header20190423

Företag i Nätverket: Eva Holm Advokatbyrå

huvudbild.jpg

Nätverket Österlen är Evas lag

Hon är en internationellt meriterad och högt aktad advokat med affärsjuridik som specialområde. Hon är också tidigare föreläsare i Nätverket Österlen och aktiv medlem i samma nätverk.
– Jag gillar bredden i Nätverket. Här finns både stora och små företag inom många olika branscher, säger Eva Holm.

Vi sitter på advokat Eva Holms kontor på Stora Östergatan i Ystad, i samma stolar som när vi träffades på samma plats för fyra år sedan, då Eva skulle föreläsa i Nätverket Österlen. 

Stor kundkrets
Inredningen är i stort sett densamma och Eva själv ser i alla fall inte äldre ut, men en hel del har hänt sedan den gången. Då var kontoret i Ystad nyöppnat och Eva i färd med att etablera sig som advokat i regionen. Idag har hon ett stort kundregister och jobb så att det räcker och blir över.
– Jag har merparten av kunderna i Ystad och på Österlen men jag jobbar även med företag, stora som små, i västra Skåne och i Stockholm, säger Eva Holm som i sin karriär fått uppleva hur det är att slå sig fram i en mansdominerad värld.
– När jag efter tingsmeriteringen fick mitt första jobb, på en 50 år gammal advokatfirma i Stockholm, så blev jag faktiskt den första kvinnliga juristen någonsin på den advokatbyrån.

IMG_2200.JPG

IMG_5652.JPG

affarsjuridik-eu.jpg

87597779(1)_300.jpg

lagbok_167121890.jpg

IMG_2187.JPG

Utbildad i Lund
Eva tog sin juridiska examen i Lund och har varit affärsjurist på Ericsson hos vilka hon reste jorden runt för att förhandla fram och skriva under avtal. Hon var under tre år stationerad i Kina och har även hunnit med att jobba som chefsjurist på ett stort medicinteknisktföretag. Genom åren har Eva skaffat sig mycket erfarenhet i internationell miljö, som är till stor nytta i många mindre sammanhang.
- Jag hjälper inte bara företag med det rent juridiska utan jobbar mycket med att vara en diskussionspartner för företagsledare i hur de bör strukturera olika affärsupplägg. Och naturligtvis tar jag fram alla de avtal vi kommer fram till behövs och hjälper till att förhandla om man vill det.

Jobbar förebyggande
Att anlita en affärsjurist är en god investering som handlar om att förebygga snarare än reparera.
Tänk efter före, med andra ord.
– Jag jobbar mycket med att hjälpa små och medelstora företag med vad jag kallar den proaktiva juridiken, det vill säga att försöka se till att man inte hamnar i problem och om man skulle vara på väg dit lösa dem på ett affärsmässigt och konstruktivt sätt innan det blir ett större rättsligt problem.
Nyemissioner, formuleringar av överenskommelse, generationsskiften, hur man skyddar sina verksamhetsidéer och strukturell uppbyggnad av företagen är andra uppdrag som Eva tar sig an i sin roll som advokat.

Förenklar juridiken
– Det är inte lätt för företagare att hålla koll på allt det juridiska. En av mina främsta styrkor är förmågan att göra det komplicerade förståeligt för mina klienter. Det är viktigt att de verkligen förstår till fullo vad de har kommit överens med sina affärspartners om, säger Eva som genom sin anknytning till Stockholm har skaffat sig många värdefulla kontakter.
– Jag har ett stort nätverk av specialister inom olika områden. Därigenom kan jag jobba bredare än många andra enmansbolag.

Bor i gathus
Relationen till Ystad är dock ännu starkare. Eva är visserligen uppväxt i Svedala och Trelleborg men har sex farbröder, en faster och en hel drös kusiner i Ystad där hon sedan 15 år tillbaka bor i ett gathus någon minuts promenad från kontoret.
– Ystad känns verkligen som hemma. Och närheten till Österlen uppskattar jag även om jag gärna reser utomlands så ofta jag kan. Den biten kan jag sakna från tiden på Ericsson men jag försöker få utlopp för reslusten privat istället, säger Eva som i år besökt bland annat Lissabon och Sardinien.

Hittat rätt
Hon tycker sig ha funnit den rätta kostymen för sin lilla advokatfirma. Någon ambition att växa har inte Eva, hon kommer att fokusera på att välja de uppdrag där hon bäst får utlopp för sina kvaliteter, kan göra mest nytta för klienterna och som hon finner störst tillfredsställelse i.
– Om tio år går jag i pension. Då hoppas jag kunna jobba lite mindre och njuta lite mer. Ha en bättre balans i livet helt enkelt ...
Av en eventuell obalans märks dock intet när man träffar Eva Holm.
På Nätverket Österlens frukostmöten är hon alltid glad, trevlig och pratar med rappa repliker och trygghet i rösten. I egenskap av tidigare föreläsare har Eva varit hedersmedlem i Nätverket. Nu är hon fullvärdig medlem i en ”familj” om vilken hon bara har gott att säga.

Skön atmosfär
– Det bästa med Nätverket är att det består av många olika sorters företag. Och att överskottet investeras i ungdomsidrotten. Jag uppskattar också att frukostmötena inte bara handlar om att kränga affärer med varandra, utan är ett väldigt socialt och otvunget sätt att träffas i skön atmosfär. Givetvis är kvaliteten på föreläsarna ett stort plus. Det har varit många bra sådana genom åren men Percy Nilsson är nog den som imponerat mest på mig, inte minst för hans smidiga sätt att hantera obekväma frågor på, säger Eva Holm.
Själva var och är vi ganska imponerade av Eva själv.
En advokat med sting.

Text och foto: Konstantin Foussianis

FAKTA/Eva Holm
Född
: I Svedala 1960.
Yrke: Advokat med affärsjuridik som specialkompetens.
Bor: Gatuhus i centrala Ystad.
Akademisk bakgrund: Juridikstudier i Lund,
Yrkesbana: notarietjänstgöring på Malmö tingsrätt, DLA Nordic i Stockholm i cirka nio år, bolagsjurist på Ericsson i nio år, varav cirka tre år som chefsjurist i Kina, stationerad i Peking, chefsjurist på Phadia i Uppsala i fem år.
Äter: ”Mycket fisk och ofta ute på restaurang.”
Läser: ”Gärna deckare.”
Reser: ”Så ofta jag kan. Nästa resa är en cykelsemester på Rügen.”

REPORTAGE OM OCH MED MEDLEMMAR

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar