Företag i Nätverket: Rikstolvan

Bea och Stefan
Bea Tigerhielm och Staffan Julén är professionella artister inom två olika kultursegment – film och fotografi. Nu driver de sitt nya kulturcentrum i Järrestad.

Nytt kulturcentrum tar världen till Järrestad

De blev förälskade i trakten 2017, flyttade dit 2018 – och har slagit upp portarna till regionens mest spännande kultursatsning 2019. Med en kombination av film, foto, modern teknik och traditionellt måleri utmanar en nybliven nätverksmedlem konstetablissemanget på Österlen.
– Vi vill göra konsten tillgänglig för så många som möjligt, säger Bea Tigerhielm och Staffan Julén som driver Rikstolvan i Järrestad.

Byn Järrestad är en liten fluglort på kartan i närheten av Simrishamn. Här finns inte så mycket mer än en vacker kyrka med halvrund absid som uppfördes på 1100-talet och en gammal stationsbyggnad som idag är privatbostad. Järrestad hyser inte ens en mataffär och saknar därmed en naturlig samlingsplats i vardagen.

Snabbt förälskade
Den saken kan det nu bli ändring på.

Ty här, mitt i hjärtat av fagra Österlen har nämligen konstnärsparet (vi väljer att kalla dem så trots att Östra Skånes Konstnärsgrupps regler hindrar dem från att vara en del av Konstrundan) Staffan Julén och Bea Tigerhielm slagit ner sina bopålar.

– Vi besökte Österlen 2017 och blev snabbt förälskade i det vackra landskapet. Förra året började vi leta efter en gård och Rikstolvan 34 var det andra stället vi bjöd på, säger Bea Tigerhielm medan hon visar Nätverket Österlen runt på gården.

Hösten 2018 gick sedan flyttlasset från Stockholm och blott ett halvår senare är den fyrlängade gården på adressen med samma namn som företaget – Rikstolvan är vägen som klyver Järrestad i horisontell riktning – redo att ta emot konst och kulturintresserade besökare från när och fjärran.

Konst för alla
– Vår ambition är att öppna upp konsten för så många som möjligt. Jag tror att många som inte är så erfarna av att uppleva konst känner sig lite osäkra och rädda för att de inte ska förstå eller att de förväntas tycka på ett visst sätt. Man behöver inte ens vara intresserad av konst. Det räcker med att man är nyfiken på världen, säger Bea.

Eller har ett tyckte för väl tillagad god mat med närproducerade varor kanske ska tilläggas. Det gamla svinhuset har nämligen förvandlats till ett café som till sommaren utvidgas till en restaurang med ekologisk inriktning.

Rikstolvan 34
Staffan och Bea blev snabbt förälskade i det vackra landskapet när de besökta Österlen för ett par år sedan. Redan efter bara två försök att bjuda på en gård blev Rikstolvan 34 i Järrestad deras.

– Dessutom kommer vi att ha litteraturkvällar, konserter och filmvisningar i en liten biograf med inredning från Liljevalchs i Stockholm. Vi har mycket höga ambitioner för Rikstolvan, säger Staffan som har ett digert CV (vi återkommer till det) just inom filmbranschen.

Rikstolvan vänder sig således till en bred målgrupp. Alla är välkomna, oavsett ålder och tidigare erfarenhet. Konst på ett okonstlat sätt skulle man kunna säga. Eller som den amerikanske filosofen Ralph Waldo Emerson en gång uttryckte sig: ”Varje konstnär var en amatör i början”.

Proffs på film och foto
Staffan och Bea är varken konstnärer (i alla fall inte enligt den tekniska defintionen) eller amatörer. De är professionella artister inom två olika kultursegment – film och fotografi.

Bea, för att börja med henne, har i många år jobbat som fotograf och driver ett galleri på Södermalm i Stockholm. Hon har en bred akademisk plattform med studier inom områden som konstvetenskap, bildjournalistik, idéhistoria, socialantropologi och internationella relationer.

Staffan är å sin sida en prisbelönt filmregissör, producent och dokumentärfilmare med lång meritlista. Han har bland mycket annat skapat filmen The Prize of the Pole (2006), som belönades med Copenhagen Dox Amnesty Award och en rad andra internationella priser. Staffan har även varit produktionschef på Bonnier Kunskap och bedriver konstnärlig forskning vid Institutet för Framtidsstudier, där han dessutom innehar rollen som kommunikationschef. Nu hoppas han och Bea att Rikstolvan blir en succé – och ambitionsnivån är hög. 

– Visionen är att skapa ett kulturellt centrum på Österlen, en mötesplats för samtida modern konst som är angelägen och utmanande. Vi vill också knyta ihop nätverket av internationella forskare på Institutet med konstnärer, säger Bea och får nickande medhåll av Staffan.

VR-konst från New York
– Konsten ska hålla en hög nivå och vi kommer att bjuda in både rikskända och internationellt etablerade konstnärer, säger han entusiastiskt.

I sommar ställer en Virtual Reality-konstnär från New York ut på Rikstolvan där besökarna kommer att kunna uppleva konst genom VR-stationer, ett nytt och innovativt grepp i en region som annars är starkt förknippad med traditionell målerikonst. Sådan kan man förstås också njuta av hos Bea och Staffan, men Rikstolvan är så mycket mer än ”bara” det galleri som i olika regi tidigare har drivits på den från 1500-talet härstammande gården.

– Vi har oerhört många planer för framtiden. Det skulle exempelvis vara stimulerande att hitta vägar för integrationen, kanske genom att fånga upp nyanlända entreprenörer som kommit hit och startat verksamhet inom kultursektorn, säger Staffan.

Konferenser för företagare är en annan möjlig utveckling av verksamheten på Rikstolvan.

– Ett upplägg med mat, konst och film kan kombineras med affärsmöten eller utgöra ingredienser i en kick-off eller annat event, säger Staffan.


Lagom till konstveckorna kring påsken 2019 bjuder Bea och Stefan in till öppning av Rikstolvan i Järrestad.

Trevlig atmosfär
Medlemsskapet i Nätverket Österlen kan bli ett viktigt led i ett sådant koncept.

– Mitt första intryck av Nätverket Österlen var enbart positivt. Upplägget känns proffsigt, tempot var högt och det rådde en trevlig atmosfär under frukostmötet. Personligen gillar jag ordningen med bordsplacering, därigenom tvingas man lära känna nya människor, säger Bea som redan på sitt första frukostmöte fick kliva upp på scenen och presentera Rikstolvan för sina nya kollegor.

Rikstolvan hade premiär 13 april då 12 fotografer, en skulptör och en videokonstnär invigde Österlens nya kulturella mötesplats med utställningen ”ANTROPOCEN - Människans Tidsålder”. Antropocen är den tidsrymd under vår planets livstid där människan påverkat dess miljö allra mest, ja i så hög utsträckning att det behövdes ett namn åt denna nya geologiska epok.

Missa inte möjligheten att uppleva en unik och i allra högsta grad aktuell utställning som berör vår jord, natur och klimat och som genom konstens magiska kraft tar världen till lilla Järrestad på Österlen …

Text: Kostas Foussianis
Pressansvarig Nätverket Österlen
press@natverketosterlen.se

Rikstolvans folder
Rikstolvan
Rikstolvan 34, Järrestad
Telefon 0735-919136
E-post: info@rikstolvan.se
Hemsida: www.rikstolvan.se
Vägbeskrivning: https://goo.gl/maps/anz645Jnexp
Öppettider: 11–20 tisdag–söndag från och med 18 juni. Café/restaurang har öppet när utställningen är öppen.

Rikstolvan

 

Nätverkskalender

nordic sea winery

Det händer 2024
23/8 Frukostmöte Simrishamn
27/9 Frukostmöte Ystad
18/10 After Work Ystad

Det hände 2024
» Frukost med Marlene Hedblom
» Frukost med Staffan Olsson
» Frukost med Björn Hellberg
» Nätverket Open Bowling
» Nätverket Open Golf

Det hände 2023
» Frukost med Bengt Magnusson
» Frukost med Sandra Mårtensson
» Frukost med Hasse Aro
» Frukost med Camilla Ahlgren
» Frukost med Christian Lundin
» Nätverket Open Bowling
» Nätverket Open Golf
» After Work, Ystad

Det hände 2022
» Frukost med Jonas Bergqvist
» Frukost med Klas Friberg
» Frukost med Sandra Carlborg
» Frukost med Gustav Antonsson
» Frukost med Björn Eriksson
» Nätverket Open Golf
» After Work, Ystad

Det hände 2021
» Frukost med Åsa Wikforss
» Frukost med Börje Salming
» Frukost med Oscar Hugoson
» Frukost med Petra Malm
» After work

Det hände 2020
» Frukost med Jessica Löfström
» Nätverket Open Bowling
» Nätverket Open Golf

Det hände 2019
» Frukost med Katarina Gospic
» Frukost med Therese Alshammar
» Frukost med Henri Reis
» Frukost med Albin Tingsvall
» Frukost med Janne Björge
» Nätverket Open Bowling
» Nätverket Open Golf
» Gåsamingel

Det hände 2018
» Frukost med Kajsa Bergqvist
» Frukost med Ulrika Sandmark
» Frukost med Joakim Haeggman
» Frukost med Malin Tillmar
» Frukost med Olof Stenhammar
» Nätverket Open Golf
» Gåsamingel

Det hände 2017
» Frukost med Anette Norberg
» Frukost med Anders Nilsson
» Frukost med Therese Sjögran
» Frukost med Fanny Sunesson
» Frukost med Lars Axelsson
» Nätverket Open Golf
» Gåsamiddag

Gilla oss på Facebook

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar