header20190423

Företag i Nätverket: ICA Supermarket

hej.jpg

Hård satsning på mjuka värden

De öppnar först och stänger sist.
Och bjuder däremellan på service i världsklass.
Välkommen till ICA Supermarket i Ystad – den vänliga matbutiken!

Ett brett sortiment? Generösa öppettider? Rena lokaler? Trevligt bemötande? Eller kanske ”bara” en snabb och effektiv kassaservice?
Vad är viktigt för dig när du handlar i en mataffär?
Har du svårt att välja och prioritera från de ovan uppräknade faktorerna? Det är i så fall inte så konstigt, för ALLT är ju viktigt för att du ska känna dig nöjd med butiksbesöket.
– Vi vill att våra kunder ska må bra när de handlar hos oss. ICA Supermarket ska vara den vänliga mataffären, säger ägaren Tomas Johansson som drivit butiken ända sedan starten 2003.

Fina vitsord
Om du tycker att det låter klyschigt kan du läsa vad andra kunder har skrivit om ICA Supermarket efter att ha besökt butiken. Här är några av de lysande recensioner butiken fått på Facebook:

”Jag är stammis i butiken sedan flera år tillbaka. Personalen är suverän och ICA Supermarket är mitt förstaval i alla lägen."

”Bästa matbutiken i Ystad! Trevlig personal, trevlig miljö och snabba med nyheter!"

”Bästa livsmedelsbutiken i stan! Alltid bra service och bra sortiment. Personalen är kunnig, intresserad och mycket serviceminded.”

varor.jpg

”Vänliga varor”
Vad innebär det då att vara en vänlig livsmedelsbutik? Enligt Tomas Johansson omfattar den självpåklistrade etiketten både kundbemötandet och produktutbudet i butiken.
– Först och främst handlar det om att se kunden. Alla ska få ett ”hej” och ett leende. Vill man sedan stanna till och småprata med personalen medan man handlar ska den möjligheten finnas. När det gäller produkterna så satsar vi på att vara bra på ”vänliga varor”.
ICA Supermarket har många ekologiska och glutenfria produkter i hyllorna samt ett stort utbud av vegetariska och veganska varor. Det sistnämnda tror Tomas kommer att bli ännu viktigare i framtiden.
– Fler och fler blir allt mer hälso- och miljömedvetna. Vi måste ta hand om oss själva och planeten och där blir valet av livsmedel relevant.

Uppskattad chark
Att det är rent i butiken och att kampanjvaror finns tillgängliga är ett grundkrav menar Tomas, som också lyfter fram butikens charkavdelning samt delikatessdisken där man bland annat hittar ett stort urval av ostar, salami och skinkor.
– Vi har fått mycket uppskattning för vår charkavdelning. Det mesta av köttet är närproducerat, säger Tomas stolt.
De mjuka värdena genomsyrar hela verksamheten på ICA Supermarket. Glädje och trivsel präglar inte bara kundrelationen utan även personalatmosfären.
– Vi har roligt ihop när vi jobbar och det märks inte minst genom den låga personalomsättningen. Det är inte många som slutar hos oss, säger Tomas som då och då tar med sig personalen på aktiviteter utanför butiken.

100-årsjubileum
För en tid sedan slipades lagandan på Utmaningarnas Hus i Malmö och med jämna mellanrum arrangeras det personalfester. Högt i tak var det också när butiken tidigare i år uppmärksammade ICA:s 100-årsjubileum. ICA Supermarket fylldes till bredden av besökare som njöt av tårta och tog del av specialerbjudanden.
En annan faktor som bidrar till den goda arbetsmiljön är det rotationssystem som används i butiken.
– Om medarbetarna får jobba på olika positioner blir arbetet roligare samtidigt som vi får en ökad flexibilitet i organisationen.

Hustrun förstärker
Under sin tid som butiksägare i Ystad har den från Gotland bördige Tomas fördubblat både omsättningen och personalstyrkan, som idag uppgår till 22 anställda.
– Det har gått bra och när jag nu fått min oerhört kompetenta fru Ingrid vid min sida finns det förutsättningar att göra butiken ännu vassare. Vi kan utvecklas på allt och mitt motto är att bli lite bättre varje dag, säger Tomas som med spänning ser fram emot att ta del av Nätverket Österlens frukostmöten.
– Vi blev i första hand medlemmar i Nätverket för att få inspiration och idéer som vi kan omsätta i vår egen verksamhet. Jag tror det är utvecklande att ta till sig influenser från andra branscher.

2.jpg

Hyllar ”Teamet”
Tomas har själv spelat både fotboll och innebandy och är väldigt positiv till Nätverkets satsning på elitsatsande idrottstalanger från regionen. Han har tidigare sponsrat badmintonspelaren Jakob Nilsson, som för övrigt varit en av stipendiaterna i Team Nätverket.
– Det är lättare för lag att få sponsring så jag gillar verkligen att Nätverket satsar på individuella idrottare. Även om inte alla blir världsstjärnor så betyder ert stöd väldigt mycket för dem här och nu, säger Tomas innan han samlar delar av personalen för fotografering vid frukt- och grönsaksdisken.
Leendena har suttit på läpparna sedan 6.29 på morgonen – klockslaget då ICA Supermarket öppnar alla årets dagar – så att ordna en respektabel lagbild är lätt som en plätt, utan att någon ens behöver säga omelett …

Text och foto: Kostas Foussianis
Pressansvarig Nätverket Österlen
press@natverketosterlen.se

ICA Supermarket Ystad
Militärvägen 4
27139 YSTAD
Telefon: 0411-822770
E-post: tomas.johansson@supermarket.ica.se
Öppettider: Alla dagar 6.29–22

 

ica-supermarket-ystad-225.jpg

 

REPORTAGE OM OCH MED MEDLEMMAR

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar