Företag i Nätverket: MindLife Sverige
Idrottspsykologen som utmanar samhällsidealen
Prestationsångest, svagt självförtroende och andra former av mentala blockeringar kan göra tävlandet till en mardröm för den som håller på med sport. I arbetet med att ta sig ur eller allra helst undvika att hamna i den kan hjälpen från en idrottspsykolog bli guld värt.
– Fysisk träning är högt prioriterat i alla sporter men det är inte ovanligt att det brister i den mentala träningen, säger Jennie Bengtsson på MindLife Sverige AB.
Idrottshistorien inrymmer många exempel på lag eller individer som tappat stora ledningar, underpresterat fatalt i en hel tävling eller på annat sätt drabbats av ”hjärnspöken” med ödesdigra konsekvenser för resultatet. Ett av de mer uppmärksammade fallen – som var brutalt jobbigt att bevittna även för en som undertecknad neutral åskådare – var den franske golfaren Jean van de Veldes fullständiga kollaps i slutskedet av British Open 1999.
Tidernas golfkollaps
Van de Velde hade gått upp i ledningen med tre slag inför det sista hålet och skulle bara slutföra sin dittills fantastiska prestation. Han hade råd att gå som mest tre över par för att vinna sin första major i karriären. Under hela tävlingen hade han spelat i stort sett felfri golf, men på det absolut sista hålet hände det som inte fick hända. I stället för att spela på säkerhet valde Van de Velde svårare slag och hamnade i den ena svårigheten efter den andra. Först slog han ut bollen i den höga ruffen, sedan över till ett vattenhål och till sist ner i en bunker strax framför green. Van de Valde tappade hela sin ledning och förlorade sedan – märkbart skärrad – det efterföljande särspelet mot skotten Paul Lawrie. Miljontals åskådare, på plats i Skottland och framför teven, var i chock och Van de Velde själv otröstlig.
Hitta balansen
Så vad var det egentligen som hände i Van de Valdes huvud kan man fråga sig? Kände han sig alltför avslappnad med följden att han missade fundamentala moment i själva utförandet? Eller var han tvärtom så taggad att alla sinnesintryck fick honom att tappa fokus på det som var viktigt och i stället ge uppmärksamhet åt publiken och allt annat som hände runt omkring? Svårt att säga givetvis men om den stackars fransosen hade haft tillgång till en mental coach på plats skulle denne sannolikt ha försökt försätta sin adept i ett mentalt tillstånd någonstans mitt emellan ovan beskrivna scenarier.
– Nyckeln är att vara närvarande och hitta balansen mellan anspänning och lugn för att uppnå det vi brukar kalla flow i idrott. I det läget fokuserar man på uppgiften och på rätt saker, säger idrottspsykologen Jennie Bengtsson, som sedan ett par år tillbaka driver företaget MindLife Sverige AB.
Lita på kroppen
Hon har själv tävlat i hästhoppning och har egna erfarenheter av hur prestationsångest och andra mentala spärrar kan ställa till det under såväl tävling och träning som i samband med rehabilitering. 2018 lämnade Jennie hemorten Karlstad för att på skånsk mark jobba på heltid med hästar. Den egna hoppkarriären fick emellertid sättas på paus när hon tvingades genomgå en knäoperation.
– Under rehabperioden lärde jag mig att lita på kroppens förmåga. Hjärnan sa ”böj inte på benet” och ”var försiktig” och till en början lyssnade jag på dessa signaler. Mitt mindset var att skydda kroppen och inte ta några risker, vilket dock hämmade återhämtningen. Jag behövde en push för att våga utmana mig själv och trotsa denna rädsla.
Utbildad beteendevetare
Jennie, som alltid haft ett stort intresse för ämnet, började under skadeperioden studera psykologi vid Lunds Universitet och i januari 2023 var hennes kandidatexamen fullbordad. Relativt omgående grundade hon MindLife Sverige AB med idrottspsykologi som ett av två ben (vi återkommer till det andra) i verksamheten.
– I mars samma år blev jag mamma och jag ville inte pressa mig själv utan anpassade därför uppbyggnaden av företaget till min sons sömnvanor. När jag sedan kom i kontakt med Nätverket Österlen kändes det som ett utmärkt tillfälle att ta företaget vidare. Det passar mig att vara ute och träffa personer snarare än att enbart rikta in marknadsföringen på sociala medier, säger Jennie som i sin roll som idrottspsykologisk rådgivare riktar sig till både elitidrottare, individer som grupper och lag.
Mental träning
Mental träning hamnar ibland i skymundan av den fysiska, men det är ofta de som investerar i båda delarna som till slut hamnar på prispallen. Sinnet är den osynliga spelaren, eller muskeln om du så vill, och precis som de fysiska musklerna behöver den träning för att växa. Framför allt att träna upp koncentration är något som kräver regelbunden övning.
– En föreläsare på Bosön menade att 90 procent av en högprestation sitter i huvudet. I grund och botten handlar det om att via olika metoder lära sig hantera mentala hinder, säger Jennie. Den som har det goda omdömet att anlita MindLife får bland annat lära sig hålla fokus under press och att hantera stress på ett konstruktivt sätt, men förses även med verktyg för att bygga ett självförtroende som klarar även svåra situationer. Att dra lärdom av misslyckanden för att växa och utvecklas utgör också en viktig del av träningen.
– Det första samtalet är alltid kostnadsfritt och då går vi igenom hur nuläget ser ut, vilken målsättning personen i fråga har och hur detta bäst kan uppnås med tillgångar och resurser, säger Jennie.
Omvända U-kurvan
Tidigt i processen förklarar hon den så kallade omvända U-kurvan, som inom idrottspsykologin används för att visa sambandet mellan anspänning och prestation.
– Forskning visar att en lagom nivå av arousal (anspänning) är gynnsamt och krävs för prestationen, medan för mycket arousal blir kontraproduktivt. Det gäller alltså att hitta balansen där man kan utnyttja stressresponsen och det kräver kontinuerlig träning med hjälp av medvetna strategier, säger Jennie som anpassar mötet efter individens önskemål.
– Jag erbjuder både digitalt och IRL men tycker att det ofta finns klara fördelar med att träffas i verkligheten. Viktigast för mig är dock att se helheten. Även om vi i den mentala träningen har fokus på prestation och idrott så finns det mer runt som behöver tas i beaktande.
Hjälper Team Nätverket
Hon har redan hunnit stå på scenen både en och två gånger vid årets inledande träffar hos Nätverket Österlen, som hon enbart har positiva intryck av så här långt.
– Nätverket har ett väldigt proffsigt upplägg med mycket kunskap bakom. Det är en trevlig stämning och nivån på föreläsarna är väldigt hög.
Jennie kommer att fungera som mental rådgivare till stipendiaterna i Team Nätverket, för vilka hon i höst håller i en föreläsning om att prestera under press. Föreläsningen bygger mycket på de kunskaper Jennie fick under ovan nämnda kurs på Bosön, i kombination med kunskaper från utbildningen och de erfarenheter hon bär med sig från sitt eget liv. Jennie berättar att hon saknar ridningen men inte helt lagt satsningen på is utan fortfarande tillbringar en del tid i stallet och på hästryggen.
Vill hjälpa
– Parallellt med företaget jobbar jag även på ett behandlingshem i Simrishamn. I båda fallen får jag hjälpa människor på olika sätt vilket är något jag brinner för.
Jennie vill vara en betydelsefull stöttepelare för sina kunder, en person som alltid finns tillhands. Samma röda tråd löper för övrigt genom det andra benet som företagets verksamhet står på – webbshoppen för kläder med det något uppseendeväckande namnet F*CK PERFECTION. Idén till konceptet fick Jennie redan under gymnasietiden när sociala medier växte fram men det var först i samband med föräldraledigheten som hon fick tid att färdigställa onlinebutiken. Klädmärket står för hög kvalité med märkningar och garantier som värnar om hållbarhet och miljö. Budskapet är att stanna upp en stund och tänka till kring vad vi egentligen behöver i livet – och att allting inte behöver vara så perfekt.
Perfekta fasader
– Det är lätt att alltid vilja ha fler saker, i stället för att vara tacksam över det vi har. En evig strävan efter fler prylar eller tillgångar kan hindra oss från att se det fina i nuet. F*CK PERFECTION står för att stärka känslan av att stanna upp en stund, säger Jennie som under sin gymnasietid upplevde stress och press, främst över betygen i skolan.
– Jag tror att det är ännu jobbigare att vara 14 år idag. På sociala medier visas mycket perfekta fasader vilket påverkar unga och ger en annorlunda verklighetsuppfattning. Genom F*CK PERFECTION vill hon därför ingjuta mod att ifrågasätta samhällsideal och har fått en oerhört fin respons från kunderna, säger Jennie.
Vi hälsar Jennie och Mindlife Sverige hjärtligt välkommen till Nätverket Österlen. Oavsett om du vill ta din idrottskarriär till nästa nivå, har skadat dig och känner att det behövs extra stöd så är hjälpen bara ett mejl eller telefonsamtal bort.
Text: Kostas Foussianis.
Foto: Kostas och privat.
MINDLIFE SVERIGE
Kontaktperson: Jennie Bengtsson Telefon: 072-5508961
Länk till Facebook-sida https://www.facebook.com/profile.php?id=100092496704486
E-post: mindlifeab@outlook.com
Hemsida/webshop (Fck Perfection): https://fckperfection.se
Länk till Instagram (fck_perfection) och Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=61553054665865