header20190423

Företag i Nätverket: Skepparps Vingård

foffe.jpg

Skepparps Vingård på Österlen – ett företag med bredd!

Nu i december lagom till jul och nyår lanserar Skepparps Vingård ett mousserande vitt vin, Grand Prix Mousserade Brut. Vinet kommer att finnas i Systembolagets exklusiva sortiment i Stockholm, Göteborg, Malmö och några ytterligare skånska orter bland annat på bolaget i Simrishamn. Det kommer att finnas totalt 750 flaskor ute i butik. 

För dig som är hästintresserad så finns det en bonus med detta vin. På vinets vackra etikett finns ett par hästar som är ritade och designade av ingen mindre än stjärnryttaren Peder Fredriksson. Bara det! 

- Vinet är gjort på Solaris druvor från 2015, druvor som passar väldigt bra till mousserande viner, berättar Bengt ”Fuffe” Åkesson ägare till Skepparps Vingård. Vi har valt att inte lagra vinet på ekfat och då fått ett friskt, torrt och krispigt vin. Vi har hittat vår touch, vår egen smakfåra.

Utöver det mousserande vinet så har Skepparps Vingård ytterligare två viner från egen odling. Det är Grand Prix Solaris, beskrivs som "fruktig, påtagligt frisk smak med inslag av päron, krusbär, citron och svartvinbärsblad" och Grand Prix Rosé, beskrivs som "ungdomlig, påtagligt frisk smak med inslag av granatäpplen, hallon, körsbär, rabarber och blodgrapefrukt". 

Vingården producerar även en flaskjäst cider, en torr cider med fruktig smak med liten sötma och tydlig karaktär av friska äpplen och med inslag av honung och citrus. 

- Metoden med flaskjäst innebär att cidern får jäsa två gånger, först i ståltank och sen på flaskan (methode traditionell) där cidern får sin slutgiltiga touch och alla bubblorna. En metod som tar tid, men ger gott resultat. Den visar att även Sverige kan göra bra cider inte bara fransmännen.

mousserande_cider_solaris_rose.jpg

Företaget Skepparps Vingård är mer än vin och cider – men det handlar förstås om upplägget från jord till bord. På gården finns ett flock får som betar runt odlingarna. De får cirka 80 lamm per år som slaktas och säljs. Men det Bengt och sambon Eva Bergqvist vill lyfta fram är den festvåning som finns i huset. Den kan ta emot uppemot 65 personer och är öppen året runt. Det är allt från bröllop, jubileumsfester, konferenser till vinprovningar och mindre grupper som bokar in sig på gården. Även bussresor med vinintresserade kommer till gården för att ta del av odling och förädling, mat och dryck. Utöver det så arrangeras olika aktiviteter under sommaren och då kan företaget ta emot uppemot 150 personer.

- Vi har varit dåliga på att marknadsföra festvåningen, men det ska bli ändring på det, säger Eva. Skepparps Vingård är i månadsskiftet maj/juni engagerade i Skånes Matfestival i Brösarp. I början av juni i ryttartävlingarna Grevlunda Grand Prix och sista helgen i september är de förstås med i Äppelmarknads arrangemanget.

- Så har vi vår egen vinfestival "Smaka Svenska Viner", som kommer tillbaka för tredje gången sommaren 2018. Den 27 och 28 juli är ni välkomna till oss för att prova svenska viner från ett antal svenska vingårdar. Vitt, rött, rosé och mousserat. Ett unikt tillfälle att smaka viner som sällan varit tillgängliga på ett och samma ställe. Och vid grytorna står förstås Tareq Taylor även denna sommar, berättar Bengt.

- Och nu har vi också blivit med i Nätverket Österlen och även om arbetet i och med odlingen är tidskrävande, så är nätverkande viktigt och intressant, säger Bengt, jag har hittills hunnit vara med vid ett frukostmöte. Det blir säkert fler. Det är genom sonen Lukas som vi blev medlemmar. 

brollop.jpg

Tillbaka till gården, vinet och vinodlingen. 
Skepparps vingård ligger på Österlen mellan Kivik och Brösarp. Du svänger av riksväg 9 vid Ravlunda mot Haväng. Ner för en smal väg, över bron över Verkaån, sväng tvärt höger och där i ”dalen” ligger Skepparps Vingård omgiven av äppelträd och vinstockar.

Jag frågar Bengt hur de svenska och skånska vinerna står sig i konkurrensen?

- Det har och finns fortfarande ett motstånd men det har svängt mycket bara det sista året. Många har aldrig provat ett svenskt vin. Därför anordnar vi vinfestivalen "Smaka Svenska Viner", för att ge fler en möjlighet under trevliga former prova många olika viner från skånska vingårdar. 

”Det är helt enkelt så att de ledande svenska vinproducenterna på några år har gått från glada amatörer till målmedvetna proffs”.
(Mikael Mölstad, vinskribent i Svenska Dagbladet) 

Bengt berättar om en populär vinprovning som man kört under en tid med tre svenska och ett franskt vin. Inte helt lätt att skilja ut vilket som är vilket även för proffsen.

- Det visar att kvaliteten i våra viner går framåt. Och volymerna svenska viner ökar hela tiden.

Vinbondens år
Det finns en dröm hos många vinälskare att få vara vinbonde och nu behöver man inte åka till Frankrike eller Italien för att leva sin dröm, det räcker att åka till Österlen. Hos Bengt kan du hyra in dig som vinbonde. Här finns två hektar komplett vingård (ca 7000 stockar) att pröva sina färdigheter i. Bengt har ett 50 tal ”vinbönder” som är med i odlingen.

Det är aktiviteter i stort sett hela året från den viktiga delen med beskärningar/klippningar i januari till mars. Nedbindning i april. I maj är det också frostkoll och då gallras sidoskotten. Under sommaren håller man också koll på sidoskott, uppbindning, toppklippning och gallring. Det finns att göra fram till skörd och skördefest i september/oktober.

På gång
Skepparps Vingård planerar att utöka odlingen med att dubbla antalet solarisrankor. Eftersom kunskapen och utrustning finns för att ta fram mousserande viner, så kommer det även att presenteras en mousserande rosé under 2018.

Text och bild på Bengt: Hanseric Jonsgården

Skepparps Vingård
Skepparp 1041, 277 37 Kivik
Kontakt och pressinformation:
Bengt ”Fuffe” Åkesson 070-577 19 10
E-post: info@skepparpsvingard.se
Hemsida: www.skepparpsvingard.se

 

skepparps_vingard.jpg

 

REPORTAGE OM OCH MED MEDLEMMAR

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar