header2021_summer

Företag i Nätverket: ICA Kvantum

ICA Kvantum
Christian och Per-Anders Olofsson har full koll på sina ICA Kvantum-butiker i Ystad, Sjöbo och Tomelilla. Ett brett erbjudande – vid sidan av de självklara livsmedlen – ger deras kunder smidig tillgång till ett stort antal andra varor och tjänster också.

Mer än en matbutik - på tre orter

På samma sätt som fotbollsgiganten FC Barcelona säger sig vara ”mer än en klubb” kan många livsmedelsbutiker idag göra anspråk på epitetet ”mer än en mataffär”.
En etikett som utan minsta tvekan kan klistras på ICA Kvantum-butikerna i Ystad, Tomelilla och Sjöbo.

Tiden när din lokala mataffär endast sålde livsmedel är för länge sedan förbi och numera kan butikerna snarare liknas vid en handelsplats eller destination som erbjuder bred service. Den beskrivningen passar i alla fall väl in på ICA Kvantum-butikerna i Ystad, Tomelilla och Sjöbo, som är nyblivna medlemmar i Nätverket Österlen.

Förutom att du kan handla livsmedel av hög kvalitet (vi återkommer till det) med i många fall lokal prägel, finns ett brett spektrum av serviceinrättningar såsom exempelvis post, spel, DHL, Instabox, receptfria läkemedel, hemkörning, ett intilliggande apotek och näthandel.

Allt under ett tak
Kort sagt: du kan under ett och samma tak uträtta de allra flesta av dina ärenden i vardagen.

– Den som handlar hos oss ska inte behöva åka någon annanstans, säger Christian Olofsson som håller i rodret på ICA Kvantum i Ystad.

Christians pappa Per-Anders driver sedan många år tillbaka butikerna i Sjöbo och Tomelilla och tillsammans har far och son hittat en framgångsmodell som alltså med god fantasi och en portion fotbollsintresse kan kopplas till ovan nämnda katalanska storklubb …

– Visst är vi mer än en matbutik, men framför allt är vi en riktig matbutik, säger Christian som efter ekonomistudierna började sin ICA-karriär hos pappa i Tomelilla 1998.

Testar gärna nytt
Per-Anders och Christian är oerhört lyhörda och gillar att testa nya grepp och idéer. Huruvida undertecknads önskemål om att i framtiden kunna njuta av en kopp baristakaffe på ICA Kvantum i Ystad blir verklighet återstår att se, klart är i alla fall att företaget präglas av en stark framåtanda och strävan efter utveckling.

– Att förnya och vidareutveckla är lite av ett motto för oss. Och kunderna kommer ofta med riktigt bra förslag, säger Per-Anders och får nickande medhåll av Olofsson den yngre. 

– Jag drivs av viljan att bli bättre, det går inte att sitta med armarna i kors för då blir man snabbt ikapp- och ifrånsprungen, säger Christian, som hela tiden återkommer till det han ser som den viktigaste pusselbiten i konceptet – personalen.

Puls i butiken
Medarbetarnas kunskap och engagemang och sättet de bemöter kunderna är enligt Per-Anders och Christian en avgörande konkurrensfaktor. En kunnig och trevlig personal är lika viktigt som det breda sortimentet för att kunderna ska trivas och må bra under besöket, och för att de sedan ska välja ICA Kvantum före konkurrenterna även nästa gång de handlar.

– Vi vill inte bara sälja stapelvaror utan ge kunderna en trevlig shoppingupplevelse i butiken. Det ska vara lite puls och man ska helst känna doften av mat när man kommer in i butiken, säger Per-Anders.
– På ICA Kvantum i Ystad har vi till exempel matdemonstrationer hela 46 veckor om året, inflikar Christian.

Vill minska svinnet
Såväl miljötänk som lokal prägling är högt prioriterat i hela verksamheten. För några år sedan installerades solceller på taket, på parkeringen finns laddare för elbilar och i arbetet för att minska matsvinnet är ICA Kvantum en förebild.

– Det slängs alldeles för mycket mat och här känner vi ett stort ansvar att bidra till en bestående förändring, säger Christian som själv anstränger sig för att föregå med gott exempel i sin egen vardag.

I butiken i Ystad säljs lätt stötta frukter och grönsaker på särskild plats som ”Moget val” medan bullar och bröd från gårdagen säljs till nedsatt pris under vinjetten ”Rädda en vara” Karma-konceptet är applicerat och trasiga pastapaket skänks till Stadsmissionen. Till och med hund- och kattmaten tas till vara genom att stött sådan skänks till Kattkommando Syd.

Stöttar lokalidrotten
Den lokala förankringen då? Ja, den genomsyrar både varorna och sponsringen som ICA Kvantum bedriver.

– Vi försöker köpa in så mycket lokalt som möjligt. Det är viktigt för oss att kunderna ska kunna handla närproducerad honung och godsaker från exempelvis Olof Viktors. Samma sak i vår manuella fisk- och delikatessavdelning som vi för övrigt är ensamma om på Österlen, säger Christian.

Han och Per-Anders sponsrar även den lokala idrotten, genom ekonomiskt stöd till allt från pensionärsföreningar till ridklubbar.

– Huvudkontoret tar hand om MFF och andra stora projekt, vi koncentrerar oss på den lokala idrotten som vi verkligen värnar om, säger Per-Anders.

Revansch i golfen?
Här kommer förstås den nytecknade medlemskapet i Nätverket Österlen in i bilden. Per-Anders och Christian ser fram emot att få etablera nya och vårda redan befintliga kontakter på framtida nätverksträffar.

– Jag tycker att Nätverket Österlen verkar vara ett mycket bra nätverk, utifrån vad jag sett och hört hittills, säger Per-Anders och påminner om att näthandel för företag ingår i ICA Kvantums serviceutbud, liksom catering till festmåltider eller konferenser.

Som företagare kan du även köpa exponering på ICA Kvantums tv-skärmar, men när det handlar om golf bör Nätverket Österlens medlemmar inte räkna med en utsträckt hand …

– Vi kom sist ifjol och har revansch att utkräva, säger Per-Anders finurligt och antyder att det blir ett taggat ICA Kvantum-lag som ställer upp i sommarens Nätverket Open.

Oavsett hur det går i det evenemanget så ska Christian, Per-Anders och deras medarbetare känna sig hjärtligt välkomna till Nätverket Österlen.

Text: Kostas Foussianis
kostas@natverketosterlen.se

ICA Kvantum Ystad–Sjöbo–Tomelilla
Kontaktperson: Christian Olofsson
Telefon: 0411-647 60
E-post: christian.olofsson@kvantum.ica.se

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar