header20190423

Företag i Nätverket: Ystads Tennisklubb

toppbild.jpg

Tennis för alla är YTK:s vision

Unga, gamla, tjejer, killar, utövare, publik, fullt friska, handikappade och givetvis också – företag. Nyblivna nätverksmedlemmen Ystad TK erbjuder något för alla, och du behöver inte ens vara en anhängare till den underbara sporten tennis för att ta del av YTK:s fantastiska verksamhet.

Ingressen kräver förstås ett omedelbart förtydligande. Behöver man inte gilla tennis för att besöka Ystads Tennisklubb? Eller är det kanske bara så att artikelförfattaren smashat racket i sitt eget huvud istället för bollen under det senaste tennispasset på Sparbanken Syd Stadion? Vi låter YTK:s klubbchef Lars Ekdahl förklara hur det ligger till …
– Även om tennis förstås är huvudattraktionen i vår verksamhet så finns det mycket annat kul att ägna sig åt på våra två anläggningar. Du kan spela padel, badminton, bordtennis och boka hallen för lagsport. Eller så kan du bara komma hit och njuta av atmosfären och titta på när våra tennislag spelar matcher, säger Lars som i olika roller varit verksam i YTK ända sedan 1969.

Skolad av Asta
Han flyttade till Ystad som sjuåring, började spela tennis på gatan med cyklar som nät och hamnade så småningom i smått legendariska Tant Astas Tennisskola. Det var under Asta Löfdahls disciplinerade ledning som Lars – och många andra unga pojkar och flickor i Ystad – lärde sig grunderna till sporten som sedan dess utgjort en betydande del av hans liv.
– Korrekt uppförande och en elegant spelstil var nycklarna i Astas pedagogik. Att lägga sig till med backhandslice var egentligen det enda undantaget från den slag- och rörelseteknik som lärdes ut på lektionerna, säger Lars och ler brett vid minnet av sin gamla tennistränare, som för övrigt var mor till Ingrid Löfdahl Bentzner, en av Sveriges bästa kvinnliga tennisspelare under 1970-talet.

Debut som 13-åring
Lars var inte ens 14 år fyllda när han debuterade i YTK:s A-lag, där han fick förtroendet att spela tredjesingeln. Från sin baslinjenära position – ”enda gången jag var framme vid nät var när jag skulle tacka motståndaren efter matchen” – skördade Lars en del framgångar på klubbnivå. Framför allt höll han en hög nivå under lång tid, Lars var 40 år när han spelade sin sista A-lagsmatch för YTK.
– Det är ju det som är så fantastiskt med den här sporten, att det är en livslång kärlek. Håller du dig i form kan du hålla på med tennis tills du är över 90. Och du kan vinna SM-guld som 85-åring och snart också kanske som 90-åring, säger Lars som själv nyligen vann SM-brons i 55+-klassen.

anlaggning.jpg

Vill skapa mötesplats
Han berättar att det hos förbundet ligger en ansökan om att utveckla de svenska mästerskapen med en klass för +90-utövare. Och inom YTK satsar man på att få ännu fler seniorer att spela ännu mer.
– Vi vill på våra anläggningar skapa en mötesplats dit pensionärer – och givetvis alla andra som gillar sport i allmänhet och tennis i synnerhet – kan komma för att svinga sina racketar under en timme eller två, eller bara ta en fika och titta på när andra spelar.
Lägg till detta den blomstrande tennisskolan, ett växande intresse för nya popsporten padel och en A-lagsverksamhet som bland annat kan ståta med ett damlag i division 1, och du får en samlad bild av en förening som mår allt bättre.

padel.jpg

Tre topptränare
– I dagsläget har YTK tre fantastiskt duktiga heltidsanställda tränare och vi har ett överskott i verksamheten som gör att vi kan hålla sunda priser. Jag vill också framhålla hur tacksamma vi är för det stöd som våra samarbetspartners, inte minst Sparbanken Syd och Ystad Saltsjöbad, bidrar med.
Sedan många år tillbaka arrangerar YTK också högklassiga sommartävlingar i form av klassiska Swedish Ladies och Ystadsspelen. I den sistnämnda turneringen har självaste Björn Borg en gång medverkat. Under Nätverkets besök hos YTK avslöjar Lars dessutom en riktigt trevlig nyhet just på tävlingsfronten ...

Future till Ystad!
– Om allt går som det ska kommer det i augusti 2019 att vara premiär för en proffsturnering på herrsidan i Ystad. Det blir en ITF-turnering i Future-klassen, säger Lars med en rejäl portion entusiasm i rösten.
Förutom att spela själv har Lars hunnit med att agera bollkalle, vara proffstränare i Danmark och jobba som domare. Numera är han den kanske starkast drivande kraften i en idrottsförening som gör så mycket för så många.
I det sammanhanget bör även nämnas projektet ”Mer tennis på Österlen” som sjösattes sommaren 2018 och vars huvudsyfte är att sprida sporten i hela sydöstra Skåne.
– Responsen har varit oerhört positiv och vi planerar nu för steg 2 i projektet, säger Lars med välmotiverad stolthet i rösten.

hallen.jpg

Medlem i Nätverket
Företagstennis är en annan satsning som Lars brinner starkt för och där är förstås medlemsskapet i Nätverket Österlen ett viktigt led.
– Vi har mycket att erbjuda företagen i regionen. En av fördelarna med att bli samarbetspartner till Ystads tennisklubb är att vi kan skräddarsy sponsorpaketen så att de passar just ditt företag. Vi erbjuder allt från exponering i ett ur folkhälsoperspektiv sunt och positivt sammanhang, till tennislektioner och padelundervisning, säger Lars som under många år jobbat för den branschledande och högt ansedda revisions- och konsultbyrån Grant Thornton.
– Vill man arrangera ett event tillsammans med någon av våra partners eller kombinera tennis med en konferens så är vi en perfekt partner, tillägger han.

Låter som förstklassig service, eller hur?
Och det är kanske så, som den amerikanske författaren och managementexperten Ken Blanchard konstaterar när han jämför framgångsrecepten i tennis och marknadsföring …

”Business is like tennis. Those who serve well win …”

Text och foto: Kostas Foussianis
Pressansvarig Nätverket Österlen
press@natverketosterlen.se

YSTADS TENNISKLUBB
E-post: lars@ytk.se
Hemsida: www.ytk.se
Sparbanken Syd Stadion
Besöksadress: Spaljégatan 14
Tel: 0411-10040
Saltsjöbadens Tenniscenter
Besöksadress: Saltsjöbadsvägen 15
Tel: 0411-555677

 

ytk-logo.jpg

 

REPORTAGE OM OCH MED MEDLEMMAR

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar