header20190423

Företag i Nätverket: Kåseberga fisk

bild
Kåseberga Fisk – en institution på Österlen
Familjeföretaget är Nätverkets senaste fångst och ett paradis för fiskälskarna
Fiskbestånden tryter och grannen Vendels vinterdvala innebär färre turister.
Men tro inte att Kåseberga Fisk är rökta för det …
– Vi jobbar hårt med att förlänga säsongen, säger ägaren Jimmy Ahl vars företag är ny för året som medlem i Nätverket Österlen.


Det är en tidig fredag förmiddag i slutet av april och på Kåseberga Fisk råder lugnet före den turiststorm som alltid drabbar rökeriet under sommaren.  
Eller efter stormen – om man har ägaren Jimmy Ahls hälsotillstånd som utgångspunkt.

När han i höstas halkade i poolen hemma på tomten i Kåseberga såg han ett tag ut att vara, ja just det – rökt! Jimmy föll så illa att nacken knäcktes och ett tag var han förlamad från topp till tå.
– Det var en riktig smäll och jag hann tänka en del innan ambulansen kom. Nacken fixerades och läkarna gjorde ett bra jobb. Men smärtorna i nerverna var fruktansvärda, inte ens morfinet hjälpte, säger Jimmy som idag fått tillbaka känsel och rörlighet i hela kroppen men har stickningar och vissa smärtor i underarmarna.
Ryggmärgen har också fått en rejäl smäll så ordinationerna är strikta – ta det lugnt och belasta ryggen så lite som möjligt.

Det underlättar förstås att Jimmy – som för något år sedan dessutom drabbades av en tumör i ryggraden – från och med i år har tagit över rodret på Kåseberga Fisk och därmed tvingas (det är så han ser det) fokusera på administrativt kontorsjobb.
– Jag vill ju hellre vara här nere i rökeriet där jag har jobbat sedan jag var grabb, säger Jimmy medan han visar undertecknad runt i lokalerna.
Doften av rökt fisk borrar sig in genom näsborrarna och upp i hjärnan som blixtsnabbt sänder en hungersignal till magen.
Torsk, sill, makrill, lax, fjällröding och flundra. You name it.

För fiskälskare är Kåseberga Fisk ett veritabelt paradis. För turister är det en institution som bara måste besökas, gärna i kombination med en promenad upp till Ale Stenar, vars mystik och ödesmättade läge fortsätter att attrahera miljontals besökare varje år.

– Jag tror mycket på Kåseberga som turistort även i framtiden. Det föreslagna hotellet skulle innebära ett lyft för orten och göra det lättare att förlänga säsongen, vilket vi jobbar hårt med på olika sätt. Tyvärr har ett par bybor motsatt sig bygget. Det är synd, säger Jimmy Ahl medan han ger direktiv till sonen Sebastian som jobbar inne i rökeriet.

Det finns även planer på ett besökscentrum i byn vars charm och karaktär som fiskeby naggats lite i kanten det senaste decenniet.
– När de byggde om hamnen kunde de ha bevarat den gamla stilen bättre. Och restaurangen är fin men inte särskilt samstämmig med övrig bebyggelse, säger Jimmy Ahl, mer som ett konstaterande än bitter kritik.

Att Kåseberga Fisk är en familjeangelägenhet i ordets rätta bemärkelse framgår inte bara av Sebastians tatuering på underarmen (se bild) utan även av det faktum att även döttrarna Nathalie (butiken) och Joneta (kontoret) jobbar i företaget som grundades av Jimmys pappa Leif och hans far 1968.

Sedan dess har lokalbefolkningen och sedermera turisterna kunnat njuta av rökt fisk, läckra sillinläggningar och kvalitetsfisk i andra former.

Mycket har hänt sedan starten och rökeriet har byggts ut vid ett flertal tillfällen. Ytterligare en tillbyggnad är planerad och på gång.
01

02

03

06

– Vi vill effektivisera expedieringen och skapa mer plats för kunderna samtidigt som vi kan ha mer personal på plats samtidigt. Under sommaren får vi inte tappa kunder på grund av att det är fullt i butiken.

Sillinläggning, saltning, stekning och rökning – i stort sett all produktion sker för hand på Kåseberga Fisk. Endast till kallrökningen finns en maskin.
– Det är ett hantverk och vi är mycket noga med att hålla hög kvalitet på allt vi gör. All fisk hos Kåseberga Fisk AB röks på gammalt vis med alved och alspån, säger Jimmy Ahl.
Varmlökt lax och Brantevikssill är de mest populära produkterna, men Jimmys egen favorit är stekt sill eller en klassisk sillsmörgås i all sin enkelhet.
– Annars äter vi faktiskt inte så mycket fisk hemma. Det blir mest på jobbet, en snabb sillmacka är det vanligaste lunchalternativet.

Kåseberga Fisk omsatte förra året 16 miljoner kronor och har cirka 25 anställda under högsäsong. Vintertid är, precis som för de allra flesta andra turistföretagen i regionen, alltid lågsäsong men det senaste halvåret har affärerna varit extra dåliga för Jimmy Ahl och hans kollegor. Orsaken tros inte vara konkurrenternas förehavanden utan snarare brist på sådana…
– Vendel har haft stängt under vintern och det påverkar vår försäljning. Många som kommer för att köpa bröd i bageriet brukar stanna till även hos oss och handla lite fisk med sig hem, säger Jimmy och håller upp en varmrökt lax modell större.
– Titta på denna! Så här ska en lax se ut, saftig och fin, lite extra fet…

Jimmys engagemang och passion för sitt yrke går inte att ta miste på. Hans glädje över två nöjda kunders uppskattande ord utanför butiken känns lika äkta som oron över de allt sämre fiskebestånden runt de svenska kusterna.
– Det ser inte så bra ut och alla har vi skuld i det, inte minst regeringen vars fiskepolitik lämnar mycket i övrigt att önska, säger Jimmy Ahl, som länge trott starkt på Nätverkets affärsidé.

Medlem blev han dock inte förrän i år …
– Nätverk överhuvudtaget är jättebra och jag tror och hoppas att vi kan få mycket nytta av att vara med i Nätverket Österlen. Det blir ringar på vattnet och kanske till och med en och annan ny kund.
Kåseberga Fisk har alltså äntligen fastnat i Österlens starkaste nät(verk).
Och det samarbetet lär ingen av parterna bli torsk på …

Text och foto:
Konstantin Foussianis
kungnesta@yahoo.com
Tel: 0734-424837
 

REPORTAGE OM OCH MED MEDLEMMAR

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar