header20190423

Företag i Nätverket: Olof Viktors

toppbild

Olof Viktors kavlar upp ärmarna

Hjärtat finns på Österlen, men produkterna är eftertraktade över hela Sverige.
Nu ska Olof Viktors etablera sitt starka varumärke även internationellt.
– Det finns många intressanta marknader att erövra, säger vd:n Janne Simoes till Nätverket Österlen.

Doften av kaffe och nybakt bröd kittlar näsan medan färgglada marmelader och vackert smyckade bakverk bildar visuellt ögongodis som triggar igång sockersuget och stimulerar smaklökarna. Några morgonpigga gäster samtalar lågt vid ett av borden samtidigt som bagarmästare Paul Ludorowski levererar tre plåtar nybakade kardemummasnurror till butiksdisken.

Fullt ös i bageriet
Dagen har bara börjat för de flesta av oss men för Paul är arbetspasset på Olof Viktors i Glemminge redan avverkat till hälften.
– Det är fullt ös. Snart är det påsk och det är mycket som ska fixas innan dess, säger den glada bagaren innan han fortsätter att kavla sina sura degar.
En trappa upp tar vd:n Janne Simoes emot oss på sitt kontor. Sedan ett halvår tillbaka är det han som leder verksamheten på Olof Viktors.
– Jag håller på att bli varm i kläderna nu. Det har tagit lite tid att lära känna personalen men nu är jag flygfärdig, säger Janne som tog över vd-posten från Mårten Göthberg i oktober 2017.

1.jpg

Spännande med Nätverket
Ett av hans första beslut i den ledande positionen var att låta Olof Viktors bli medlem i Nätverket Österlen.
– Det känns spännande att vara med i Nätverket som jag tror är ett jättebra verktyg för oss att nå ut till företagskunder, säger Janne som också ser andra fördelar med medlemskapet i Nätverket.
– Det är ju inte minst en fin möjlighet att träffa andra företagare med gemensamma intressen. Vi vill gärna bidra till att öka Österlens attraktionskraft och framför allt locka fler besökare utanför sommarmånaderna. Här tror jag vi måste få alla att dra åt samma håll.

Presenter till föreläsare
Olof Viktors kommer i fortsättningen att leverera presenter till de föreläsare som gästar Nätverket Österlens frukostmöten. Dessutom kan du som medlem i Nätverket räkna med extra bra service om du bjuder en viktig kund på fika eller håller ett lunchmöte med personalen på Olof Viktors.
– Vi har ju faciliteter för konferenser i unik miljö och här serveras varm mat med smak av Österlen året runt. Bland annat har Polisförbundet haft möten här och varit mycket nöjda, berättar Janne.

Öppnade 2002
Det var inför konstrundan 2002 som Olof Viktors slog upp portarna för första gången. Idag är Olof Viktors en gastronomisk institution på Österlen, av samma dignitet sätt som Ingelsta Kalkon och Kiviks Musteri – två andra nyblivna nätverksmedlemmar. Företaget omsätter 23 miljoner kronor och har i dagsläget 15 fast anställda.
– Olof Viktors har ett starkt varumärke som står för kvalitet, men det finns fortfarande mycket att jobba med.
Olof Viktors förknippas främst med goda produkter som tillverkats på naturliga råvaror utan tillsatser. Detta i kombination med den vackra miljön är det främsta skälet till att såväl turister från när och fjärran som lokalbefolkning vallfärdar till den charmiga 1800-talsgården.

3.jpg

Hjärtat på Österlen
– Vi har vår själ och vårt hjärta här på Österlen och det är vi stolta över. Samtidigt är distributionen av produkter till andra delar av landet väldigt viktig för företaget, säger Janne Simoes.
Mellan 60 och 70 återförsäljare runt om i landet erbjuder Olof Viktors godsaker i sina butiker. Och ännu fler ska det bli …
– En av våra största utmaningar framöver blir att göra det ännu lättare för konsumenten att hitta våra produkter även om de inte bor här. Om exempelvis en gävlebo kan köpa vårt knäckebröd i sin hembutik i januari är chansen större att hen besöker oss på sin semester under sommaren.

Finns i sex länder
Janne och hans kollegor riktar även blickarna internationellt, där Olof Viktors sedan tidigare påbörjat en etablering.
– Vi finns redan i Norge, Danmark, Tyskland, Belgien, Schweiz och USA. Men här finns potential för vidare utveckling. I USA finns vi bara på östkusten än så länge och vi vet att skandinaviska produkter är mycket uppskattade i Storbritannien, säger Janne som berättar att det framför allt är Olof Viktors populära knäckebröd som banat väg för varumärket utomlands.
Bli alltså inte förvånad om du får syn på skorpor, knäckebröd eller andra läckerheter från Olof Viktors nästa gång du handlar i en utländsk matbutik.

2.jpg

Årets café 2013
Mästerkonditorn och medgrundaren Jan Hedh besöker fortfarande gården som konsult, inspiratör och utbildare. Hedh har vunnit åtskilliga priser genom åren och han är fortfarande starkt förknippat med företaget. På tal om priser så har Olof Viktors vunnit ett av de allra finaste. 2013 tilldelades man utmärkelsen Årets Bästa Café av högt ansedda White Guide.
– Det är på den nivån vi vill ligga. Men man kan inte leva på gamla meriter så nu gäller det att kavla upp ärmarna. Vi vet vad vi kan och vi ska kraftsamla för att nå toppen igen, säger Janne Simoes innan han packar en påse full med delikatesser att skicka med Nätverkets lycklige reporter hem …

”För mycket av det goda kan vara alldeles underbart” skrev den amerikanska författarinnan Mae West en gång i tiden.
Och hon hade, av förklarliga skäl, aldrig en satt sin fot på Olof Viktors …

Text och foto: Kostas Foussianis
Pressansvarig Nätverket Österlen
press@natverketosterlen.se

OLOF VIKTORS
Gården är från 1890 och blev bageri, konditori och kafé 2001. Här har tidigare varit både lantbruk och tegelbruk, samt konstgalleri. Olof Viktor var farfar till den nuvarande ägaren Christer Alfredsson. Farfar hade redan på 1930-talet en butik i Skåne Tranås där det bland annat tillverkades glass med hjälp av is från mejeriet intill.
Christer Alfredsson startade företaget i samarbete med den kände bagar- och konditormästaren samt kokboksförfattaren Jan Hedh, som står för recepten.
Olof Viktors har bara stängt tre dagar om året: julafton, juldagen och nyårsdagen.

Adress: Österlenvägen 86, 271 75 Glemmingebro
Telefon: 0411 - 52 20 20
E-post: info@olofviktors.se
Hemsida: http://www.olofviktors.se
Öppettider: Mån – Sön, butik 8-17, café 11-17, stängt på Julafton, Juldagen & Nyårsdagen = alla andra dagar är det öppet!

logo200.jpg

 

REPORTAGE OM OCH MED MEDLEMMAR

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar