Företag i Nätverket: Min Andelshäst
Jessica delar sin dröm – och får andra att fatta galoppen
Drömmar föds, frodas och förädlas. För att till slut antingen krossas – eller förverkligas. Galopptränaren Jessica Ohlson fokuserar bara på det sistnämnda.
– Jag vill att så många som möjligt ska få chansen att uppleva adrenalinkickarna, spänningen och den starka känslan av delaktighet som det innebär att äga häst, säger kvinnan bakom framgångskonceptet och nyblivna nätverksmedlemmen Min Andelshäst.
Många drömmer om det, men få har råd. Att äga en häst är en djupbottnad källa till glädje, spänning och gemenskap – men det medför också ett omfattande och tidskrävande arbete och förutsätter att du klarar av att axla ett stort administrativt och logistiskt ansvar. Framför allt innebär hästägandet höga kostnader som för många får drömmen att förbli just en dröm. Såvida de inte kommer i kontakt med Jessica Ohlson och Min Andelshäst.
Grundades 2018
Det har gått snart sju år sedan Jessica startade företaget och det är knappast någon överdrift att klistra etiketten succé på den utveckling verksamheten haft. Jessica har ökat omsättningen med 50 procent per år och gått från 100 sålda andelar under premiäråret 2018 till närmare 10 000, samtidigt som hon adderat travhästarna till konceptet. Med andra ord har allt fler hästsportälskare fattat galoppen och insett fördelarna med Min Andelshäst. Men hur fungerar egentligen andelsägandet, när uppstod Jessicas eget intresse för galopp och vad fick den juridikutbildade sörmlänningen att placera lagboken på hyllan till förmån för hästnäringen? Det var några av frågorna Nätverket Österlen sökte svaren på när vi en vindpinad fredagseftermiddag besökte Lottentorps Gård strax söder om Sjöbo.
Perfekt andelshäst
– Det här är Ancona. Hon har gått ett snabbare jobb på Jägersro idag och kändes väldigt fin. Det ska bli spännande att följa hennes utveckling framöver. Propositionerna för de första månaderna har äntligen kommit ut så i veckan ska jag sätta mig ner och planera in de första loppen för hästarna, säger Jessica och ger det treåriga stoet en mjuk klapp inne i boxen.
”Anki” är en glad, pigg och social häst som trivs att hänga med människor och som tycker om att träna. En perfekt andelshäst med andra ord – eftersom en av förmånerna med ägarskapet är att du får träffa ”din” häst i samband med tävlingar eller genom ett besök i dess hemmiljö. Som grundare till MinGalopphäst och MinTravhäst brinner Jessica Ohlson för att maximera alla andelsägares upplevelse av sitt hästägande, oavsett om man tar del av upplevelsen på plats i stallet och på banan eller via datorn.
Härlig atmosfär
– Ingenting slår känslan av att se galopp live! Speciellt om man har möjligheten att komma riktigt nära och följa hästarna från ledvolten till startboxen. Vid de stora loppen kan man nästan känna kemin mellan tränare och jockey på stallbacken. Det är bara genom att uppleva sporten på plats som du kan insupa den härliga atmosfären kring en galopptävling. När vi ber Jessica utveckla sitt resonemang får hon genast något drömmande i blicken …
– Alltså, det är svårt att förklara, man måste liksom vara där … Höra hur speakern bygger upp stämningen i högtalarna, ta del av startmomentet när de lastar in i boxarna och den korta tystnaden som sedan föregår klockringningen innan explosionen i startögonblicket, åtföljt av det intensiva mullrandet från hovarna när hästarna galopperar iväg i hastigheter på uppemot 60 kilometer i timmen, säger Jessica som verkligen älskar just den höga farten.
Hästsportens Formel 1
Galoppen är hästsportens Formel 1 och de allra snabbaste hästarna ute i Europa kan komma upp i 70 kilometer i timmen. Riktigt så fort gick det inte när Jessica för första gången red snabbt på en häst, men det ändå var en omtumlande och delvis livsförändrande upplevelse.
– Jag var i 16-årsåldern och gjorde praktik hos en tränare i närheten av Nyköping där jag växte upp. Då hade jag just börjat komma in i galoppen och var förstås väldigt orutinerad. Hästen bara stack iväg med mig över ett stort fält och jag minns än idag exakt hur det kändes. Det var inte ett dugg läskigt, bara häftigt och jag ville göra om det igen. Jag tror det var där och då som jag bestämde mig för att det var galopp jag verkligen vill hålla på med.
Idag lever Jessica Ohlson sin dröm samtidigt som hon genom Min Andelshäst bildligt och bokstavligt delar med sig av den till andra.
Utbildad jurist
Att det skulle bli så var dock långt ifrån självklart eller naturligt. Ingen i Jessicas familj var nämligen särskilt intresserad av hästar överhuvudtaget och båda hennes föräldrar är akademiker. Jessica passion för hästar i allmänhet och galopp i synnerhet föddes i stället genom litteraturens magiska värld, där framför allt de klassiska böckerna om Svarta Hingsten blev en betydelsefull inspirationskälla.
– Mamma och pappa har alltid varit oerhört stöttande men intresset har jag fått driva själv, säger Jessica som vid 18 års ålder tog ut sin ryttarlicens och skaffade en egen häst.
Efter studenten flyttade hon till Uppsala för att plugga juridik samtidigt som hon började rida hos proffstränaren Catharina Vång, som för övrigt är en de externa tränare Jessica anlitar till andelshästarna. Efter utbildningen arbetade hon bland annat på Skatteverket och med EU-rätt inom Riksdagen innan hon tog jobb på sin pappas advokatbyrå i Nyköping. Under denna tid släppte Jessica aldrig taget om galoppen och 2017 utbildade hon sig till proffstränare.
Sålde hästar
Sedan gick det fort, lite för fort faktiskt. I sin iver över att kunna livnära sig på tränaryrket tog sig Jessica an allt fler hästar. Hon slutade att jobba som jurist för att jobba heltid i stallet där hon tillbringade avsevärt mer än 40 timmar i veckan.
– Till slut insåg jag att det inte skulle fungera. Jag kunde inte växa i volym hur mycket som helst utan att tumma på kvaliteten och jag sålde därför av en massa hästar samtidigt som jag flyttade tillbaka till Catharina Vång. Det var viktigt för mig att stanna upp, landa mentalt och fundera kring vart och hur jag ville ta min verksamhet vidare.
Det var i samband med nedskalningen som Jessica på allvar började utveckla idén om Min Andelshäst, som hon då burit på i flera år.
– Om det är endast två ägare till en häst så kan det som tränare vara svårt att få arbetsro. Ägarna har synpunkter på det mesta och tycker att man ska göra si eller så fastän min professionella åsikt säger något annat. Det dilemmat fick mig att börja tänka i andra banor.
Billig inkörsport
Min Andelshäst grundades 2018 och har sedan dess varit huvudfokuset i Jessica Ohlsons verksamhet. Konceptet är enkelt men ändå genialt. Som andelsägare får du först ett välkomstbrev med information om och bild på hästen. Varje söndag skickas det ut informativa nyhetsbrev och i sociala medier postas det uppdateringar om kommande tävlingar och hur hästarna tränas. Alla delägare som kommer till banan får champagne och blir dessutom inbjudna till trevliga ägarträffar. Möjlighet finns ofta också att komma förbi gården för att hälsa på hästarna i verkligheten. Kort sagt har du tillgång till all den spänning och känsla av delaktighet som det innebär att vara hästägare. Och detta för en i sammanhanget blygsam summa pengar, eftersom en andel endast kostar 450 kronor.
– Det är en väldigt billig ingång i trav- och galoppsporten och jag brinner verkligen för att ge så många som möjligt chansen att uppleva samma glädje som jag själv, säger Jessica.
Över förväntan
Någon galopperande startexplosion och omedelbar braksuccé var det emellertid inte tal om och det hade Jessica i ärlighetens namn inte heller förväntat sig.
– I början kom det fram kollegor i branschen och sa att de tyckte min idé var “gullig”, säkert i all välmening men med en underton som visade att de inte riktigt trodde på Min Andelshäst. Och jag kan inte klandra dem för inte heller jag kunde ana att det skulle bli så här stort.
Men det blev det. Hand i hand med framgångarna har fler hästar köpts in och numera går det alltså även att andelsäga travhästar. Några av dem tränas av Jessicas sambo Mathias Söderlind på Lottentorp Gård, som de hyr av proffstränaren Christoffer Eriksson.
– De flesta som blir andelsägare har någon form av relation till sporten sedan tidigare. Men det finns också dem som aldrig varit på en trav- eller galopptävling, säger Jessica medan hon försöker få den ståtliga märren Abby Art att stå stilla framför kameran.
Medlem i Nätverket
Det faktum att entrébiljetten till hästägandets underbara värld är billig innebär dock inte att Jessicas målbilder och visioner är på samma låga nivå. Tvärtom. Jessicas har en väl genomtänkt träningsfilosofi som bygger på den enskilda hästens individuella förutsättningar. Alla hästar tränas med pulsmätare och rids mycket ensamma för att garanterat träna i rätt pulszon, det vill säga varken för hårt eller för lätt. Mycket och lång grundträning och generös fodertillförsel varvat med många timmars återhämtning i hagen, är enligt Jessica grunden för framgångsrika och glada hästar. Alla hästar går också ute i rejäla hagar varje dag, de flesta går ihop med minst en kompis. Att Jessica nyligen anslutit sig till Nätverket Österlen visar att hon hela tiden vill utvecklas och nå nya målgrupper.
– Jag har varit med i några andra nätverk tidigare och har fått ett mycket bra intryck av Nätverket Österlen. Det är viktigt att prata och utbyta erfarenheter med andra företagare för även om man befinner sig i olika branscher har man ofta liknande utmaningar.
Höga ambitioner
Den “gulliga” idén har alltså utvecklats till ett succékoncept i takt med att allt fler fattat galoppen och fördelarna med Min Andelshäst. Sedan flytten till Lottentorp har Jessica, som då och då även tar uppdrag som jockey, haft sin bästa säsong någonsin. Faktum är att Jessica numera får tacka nej till vissa som vill köpa eftersom andelarna inte räcker till.
– Det är så klart roligt att det går bra men jag har ännu högre ambitioner. Personligen siktar jag på att på bli Sveriges mest framgångsrika tränare och komma så högt upp som möjligt med mina hästar på de olika topplistorna. Jag kan även tänka mig att testa utomlands och det gäller även för Min Andelshäst. Det finns definitivt potential att växa ytterligare och jag utesluter inte en etablering i exempelvis Frankrike som är ett stort galoppland, säger Jessica.
Hon nämner även England och Irland, där galoppen är lite av en nationalsport, även om det i dessa länder finns viss konkurrens från en amerikansk aktör som driver ett liknande upplägg.
Bibehålla kvaliteten
Vis av tidigare och ovan nämnda erfarenheter vet Jessica vikten av att skynda långsamt. Att upprätthålla kvaliteten och kanske förfina konceptet ytterligare är i dagsläget mer angeläget än att erövra Europa. Och Jessica trivs väldigt bra på Lottentorp Gård där hon har tillgång till en 950 meter lång galoppbana, flera travbanor, en sandslinga på 2000 meter, långa skogsvägar, ridhus, ridbana och egna startboxar. Men med två små barn i familjen är det inte längre bara skötsel av fyrbenta familjemedlemmar som kräver omsorg och tid. De “andelarna” fördelas förvisso bara på henne och Mathias men med samma devis om att delad glädje är dubbel glädje som utgångpunkt. Vid Nätverket Österlens besök på Lottentorp kommer en glad pappa kånkande med varsin snorig lintott på axeln.
– Mamma, kan vi åka och handla? undrar en av dem när Jessica kommer ut från huset med två andelsbevis som hon överlämnar till en nybliven och av småsprallig exaltation fullproppad hästägare, vars namn står som signatur för denna artikel.
Vi lämnar således Jessica och Lottentorp med två färska ägarbrev i händerna. När de första rapporterna dimper ner i den digitala brevlådan två dagar senare, är det med samma otålighet som ett barn på Julafton jag öppnar mejlen och läser senaste nytt om ”Mina” hästar. Snart vankas det start på Jägersro och så fort datumet är spikat kommer det att nedtecknas i kalendern. Porten till en ny och underbart spännande värld har just öppnats …
Text: Kostas Foussianis
Foto: Kostas Foussianis och Jessica Ohlson.
MIN ANDELSHÄST:
Kontaktperson: Jessica Ohlson
E-post: info@minandelshast.se
Telefon: 070-847 68 36
Hemsida: https://minandelshast.se/
Intervju med Jessica: https://www.youtube.com/watch?v=B6796hs1VeI