Företag i Nätverket: P-Dyk

1

En miljökämpe som trivs bäst under ytan

Övergödning, utfiskning, oljeutsläpp, miljögifter, plast, spökgarn … listan över de problem som havens ekosystem tampas med är oroväckande lång.
Ljuset i mörkret är de miljöhjältar som lägger ner hela sin själ och investerar en stor del av sin vakna tid i att bekämpa denna pågående misshandel av planetens marina miljöer.
En av dem heter Patrik Juhlin och bor i Ystad …

– Välkommen! Vi är snart klara, ska bara lasta av lite prylar …
Patrik Juhlin har just förtöjt Baltic Explorer vid kajplatsen längs med Båtmansgatan i Ystads hamn. Han försvinner ner i ruffen – den del av båten som används för matlagning, sömn och umgänge – samtidigt som han säger adjö till två lärare från Marietorps naturskola, som den här dagen har anlitat Patrik i sin marinpedagogiska undervisning (Pdyk AB var med och startade den). Guidningen av skolelever är bara en av många insatser som Patrik Juhlin genomför kontinuerligt i sin kamp för det hav som enligt allt frekventare rapporter av alarmerande karaktär, mår sämre och sämre.
– Jag har älskat havet ända sedan jag var en liten grabb och när havet mår dåligt tar jag strid för det, säger han med bestämd röst och brinnande blick.

Magiska morgnar
Ja, faktum var att Patrik Juhlin inte ens hade fyllt en full hand när han för första gången följde med sin farfar ut på havet för att fiska. I hans minne finns bilden av tidiga morgnar med spegelblank havsyta där vartenda årtag hördes i en magisk kuliss där Patrik och hans farfar blev ett med naturens kanske allra mäktigaste element.
– Redan då hände något i mig. Jag mådde verkligen bra när vi var ute med båten. Dessutom var farfar en stor förebild för mig. Vi är en stor släkt så att få åka på fisketur med honom gjorde att jag kände mig utvald, säger Patrik som snabbt utvecklade en stark passion för havet och livet under ytan.
På den vägen, förlåt rutten, är det alltså. Och det är således ingen överraskning att Patrik och hans företag P-Dyk idag har just havet som arbetsplats.

3

Älskar havet
45 år har förlöpt sedan den då fyraårige Patrik angjorde havet för första gången. Men det råder ingen tvekan om att hans kärlek till havet har förstärkts snarare än avtagit genom åren. Det är en solig men blåsig och lite småkylig eftermiddag mitt i brytningen mellan sensommar och höst, när Nätverket Österlen träffar Patrik för en intervju till hemsidan. Att mörkare och vädermässigt bistrare årstider nalkas, är emellertid inget som nämnvärt sätter ner entusiasmen hos en ”havets riddare” …
– Vädret styr vi ju inte över och på havet kan en kall vinterdag kan vara lika magisk som en ljummen sommarkväll. Ibland blåser det storm på havet och jobbet får ställas in. Då åker jag hem och sätter mig framför brasan med en kopp kaffe.

Efterfrågad kompetens
Uppskattningsvis omkring 100 dagar per år hinner Patrik spendera på havet, vilket garanterat skulle ha varit betydligt fler om inte hans kompetens varit så efterfrågad till uppdrag på torra land. Patriks gedigna CV omfattar såväl certifikat för yrkesdykare som utbildning till fartygsbefäl Klass 7 vid Kalmar sjöfartshögskola. Vidare har han jobbat som dykarinstruktör och samlat på sig oerhört mycket erfarenhet genom olika projekt och arbeten. Allt detta sammantaget har gjort att Patrik blivit flitigt anlitad av organisationer och myndigheter som vill tillgodogöra sig eller sprida kunskap om marina miljöer.
– Att dyka efter och plocka upp näten är det jag helst vill göra. Jag vill ju hjälpa havet genom att jobba i det, inte i första hand genom att prata om det, säger Patrik som dock givetvis inser värdet i att han allt oftare anlitas som föreläsare och expert.

2

Lär av varandra
– Jag har blivit som en sorts ”hub” för olika aktörer som i likhet med mig kämpar för havet. Och visst är det roligt att jobba i konstellation med välutbildade människor. Vi lär oss av varandra hela tiden men visst, ibland känns det lite overkligt att jag står och undervisar tillsammans med marinbiologer och att jag är delaktig i olika EU-projekt.
För även om det är arbetet med spökgarn – det vill säga att rensa havet från fiskeredskap som fastnat på gamla vrak och ger fiskar och andra havsdjur en plågsam död – som tillsammans med yrkesdykningen är kärnan i P-Dyks verksamhet, så innehåller Patriks agenda många andra marint relaterade uppdrag. Han kör passagerarfärjor till Ven, utför bogseringsarbeten, anordnar fisketurer på vraken, utbildar skolever och är i högsta grad delaktig i utbyggnaden av hamnen i Ystad. Med mera …

Gillar Nätverket
En av Patriks framtidsdrömmar, förutom att rädda havet undan fortsatt förstörelse, är att någon gång ta med turister på kanalkryssning genom Europa. Kanske hittar han i så fall några av sina kunder på Nätverket Österlens frukostmöten, som han hjälper till att dokumentera med sin kamera och som han bara har gott att säga om.
– Jag har varit med i flera olika nätverk men inget i samma klass som detta. Här finns en bra bredd med många olika branscher representerade och jag upplever att det är lätt att genom Nätverket Österlen få tag på det man är i behov av. Träffarna är väl arrangerade och föreläsarna håller hög klass rakt igenom. Det känns också bra att vi gynnar den lokala ungdomsidrotten och jag vill även lyfta fram den goda och fantasifulla frukostbuffén, säger Patrik och gör tummen upp.

Stark vilja
Trots hans hårda och engagerade arbete för haven finns det hos Patrik en gnagande oro för att framtida generationer inte ska kunna njuta av dem på samma sätt som han har gjort. Haven har gett Patrik Juhlin så mycket och han själv är uppfylld av en stark vilja att ge tillbaka, att rädda det som räddas kan. För ingen kan längre neka till den globala miljöförstöring som präglar såväl den dagliga medierapporteringen som den politiska agendan. Men Patrik behöver inte titta på nyheterna för att inse hur illa ställt det är – han ser det med egna ögon från sin älskade båt eller när han med dykarutrustningen på sig utforskar miljöer långt under ytan.
– Det finns många problem med miljön. Alla kan inte vara en Greta, hon är verkligen en enastående och på många sätt fantastisk tjej, men alla kan göra något, säger han.

4

”Inte ge upp”
Om alla bidrog så mycket de kunde, menar Patrik, skulle vi ha en helt annan värld.
– Ett första steg är att sluta skylla på alla andra och istället börja agera själv. Man får ofta höra folk som säger att det inte spelar någon roll vad vi i Sverige gör när länder i andra delar av världen fortsätter att agera hänsynslöst mot miljön. Men det spelar visst roll, man får inte ge upp. Man måste tänka att förändringen börjar hos sig själv.
Det finns för övrigt flera likheter (märk väl att denna betraktelse inte är Patriks egen) mellan Patrik Juhlin och landets för tillfället i särklass mest omtalade 15-åring. I likhet med Greta är Patrik inte rädd för att lyfta problem och föra fram sin åsikt även om det innebär att han i vissa kretsar kan uppfattas som obekväm. Och precis som Greta är han noga med att betona vikten av att lyssna på forskningen och att förhålla sig till fakta.

Fått pris
Patrik Juhlins kamp har inte på något sätt gått obemärkt förbi – han har bland annat nominerats till Ystads miljöpris och tilldelats pris av Sydkustens vattenvårdsförbund. Ändå känns det som om den uppmärksamhet Patrik fått inte står i proportion till alla insatser han gjort för haven. Ty när dessa fylls av plast, när fiskar fastnar och dör i spökgarn och när utsläppen av olja och andra miljöutgifter bildligt och bokstavligt svärtar ner våra kuster – ja, då behöver vi alla Gretor och P-dykare som finns.

Annars blir det nog tyvärr så att den där känslan av vanmakt och apati – som Patrik nämner och som en viss Uno Svenningsson sjunger om i sin hit med den i sammanhanget så passande titeln Under Ytan – vinner till slut …

Jag ser att ingen verkar bry sig, och inte heller jag.
Rädslan är för stor och stark, för att göra något alls.
Under ytan – skäms jag för mig själv.
Under ytan …

 

Reporter: Kostas Foussianis
press@natverketosterlen.se

 

P-DYK
Telefon: 0707-908 907
E-post: info@pdyk.se
Hemsida: http://pdyk.se
www.facebook.com/PdykYstad 

p dyk

 

 

REPORTAGE OM OCH MED MEDLEMMAR

DSC 2169
4 juni - 2024

Företag i Nätverket: Friskis&Svettis

Friskis&Svettis – en social mötesplats för bättre hälsa Nytt läge, nya lokaler och ett nytecknat medlemskap i Nätverket Österlen…
14 Maj - 2024

Företag i Nätverket: Room Expo

Hållbar inredning är RoomExpos vinnande koncept Med en brinnande passion för möbler och design som grundpelare har…
16 april - 2024

Företag i Nätverket: Bilmånsson

Hjärta och kompetens visar vägen för pigg 102-åring Med några av världens mest kända och respekterade bilmärken i sin portfölj…
5 april - 2024

Företag i Nätverket: Toyota Sydost

”The Toyota Way” är motorn bakom succén för lokala bilfirman Omsättningen stiger, vagnparken är under kraftig utveckling och…
7 december - 2023

Företag i Nätverket: Preem

Hos Preem kan du fylla på med mer än bara bensin …. Lyxkaffe från Espresso House, ett korvutbud i världsklass och en stabil lunch…
9 november - 2023

Företag i Nätverket: Talenom

Digital miljö och fysiska möten är Talenoms hybrida framgångsrecept Skräddarsydda lösningar för alla företag, stora som små, och…
18 augusti - 2023

Företag i Nätverket: InterMail

Med InterMail som spetshäst sitter DU i vinnarhålet! Tunga drakar eller nystartade småföretagare spelar ingen roll – InterMail är…
5 Maj - 2023

Företag i Nätverket: place2place

”Detta är bara början på vår tillväxtresa!” Det startade som ett embryo till affärsidé mellan två mångåriga kollegor, fortsatte…
23 januari - 2023

Företag i Nätverket: JHL i Tommarp

JHL – en 120-åring som växer så det knakar Förstklassig service, effektiv lagerhållning och hög tillgänglighet. Där har ni tre…
15 december - 2022

Företag i Nätverket: JL Fysiocenter

Från Jim Gottfridsson till ”gamla Asta” Såväl tillgängligheten som den samlade kompetensen är hög och ambitionen gentemot…
26 juli - 2022

Företag i Nätverket: Wikan Personal

Wikan Personal lever upp till sin slogan– nya lokaler möjliggör expansion Långsiktiga kundrelationer och korta beslutsvägar, men…
7 juli - 2022

Företag i Nätverket: Ocab Syd

Om olyckan är framme står Rickard Larsson och hans gäng beredda - Ringer man vår jour är vi på plats inom en timme! Och inte bara…
2 juni - 2022

Företag i Nätverket: Hemrex

I det egna kaoset fann Lars Larsson fröet till framgångssagan Hemrex. Efter drygt tio år kan han se tillbaka på en mycket fin…
16 mars - 2022

Företag i Nätverket: Citcop

Marcus Fridh och Michael Flodin har en klar ambitionen när det gäller att Citcop ska växa och menar att det finns potential att…
20 september - 2021

Företag i Nätverket: ECAB i Skåne

Anders Svensson driver det nya medlemsföretaget ECAB i Skåne – men han driver också på sig själv, bland annat med återkommande…
14 augusti - 2021

Företag i Nätverket: Bergkvarabuss

Jens Richard är trafikområdeschef för Bergkvarabuss i östra Skåne och ser att företaget går en ljus framtid till mötes inte minst…
22 mars - 2021

Företag i Nätverket: ICA Kvantum

Christian och Per-Anders Olofsson har full koll på sina ICA Kvantum-butiker i Ystad, Sjöbo och Tomelilla. Ett brett erbjudande –…
14 oktober - 2020

Företag i Nätverket: Radio Active

I studion hos Radio Active i Ystad lotsar Gustav Wennerholm med vana händer lyssnarna genom det populära programmet ActiveMorron.…
29 januari - 2020

Företag i Nätverket: Bravida

Jan Svensson är avdelningschef för Bravida Österlen med kontor och verksamheter i Tomelilla, Simrishamn och Ystad. Bravida ger…
22 januari - 2020

Företag i Nätverket: Adventura

– Vi har mycket att erbjuda de lokala företagen. Adventura är en personlig arrangör som hittar den bästa lösningen för varje kund…
21 oktober - 2019

Företag i Nätverket: P-Dyk

En miljökämpe som trivs bäst under ytan Övergödning, utfiskning, oljeutsläpp, miljögifter, plast, spökgarn … listan över de…
27 augusti - 2019

Företag i Nätverket: Kiviks Taxi

Ulf Hansson på platsen han ofta ses – beredd att ta hand om kunderna på en ny uppskattad resa med Kiviks Taxi. Kunglig kundvård…
10 juni - 2019

Företag i Nätverket: DC Syd

Johan Stolpe är vd och Johan Pagels är marknadschef hos DC Syd i Ystad. Båda ser en positiv utveckling för deras affärsidé att…
3 juni - 2019

Företag i Nätverket: Eventrace

En stark trio står bakom Eventrace på Svampabanan utanför Tomelilla, fr v mekanikern Kristian Gerdtsson tillsammans med ägarna…
12 april - 2019

Företag i Nätverket: Rikstolvan

Bea Tigerhielm och Staffan Julén är professionella artister inom två olika kultursegment – film och fotografi. Nu driver de sitt…
7 april - 2019

Företag i Nätverket: Skåne TV

Henrik Sonne Jörnelius på Skåne TV i Ystad. Här med en av företagets många modern tv-kameror – en Ipad med en riktad mikrofon på…
7 mars - 2019

Företag i Nätverket: Hx3 YSTAD

Unikt helhetskoncept med hälsa i fokus H som i hälsa, häst, hund och inte minst human – människa. Hx3 Ystad erbjuder ett…
13 februari - 2019

Företag i Nätverket: Lloyds Taxi

16 000 skäl att ringa en taxi … Trodde du det räckte med att kunna ratta en bil för att arbeta som taxiförare?Glöm det – i alla…
16 december - 2018

Företag i Nätverket: Cederblad & Co

”Byråns flesta kunder är ägarledda företag. Det är allt från enmansföretag till stora koncerner, men vi har också en del…
9 december - 2018

Företag i Nätverket: Printprofil

Hög servicenivå. Printprofils samlade styrka med från vänster ägaren Mattias Andersson, Robin Olsson, Martin Söderberg och…
27 november - 2018

Företag i Nätverket: Ystads Teater

Från stålbad till stordåd Ystads Teater lockar stora artister med liten ekonomi För 25 år sedan var byggnaden nära förfall. För…
1 november - 2018

Företag i Nätverket: Ystad Energi

Jessica Fredson på Ystad Energi ser en spännande framtid när det gäller utvecklingen på energiområdet. Energibolaget som är mer…
22 oktober - 2018

Företag i Nätverket: PMR Ystad

PMR har lagt in en ny växel Det började som ett enmansföretag 1992 – nu omsätter telekombolaget PMR över 50 miljoner kronor, har…
27 mars - 2018

Företag i Nätverket: Olof Viktors

Olof Viktors kavlar upp ärmarna Hjärtat finns på Österlen, men produkterna är eftertraktade över hela Sverige. Nu ska Olof…
30 januari - 2018

Företag i Nätverket: Kiviks Musteri

130 år med hjärtat på Österlen Den starka företagskulturen går i arv på Kiviks Musteri Stränderna, rapsfälten, konstnärerna,…
23 november - 2017

Företag i Nätverket: ICA Supermarket

Hård satsning på mjuka värden De öppnar först och stänger sist. Och bjuder däremellan på service i världsklass. Välkommen till…
12 oktober - 2017

Företag i Nätverket: YSTADappen

Upplev Ystad med mobilens knAPPar Är det verkligen möjligt att få tillgång till hela Ystad i mobilen? Appsolut!YSTADappen är här…
12 september - 2017

Företag i Nätverket: PG Etikett

Litet företag med stora visioner Det började som en hobby hemma på ägaren Per Grundströms gård i Skurup 2009. Idag har nyblivna…
11 april - 2017

Företag i Nätverket: Great Reklam

Från Good to Great! Kreativa Maria hjälper företag att nå mästarklass Text eller bild, digitalt eller analogt, helhet eller…
11 oktober - 2016

Företag i Nätverket: 4x4 EVENT

4x4 = 90 minuters spänning! Rivstarta konferensen med Jeep-körning på Österlen En konferens med företaget kan vara seg,…
23 september - 2016

Företag i Nätverket: Bleck & Plåt

Högt i tak när Bleck & Plåt nysatsar Ny ägare, nya visioner och snart också – nya lokaler. Med hjälp av Nätverket Österlen ska…
18 augusti - 2016

Företag i Nätverket: Guldkanalen

De gräver guld i musikarkivet Radiokanal för nostalgiker i gamla brandstationen Gamle schlagerkungen Johnny Logan stannade i fyra…
1 augusti - 2016

Företag i Nätverket: Gärsnäs Bil

Ronny Åkerlund, Bengt Malmkvist och PG Larsson ser till att kunderna blir väl mottagna hos Gärsnäs Bil. Bilhandlarna som gör…
1 september - 2015

Företag i Nätverket: Skånefrö

Skånefrö vill revolutionera fotbollen Rosenberg, Berget och de andra fotbollsstjärnorna i all ära.En viktig del av MFF:s succé i…
1 april - 2015

Företag i Nätverket: Bil Bengtsson

Passionen skapar framgång Människor och miljö i centrum hos Bil-Bengtsson Enkelhet, tillgänglighet, passion. Där har du de tre…
22 december - 2014

Företag i Nätverket: Hotel Svea

Störst, äldst – och bäst (?) på Österlen Hotel Svea vill bli en mötesplats för konst och kultur Hotel Svea är Österlens största…
19 september - 2014

Företag i Nätverket: Trycka.se

Tryckeri med höga ambitioner Trycka.se levererar till företag såväl i Sverige som Europa Det har kunder från sju olika länder och…
26 augusti - 2014

Företag i Nätverket: Team Sportia

Skoproffs med brett sortiment! Team Sportia går in i Nätverket och stöttar teamet Brett sortiment, kompetent personal och hög…
30 november - 2013

Företag i Nätverket: Ystad Kommun

"Vi har en fantastisk bredd på näringslivet!" Ystad Kommun äntligen medlemmar i Nätverket Österlen Plats 125 på svenskt…
23 september - 2013

Företag i Nätverket: LMcon

Tacka Rolf för tidningen! Leveranserna går till storföretag som Apoteket, Volvo, SAS och Kappahl. Och hans tidningsvagnar finns i…
12 augusti - 2013

I Wallanders spår – på segway!

I Wallanders spår – på segway! Från Solsidans idyll till mörka brottsplatser. Nu kan du hänga med på en guidad Wallander-tur –…
27 juni - 2013

Företag i Nätverket:Teleservice

Från enmansfirma till storföretag Teleservice expanderar i takt med teknikens utveckling Det började som ett enmansföretag för 40…
24 april - 2013

Företag i Nätverket:Vollsjötryck

Ett litet tryckeri med stort register! Slut på visitkort? Dags att trycka upp fler broschyrer till företaget? Eller vill du…
21 mars - 2013

Företag i Nätverket: Lalefa Segway

Från Solsidan till Industrivägen i Sjöbo– Lalefa ordnar företagsvent med segway som underhållning Känns den gamla vanliga…
13 september - 2012

Företag i Nätverket: McDonalds

McDonalds i Ystad lyssnar på kunderna Frukost i ottan eller färdkost vid midnatt. Tillgängligheten är a och o för McDonalds i…
15 januari - 2012

Företag i Nätverket: Mix Reklambar

Kreativt häng i nya reklambaren Österlen har fått en ny bar som har öppet dagtid och inte serverar alkohol. Låter det snurrigt?…
9 januari - 2012

Företag i Nätverket: Nordic Travel

Nordic Travel - mer är en resebyrå Det började med ett golfprojekt i Skåne – några år senare öppnar Nordic Travel dörren till en…
4 oktober - 2011

Företag i Nätverket: YstaGruppen

Snabbt och enkelt YstaGruppens motto Okomplicerade affärer och snabba lösningar. Där har ni grundpelarna i YstaGruppens…
14 september - 2011

Företag i Nätverket: Radio Active

Bredden är Radio Actives styrka 45 000 lyssnare. 30 proffsiga programledare. En briljant radiokanal. Radio Active har gått från…

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar