header20190423

Företag i Nätverket: Hx3 YSTAD

hx3ystad

Unikt helhetskoncept med hälsa i fokus

H som i hälsa, häst, hund och inte minst human – människa.
Hx3 Ystad erbjuder ett helhetskoncept med träning, rehabilitering och behandlingar för både två- och fyrbenta kunder.

Gården Dammbacka mellan Ystad och St Herrestad ser vid en första anblick ut som vilken lantlig gård som helst.
Här finns förvisso en läcker utomhuspool som ger fastigheten en lite exklusivare framtoning och familjens barn Hugo och Ines lite extra guldkant i vardagen, men annars är det egentligen ingenting som indikerar att det under ytan döljer sig en smått unik affärsrörelse.
Sedan några år tillbaka driver nämligen de före detta elitidrottarna Elin Jeppsson Lindén och Magnus Linden ett gemensamt företag med hälsoinriktning.

Tre grenar
Till Dammbacka kommer människor från när och fjärran för att behandla antingen sig själva eller sin hund eller häst.
Eller i bästa fall – en kombination av bådadera …
– Det är det som är visionen på sikt, att vi fullt ut ska kunna synkronisera de tre ben som företaget vilar på. Om ägaren till låt oss säga en häst genomgår en massagebehandling så bidrar det till att förbättra hållningen när hen sitter på hästen, som vi i sin tur erbjuder både träning, rehabilitering och proaktiv behandling. Och vem vet, i hushållet finns kanske en hund vars kropp skulle må bra av ett proffsigt omhändertagande, säger Magnus Lindén medan han demonstrerar företagets senaste investering för Nätverket Österlen.

Bra komplement
I ett garage på Dammbacka har Magnus och Elin låtit installera toppmodern utrustning som gör att de nu kan erbjuda ytterligare en dimension i sitt utbud. Här finns bland annat en vibratorplatta för att behandla hästar med hjälp infrarött ljus, en långsmal ”bassäng” för vattenträning och särskilda platser för stående massage.
– Vattenträningen är ett mycket bra komplement till den vanliga träningen. Här kan hästen fokusera på ett helt annat sätt än utomhus. Styrkan tränas upp på ett skonsamt sätt och man kan rikta belastningen mot särskilda muskelgrupper genom att anpassa lutningen och motståndet. Även hållningen förbättras i den här träningen, säger Elin engagerat medan hästen Lindos drillas i vattenbassängen.

IMG 4968

Motverkar svullnader
På vibrationsplattan tränger IR-ljus ner 15 centimeter i hästens vävnader, vilket har flera positiva effekter.
– Värmen ger en cirkulationsökning hos hästen och kan motverka svullnader i benen. IR-värme är bra både som återhämtning efter hård träning och för att mjuka upp dåliga leder inför ett träningspass, säger Magnus.
Rehabcenter, träningsanläggning och solarium under ett och samma tak, alltså. Snacka om faciliteter i absolut toppklass!
– Hos oss kan man lämna hästen för träning och behandling eller bara för omvårdnad om man ska åka på semester i ett par veckor. Tidigare har vi oftast åkt ut till våra hästkunder och behandlat djuren på plats, men nu har vi ju alla faciliteter ”on site”.

Idrott på elitnivå
Med hans och Elins bakgrund i åtanke, är det inte särskilt förvånande att paret har höga ambitioner med sitt företag. Elin har varit med i ungdomslandslaget i dressyr och tävlat på Grand Prix-nivå, medan Magnus har spelat handboll på högsta nivå. De träffades när Elin var 25 år och hade återvänt hem efter en tid Belgien där hon tränade och tävlade i dressyr på hög nivå.
– Magnus fick jobb i Göteborg så vi flyttade dit och jag utbildade mig sedan till hästfysioterapeut. Under en period drev vi två olika företag parallellt, men när flyttlasset gick tillbaka till Ystad 2016 grundade vi Hx3 Ystad, säger Elin vars ridintresse föddes och frodades redan i tidig ålder.

Började i Borrby
Hon började rida som liten flicka i en ridklubb i Borrby och hon har genom åren utvecklat ett starkt intresse för hästarnas fysik och hälsa. Medan Magnus tar sig an både två- och fyrbenta klienter koncentrerar sig Elin på hästarna. Hon är även den som är ansvarig för dressyrträningarna i företaget.
– Vårt mål med behandlingarna är att hästen ska ha en symmetrisk rörelse genom kroppen, och att kvalitén i rörelsen ska vara så optimal som möjligt för individen. Beroende på syftet med behandlingen använder vi oss av olika verktyg att tillgå, som mobiliseringstekniker, artikulering, massage och stretching. Vid behov använder vi även laser och chockvåg, säger Elin.

Utbildad osteopat
Magnus å sin sida, är utbildad osteopat på Osteopathögskolan i Göteborg. Han har därefter fördjupat sina kunskaper genom att utbilda sig till häst- och hundkiropraktor på Backbone Academy i Tyskland. Intresset för hälsa och träning har anammat genom sin tids som elithandbollsspelare ibland annat Ystads IF och Redbergslid.
– Till människor erbjuder vi osteopatiska behandlingar som är uppbyggda på tre grenar; den strukturella, den funktionella och den viscerala. Beroende på individ och symptombild kombinerar vi i stor utsträckning de tre grenarna, förklarar Magnus.
Precis som vid djurbehandlingarna används laser och chockvåg även till människor.

Behandlas liggande
Hundar, slutligen, är liksom hästar duktiga på att kompensera rörelsestörningar som uppkommit genom exempelvis trauma eller repetitiv belastning.
– Våra behandlingar handlar om att befria hunden från rörelsestörningen och dess kompensationer. Därmed minskas också risken för större belastningsskador som annars kan uppkomma. Till skillnad från häst, behandlas hunden nästan alltid liggande, säger Magnus som fortfarande har kvar delar av sin kundkrets i västra Sverige.
– Det blir en del bilkörning i jobbet men målet är att förlägga så stor del av verksamheten till gården framöver.

IMG 5008

Hängivenhet och passion
Häst, Hund och Human alltså. Allt kombinerat under vinjetten Hälsa och – för att avsluta allitterationen – med Hängivenhet som ledord.
– Hästar har i hela mitt liv varit min passion. Jag har ridit, utbildat och tävlat hästar upp till Grand Prix-nivå i dressyr och det är verkligen spännande att fördjupa mina kunskaper ytterligare i hur hästen fungerar och hur jag kan hjälpa hästen att må ännu bättre för att prestera optimalt, säger Elin som sedan länge är ett välkänt ansikte i Nätverket Österlen.
Hon var en av de första stipendiaterna i Team Nätverket, för vilket hon numera axlar rollen som Team Manager. Genom Hx3 Ystad är Elin och Magnus även fullvärdiga medlemmar i Skånes bästa företagsnätverk.

Inspirerande miljö
– Personligen inspireras jag av att träffa företagare i andra branscher och det är alltid positivt att synas och visa upp sig i dessa sammanhang. Själva frukostmötena är trevliga tillställningar och förhoppningsvis kan vår engagemang resultera i en del nya kunder som bonus, säger Elin och får nickande medhåll av Magnus.
Sonen Hugo, som ivrigt påkallar uppmärksamheten ute på gården, ser dock inte ut att bry sig särskilt mycket om vare sig nätverk eller kunder. Den gröna plastgrävskopan räcker gott som underhållning för familjens yngste medlem.
– Pappa, kom nu, ropar han och Magnus lyder glatt den lilles uppmaning.
Se där, ännu ett H som grundpelare i familjeföretaget; Häst, Hund, Human, Hälsa, Hängivenhet – och Harmoni …

Text och foto: Kostas Foussianis
Pressansvarig Nätverket Österlen
press@natverketosterlen.se

Hx3YSTAD
Allmänt: Human- och hundkliniken är belägen på Björkvallsvägen 149-10 strax utanför Ystad. Vid hästbehandlingar kommer Elin och Magnus ut till kunden.
Hemsida: http://www.hx3ystad.se
Magnus Lindén: Telefon: 0706-24 24 91, e-post: magnus@hx3ystad.se
Elin Jeppsson Lindén: Telefon: 0708-75 05 24, e-post: elin@hx3ystad.se

 

REPORTAGE OM OCH MED MEDLEMMAR

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar