header20190423

Företag i Nätverket: PMR Ystad

pmr1.jpg

PMR har lagt in en ny växel

Det började som ett enmansföretag 1992 – nu omsätter telekombolaget PMR över 50 miljoner kronor, har ett par dussin anställda och finns på fem olika platser i södra Sverige. Och är nybliven medlem i Skånes bästa affärsnätverk …
– Vi gillar sport och vi gillar bra nätverk. Därför passar Nätverket Österlen oss som handen i handsken, säger Mattias Averfalk på PMR Ystad.

1992 – samma år som Ystads IF vann SM-guld i handboll – revolutionerade Global System for Mobile Communications (GSM) marknaden för mobiltelefoni. Ungefär samtidigt som lanseringen av GSM öppnade en liten butik på industriområdet Läreda i Hässleholm.

En framgångssaga
Grundaren Pär Magnus Rundqvist, som fortfarande är huvudägare för PMR och vars initialer utgör firmanamnet, drev företaget ensam och sålde en telefon i veckan – om det ville sig väl. 26 år senare är PMR en liten framgångssaga på en gigantisk och tyvärr inte helt obefläckad marknad. I takt med att mobiltelefonerna har erövrat allt fler områden, har företaget växt och utvecklat sin verksamhet. PMR – som levererar olika typer av molnbaserade IP- och mobila växellösningar – omsätter idag drygt 50 miljoner kronor, har 24 anställda och är etablerat på fyra, snart fem orter.

pmr2.jpg

Ny lokal
2004, ett drygt decennium efter starten, öppnades en butik i Kristianstad. Etablering i Malmö följde några år senare Malmö och 2016 slog PMR upp portarna i Ystad, där man sedan den 9 september i år är stationerade i en lokal på Rotfruktsgatan 1.
– Men vi nöjer oss inte där. Snart öppnar vi i Helsingborg också och det finns potential att växa ytterligare. Det viktigaste är dock att hänga med i den tekniska utvecklingen så att vi kan fortsätta att hjälpa våra kunder på bästa sätt. Utvecklingen går mot att vi får mer och mer teknik i samhället, men det innebär också att det uppstår fler problem och att felsökningarna blir svårare, säger Mattias Averfalk som driver PMR Ystad.

Kunden i fokus
Han pratar om vikten av att konceptualisera och tydliggöra varumärket och de grundvärden som utgör kärnan i företaget. Att företagare pratar om kundfokus tillhör inte ovanligheterna, däremot är det inte alltid det känns så uppriktigt som under intervjun med Mattias. Det är tydligt att Mattias är genuint och starkt engagerad i sina kunder och att, som han själv uttrycker det, ”leverera en kundupplevelse i världsklass”. 
– Vi vill jobba så nära kunden som möjligt. Uppstår det problem ska lösningen inte vara långt borta. Hos oss behöver man inte sitta kö för att få hjälp. Ringer man mig och jag inte svarar så är det alltid någon på vårt backoffice som kan ta samtalet.

varavaxellosningar3.jpg

Tar ansvar
Ibland går något snett och även om det då skulle vara operatörens fel så är det PMR som har ansvaret för att felet avhjälps.
– Vid ett sådant tillfälle jobbade jag intensivt för att lösa problemet. Jag kunde knappt sova på natten och var orolig för hur kunde skulle reagera. Men ha sa bara att ”Vi är jätteglada att vi anlitade er, hur skulle det annars ha gått...?”.
Service recovery av bästa märke alltså. Och det är just den oklanderliga servicen som är PMR:s främsta styrka och det som särskiljer dem från många av konkurrenterna.
– Vi får aldrig tappa vår kundfokus, för oss är kundens bästa alltid nummer ett. Vår styrka är att vi är oberoende och jobbar med alla operatörer, vilket ger en hög trovärdighet. Dessutom jobbar vi inte med telefonförsäljning. Ja, vi säljer ju telefoner förstås men alla våra kundbesök är bokade på förhand, säger Mattias.

Stort idrottsintresse
För ystadsborna är Mattias Averfalk kanske mest känd som mannen bakom företaget Glasmästarna, som han grundade 2012 och som han fortfarande är delägare i. Han är också en av drivkrafterna bakom det populära motionsloppet Stafettmaran. Mattias idrottsintresse är för övrigt stort, både som utövare och åskådare …
– Jag har spelat mycket fotboll och är även väldigt intresserad av trav och handboll. Handbollsintresset genomsyrar förresten hela företaget. PMR sponsrar fyra elitlag; IFK Kristianstad, HK Malmö och så båda ystadslagen. Bland annat så ”äger” vi ju YIF-spelarnas rumpor, skrattar Mattias och syftar förstås på reklamen på baksidan av shortsen.

Bra nätverk
En gemensam nämnare just genom idrotten finns också mellan PMR och Nätverket Österlen, där Mattias var en flitig gäst redan innan företaget blev medlem.
– Jag hade varit på flera frukostträffar och blivit väldigt förtjust i ert koncept. Nätverket Österlen har växt kraftigt men ändå behållit kvaliteten på föreläsare och möten. Det är ett mycket bra nätverk som genom sin form skapar goda förutsättningar för affärer. Och så gör ni en fantastisk insats för idrottstalangerna, det gillar vi.
Nätverkande och idrott som bränsle för hälsa och tillväxt – där har ni kärnan i Nätverket Österlens koncept, som tilltalar allt fler företagare i regionen. Välkomna ombord, PMR!

Kostas Foussianis
Pressansvarig Nätverket Österlen
press@natverketosterlen.se

PMR YSTAD
Rotfruktsgatan 1, Ystad
Tel: 0411-564000
E-post: mattias@pmr.nu
Hemsida: www.pmr.nu

Kort om företaget:
PMR levererar olika typer av molnbaserade IP- och mobila växellösningar och har lång erfarenhet av installation, integration och utbildning. Företaget arbetar tätt ihop med de ledande operatörerna i Sverige inom både fast/IP och mobil telekommunikation.

 

pmr-logo-225.jpg

 

REPORTAGE OM OCH MED MEDLEMMAR

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar