header20190423

Företag i Nätverket: S. Hansens Färg & Måleri

Hansens målare 
Stefan Hansen och två av hans medarbetare – André Jacobsson och Hampus Olsson – på ett pågående husmålningsprojekt. Uppdrag hos privatpersoner är en stor del av firmans verksamhet.

De sätter färg på människors miljöer

Pappa var målare och hade eget företag. Därför var steget inte så långt att ta för Stefan Hansen när han också blev målare. Bortsett från att han först utbildade sig till barnskötare. Han tror själv att det kan ha gett honom lite nya infallsvinklar på målarjobbet.
– Vi målar inte rum, vi skapar trivsamma miljöer för människor, säger han.

Nu är detta några år sedan. Redan 1994 blev Stefan egenföretagare i måleribranschen. Det började med att hans pappa behövde hjälp i firman då och då.

– Till slut blev det faktiskt ganska naturligt för mig att satsa på det nedärvda yrket istället för det jag först utbildade mig till. Det är inget jag har ångrat, säger han.

Långsam expansion
Firman går med andra ord bra. En viktig förklaring till det är att verksamheten har expanderat i lagom takt. På 25 år har företaget bara fått växa från en anställd (Stefan själv) till fyra

– Jag tycker att vi är precis så många som vi behöver vara just nu. Vi är inte fler än att vi skapar en bra atmosfär mellan oss och det är viktigt för att kunna göra de bästa jobben ute hos kunder, säger Stefan.

Företaget ligger på industriområdet i Ystad, men där är det sällan någon ”hemma”. Istället är Stefan och hans medarbetare ute på uppdrag någonstans på Österlen, i Ystad eller ännu längre västerut.

– Gränsen västerut går ungefär mellan Sjöbo och Veberöd, så totalt sett har vi ett ganska stort verksamhetsområde, säger han.

Ungefär hälften av uppdragen kommer från privatpersoner, den andra hälften är entreprenaduppdrag från olika byggföretag. En bra mix för att jobben ska flyta in i en jämn och hälsosam takt.

Kunder rekommenderar
Många av jobben kommer efter rekommendationer från tidigare kunder och det ser Stefan som ett gott betyg på att de uppfyller kundernas förväntningar på ett professionellt sätt.

– Alla vet att nöjda kunder är de bästa säljarna. Det gäller inte minst i hantverksyrkena. Ett positivt omdöme från en nöjd kund är som en garanti för att även nästa kund ska bli nöjd, säger han.

Stefan är också mån om att de goda traditionerna förs vidare till nya generationer målare. Sedan flera år tillbaka tar han varje termin emot praktikanter från yrkesgymnasiet. Bland dessa är allt fler tjejer.

– Antalet kvinnor i vårt yrke ökar hela tiden och det är alldeles utmärkt. Dels påverkar det samtalsklimatet på ett positivt sätt, dels tycker jag att vi får nya infallsvinklar på våra arbetsmetoder, säger Stefan.

Hansens målare
Caroline Andersson i färd med att tapetsera ett rum hos en privat beställare. Hon är en av många nya kvinnor som kommit in i måleribranschen på senare år.

Mot mindre ljusa tider
Allt enligt principen att ju mer man utvecklar sin verksamhet, desto roligare blir det på jobbet. En del i det utvecklande synsättet är förstås också att se vilka trender som dyker upp bland beställarna. Vi går mot lite mörkare tider, menar Stefan.

– I många år var det väldigt ljust, för att inte säga vitt på alla väggar. Sedan kom fondtapeten på en vägg som kontrast till de övriga ljusa väggarna. Nu tycker jag mig se en tendens mot något dovare färgval i kombination med fondtapeter. Lite mer ombonat helt enkelt, säger Stefan.

Han vet inte bara hur kunderna vill ha det utan också när önskemålen förvandlas till beställningar. På våren drar förändringens vindar fram över bostadsområdena.

– Ja, det ser likadant ut varje år. När solen börjar lysa på allvar kommer uppdragen in. I allmänhet vill kunden ha ett rum iordninggjort för att sedan komma tillbaka med en ny beställning på ett annat rum året därpå. Det är ett ganska vanligt upplägg, säger Stefan.

Text och foto: Lars Fredell
Informationsansvarig Nätverket Österlen
E-post: lars.f@natverketosterlen.se

S. Hansens Färg & Måleri
Koppargatan 4, Ystad
Telefon: 0708-850153
E-post: stefanhansen46@hotmail.com
Hemsida: www.facebook.com/pg/SHansensMaleri

Hansens Måleri

REPORTAGE OM OCH MED MEDLEMMAR

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar