header20190423

Företag i Nätverket: PP Renovering & Bygg AB

pp1.jpg

Fönster och oljerigg är vad som gäller för Peter Persson

Fönster och oljerigg är vad som gäller för Peter Persson Det är kanske en konstig kombination, men för Peter Persson som äger företaget PP Renovering & Bygg AB i Tomelilla är det verklighet.

Han jobbar två veckor som arbetsledare på oljeplattformen Veslefrikk, 35 minuter med helikopter från norska Bergen. Sen är Peter ledig i 4 veckor och då är det montering och renoveringar av fönster i det två år gamla snickeriföretaget som gäller.
-Det gick för några år sen sämre för oljeborrningarna utanför norska kusten. Flera jobb försvann. Det var då jag kom på idén att starta eget. Det blev PP Renovering & Bygg AB, som arbetar över hela Skåne och utgår från Tomelilla.

Peter är snickare i botten. Han gått från lärling till färdig snickare, så det var självklart för honom att det blev ett företag inom snickeribranschen. Fönster och dörrar är specialområden. Här ingår försäljning, montering och renovering. Men han utför också andra typer av byggjobb.
-Jag har hållit å med fönster och fönsterrenovering de senaste 20 åren. Jag har också haft kurser i bebyggelsevård vid Lunds Universitet.
När Peter renoverar gamla fönster så används bara linoljeprodukter, olja, kitt och färg.

Peters företag har en fönsterleverantör, Elme Fönster AB i småländska Strömsnäsbruk. Svensktillverkade fönster i alla storlekar finns deras sortiment.
-Inte de billigaste kanske på marknaden, men de håller högsta kvalitet. I stort sett alla fönster är måttbeställda. Inga standardmått, utan det är hålet i väggen som är gäller. Elmes fönster är av trä, men också av aluminium.
-Aluminium är tåligare än trä och med dagens teknik går det att göra profiler som helt liknar träets.

pp2.jpg

När PP Renovering & Bygg AB startade för ett par år sen, var det Peter och hans bror som hoppade in vid behov, som tog hand om byggjobben. Idag två anställda, Alex och Linus. De sköter också ruljansen när Peter är i Norge tillsammans med hustru Sara som jobbar på företaget med diverse kontorsjobb, beställningar och bokningar.
Peter ser positivt på framtiden för företaget.
-Planen är att vi ska ha tre montage team med två personer i varje. Alltså behövs det ett tillskott med tre tjänster framöver.
Vid monteringen så fixar de till allt, in- och utvändiga smygar, fönsterbleck etc.

Det finns några stora fönstertillverkare på marknaden som tar andelar och som har marknadsföringsmuskler, så visst tappar Peters företag lite ibland. Men han har flera fasta, återkommande kunder.
-Jag har bland andra en kund i Skivarp som äger en gammal gård från början av 1800-talet. En gård där underhållet är eftersatt. Där har vi bytt eller renoverat alla fönster, dörrar, takfönster samt putsning både ut- och invändigt.
Den bästa tid är nu. För det är nu på våren som telefonen ringer som mest från kunder som vill ha arbeten utförda. 
-Alla vill ha klart till midsommar. Men vi har inga fönster eller dörrar på lager. Leveranstiden är max sex veckor från leverantören Elmes. Så det får man räkna med. Så arbetar vi med fasta priser för fönster och montage.

Apropå vår och kommande sommar så har PP Renovering & Bygg AB även satsat på smidiga myggnätslösningar för fönster och dörrar.
-Näten är måttanpassade och sluter helt tätt för att inga insekter ska ta sig in. Utöver fönster och dörrar har företaget sen en tid tillbaka också satsat på golvslipning.
-Det är en ny typ av slipmaskin, EDGE, som slipar i alla riktningar oavsett fibern på träet. Den har en slipplatta vars rörelser gör att den sakta, men säkert flyter fram över golvet. Det finns ingen risk för varken sliprosor eller diken, som kan uppstå med en bandslip.

pp4.jpg

Närmast på gång vid verkstaden i Ullstorp, söder om Tomelilla är ett showroom. Där ska fönster- och dörrsortimenten visas. Olika modeller, utformning, storlekar, material och färger.
Här kan hugade spekulanter få inspiration!

Vilka förväntningar har då Peter Persson på Nätverket Österlen?
Jo, han hoppas att genom att bli medlem få mer lokal förankring och han ser fram emot ett ökat utbyte med andra lokala företag stora som små.
-Jag såg er facebooksida och blev intresserad, verkar trevligt. Så gillar jag det Nätverket gör för att stötta elitsatsande ungdomar. Ska bli intressant att följa deras utveckling.

För mer info: http://pprenovering.com

Text och foto: Hanseric Jonsgården
(utom bilderna på enskilt fönster och slipat golv de är från företagets hemsida)

 

logo225.jpg

 

 

REPORTAGE OM OCH MED MEDLEMMAR

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar