Företag i Nätverket: Fastighetsbyrån

Fastighetsbyrån
Emil Malmer driver Fastighetsbyråns kontor i Ystad, Sjöbo och Skurup tillsammans med ett 20-tal medarbetare. Byråns expansion är ett av flera bevis på att Emil lyckats i sin högt prioriterade ambition att bygga upp en sund företagskultur byggd på en vision om att vara en bra arbetsgivare.

Med kvalitet, trovärdighet och kundfokus som ledord

De ligger i framkant digitalt, är högt eftertraktade som arbetsgivare och hjälper till och med sina kunder när de anlitar konkurrenterna. På drygt ett decennium har Fastighetsbyråns franchisetagare Emil Malmer byggt upp en verksamhet som andas kvalitet, trovärdighet och kundfokus.
– Medlemskapet i Nätverket Österlen är ett led i vår strävan att utvecklas och intensifiera vår närvaro på den lokala marknaden, säger han. 

Året var 2009 och Emil Malmer jobbade med kommersiella fastigheter på ett bolag i Malmö. Han trivdes på sitt jobb men kände samtidigt att han saknade något.

– Jag ville hellre jobba inom den privata marknaden där man känner sig viktigare i varje enskild affär och får en helt annan feedback från kunderna. Dessutom hade jag visionen att verka i Ystad där jag bor och är både född och uppvuxen, berättar Emil när han tar emot Nätverket Österlen på det kontor på regementsområdet som hösten 2021 lämnas (vi återkommer till det) till förmån för en lokal i centrala Ystad.

21 medarbetare
Fastighetsbyråns fråga om han ville ta deras koncept till Ystad kom därför högst lämpligt för Emil som inte tvekade inför erbjudandet om att bli en del av Sveriges största mäklarkedja. 2010 öppnade kontoret på gågatan i Ystad med Emil som enda mäklare.

Drygt 10 år senare är den siffran uppe i 21, med kontoren i Sjöbo och Skurup (som också drivs i Emils regi) inkluderade. Den kraftiga expansionen är ett av flera bevis på att Emil lyckats i den redan från början högt prioriterade ambitionen att bygga upp en sund företagskultur med en – som han själv uttrycker – stark vision om att vara en ”juste arbetsgivare”.

– Jag vill att Fastighetsbyrån i Ystad, Sjöbo och Skurup ska vara den bästa arbetsgivaren för duktiga fastighetsmäklare. Och där tror jag att jag har lyckats ganska bra, säger Emil.

Attraktiv arbetsplats
Kompetensutveckling i form av föreläsningar i exempelvis kundpsykologi, olika internutbildningar och frekvent återkommande diskussioner om aktuell juridik är ytterligare faktorer som gör Fastighetsbyrån till en populär arbetsgivare. Faktum är att koncernen sju år i rad blivit framröstad som mest attraktiva arbetsgivare bland svenska mäklarstudenter (enligt undersökningar i den så kallade Företagsbarometern). I den för tillfället 21 personer stora staben finns bland annat två assistenter, som enligt Emil är starkt bidragande till Fastighetsbyråns höga administrativa nivå.

Fastighetsbyrån
Emil Malmer (tvåa från höger) vill att Fastighetsbyrån ska vara en attraktiv och stimulerande arbetsplats. Här med ungefär hälften av medarbetarna.

– Kunderna kommer till oss och ber oss lösa problemet och sälja deras hus. Det är vårt uppdrag men bakom detta ligger så mycket som inte syns utåt. Administrativt är vi i mina ögon överlägsna i fråga om kvalitet.

Coachar mäklarna
Under intervjun med Emil blir det tydligt hur starkt han brinner för sitt jobb, sina medarbetare och inte minst – för kunderna.

– Detta är ett väldigt roligt jobb. Mäklarna tycker att det är fantastiskt när de får direkt feedback från kunderna i form av ryggdunkningar eller gåvor som blommor, kakor och champagne. För mig består tjusningen först och främst i att hjälpa mäklarna att kanalisera drivkraften och strukturera vardagen för att bli ännu skickligare på det de gör. Jag coachar dem till att optimera varje affär så att den blir så bra som möjligt för kunden, säger han.

Mäklarjobbet är ett speciellt jobb som ställer för säljaryrken ovanligt höga krav på akademisk kompetens. Jobbet är, menar Emil, dessutom komplext i den bemärkelsen att det kräver kunskaper inom många olika områden, exempelvis ekonomi, psykologi – en mäklare måste kunna hantera alla personligheter – försäljning och byggteknik.

Gott renommé
Så vad är det då som ligger bakom den positiva utveckling som Emil – vars sympatiska attityd och professionella inställning till sitt yrke verkligen genomsyrar hela hans framtoning – haft sedan han startade Fastighetsbyrån i Ystad? En snabb blick på Sveriges största oberoende recensionssajt reco.se ger en ganska klar bild av hur kunderna ser på företaget.

Fastighetsbyrån
Fastighetsbyrån i Ystad mäklar bostadsaffärer i Ystad, Skurup och Sjöbo. De flesta affärerna görs i Ystad, vilket Emils karta tydligt visar.

– Här tycker jag det framgår hur mycket mäklarens jobb betyder i en fastighetsaffär. Vi jagar inte i första hand en högre procent i arvodet utan ett så gott renommé som möjligt i varje affär. Många av våra kunder upplever att blivit guidade av oss genom hela processen på ett proffsigt sätt och att de känner sig trygga med Fastighetsbyrån som mäklare, säger Emil och påpekar att han är noggrann med att återkoppla till kunden i de få fall denne inte är nöjd.

Lyssnar på kunden
– Det är väldigt viktigt för att kunna utvecklas och bli ännu bättre. Det är inte säkert att kunden har rätt i sak, men kundens upplevelse är alltid rätt. Vårt ansvar som mäklare är att leverera en bra kundupplevelse. Köparna ska vara så nöjd att de inte vilja anlita nannan mäklare när de en dag ska sälja. 

Även om ovan nämnda recensionssajt är ett pålitligt verktyg i att mäta företagets förtroende, så menar Emil att det är det direkta mötet med kunden som ger det starkaste intrycket och kvittot på att företaget jobbar på rätt att. 

– Det är så roligt att träffa människor på en visning och sedan hjälpa dem att genomföra en bostadsaffär. Och att sedan se kunderna återkomma när de ska sälja eller får veta att de rekommenderat oss till vänner eller kollegor. Det är det bästa betyget vi kan få.

Trovärdighet viktigt
Emil återkommer ofta till ordet trovärdighet, ett attribut som historiskt sett av olika skäl (bland annat på grund av lockpriser) inte har varit intimt förknippat med mäklarbranschen.

– Du gör affärer med personer du litar på och tycker om. Mäklare och kund måste trivas med varandra och här är trovärdigheten en viktig byggsten.

Enligt Emil är den empatiska förmågan essentiell hos en fastighetsmäklare.

– En fastighetsaffär kan ju ha olika förutsättningar och exempelvis vara initierade av dödsfall eller skilsmässor. Här måste vi som mäklare kunna ”läsa” människan och situationen och ha lätt för att känna empati.

Användandet av budgivning via bank-id är en annan orsak till att Fastighetsbyrån har en hög trovärdighet i branschen, liksom det faktum att man faktiskt hjälper sina kunder även när de anlitar konkurrenterna, till exempel genom att följa med på visningar, analysera årsredovisningar eller bidra med taktiska råd i budgivningen.

Flyttar till Hamngatan
Fastighetsbyrån i Ystad har under några år varit stationerade på regementsområdet, men kommer till hösten att flytta in till stan igen, närmare bestämt till Hamngatan 6.

– Då blir det stort inflyttningskalas som vi kommer att bjuda in Ystadsborna till, säger Emil och fortsätter:

– Orsakerna till flytten är främst att vi växt så mycket att vi inte får plats i den befintliga lokalen och att vi vill ha en modernare utformning av kontoret. Dessutom finns det fördelar med ett mer centralt läge, inte minst ökar det tillgängligheten för våra kunder. Jag är även övertygad om att Hamngatans kommersiella betydelse för Ystad kommer att öka i framtiden och genom att flytta dit har vi säkrat ett A-läge i hjärtat av staden.

Digitala visningar
Emil vill att företagets tillväxt ska fortsätta, men i lagom takt.

– Vi har inte bråttom och att upprätthålla kvaliteten är viktigast. Sedan går vi en spännande framtid till mötes där den fortsatta digitaliseringen kommer att ställa stora krav på oss och hela mäklarbranschen, säger Emil.

Ett exempel på detta är de digitala visningar som Fastighetsbyrån började med redan tidigt under pandemin och som kommer att bli ett naturligt inslag i framtida fastighetsaffärer.

– Det kommer att krävas av oss att vi kan erbjuda fullskaliga digitala lösningar utöver de traditionella mäklartjänsterna och där tycker jag att är väl rustade och har bra förutsättningar att ligga i framkant.

Fastighetsbyrån
Emil Malmer ser fram emot mycket positivt som medlem i Nätverket Österlen, där andra mäklarföretag också är med.

”Starkt nätverk”
Fastighetsbyrån har nyligen tecknat medlemskap i Nätverket Österlen och gör därmed Mäklarna Ekström & Co och Mäklarhuset sällskap som branschens representanter i Skånes mest attraktiva företagsnätverk.

– Det ska bli spännande! Jag har redan fått ett mycket gott intryck av Nätverket Österlen som verkar vara ett starkt och snabbt växande nätverk. För oss viktigt vara närvarande hos kunderna på den lokala marknaden. Genom att vara med i Nätverket kan vi tillgodogöra oss kunskaper från företag i andra branscher, som vi kan applicera på vår egen verksamhet, avslutar Emil Malmer.

Vi hälsar Emil och hans kollegor på Fastighetsbyrån hjärtligt välkomna till gemenskapen och ser fram emot ett förhoppningsvis långt och ömsesidigt gynnsamt samarbete.

Text och foto: Kostas Foussianis
kostas@natverketosterlen.se

Fastighetsbyrån Ystad
Adress: Sixten Sparres gata 2, Ystad men flyttar hösten 2021 till Hamngatan 6.
Telefon: 0411–241241
E-post: emil.malmer@fastighetsbyran.se
Hemsida: www.fastighetsbyran.com/ystad
Öppettider: Mån - Fre: 9.00 - 17.00

Snabbfakta:
Fastighetsbyrån grundades 1966 och är ett helägt dotterbolag till Swedbank. Företaget har omkring 1800 anställda fördelat på de cirka 270 kontoren i landet. 2019 förmedlade Fastighetsbyrån cirka 45 000 bostäder till ett sammanlagt försäljningsvärde av 100 miljarder kronor. Fastighetsbyrån är marknadsledare på den svenska bostadsmarknaden, både i omsättning och i antalet affärer.

REPORTAGE OM OCH MED MEDLEMMAR

17 juli - 2024

Företag i Nätverket: Dortek

Dortek gick från konkurs till branschvinnare på sju år Det här är berättelsen om ett företags korta resa från konkurs till succé…
DSC 2169
4 juni - 2024

Företag i Nätverket: Friskis&Svettis

Friskis&Svettis – en social mötesplats för bättre hälsa Nytt läge, nya lokaler och ett nytecknat medlemskap i Nätverket Österlen…
14 Maj - 2024

Företag i Nätverket: Room Expo

Hållbar inredning är RoomExpos vinnande koncept Med en brinnande passion för möbler och design som grundpelare har…
16 april - 2024

Företag i Nätverket: Bilmånsson

Hjärta och kompetens visar vägen för pigg 102-åring Med några av världens mest kända och respekterade bilmärken i sin portfölj…
5 april - 2024

Företag i Nätverket: Toyota Sydost

”The Toyota Way” är motorn bakom succén för lokala bilfirman Omsättningen stiger, vagnparken är under kraftig utveckling och…
7 december - 2023

Företag i Nätverket: Preem

Hos Preem kan du fylla på med mer än bara bensin …. Lyxkaffe från Espresso House, ett korvutbud i världsklass och en stabil lunch…
9 november - 2023

Företag i Nätverket: Talenom

Digital miljö och fysiska möten är Talenoms hybrida framgångsrecept Skräddarsydda lösningar för alla företag, stora som små, och…
18 augusti - 2023

Företag i Nätverket: InterMail

Med InterMail som spetshäst sitter DU i vinnarhålet! Tunga drakar eller nystartade småföretagare spelar ingen roll – InterMail är…
5 Maj - 2023

Företag i Nätverket: place2place

”Detta är bara början på vår tillväxtresa!” Det startade som ett embryo till affärsidé mellan två mångåriga kollegor, fortsatte…
23 januari - 2023

Företag i Nätverket: JHL i Tommarp

JHL – en 120-åring som växer så det knakar Förstklassig service, effektiv lagerhållning och hög tillgänglighet. Där har ni tre…
15 december - 2022

Företag i Nätverket: JL Fysiocenter

Från Jim Gottfridsson till ”gamla Asta” Såväl tillgängligheten som den samlade kompetensen är hög och ambitionen gentemot…
26 juli - 2022

Företag i Nätverket: Wikan Personal

Wikan Personal lever upp till sin slogan– nya lokaler möjliggör expansion Långsiktiga kundrelationer och korta beslutsvägar, men…
7 juli - 2022

Företag i Nätverket: Ocab Syd

Om olyckan är framme står Rickard Larsson och hans gäng beredda - Ringer man vår jour är vi på plats inom en timme! Och inte bara…
2 juni - 2022

Företag i Nätverket: Hemrex

I det egna kaoset fann Lars Larsson fröet till framgångssagan Hemrex. Efter drygt tio år kan han se tillbaka på en mycket fin…
16 mars - 2022

Företag i Nätverket: Citcop

Marcus Fridh och Michael Flodin har en klar ambitionen när det gäller att Citcop ska växa och menar att det finns potential att…
20 september - 2021

Företag i Nätverket: ECAB i Skåne

Anders Svensson driver det nya medlemsföretaget ECAB i Skåne – men han driver också på sig själv, bland annat med återkommande…
14 augusti - 2021

Företag i Nätverket: Bergkvarabuss

Jens Richard är trafikområdeschef för Bergkvarabuss i östra Skåne och ser att företaget går en ljus framtid till mötes inte minst…
22 mars - 2021

Företag i Nätverket: ICA Kvantum

Christian och Per-Anders Olofsson har full koll på sina ICA Kvantum-butiker i Ystad, Sjöbo och Tomelilla. Ett brett erbjudande –…
14 oktober - 2020

Företag i Nätverket: Radio Active

I studion hos Radio Active i Ystad lotsar Gustav Wennerholm med vana händer lyssnarna genom det populära programmet ActiveMorron.…
29 januari - 2020

Företag i Nätverket: Bravida

Jan Svensson är avdelningschef för Bravida Österlen med kontor och verksamheter i Tomelilla, Simrishamn och Ystad. Bravida ger…
22 januari - 2020

Företag i Nätverket: Adventura

– Vi har mycket att erbjuda de lokala företagen. Adventura är en personlig arrangör som hittar den bästa lösningen för varje kund…
21 oktober - 2019

Företag i Nätverket: P-Dyk

En miljökämpe som trivs bäst under ytan Övergödning, utfiskning, oljeutsläpp, miljögifter, plast, spökgarn … listan över de…
27 augusti - 2019

Företag i Nätverket: Kiviks Taxi

Ulf Hansson på platsen han ofta ses – beredd att ta hand om kunderna på en ny uppskattad resa med Kiviks Taxi. Kunglig kundvård…
10 juni - 2019

Företag i Nätverket: DC Syd

Johan Stolpe är vd och Johan Pagels är marknadschef hos DC Syd i Ystad. Båda ser en positiv utveckling för deras affärsidé att…
3 juni - 2019

Företag i Nätverket: Eventrace

En stark trio står bakom Eventrace på Svampabanan utanför Tomelilla, fr v mekanikern Kristian Gerdtsson tillsammans med ägarna…
12 april - 2019

Företag i Nätverket: Rikstolvan

Bea Tigerhielm och Staffan Julén är professionella artister inom två olika kultursegment – film och fotografi. Nu driver de sitt…
7 april - 2019

Företag i Nätverket: Skåne TV

Henrik Sonne Jörnelius på Skåne TV i Ystad. Här med en av företagets många modern tv-kameror – en Ipad med en riktad mikrofon på…
7 mars - 2019

Företag i Nätverket: Hx3 YSTAD

Unikt helhetskoncept med hälsa i fokus H som i hälsa, häst, hund och inte minst human – människa. Hx3 Ystad erbjuder ett…
13 februari - 2019

Företag i Nätverket: Lloyds Taxi

16 000 skäl att ringa en taxi … Trodde du det räckte med att kunna ratta en bil för att arbeta som taxiförare?Glöm det – i alla…
16 december - 2018

Företag i Nätverket: Cederblad & Co

”Byråns flesta kunder är ägarledda företag. Det är allt från enmansföretag till stora koncerner, men vi har också en del…
9 december - 2018

Företag i Nätverket: Printprofil

Hög servicenivå. Printprofils samlade styrka med från vänster ägaren Mattias Andersson, Robin Olsson, Martin Söderberg och…
27 november - 2018

Företag i Nätverket: Ystads Teater

Från stålbad till stordåd Ystads Teater lockar stora artister med liten ekonomi För 25 år sedan var byggnaden nära förfall. För…
1 november - 2018

Företag i Nätverket: Ystad Energi

Jessica Fredson på Ystad Energi ser en spännande framtid när det gäller utvecklingen på energiområdet. Energibolaget som är mer…
22 oktober - 2018

Företag i Nätverket: PMR Ystad

PMR har lagt in en ny växel Det började som ett enmansföretag 1992 – nu omsätter telekombolaget PMR över 50 miljoner kronor, har…
27 mars - 2018

Företag i Nätverket: Olof Viktors

Olof Viktors kavlar upp ärmarna Hjärtat finns på Österlen, men produkterna är eftertraktade över hela Sverige. Nu ska Olof…
30 januari - 2018

Företag i Nätverket: Kiviks Musteri

130 år med hjärtat på Österlen Den starka företagskulturen går i arv på Kiviks Musteri Stränderna, rapsfälten, konstnärerna,…
23 november - 2017

Företag i Nätverket: ICA Supermarket

Hård satsning på mjuka värden De öppnar först och stänger sist. Och bjuder däremellan på service i världsklass. Välkommen till…
12 oktober - 2017

Företag i Nätverket: YSTADappen

Upplev Ystad med mobilens knAPPar Är det verkligen möjligt att få tillgång till hela Ystad i mobilen? Appsolut!YSTADappen är här…
12 september - 2017

Företag i Nätverket: PG Etikett

Litet företag med stora visioner Det började som en hobby hemma på ägaren Per Grundströms gård i Skurup 2009. Idag har nyblivna…
11 april - 2017

Företag i Nätverket: Great Reklam

Från Good to Great! Kreativa Maria hjälper företag att nå mästarklass Text eller bild, digitalt eller analogt, helhet eller…
11 oktober - 2016

Företag i Nätverket: 4x4 EVENT

4x4 = 90 minuters spänning! Rivstarta konferensen med Jeep-körning på Österlen En konferens med företaget kan vara seg,…
23 september - 2016

Företag i Nätverket: Bleck & Plåt

Högt i tak när Bleck & Plåt nysatsar Ny ägare, nya visioner och snart också – nya lokaler. Med hjälp av Nätverket Österlen ska…
18 augusti - 2016

Företag i Nätverket: Guldkanalen

De gräver guld i musikarkivet Radiokanal för nostalgiker i gamla brandstationen Gamle schlagerkungen Johnny Logan stannade i fyra…
1 augusti - 2016

Företag i Nätverket: Gärsnäs Bil

Ronny Åkerlund, Bengt Malmkvist och PG Larsson ser till att kunderna blir väl mottagna hos Gärsnäs Bil. Bilhandlarna som gör…
1 september - 2015

Företag i Nätverket: Skånefrö

Skånefrö vill revolutionera fotbollen Rosenberg, Berget och de andra fotbollsstjärnorna i all ära.En viktig del av MFF:s succé i…
1 april - 2015

Företag i Nätverket: Bil Bengtsson

Passionen skapar framgång Människor och miljö i centrum hos Bil-Bengtsson Enkelhet, tillgänglighet, passion. Där har du de tre…
22 december - 2014

Företag i Nätverket: Hotel Svea

Störst, äldst – och bäst (?) på Österlen Hotel Svea vill bli en mötesplats för konst och kultur Hotel Svea är Österlens största…
19 september - 2014

Företag i Nätverket: Trycka.se

Tryckeri med höga ambitioner Trycka.se levererar till företag såväl i Sverige som Europa Det har kunder från sju olika länder och…
26 augusti - 2014

Företag i Nätverket: Team Sportia

Skoproffs med brett sortiment! Team Sportia går in i Nätverket och stöttar teamet Brett sortiment, kompetent personal och hög…
30 november - 2013

Företag i Nätverket: Ystad Kommun

"Vi har en fantastisk bredd på näringslivet!" Ystad Kommun äntligen medlemmar i Nätverket Österlen Plats 125 på svenskt…
23 september - 2013

Företag i Nätverket: LMcon

Tacka Rolf för tidningen! Leveranserna går till storföretag som Apoteket, Volvo, SAS och Kappahl. Och hans tidningsvagnar finns i…
12 augusti - 2013

I Wallanders spår – på segway!

I Wallanders spår – på segway! Från Solsidans idyll till mörka brottsplatser. Nu kan du hänga med på en guidad Wallander-tur –…
27 juni - 2013

Företag i Nätverket:Teleservice

Från enmansfirma till storföretag Teleservice expanderar i takt med teknikens utveckling Det började som ett enmansföretag för 40…
24 april - 2013

Företag i Nätverket:Vollsjötryck

Ett litet tryckeri med stort register! Slut på visitkort? Dags att trycka upp fler broschyrer till företaget? Eller vill du…
21 mars - 2013

Företag i Nätverket: Lalefa Segway

Från Solsidan till Industrivägen i Sjöbo– Lalefa ordnar företagsvent med segway som underhållning Känns den gamla vanliga…
13 september - 2012

Företag i Nätverket: McDonalds

McDonalds i Ystad lyssnar på kunderna Frukost i ottan eller färdkost vid midnatt. Tillgängligheten är a och o för McDonalds i…
15 januari - 2012

Företag i Nätverket: Mix Reklambar

Kreativt häng i nya reklambaren Österlen har fått en ny bar som har öppet dagtid och inte serverar alkohol. Låter det snurrigt?…
9 januari - 2012

Företag i Nätverket: Nordic Travel

Nordic Travel - mer är en resebyrå Det började med ett golfprojekt i Skåne – några år senare öppnar Nordic Travel dörren till en…
4 oktober - 2011

Företag i Nätverket: YstaGruppen

Snabbt och enkelt YstaGruppens motto Okomplicerade affärer och snabba lösningar. Där har ni grundpelarna i YstaGruppens…
14 september - 2011

Företag i Nätverket: Radio Active

Bredden är Radio Actives styrka 45 000 lyssnare. 30 proffsiga programledare. En briljant radiokanal. Radio Active har gått från…

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar