Företag i Nätverket: Prins Carl Hotel

Kungligt bemötande på Prinsens hotell
Har du någon gång funderat på att sälja din bostad och leva resten av ditt liv på ett hotell? Sannolikt inte, men då har du kanske inte heller besökt Prins Carl Hotel i Ystad …
På hur många hotell har du chansen att träffa en förvisso inte livs levande men i allra högsta grad närvarande prins, stå öga mot äga med en grönsaksbärande (!) terrakottakrigare och skåla med en katt som heter Jörgen? För att inte tala om den kittlande spänningen i att utröna huruvida det finns en sanning i den gamla legenden att en skatt ligger gömd någonstans i den anrika byggnaden? Lägg därtill god frukost, service i världsklass och ett personligt bemötande från det underbara ägarparet och du förstår att Prins Carl Hotel i Ystad är en liten pärla man inte bör missa. Och då har vi inte ens nämnt de mysiga och omsorgsfullt inredda rummen, av vilka några fått sitt namn från lokala celebriteter som Karl Fredrik på Eklaholm, Munken från Klosterkyrkan och en viss kommissarie Wallander. Vem vet vad framtiden har i beredskap på den fronten – kanske går det så småningom att boka en Basti Rasmussen-svit eller ett Tornväktarrum …?

Tog över 2019
Allt detta och – och mycket mer – väntar den som bokar en natt eller fler på Prins Carl Hotel i Ystad. Hotellet har anor från 1888 men det är inte förrän på senare år som dess historia och mytomspunna gestalter börjat leva på allvar. När det driftiga, trevliga och milt uttryckt innovativa ägarparet Sven Larsson och Annette Ask övertog driften 2019 var det med visionen att förädla hotellet successivt samtidigt som de även kunde livnära sig på verksamheten. Mycket är redan på plats och lönsamheten är bättre än förväntat, men enligt Sven och Annette själva återstår det fortfarande en del arbete innan hotellets potential och unika karaktär utnyttjas till fullo.
– Hotellet var ganska slitet när vi tog över så de första åren har vi varit tvungna att lägga mest fokus på renovering. Förutom att ge rummen en rejäl ansiktslyftning har vi dragit om elen, installerat ny ventilation och fixat en del andra saker i fastigheten, säger Sven på sin tydliga men efter några i exil aningen utslätade göteborgsdialekt.
I takt med att restaureringen blivit klar samtidigt som ny personal anställts (bland annat jobbar tre av parets barn på hotellet) har Sven och Annette kunnat ägna mer tid åt att utveckla ”mjukvaran”.

Hyllar barnen
Vässa frukostutbudet, finslipa detaljer i inredningen och arrangera inspirerande föreläsningar med olika teman. Kort sagt – skapa ännu fler besöksanledningar och incitament för såväl långväga turister som lokalbor att upptäcka det lilla hotellet med det stora hjärtat.
– Det betyder mycket att barnen kommit in i verksamheten. De gör ett strålande jobb och utan dem skulle vi nog inte få ihop det, säger Sven och får nickande medhåll av Annette.
– Felix, Maja och Kristin månar om hotellet på alla sätt. De inreder rummen, sköter tekniken och agerar projektledare. Men framför allt är de helt underbara mot gästerna, säger Annette som själv är en idéspruta och kreatör i ordets rätta bemärkelse.
Hennes positiva attityd och uppfinningsrika sinnelag är tveklöst en tillgång i arbetet med att jämna ut och på sikt kanske rentav eliminera diskrepansen mellan säsongerna. Medan Sven bland annat hanterar ekonomi och administration och är den som oftast ger gästerna ett varmt välkomnande i receptionen, går Annette i spetsen för hotellets olika aktiviteter och evenemang.

Efterlyser krögare
I påskas kunde gäster och besökare ta del av både konstutställning och vernissage när ovan nämnda Eklaholm-rum invigdes medan det denna hösten vankas “strömavbrottsfrukost” i samband med Österlen Lyser och inspirerande föreläsningar under vinjetten Landa & ladda – en ny friskvårdsverkstad för kropp, själ och hjärta. Och om agendan för december är någorlunda lik programmet från 2024 kan vi hoppas på såväl en gammeldags luciamorgon som julfrukostar och kanske till och med en repris av fjolårets hemvändarkväll.
– Till våren kommer vi i samarbete med en konstnär att erbjuda konstpaket med utbildning i en ateljé i Skivarp. Och så har vi våra återkommande och oerhört populära kvällar där lokala gästkockar kommer hit och lagar en trerätters middag utan att avslöja i förväg vad som står på menyn. Det vi saknar just nu är att kunna skicka in våra gäster till en riktigt bra krog i direkt anslutning till hotellet men förhoppningsvis får vi snart en duktig krögare som granne, säger Annette och syftar på den intilliggande restauranglokalen som i skrivande stund står utan ägare.
Drömde om pensionat
Hon har själv tidigare drivit restaurang och även jobbat som mental tränare. Det var när Annette och Sven, som å sin sida varvat rollen som företagsledare inom industrin med projektledning i egen regi, bodde i Blekinge som de började fundera över vad de ville göra under resten av sitt liv.
– Vi skrev upp vilka drömmar vi hade och en sådan vi hade gemensamt var att öppna ett pensionat. Eftersom vi inte visste riktigt var vi ville bo och var detta pensionat i så fall skulle ligga, körde vi runt i Skåne och tittade på olika platser, berättar Annette och ler med hela ansiktet vid minnet av hur ödet sedan visade vägen för deras framtid.
Paret stannade till i Ystad och tog av en slump in för natten på hotellet de några år senare skulle ta över. Dagen efter hamnade de mitt i stadens på senare tid ganska omfattande nationaldagsfirande.
– Det var väldigt trevligt och vi kände båda två att vi kunde tänka oss att bo i Ystad. Och så blev det. Några år senare började jag jobba på hotellet och så en dag frågade de dåvarande ägarna om inte vi kunde tänka oss att ta över.
Resten är som det brukar heta historia och just historiens vingslag är något som Annette och Sven medvetet använt för att sätta sin prägel på Prins Carl Hotel.

Personlig prägel
– Jag reste mycket under min tid som företagsledare och kände att det alltid var trevligare att bo på små hotell än hos de stora kedjorna. På ett sådant hotell, i Köln, visste de exakt hur jag ville ha mina ägg på frukosten vilket gjorde ett starkt intryck på mig. Detta är något vi tagit fasta på i jobbet med Prins Carl. Vi vill att det ska kännas mysigt, hemtrevligt och personligt, säger Sven som gärna knyter band till gästerna genom att småprata och utbyta erfarenheter med dem vid incheckningen.
Med sin dedikation till service och starka passion för att leverera en förstklassig upplevelse som huvudingredienser har Prins Carl Hotel onekligen hittat ett framgångsrecept. De fina recensionerna i gästboken och på internet talar sitt tydliga språk – gästerna är nöjda och återvänder gärna.
– Det bästa med det här jobbet är att få ge människor en extra boost av något vackert som höjer deras livskvalitet och lämnar oss lite lyckligare än när de checkade in, säger Annette.
– Och så betyder det mycket att vi tjänar så pass hyggligt att vi kan leva på det vi tycker om att göra samtidigt som vi även kan fortsätta investera för att göra hotellet ännu bättre, tycker Sven.
Harmoni och mystik
Det råder ingen tvekan om att han och Annette lyckats i sin strävan att skapa en skön atmosfär och en känsla av gemyt och trivsel på sitt hotell. Själva fastigheten är förvisso ganska anspråkslös till det yttre, men precis som man som bekant inte ska döma hunden efter håren, bör man inte heller dissa ett hotell på grund av dess exteriör. Ty i samma ögonblick som du kliver in i lobbyn känner du dig som hemma, med den förnöjsamma skillnaden att du inte måste städa, laga mat och bädda sängen. Kravlösheten, det fantastiska bemötandet och inte minst den läckra inredningen frambringar en harmonisk och lustfylld inre stämning med ett kittlande inslag av mystik. Du hälsar på vildkatterna Jörgen (leopard) och Leopold (lejon), nickar åt prinsessan Märta och fascineras av den nätta ryska ballerinan som under nyårsnätterna sägs dansa runt i korridoren för att bringa lycka till alla hotellets gäster. Kanske slår du dig ner i någon av de inbjudande fåtöljerna och beställer något att dricka från baren. Bli inte förvånad om det är självaste Prins Carl, tillika hertig av Västergötland och yngre bror till Gustav V, som serverar drinken på en bricka från sent 1800-tal. Och hur var det nu med där skatten som sägs finnas gömd i hotellets väggar …?

Hundar välkomna
På tal om hundar och (s)katter så får även de bo på hotellet, för den nätta summan av 250 riksdaler per natt. Och precis som sina tvåbenta bundsförvanter kommer de naturligtvis att behandlas som kungar och drottningar av Prinsen och hans vänner. Samma sak gäller för övrigt alla företagare i Nätverket Österlen, oavsett om det handlar om en “hemester” med övernattning eller medverkan i något av de ovan beskrivna evenemangen. Annette och Sven har ännu inte hunnit närvara vid något frukostmöte, däremot hade de nöjet att hysa föreläsaren Annika R Malmberg i samband med hennes framträdande på Ystads Teater i slutet av september 2025.
– Vi ser fram emot att etablera ännu fler kontakter och hitta samarbeten med lokala näringsidkare. Kanske kan vi framöver även ta emot mindre konferensgrupper när vi pusslat om lite i lokalerna. Kul också att Nätverket Österlen satsar på lokala idrottsungdomar, säger Sven som själv har ett stort idrottsintresse med Göteborgslagen GAIS och Redbergslid närmast hjärtat.
Vi hälsar Sven, Annette och givetvis Prinsen själv hjärtligt välkomna till Nätverket Österlen.
Text: Kostas Foussianis
HOTEL PRINS CARL
Hamngatan 8
271 43 Ystad
Kontaktpersoner: Sven Larsson och Annette Ask
Telefon: +46 (0)411-73750
E-post: info@prinscarl.se
Hemsida: https://hotellprinscarl.com/
