header20190423

Företag i Nätverket: YstaGruppen

Ystadgruppen
 
Snabbt och enkelt YstaGruppens motto
Okomplicerade affärer och snabba lösningar.
Där har ni grundpelarna i YstaGruppens affärskoncept.
– Det ska vara enkelt att göra affärer med oss, säger ägarna Dan Jeppsson och Magnus Lasson.


När Dan Jeppsson år 2000 förvärvade Matek hade företaget två anställda och en omsättning på fyra miljoner kronor.
Idag, ett drygt decennium senare, har YstaGruppen – där Matek och YstaMaskiner (som Jeppsson tillsammans med Magnus Lasson köpte 2005) ingår – tio anställda och en total omsättning på cirka 32 miljoner kronor.
– Det har rullat på. Vi har växt och vårt produktsortiment har utvecklats oerhört mycket de senaste åren, säger Magnus Lasson som förutom att han är delägare i YstaGruppen också är VD för såväl Matek som YstaMaskiner.
Medan Magnus och Dan visar Nätverket Österlen runt på anläggningen berättar de engagerat och intresseväckande om verksamheten.
– Vi försöker ha en bra bredd både när det gäller produkterna och kundkretsen. Självklart vill man ju ha stora och välbärgade kunder men det är heller inte bra att bli alltför beroende av en enskild aktör, säger Magnus Lasson.
Bland kunderna finns allt från enmansföretag till kommuner och statliga förrättningar. Och efter några svagare år pekar konjunkturen uppåt igen.
– 2007 var det vansinnigt. Då handlade det inte om vad det skulle kosta att bygga utan hur snabbt det kunde bli klart. Sedan gick det lite sämre men nu pekar det uppåt igen och det känns som
small
om de små byggföretagen har väldigt mycket jobb för tillfället, säger Dan Jeppsson.

Lokal förankring viktigt

På lagret står snöplogarna uppradade. Blir den kommande vintern av samma karaktär som den förra innebär det högtryck hos YstaGruppen.
Den lokala förankringen är viktig och säkerställs inte bara genom bolagsnamnet utan framför allt genom det goda renommé som YstaGruppen byggt upp genom åren. Oavsett om det handlar om en hydrauldriven betongkedjesåg eller en fem ton tung rotorslåmaskin, så kan köparen vara säker på att den får kvalitet för pengarna.
– Vi vill att kunderna ska minnas affärerna med oss på ett positivt sätt. Det ska vara enkelt att handla hos oss och allt ska fungera smidigt. Uppstår det problem på något sätt så är det viktigt att lösa dem så snabbt som möjligt.

Mässorna viktiga
Under det dryga decennium som han och Dan drivit bolaget har en hel del förändrats, inte minst marknadsföringskanalerna men även hur affärerna genomförs.
– Tidigare handlade det mycket om reklamutskick och exponering på mässor. Numera blir det mycket direkta kundbesök och marknadsföring på nätet. När det gäller Internet släpar vi efter något, den biten vill vi utveckla. För idag är det ju lite så att om du inte finns på nätet så finns du inte alls, säger Magnus och avslöjar att det så småningom kan bli aktuellt med en e-handelsfunktion för Matek.
– Mässorna är dock fortfarande viktiga för oss. Där har vi maskiner med oss och får träffa kunderna direkt. Närmast ställer vi ut på ELMIA i Jönköping, inflikar Dan som är den av de två som medverkat flitigast på Nätverkets frukostträffar genom åren.
Såväl han som Magnus har bara gott att säga om medlemskapet i Nätverket Österlen.
– Jag var med när Bo Lundgren föreläste. Det var kanonbra! Och föreläsarna håller ofta hög klass, tycker jag.
– Och så är det ett mycket informellt och trevligt sätt att träffa kunder som man kan ha nytta av i verksamheten. Satsningen på de lokala idrottstalangerna är också mycket positiv. Fler träffar skulle inte vara fel, det skulle lysa upp vintermörkret lite.
Dan har en given favorit som framtida föreläsare:
– Det vore oerhört intressant att få lyssna på Percy Nilsson. Han startade från noll och har byggt upp något verkligt stort, säger Dan som dock har en oplockad ål… förlåt gås … med Nätverket Österlen.
– Jag lyckades hela tiden missa ålagillet och det känns surt. Nu har ni bytt till Gåsamiddag och den missar jag också.
Dan Jeppsson lär få fler chanser i framtiden, en framtid som kanske har en expansion i beredskap för Ystagruppen.
– Ja, vem vet? Vi har faktiskt förvärvat en del mark runt lokalerna så vi kanske bygger ut framöver …
 
Text och foto: Konstantin Foussianis
kungnesta@yahoo.com
Tel: 0734-424837
 
Fakta/YSTAGRUPPEN
*YstaGruppen bildades i maj 2005 och utgör en gemensam plattform för affärsutveckling, marknadsbearbetning och administrativ samordning för bolagen Matek AB och YstaMaskiner AB. Fram till förra året ingick även Scandistrap
*Matek AB är en agentur- och återförsäljare av maskiner och verktyg till bygg- och entreprenadföretag samt stenindustrin.
*YstaMaskiner AB har stolta traditioner och bildades så långt tillbaka i tiden som 1853. Bolaget marknadsför några av marknadens starkaste varumärken inom entreprenad- och lantbruksmaskiner via ett nätverk av återförsäljare över hela landet.

REPORTAGE OM OCH MED MEDLEMMAR

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar