header20190423

Företag i Nätverket: Tomelilla Golfklubb

TGK reception
Klubbchefen Kristian Hägglund och administratören Giezela Mårtensson är måna om att alla som kommer till Tomelilla golfklubb ska känna sig varmt välkomna – både på banan och i klubbhuset.

Trivsamma golfrundor och god mat gör klubben populär

Golfsporten går mot nya tider. För att en klubb ska fungera riktigt bra räcker det inte att ”bara” erbjuda en förstklassig bana. Det krävs mer. Tomelilla Golfklubb har steg för steg tagit ut spelriktningen för det perfekta konceptet.
- För mer än tio år sedan satte vi upp ett antal mål, som vi ville uppnå. Nu känner vi att vi är på rätt väg, säger klubbchefen Kristian Hägglund.

Listan med genomförda åtgärder är lång. Detta är några av milstolparna:

  • Ombyggnad av banan i flera omgångar med avsikten att göra den lättare att spela för höghandikappare samtidigt som utmaningen finns kvar för de riktigt duktiga spelarna.
  • En genomtänkt satsning på erbjudanden med golf, övernattning och måltider till gäster som vill ha hela paket.
  • Byggande av en helt ny niohålsbana, som också har en bansträckning för fotbollsgolf.
  • 2018 passerade klubben 1 000 medlemmar, som också var ett av långtidsmålen.

Golfens utmaningar
För golfklubben i Tomelilla har det handlat om att hantera samma utmaning som merparten av övriga klubbar i landet haft att brottas med. Nu är statistiken på väg åt rätt håll. Detta efter en djupdykning från fler än 550 000 aktiva medlemmar i landet toppåret 2004 till lite drygt 470 000 tio år senare.

- Det gäller att hitta en kombination av en trivsam hemmaklubb för medlemmarna och ett attraktivt resmål för gäster, som dels vill spela på en bra bana, dels kunna äta god mat och övernatta, säger Kristian Hägglund.

golfstatistik
Medlemsutvecklingen inom svensk golf hade en topp 2004 för att sedan dala kraftigt. Nu är en återhämtning på gång. (Källa: Svenska golfförbundet)

I samarbete med grannklubbarna i Ystad, Vik och Sjöbo kan man dessutom erbjuda olika gästpaket med övernattningar, tvårättersmenyer och spel på samtliga banor.

- Eftersom Tomelilla ligger nästan mitt emellan alla de här klubbarna är våra övernattningsmöjligheter – vårt hotell och vår husbils- och husvagnscamping – ett tilltalande val för många, säger Kristian.

Jobbar mot samma mål
Alla samarbetar och alla jobbar mot samma mål. Det gäller självfallet också inom klubben, där sammanlagt 11 medarbetare finns på plats under högsäsongen för att bemanna receptionen, sköta banan och bedriva utbildning.

TGK restaurang 
Glada kockar gör god mat. Jonas Sundström, Henrik Larsson och Gustav Jönsson kom till Tomelilla golfklubb med många års erfarenhet från ansedda krogar.

Till detta kommer restaurangen med fyra anställda, varav två är krögarna Henrik Larsson och Gustav Jönsson. De tog över i klubbhuset 2019 och kom då direkt från Drakamöllans gårdshotell, med ett välkänt kulinariskt kök, på Österlen.

- Målet är att både erbjuda vällagad husmanskost till våra lunchgäster och spännande flerrättersmenyer för dem som besöker oss på kvällarna. Närproducerat och ekologiskt gäller för våra råvaror så långt det bara går, säger Henrik Larsson.

Kvällsaktiviteterna syr krogen ihop med golfklubben, som samtidigt satsar mer på aktiviteter som exempelvis afterwork under de långa, ljusa sommarkvällarna.

- Vår styrka som golfanläggning är läget, våra omväxlande banor, klubbhuset möjligheter, vår egen personal och så förstås krögarna, säger Kristian Hägglund som ser en mycket positiv framtid för golfklubben i Tomelilla.

TGK klubbchef
Klubbchefen Kristian Hägglund är själv en god golfare, men han får inte mycket tid över för att spela under högsäsongen.

Text och foto: Lars Fredell
Informationsansvarig Nätverket Österlen 
lars.f@natverketosterlen.se

Tomelilla golfklubb
Tomelilla Golfklubb
Ullstorp 122, Tomelilla
Telefon 0417-194 30
E-post: info@tomelillagk.se
Hemsida: www.tomelillagk.se
Faciliteter: 18-håls golfbana, 9-håls kortbana, fotbollsgolf, golfsimulator, restaurang, hotell och husvagnscamping

REPORTAGE OM OCH MED MEDLEMMAR

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar