header20190423

Företag i Nätverket: Skånefrö

IMG_2447.JPG

Skånefrö vill revolutionera fotbollen

Rosenberg, Berget och de andra fotbollsstjärnorna i all ära.
En viktig del av MFF:s succé i Champions League kan faktiskt tillskrivas Skånefrö i Östra Tommarp!
Hur det hänger samman? Fortsätt läsa så får du veta...

Med basen i Östra Tommarp, en liten by med blott några hundra invånare mitt ute på den österlenska slätten, har utsädesföretag Skånefrö AB sedan 1928 erbjudit kvalitetsprodukter inom utsäde av frö och spannmål.
Det som började i relativt liten skala när lantbrukaren och nuvarande vd:n Sven-Olof Bernhoffs morfar Nils Svensson grundade företaget, har växt till ett aktiebolag med 33 anställda och en omsättning på över 200 miljoner kronor.

Tredje generationen
– Folk sa till honom ”det är rent för stort”, men morfar svarade: ”Det blir snart för litet”, berättar Sven-Olof Bernhoff som tillsammans med kusin Nils-Tore Reslow övertog rörelsen i början 1980-talet.
Att det skulle växa så här mycket hade nog varken morfar Nils eller Sven-Olofs morbröder – som efterträdde grundaren – kunnat drömma om.
Idag är Skånefrö marknadsledare inom den professionella grönytemarknaden och levererar gräsfrö till olika anläggningar såsom golfbanor och fotbollsplaner.
Skånefrö AB levererar årligen 3500 ton gräsfrö och vallfrö samt 16 000 ton spannmålsutsäde till lantbruket.

Stark utveckling
Skånefrö är ett företag i stark utveckling och kan bland annat kan ståta med ett av Europas modernaste frörenserier och 300 kontraktsodlare som sörjer för tillgången till av högkvalitativ råvara.
– Vi hämtar de bästa frösorterna från i första hand Danmark, Tyskland, Holland och Frankrike. Det ger oss en extremt bra bredd hela vägen, säger Sven-Olof medan han visar Nätverket runt i lokalerna.
I lilla Tommarp finns alltså bildligt och bokstavligt talat en del av Europa. Men det stannar inte där. Sedan en tid tillbaka exporterar Skånefrö även till USA.
Och på tal om Europa så har Skånefrö faktiskt en del i Malmö FF:s Champions League-succé ...

IMG_2452_2464.jpg

Ansvar för MFF-gräset
– Tillsammans med Golf & Trädgård AB och Stockholms Golf & Turf har vi ansvaret för gräsmattan på Swedbank Stadion. MFF fick mycket kritik för gräsets bristfälliga skick förra säsongen men i år är det helt annat, säger Sven-Olof Bernhoff med befogad stolthet i rösten.
Med tanke på MFF:s hemmastyrka i det europeiska cupspelet kan Sven-Olof och kompani – här ska Skånefrös grönyteavdelning med fackexperten Jörgen Nilsson i spetsen ha sin beskärda del av äran – gott sträcka på sig lite extra. Man brukar ju tala om fansen som ett lags ”12:e spelare” så varför inte klistra etiketten 13:e spelaren på Skånefrö ...? 

Fantastisk stämning
– Det är ju jättekul med MFF. Jag var själv på plats när de besegrade Celtic i den avgörande kvalmatchen och stämningen var fantastisk, säger Sven-Olof och vänder sig om för att blotta budskapet på sin tröja.
”Fotboll ska spelas på gräs! Inte på plast” står det på baksidan av t-shirten.
– De kallar det för konstgräs men för mig är det för positivt laddat. Det handlar inte om gräs överhuvudtaget, utan om plast. Skaderisken och slitaget på skorna är mycket större på konstgräs.
Dessutom finns det undersökningar som visar att miljöfarliga ämnen som zink och fenoler kan läcka ut från gummigranulaten. Om dessa ämnen når intilliggande vattendrag kan de påverka dess organismer.

Inom 5 år ska all fotboll spelas på riktigt gräs!

Startat fotbollsrevolution
– Vårt mål är att inom fem år så ska alla allsvenska fotbollsmatcher spelas på riktigt gräs. Det låter kanske drastiskt men faktum är att det finns ett stort motstånd mot plast/konstgräs i fotbollssverige, säger Sven-Olof Bernhoff.
Skånefrö har alltså startat rena rama fotbollsrevolutionen. Hur den fortlöper och slutar återstår att se, men helt klart är att Skånefrö som företag expanderar allt snabbare. Exportsidan växer kraftigt, kundkretsen blir större och större och varumärket allt starkare. Utmärkelser, toppbetyg i tester, miljöpris från EU-kommissionen och andra kvalitetsbekräftelser har haglat över Skånefrö de senaste åren.

IMG_2485mfl.jpg

Miljöarbetet i framkant
Skånefrö ligger även i framkant när det gäller miljöarbete. 2006 startades utvecklingen av en metod för att ta tillvara på restprodukterna, ett projekt som delvis finansierades med EU-bidrag. Pelletseldningen försörjer Skånefrös torkar och sparar på så vis in 200 kubikmeter olja varje år. Dessutom ger den fjärrvärme till Tommarp och Hammenhög.
– Vi försöker vara så miljömedvetna som möjligt i allt vi gör, till exempel genom att undvika fossil förbränning och minimera koldioxidutsläppen, säger Sven-Olof som ofta återkommer till ordet kvalitet när han pratar om Skånefrös verksamhet.
– Att erbjuda högsta kvalité med egenkontroll från sådd till färdig produkt är en av våra grundpelare. Vi är ensamma i Sverige om att ha den helhetskontrollen.

Gott intryck
Sedan i våras är Skånefrö medlemmar i Nätverket Österlen och i samband med deras första frukostmöte, på Hotell Svea den 8:e maj, rullade man ut en gräsmatta som beträddes av den svenske förbundskaptenen Erik Hamrén.
– Jag fick ett mycket fint intryck av Nätverket på frukostmötet i Simrishamn. Det ska bli intressant att se vad vi kan få ut av vårt medlemskap. Vi hoppas förstås kunna stärka varumärket ytterligare och få ut våra budskap och vad vi står för, avslutar Sven-Olof Bernhoff.
Vi välkomnar Skånefrö AB till Nätverket Österlen och ser med spänning fram emot att följa företagets fortsatta utveckling, inte minst när det gäller planerna på att befria svensk fotboll från det otyg Sven-Olof Bernhoff kallar plastgräs ...

Text och foto: Kostas Foussianis
press@natverketosterlen.se

SKÅNEFRÖS AMBITION:
– Att erbjuda marknaden det bästa utsädet för lantbruk och grönytor.
– Att erbjuda högsta kvalité med egenkontroll från sådd till färdig produkt med Europas högsta renhet.
– Att erbjuda den bästa produktmixen från Europas och övriga världens bästa förädlare.
– Att vara tillgängliga, leverera snabbt och vara flexibla.
– Att verka med högsta miljömedvetande. Att undvika fossil förbränning och minimera CO2 utsläpp.

KORT HISTORIK
1928 startade verksamheten med specialfröer till lantbruket
1940 utökades verksamheten till även innefatta spannmålsutsäde
1962 Skånefrö aktiebolag
1980 startade produktion & försäljning av grönytefrö
1996 startades Scandinavian Seed tillsammans med Forsbecks AB och Svenska Foder AB
2006 Bioagro Energy startades som ett EU Life projekt
2012 Utökar Skånefrö genom att köpa Weibulls lokaler i Hammenhög
2014 Släpps värme på i Hammenhögs fjärrvärmenät.

SKÅNEFRÖ AB
Storgatan 1, 272 93 TOMMARP
Hemsida: http://www.skanefro.se
Tel: Grönyteavdelningen 0414-412520, Lantbruksavdelningen 0414-412510

IMG_2478_2473.jpg

REPORTAGE OM OCH MED MEDLEMMAR

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar