header20190423

Företag i Nätverket: Skåne TV

Henrik Skåne TV
Henrik Sonne Jörnelius på Skåne TV i Ystad. Här med en av företagets många modern tv-kameror – en Ipad med en riktad mikrofon på ett lätt stativ …

Överallt och när som helst när Skånes unga TV-bolag rycker ut

I Ystad finns ett ungt och hårt arbetande tv-bolag med en tydlig vision. ”Vi vill bli störst i Skåne som produktionsbolag”, säger Henrik Sonne Jörnelius, en av företagets två delägare.

Med tanke på att det finns en handfull riktigt stora produktionsbolag på andra håll i Skåne är Henriks ambition ganska kaxig. Men det lilla formatet och den tekniska utvecklingen talar för dem.

Modern tv-produktion
Skåne TV erbjuder tv-produktion, livestreamade webbsändningar, bildproduktion, reklamfilmsproduktion, ljudinspelningar och annat som hör tv-världen till. Den som då föreställer sig stora sändarbussar och tunga, dyra kamerauppställningar ska nu få en snabblektion i hur en nutida tv-produktion kan se ut.

  1. Ta fram din Ipad (eller motsvarande padda).
  2. Koppla en mikrofon till paddan.
  3. Fäst paddan på ett bra stativ.
  4. Anslut paddan till omvärlden via ett trådlöst nätverk.
  5. Sänd!

Nästan så enkelt är det och det är sådana lösningar som gör att Skåne TV har kunnat bygga upp en kapacitet som gör dem extremt konkurrenskraftiga. Och detta utan att tumma på kvalitén.

- Den digitala tv-tekniken har satt en helt ny standard för oss som jobbar med tv-sändningar. Både när det gäller priserna på utrustning och kanalerna för att sprida sändningarna, säger Henrik när vi träffar honom i Skåne TV:s kontrollrum i Ystad.

Eget distributionsnät
Kontrollrummet är navet i verksamheten. Hit går alla bild- och ljudsignaler digitalt från sändningsplatserna och härifrån går de vidare till tittarna – antingen direkt via Skåne TV:s eget distributionsnät eller via någon av de tv-kanaler som man arbetar åt.

Med basen i Ystad och två elitlag i stan är handbollen är självklart en viktig del av verksamheten under vinterhalvåret. På sommaren tar fotbollen över och där är ännu fler lag med i bilden.

Kontrollrum Skåne TV
Henrik i Skåne TV:s kontrollrum i Ystad. Här hanteras alla inkommande och utgående sändningar i ett helt datoriserat system.

- Vi bevakar matcher från division 1 och neråt i seriesystemet. De som vill se matcherna betalar en avgift och sedan delar vi intäkterna lika mellan klubbarna och oss. Det är att sätt för oss att ge tillbaka till idrotten samtidigt som vi får viss ekonomi i vårt engagemang, säger Henrik.

Ungdomar får utbildning och jobb
Henrik hanterar i första hand sändningsrättigheter och avtal, medan hans kompanjon Fabian Widler ansvarar för teknik och logistik. Det praktiska jobbet ute på fältet görs av ett drygt tiotal personer som arbetar på uppdragsbasis med att sköta kameror, skapa grafik och kommentera.

- Vi utbildar alla våra medarbetare själva, vilket är en viktig del i vår affärsidé. På det viset kan vi bland annat rekrytera praktikanter från exempelvis gymnasieskolorna och ge dem både en praktisk utbildning och inkomster, berättar Henrik.

 OB-buss Skåne TV
OB-buss modell Ystad. När Skåne TV gör sändningar med flera kameror är företagets sändarbuss på plats. (Foto: Skåne TV)

Skåne TV:s smidiga tekniska utrustning och många medarbetare gör att de kan sända ut åtta produktioner samtidigt i olika kanaler. Om kommentaren inte görs på plats finns det tre speakerbås att använda i tv-huset på Mässingsgatan.

Cykel och gäddor
Och så är det förstås inte bara handboll och fotboll. Svenska Cupen på cykel är ett stort projekt från senare år liksom SM i gäddfiske. Fisketävlingen täcktes med två fasta och åtta båtburna kameror. Inga napp skulle gå passera kamerorna utan upptäckt i direktsändning.

Sport och fritid är heller inte allt på Skåne TV:s repertoar. Man gör minst lika gärna uppdrag åt företag. Då är medlemskapet i Nätverket Österlen inte oviktigt.

- Självklart brinner vi för idrotten, men också för att vara med och nätverka bland alla våra lokala företag, säger Henrik.

Text och foto: Lars Fredell
Informationsansvarig Nätverket Österlen 
lars.f@natverketosterlen.se

Skåne TV
Mässingsgatan 13, Ystad
Telefon 0707-301420, 0739-137510
E-post: kontakt@skanetv.se
Hemsida: www.skanetv.se

Skåne TV

REPORTAGE OM OCH MED MEDLEMMAR

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar