Företag i Nätverket: Ystads Teater

IMG 4943

Från stålbad till stordåd

Ystads Teater lockar stora artister med liten ekonomi

För 25 år sedan var byggnaden nära förfall.
För 10 år sedan var ekonomin körd i botten.
Men nu, 2018, tar Ystads Teater emot 40 000 besökare om året och är en av landets vackraste och mest attraktiva teatrar.
Vi har träffat två av männen bakom förvandlingen …

Det är knappast någon överdrift att klistra etiketten ”Ystads kulturella hjärta” på den av stadsarkitekten Peter Boisen ritade och projekterade teatern. Invigd i februari 1894 har den i snart 125 år lockat nationellt och internationellt kända artister såväl som besökare från när och fjärran. Men det är inte så länge sedan som det, både bildligt och bokstavligt, knakade i fogarna på teatern.

Stor renovering
Ystads Teater har de senaste decennierna genomgått både ekonomiskt stålbad och en omfattande renovering. En av dem som såg till att teatern överlevde den förstnämnda krisen, för att ta det hela i fel kronologisk ordning, var nuvarande vd:n Thomas Lantz.
– Mot slutet av 2000-talet var den finansiella situationen hårt ansträngd. Då genomfördes en omfattande organisationsförändring som jag var med och skissade. Sedan, efter valet 2010, fick jag frågan om jag ville ta över som vd. Jag hade då varit ledig ett tag och kände att det var dags att börja jobba igen, dessutom hade jag vistats en hel del på teatern i samband med at jag jobbade med jazzfestivalen, säger Thomas Lantz, medan han bjuder på en liten rundvisning på Ystads Teater.

IMG 494140 000 besökare
Det kulturhistoriska arvet sitter djupt i väggarna och det känns högst andaktsfullt att gå runt i den anrika teaterns innandömen. Vetskapen om att många prominenta gäster och välmeriterade scenprofiler har trampat samma mark, förstärker ytterligare intrycket om att Ystads Teater har varit och är en väldigt viktig plats för väldigt många.
– Vi tar emot 40 000 besökare varje år och arrangerar ett evenemang i genomsnitt varje tredje dag. Och då är inte skolföreställningarna inräknade. Det är imponerande siffror med tanke på vilken liten organisation vi har, säger Thomas Lantz.
2011 passerade teatern 30 000 besökare per år. Många trodde då att taket var nått men Lantz och hans kollegor har med hårt och målmedvetet arbete tagit verksamheten till ytterligare en nivå.

Bättre marknadsföring
– Framför allt har vi förbättrat marknadsföringen avsevärt sedan dess. Nu når vi ut på ett helt annat sätt och folk vet vad som händer på teatern.
Lantz menar att Ystads Teater med liten ekonomi spelar i en hög division, vilket inte understryks av det faktum att man faktiskt ibland får tacka nej till kända artister. Samarbetet med Krall Entertainment, som bland annat innebär att de kunnat knyta till sig stora namn som Niklas Strömstedt och Jessica Andersson, är ett exempel på Ystads Teaters höga status i branschen.
Om de senaste årens succéartade utveckling framstod som osannolik vid tiden för Lantz tillträde på posten som vd, var den närmast en utopi i början av 1990-talet. Byggnaden var då i uselt skick och i stort behov av renovering. En genomgripande sådan utfördes och en av dem som utförde det omfattande arbetet var scenmästaren Thomas Jönsson.

Började som snickare
– Jag började som snickare under renoveringsarbetet och har blivit kvar sedan dess. Det har varit en spännande resa, säger Thomas som började den här dagen med att ta ner skyltar från rondeller runt om i staden.
Som scenmästare har han det yttersta ansvaret för att allt på scenen fungerar, att rekvisitan kommer på rätt plats vid inlastningen och att de som ska uppträda känner sig bekväma och trygga på scenen. Utöver det är han ljustekniker samt ansvarig för både säkerheten och fastighetsskötseln.
– Det är mycket jobb och jag är sällan ledig någon längre tid men jag trivs väldigt bra. Framför allt har det varit roligt att få jobba med personal från olika länder. Den tekniska utvecklingen har förändrat mitt jobb, inte minst när det gäller ljussättningen.

Många minnen
Thomas och Thomas konsumerar en stor mängd kultur även privat och båda två har
förstås många trevliga minnen från sina år på teatern.
– Det allra största är nog när vi fick hit Shakespeare’s Globe för första gången (2014). De gjorde en världsturné under vilken de framförde Hamlet på en plats i varje land. Vi fick mycket uppmärksamhet i nationella medier, bland annat hela mittuppslaget i DN:s kulturbilaga, säger Thomas Lantz.
Att Shakespeare’s Globe sedan dess återvänt till ”brottsplatsen” ytterligare tre gånger är ännu ett kvitto på Ystads Teaters goda renommé.
– Mina starkaste minnen är från Ystadoperan där jag haft en stor roll med mycket kreativt arbete i hela processen, säger Thomas Jönsson som på frågan vilka artister han varit mest imponerad av gärna lyfter fram Thorsten Flinck.
– Thorsten är en oerhört stark och speciell karaktär och han visade omedelbart fullt förtroende för mig.

Begåvad och oberäknelig
Kollega Lantz tillägger med ett leende på läpparna att den där Flinck inte bara är en synnerligen begåvad person utan också väldigt oberäknelig …
– När Thorsten är inblandad kan vad som helst hända. Senast var han bara 10 minuter sen men gången innan var det nog en halvtimme. Och vid ett tillfälle ramlade hans musiker ner i orkesterdiket …
Rickard Söderberg, Lasse Berghagen och Babbsan är andra profiler som gjort avtryck hos Thomas och Thomas. Liksom sångerskan Nina Persson, mest känd som en av medlemmarna i det världsberömda bandet The Cardigans.
– Nina var först ut i vår serie ”Nära-konserter”. Vi ville ha just henne på premiären och så blev det också, säger Thomas Lantz med stolthet i rösten.

Hög belastning
Både Lantz och Jönsson ser ljust på teaterns framtid. Den höga belastningen på den lilla personalstyrkan är ett dilemma och drömmen är förstås att tilldelas en budget som står i proportion till den fantastiska PR som staden Ystad får genom teaterns verksamhet. 
– Vårt uppdrag omfattar ju även fastighetsskötseln. Här kommer vi att behöva förbättra ventilationen samt avfukta en del altaner. När det gäller utbudet har jag en vision om att utöka musikalsidan så att vi arrangerar fyra föreställningar om året, säger Thomas Lantz. 
Samarbetet med Nätverket Österlen fortsätter förstås också, trots att frukostträffarna innebär extra slitage på den redan hårt ansatta personalen. 
– Jag tycker det är mycket trevligt att Nätverket förlägger sina möten hos oss och ni har fått hit många roliga och intressanta föreläsare genom åren. Percy Nilsson gjorde ett starkt intryck på mig liksom curlinglegenden Anette Norberg.

”Bildt skulle locka”
På frågan vilka som är herrarna Lantz och Jönssons drömföreläsare svarar den sistnämnde snabbt:
– Petter Stordalen! Det skulle vara fantastiskt att få lyssna på honom!
– Jag håller med, säger Thomas Lantz. Och det hade varit spännande att få hit den blivande kulturministern. Eller Carl Bildt. Han tror jag skulle kunna dra mycket folk och det hade varit intressant att höra honom berätta om hur det är att vara statsminister och om tiden som fredsmäklare i forna Jugoslavien.
Det återstår att se om Nätverket Österlen kan uppfylla herrarnas önskningar. En sak är i alla fall säker; som medlem i Skånes bästa affärsnätverk har du många minnesvärda morgnar att se fram emot i framtiden – på en av landets vackraste teatrar …

Text och foto: Kostas Foussianis
press@natverketosterlen.se

YSTADS TEATER
Adress: Sjömansgatan 13.
Telefon: 0411-57 77 98 (09–15).
E-post: teatern@ystad.se
Hemsida: www.ystadsteater.se

Visste du att…?
… Ystad Teater kostade 142 000 kronor att bygga i slutet av 1800-talet. Hundra år senare renoverades den för 28 miljoner.
… stora scenen på Ystads Teater är försedd med fyra falluckor man kan göra entré genom eller hissa upp rekvisita med. Hissanordningarna påminner om utrustningen på ett segelfartyg och drivs med samma typ av teknik. Vilket i sin tur förklarar varför man inte får lov att vissla på teatern. Det betyder nämligen otur, precis som på sjön.
… takhöjden ovanför scenen är mäktiga 13 meter.
… det var teatern i tyska Leipzig som var förebild till Ystads Teater. Dess fasad var mycket lik Ystads. Tyvärr totalförstördes teatern i Leipzig under andra världskriget.

REPORTAGE OM OCH MED MEDLEMMAR

17 juli - 2024

Företag i Nätverket: Dortek

Dortek gick från konkurs till branschvinnare på sju år Det här är berättelsen om ett företags korta resa från konkurs till succé…
DSC 2169
4 juni - 2024

Företag i Nätverket: Friskis&Svettis

Friskis&Svettis – en social mötesplats för bättre hälsa Nytt läge, nya lokaler och ett nytecknat medlemskap i Nätverket Österlen…
14 Maj - 2024

Företag i Nätverket: Room Expo

Hållbar inredning är RoomExpos vinnande koncept Med en brinnande passion för möbler och design som grundpelare har…
16 april - 2024

Företag i Nätverket: Bilmånsson

Hjärta och kompetens visar vägen för pigg 102-åring Med några av världens mest kända och respekterade bilmärken i sin portfölj…
5 april - 2024

Företag i Nätverket: Toyota Sydost

”The Toyota Way” är motorn bakom succén för lokala bilfirman Omsättningen stiger, vagnparken är under kraftig utveckling och…
7 december - 2023

Företag i Nätverket: Preem

Hos Preem kan du fylla på med mer än bara bensin …. Lyxkaffe från Espresso House, ett korvutbud i världsklass och en stabil lunch…
9 november - 2023

Företag i Nätverket: Talenom

Digital miljö och fysiska möten är Talenoms hybrida framgångsrecept Skräddarsydda lösningar för alla företag, stora som små, och…
18 augusti - 2023

Företag i Nätverket: InterMail

Med InterMail som spetshäst sitter DU i vinnarhålet! Tunga drakar eller nystartade småföretagare spelar ingen roll – InterMail är…
5 Maj - 2023

Företag i Nätverket: place2place

”Detta är bara början på vår tillväxtresa!” Det startade som ett embryo till affärsidé mellan två mångåriga kollegor, fortsatte…
23 januari - 2023

Företag i Nätverket: JHL i Tommarp

JHL – en 120-åring som växer så det knakar Förstklassig service, effektiv lagerhållning och hög tillgänglighet. Där har ni tre…
15 december - 2022

Företag i Nätverket: JL Fysiocenter

Från Jim Gottfridsson till ”gamla Asta” Såväl tillgängligheten som den samlade kompetensen är hög och ambitionen gentemot…
26 juli - 2022

Företag i Nätverket: Wikan Personal

Wikan Personal lever upp till sin slogan– nya lokaler möjliggör expansion Långsiktiga kundrelationer och korta beslutsvägar, men…
7 juli - 2022

Företag i Nätverket: Ocab Syd

Om olyckan är framme står Rickard Larsson och hans gäng beredda - Ringer man vår jour är vi på plats inom en timme! Och inte bara…
2 juni - 2022

Företag i Nätverket: Hemrex

I det egna kaoset fann Lars Larsson fröet till framgångssagan Hemrex. Efter drygt tio år kan han se tillbaka på en mycket fin…
16 mars - 2022

Företag i Nätverket: Citcop

Marcus Fridh och Michael Flodin har en klar ambitionen när det gäller att Citcop ska växa och menar att det finns potential att…
20 september - 2021

Företag i Nätverket: ECAB i Skåne

Anders Svensson driver det nya medlemsföretaget ECAB i Skåne – men han driver också på sig själv, bland annat med återkommande…
14 augusti - 2021

Företag i Nätverket: Bergkvarabuss

Jens Richard är trafikområdeschef för Bergkvarabuss i östra Skåne och ser att företaget går en ljus framtid till mötes inte minst…
22 mars - 2021

Företag i Nätverket: ICA Kvantum

Christian och Per-Anders Olofsson har full koll på sina ICA Kvantum-butiker i Ystad, Sjöbo och Tomelilla. Ett brett erbjudande –…
14 oktober - 2020

Företag i Nätverket: Radio Active

I studion hos Radio Active i Ystad lotsar Gustav Wennerholm med vana händer lyssnarna genom det populära programmet ActiveMorron.…
29 januari - 2020

Företag i Nätverket: Bravida

Jan Svensson är avdelningschef för Bravida Österlen med kontor och verksamheter i Tomelilla, Simrishamn och Ystad. Bravida ger…
22 januari - 2020

Företag i Nätverket: Adventura

– Vi har mycket att erbjuda de lokala företagen. Adventura är en personlig arrangör som hittar den bästa lösningen för varje kund…
21 oktober - 2019

Företag i Nätverket: P-Dyk

En miljökämpe som trivs bäst under ytan Övergödning, utfiskning, oljeutsläpp, miljögifter, plast, spökgarn … listan över de…
27 augusti - 2019

Företag i Nätverket: Kiviks Taxi

Ulf Hansson på platsen han ofta ses – beredd att ta hand om kunderna på en ny uppskattad resa med Kiviks Taxi. Kunglig kundvård…
10 juni - 2019

Företag i Nätverket: DC Syd

Johan Stolpe är vd och Johan Pagels är marknadschef hos DC Syd i Ystad. Båda ser en positiv utveckling för deras affärsidé att…
3 juni - 2019

Företag i Nätverket: Eventrace

En stark trio står bakom Eventrace på Svampabanan utanför Tomelilla, fr v mekanikern Kristian Gerdtsson tillsammans med ägarna…
12 april - 2019

Företag i Nätverket: Rikstolvan

Bea Tigerhielm och Staffan Julén är professionella artister inom två olika kultursegment – film och fotografi. Nu driver de sitt…
7 april - 2019

Företag i Nätverket: Skåne TV

Henrik Sonne Jörnelius på Skåne TV i Ystad. Här med en av företagets många modern tv-kameror – en Ipad med en riktad mikrofon på…
7 mars - 2019

Företag i Nätverket: Hx3 YSTAD

Unikt helhetskoncept med hälsa i fokus H som i hälsa, häst, hund och inte minst human – människa. Hx3 Ystad erbjuder ett…
13 februari - 2019

Företag i Nätverket: Lloyds Taxi

16 000 skäl att ringa en taxi … Trodde du det räckte med att kunna ratta en bil för att arbeta som taxiförare?Glöm det – i alla…
16 december - 2018

Företag i Nätverket: Cederblad & Co

”Byråns flesta kunder är ägarledda företag. Det är allt från enmansföretag till stora koncerner, men vi har också en del…
9 december - 2018

Företag i Nätverket: Printprofil

Hög servicenivå. Printprofils samlade styrka med från vänster ägaren Mattias Andersson, Robin Olsson, Martin Söderberg och…
27 november - 2018

Företag i Nätverket: Ystads Teater

Från stålbad till stordåd Ystads Teater lockar stora artister med liten ekonomi För 25 år sedan var byggnaden nära förfall. För…
1 november - 2018

Företag i Nätverket: Ystad Energi

Jessica Fredson på Ystad Energi ser en spännande framtid när det gäller utvecklingen på energiområdet. Energibolaget som är mer…
22 oktober - 2018

Företag i Nätverket: PMR Ystad

PMR har lagt in en ny växel Det började som ett enmansföretag 1992 – nu omsätter telekombolaget PMR över 50 miljoner kronor, har…
27 mars - 2018

Företag i Nätverket: Olof Viktors

Olof Viktors kavlar upp ärmarna Hjärtat finns på Österlen, men produkterna är eftertraktade över hela Sverige. Nu ska Olof…
30 januari - 2018

Företag i Nätverket: Kiviks Musteri

130 år med hjärtat på Österlen Den starka företagskulturen går i arv på Kiviks Musteri Stränderna, rapsfälten, konstnärerna,…
23 november - 2017

Företag i Nätverket: ICA Supermarket

Hård satsning på mjuka värden De öppnar först och stänger sist. Och bjuder däremellan på service i världsklass. Välkommen till…
12 oktober - 2017

Företag i Nätverket: YSTADappen

Upplev Ystad med mobilens knAPPar Är det verkligen möjligt att få tillgång till hela Ystad i mobilen? Appsolut!YSTADappen är här…
12 september - 2017

Företag i Nätverket: PG Etikett

Litet företag med stora visioner Det började som en hobby hemma på ägaren Per Grundströms gård i Skurup 2009. Idag har nyblivna…
11 april - 2017

Företag i Nätverket: Great Reklam

Från Good to Great! Kreativa Maria hjälper företag att nå mästarklass Text eller bild, digitalt eller analogt, helhet eller…
11 oktober - 2016

Företag i Nätverket: 4x4 EVENT

4x4 = 90 minuters spänning! Rivstarta konferensen med Jeep-körning på Österlen En konferens med företaget kan vara seg,…
23 september - 2016

Företag i Nätverket: Bleck & Plåt

Högt i tak när Bleck & Plåt nysatsar Ny ägare, nya visioner och snart också – nya lokaler. Med hjälp av Nätverket Österlen ska…
18 augusti - 2016

Företag i Nätverket: Guldkanalen

De gräver guld i musikarkivet Radiokanal för nostalgiker i gamla brandstationen Gamle schlagerkungen Johnny Logan stannade i fyra…
1 augusti - 2016

Företag i Nätverket: Gärsnäs Bil

Ronny Åkerlund, Bengt Malmkvist och PG Larsson ser till att kunderna blir väl mottagna hos Gärsnäs Bil. Bilhandlarna som gör…
1 september - 2015

Företag i Nätverket: Skånefrö

Skånefrö vill revolutionera fotbollen Rosenberg, Berget och de andra fotbollsstjärnorna i all ära.En viktig del av MFF:s succé i…
1 april - 2015

Företag i Nätverket: Bil Bengtsson

Passionen skapar framgång Människor och miljö i centrum hos Bil-Bengtsson Enkelhet, tillgänglighet, passion. Där har du de tre…
22 december - 2014

Företag i Nätverket: Hotel Svea

Störst, äldst – och bäst (?) på Österlen Hotel Svea vill bli en mötesplats för konst och kultur Hotel Svea är Österlens största…
19 september - 2014

Företag i Nätverket: Trycka.se

Tryckeri med höga ambitioner Trycka.se levererar till företag såväl i Sverige som Europa Det har kunder från sju olika länder och…
26 augusti - 2014

Företag i Nätverket: Team Sportia

Skoproffs med brett sortiment! Team Sportia går in i Nätverket och stöttar teamet Brett sortiment, kompetent personal och hög…
30 november - 2013

Företag i Nätverket: Ystad Kommun

"Vi har en fantastisk bredd på näringslivet!" Ystad Kommun äntligen medlemmar i Nätverket Österlen Plats 125 på svenskt…
23 september - 2013

Företag i Nätverket: LMcon

Tacka Rolf för tidningen! Leveranserna går till storföretag som Apoteket, Volvo, SAS och Kappahl. Och hans tidningsvagnar finns i…
12 augusti - 2013

I Wallanders spår – på segway!

I Wallanders spår – på segway! Från Solsidans idyll till mörka brottsplatser. Nu kan du hänga med på en guidad Wallander-tur –…
27 juni - 2013

Företag i Nätverket:Teleservice

Från enmansfirma till storföretag Teleservice expanderar i takt med teknikens utveckling Det började som ett enmansföretag för 40…
24 april - 2013

Företag i Nätverket:Vollsjötryck

Ett litet tryckeri med stort register! Slut på visitkort? Dags att trycka upp fler broschyrer till företaget? Eller vill du…
21 mars - 2013

Företag i Nätverket: Lalefa Segway

Från Solsidan till Industrivägen i Sjöbo– Lalefa ordnar företagsvent med segway som underhållning Känns den gamla vanliga…
13 september - 2012

Företag i Nätverket: McDonalds

McDonalds i Ystad lyssnar på kunderna Frukost i ottan eller färdkost vid midnatt. Tillgängligheten är a och o för McDonalds i…
15 januari - 2012

Företag i Nätverket: Mix Reklambar

Kreativt häng i nya reklambaren Österlen har fått en ny bar som har öppet dagtid och inte serverar alkohol. Låter det snurrigt?…
9 januari - 2012

Företag i Nätverket: Nordic Travel

Nordic Travel - mer är en resebyrå Det började med ett golfprojekt i Skåne – några år senare öppnar Nordic Travel dörren till en…
4 oktober - 2011

Företag i Nätverket: YstaGruppen

Snabbt och enkelt YstaGruppens motto Okomplicerade affärer och snabba lösningar. Där har ni grundpelarna i YstaGruppens…
14 september - 2011

Företag i Nätverket: Radio Active

Bredden är Radio Actives styrka 45 000 lyssnare. 30 proffsiga programledare. En briljant radiokanal. Radio Active har gått från…

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar