåne och ser att företaget går en ljus framtid till mötes inte minst…
22 mars - 2021

Företag i Nätverket: ICA Kvantum

Christian och Per-Anders Olofsson har full koll på sina ICA Kvantum-butiker i Ystad, Sjöbo och Tomelilla. Ett brett erbjudande –…
14 oktober - 2020

Företag i Nätverket: Radio Active

I studion hos Radio Active i Ystad lotsar Gustav Wennerholm med vana händer lyssnarna genom det populära programmet ActiveMorron.…
29 januari - 2020

Företag i Nätverket: Bravida

Jan Svensson är avdelningschef för Bravida Österlen med kontor och verksamheter i Tomelilla, Simrishamn och Ystad. Bravida ger…
22 januari - 2020

Företag i Nätverket: Adventura

– Vi har mycket att erbjuda de lokala företagen. Adventura är en personlig arrangör som hittar den bästa lösningen för varje kund…
21 oktober - 2019

Företag i Nätverket: P-Dyk

En miljökämpe som trivs bäst under ytan Övergödning, utfiskning, oljeutsläpp, miljögifter, plast, spökgarn … listan över de…
27 augusti - 2019

Företag i Nätverket: Kiviks Taxi

Ulf Hansson på platsen han ofta ses – beredd att ta hand om kunderna på en ny uppskattad resa med Kiviks Taxi. Kunglig kundvård…
10 juni - 2019

Företag i Nätverket: DC Syd

Johan Stolpe är vd och Johan Pagels är marknadschef hos DC Syd i Ystad. Båda ser en positiv utveckling för deras affärsidé att…
3 juni - 2019

Företag i Nätverket: Eventrace

En stark trio står bakom Eventrace på Svampabanan utanför Tomelilla, fr v mekanikern Kristian Gerdtsson tillsammans med ägarna…
12 april - 2019

Företag i Nätverket: Rikstolvan

Bea Tigerhielm och Staffan Julén är professionella artister inom två olika kultursegment – film och fotografi. Nu driver de sitt…
7 april - 2019

Företag i Nätverket: Skåne TV

Henrik Sonne Jörnelius på Skåne TV i Ystad. Här med en av företagets många modern tv-kameror – en Ipad med en riktad mikrofon på…
7 mars - 2019

Företag i Nätverket: Hx3 YSTAD

Unikt helhetskoncept med hälsa i fokus H som i hälsa, häst, hund och inte minst human – människa. Hx3 Ystad erbjuder ett…
13 februari - 2019

Företag i Nätverket: Lloyds Taxi

16 000 skäl att ringa en taxi … Trodde du det räckte med att kunna ratta en bil för att arbeta som taxiförare?Glöm det – i alla…
16 december - 2018

Företag i Nätverket: Cederblad & Co

”Byråns flesta kunder är ägarledda företag. Det är allt från enmansföretag till stora koncerner, men vi har också en del…
9 december - 2018

Företag i Nätverket: Printprofil

Hög servicenivå. Printprofils samlade styrka med från vänster ägaren Mattias Andersson, Robin Olsson, Martin Söderberg och…
27 november - 2018

Företag i Nätverket: Ystads Teater

Från stålbad till stordåd Ystads Teater lockar stora artister med liten ekonomi För 25 år sedan var byggnaden nära förfall. För…
1 november - 2018

Företag i Nätverket: Ystad Energi

Jessica Fredson på Ystad Energi ser en spännande framtid när det gäller utvecklingen på energiområdet. Energibolaget som är mer…
22 oktober - 2018

Företag i Nätverket: PMR Ystad

PMR har lagt in en ny växel Det började som ett enmansföretag 1992 – nu omsätter telekombolaget PMR över 50 miljoner kronor, har…
27 mars - 2018

Företag i Nätverket: Olof Viktors

Olof Viktors kavlar upp ärmarna Hjärtat finns på Österlen, men produkterna är eftertraktade över hela Sverige. Nu ska Olof…
30 januari - 2018

Företag i Nätverket: Kiviks Musteri

130 år med hjärtat på Österlen Den starka företagskulturen går i arv på Kiviks Musteri Stränderna, rapsfälten, konstnärerna,…
23 november - 2017

Företag i Nätverket: ICA Supermarket

Hård satsning på mjuka värden De öppnar först och stänger sist. Och bjuder däremellan på service i världsklass. Välkommen till…
12 oktober - 2017

Företag i Nätverket: YSTADappen

Upplev Ystad med mobilens knAPPar Är det verkligen möjligt att få tillgång till hela Ystad i mobilen? Appsolut!YSTADappen är här…
12 september - 2017

Företag i Nätverket: PG Etikett

Litet företag med stora visioner Det började som en hobby hemma på ägaren Per Grundströms gård i Skurup 2009. Idag har nyblivna…
11 april - 2017

Företag i Nätverket: Great Reklam

Från Good to Great! Kreativa Maria hjälper företag att nå mästarklass Text eller bild, digitalt eller analogt, helhet eller…
11 oktober - 2016

Företag i Nätverket: 4x4 EVENT

4x4 = 90 minuters spänning! Rivstarta konferensen med Jeep-körning på Österlen En konferens med företaget kan vara seg,…
23 september - 2016

Företag i Nätverket: Bleck & Plåt

Högt i tak när Bleck & Plåt nysatsar Ny ägare, nya visioner och snart också – nya lokaler. Med hjälp av Nätverket Österlen ska…
18 augusti - 2016

Företag i Nätverket: Guldkanalen

De gräver guld i musikarkivet Radiokanal för nostalgiker i gamla brandstationen Gamle schlagerkungen Johnny Logan stannade i fyra…
1 augusti - 2016

Företag i Nätverket: Gärsnäs Bil

Ronny Åkerlund, Bengt Malmkvist och PG Larsson ser till att kunderna blir väl mottagna hos Gärsnäs Bil. Bilhandlarna som gör…
1 september - 2015

Företag i Nätverket: Skånefrö

Skånefrö vill revolutionera fotbollen Rosenberg, Berget och de andra fotbollsstjärnorna i all ära.En viktig del av MFF:s succé i…
1 april - 2015

Företag i Nätverket: Bil Bengtsson

Passionen skapar framgång Människor och miljö i centrum hos Bil-Bengtsson Enkelhet, tillgänglighet, passion. Där har du de tre…
22 december - 2014

Företag i Nätverket: Hotel Svea

Störst, äldst – och bäst (?) på Österlen Hotel Svea vill bli en mötesplats för konst och kultur Hotel Svea är Österlens största…
19 september - 2014

Företag i Nätverket: Trycka.se

Tryckeri med höga ambitioner Trycka.se levererar till företag såväl i Sverige som Europa Det har kunder från sju olika länder och…
26 augusti - 2014

Företag i Nätverket: Team Sportia

Skoproffs med brett sortiment! Team Sportia går in i Nätverket och stöttar teamet Brett sortiment, kompetent personal och hög…
30 november - 2013

Företag i Nätverket: Ystad Kommun

"Vi har en fantastisk bredd på näringslivet!" Ystad Kommun äntligen medlemmar i Nätverket Österlen Plats 125 på svenskt…
23 september - 2013

Företag i Nätverket: LMcon

Tacka Rolf för tidningen! Leveranserna går till storföretag som Apoteket, Volvo, SAS och Kappahl. Och hans tidningsvagnar finns i…
12 augusti - 2013

I Wallanders spår – på segway!

I Wallanders spår – på segway! Från Solsidans idyll till mörka brottsplatser. Nu kan du hänga med på en guidad Wallander-tur –…
27 juni - 2013

Företag i Nätverket:Teleservice

Från enmansfirma till storföretag Teleservice expanderar i takt med teknikens utveckling Det började som ett enmansföretag för 40…
24 april - 2013

Företag i Nätverket:Vollsjötryck

Ett litet tryckeri med stort register! Slut på visitkort? Dags att trycka upp fler broschyrer till företaget? Eller vill du…
21 mars - 2013

Företag i Nätverket: Lalefa Segway

Från Solsidan till Industrivägen i Sjöbo– Lalefa ordnar företagsvent med segway som underhållning Känns den gamla vanliga…
13 september - 2012

Företag i Nätverket: McDonalds

McDonalds i Ystad lyssnar på kunderna Frukost i ottan eller färdkost vid midnatt. Tillgängligheten är a och o för McDonalds i…
15 januari - 2012

Företag i Nätverket: Mix Reklambar

Kreativt häng i nya reklambaren Österlen har fått en ny bar som har öppet dagtid och inte serverar alkohol. Låter det snurrigt?…
9 januari - 2012

Företag i Nätverket: Nordic Travel

Nordic Travel - mer är en resebyrå Det började med ett golfprojekt i Skåne – några år senare öppnar Nordic Travel dörren till en…
4 oktober - 2011

Företag i Nätverket: YstaGruppen

Snabbt och enkelt YstaGruppens motto Okomplicerade affärer och snabba lösningar. Där har ni grundpelarna i YstaGruppens…
14 september - 2011

Företag i Nätverket: Radio Active

Bredden är Radio Actives styrka 45 000 lyssnare. 30 proffsiga programledare. En briljant radiokanal. Radio Active har gått från…

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar