Företag i Nätverket: Hotel Svea

hotell-svea
Störst, äldst – och bäst (?) på Österlen
Hotel Svea vill bli en mötesplats för konst och kultur
Hotel Svea är Österlens största och äldsta hotell.
Ambitionen, om det nu inte redan är en realitet, är att även vara det bästa.
I denna strävan är medlemskapet i Nätverket Österlen en viktig pusselbit för det anrika hotellet i Simrishamn. 
 
”Tillräckligt långt borta. Och tillräckligt nära. ”
Så står det i bannern på Hotel Sveas hemsida och det är en etikett som passar väl in både på Österlens äldsta hotell och på regionen i sig.
Ty fler och fler är dem som upptäcker de rikedomar som Skånes Provence hyser och som faktiskt – i alla fall för oss svenskar – är betydligt mer lättillgängliga än exotiska stränder i fjärran länder.

Fördubbla omsättningen
Mycket talar för att Österlen kommer att få en viktig roll i den nya nationella visionen för svensk besöksnäring, det vill säga att fördubbla omsättningen i svensk besöksnäring till år 2020 – från 250 till 500 miljarder kronor per år.
En av dem som insett potentialen i denna strategi är Patrik Zackrisson som tillsammans med sin fru ifjol tog över driften av Hotel Svea.
– Österlen är fantastiskt vackert! Naturen, matkulturen, konsten … här finns så oerhört mycket att se och uppleva, säger Patrik Zackrisson, som själv är född i Stockholm och uppväxt i Göteborg.

Meritfyllt CV
Den tungt meriterade hotellägaren har ett gediget och internationellt präglat CV, som bland annat omfattar många år inom högt ansedda kedjor som Sheraton, Choice och SAS. Zackrisson utbildade sig till civilekonom i Schweiz och har även varit verksam i den svenska fjällvärlden, drivit hotell i Dubai och startat upp en egen fastfoodkedja. Ifjol återvände han till svensk mark och just då råkade alltså Hotel Svea vara ute till försäljning.
– Jag och min fru ville göra något tillsammans och när möjligheten att ta över Svea uppenbarade sig, tvekade vi aldrig, säger Patrik Zackrisson och blickar ut över båthamnen i Simrishamn.

Nybyggd bar
När Nätverket Österlen besöker Hotel Svea har det gått ett drygt halvår sedan det fick nya ägare. Under denna period har Patrik sakta men säkert börjat sätta sin prägel på hotellet.

02
Han lät omgående bygga en trevlig loungebar mot innergården, vilken bland annat används till grillkvällar under sommaren.
– Första året vill jag dock mest se och lära och inte ändra för mycket. Var finns våra styrkor och var finns bristerna? Men framför allt – vilka är möjligheterna? säger han ödmjukt.

Konst i fokus
Ambitionen är att Österlens största och äldsta (anor från 1840-talet) hotell också ska etablera sig som det bästa samtidigt som det nischas mot konst och kultur.
– Det skulle vara kul att bli en sorts skånskt Art Hotel med fokus på konst i olika former. Mat, musik, måleri – allt detta är ju konst och tanken är att återspegla detta i såväl lobbyn och restaurangen som på rummen, säger Patrik som genom sin erfarenhet utvecklat ett känsligt sinne för detaljer vilket borgar för att allt han tar sig för håller en hög grad av professionalitet.
Det havsnära läget är förstås en av Hotel Sveas stora förtjänster och om Patrik får som han vill kommer den känslan att förstärkas ytterligare i framtiden.
– Det vore optimalt om vägen kunde flyttas så att vi får en strandpromenad utan biltrafik i direkt anslutning till hotellet.

Vill skapa mötesplats
Patrik och hans fru vill även skapa en mötesplats för konst- och kulturintresserade, samtidigt som matkonceptet utvecklas ytterligare för att i ännu högre grad spegla Österlens gastronomiska karta. Hotel Svea är redan nu känt för sitt unika och traditionella julbord med bland annat 28 (!) olika sillsorter på buffén.
– Vi ska förstärka den lokala prägeln på maten ännu mer. Det goda fisket ska givetvis tillvaratas och lokala dryckesproducenter och råvaror från närregionen ska vara standard, säger Patrik och nämner bland andra Kiviks Musteri, Vilhelmsdals Gårdsmejeri och Nordic Sea Winery.

Hälsohelger med coacher
Med två banor på kort avstånd är Svea också en bra bas för golfentusiaster och för den som bara vill koppla av finns i källaren ett litet spa med bastu. Vid två tillfällen i vinter arrangerar Hotel Svea ”Hälsa på Österlen” där balans i vardagen står i fokus. Utbildade coacher inom bland annat löpning, tai chi, kost och mindfulness kommer att medverka under hälsohelgerna som just nu går att boka till specialpris. I paketet ingår förutom själva boendet också alla måltider, föreläsningar och motionspass.
– Ett spännande samarbete som jag hoppas slår väl ut. Det finns överhuvudtaget mycket potential i just hälsotemat, säger Patrik Zackrisson.

Möten och konferenser
För konferens- och mötesgäster erbjuder hotellet en rad olika alternativ för ända upp till 100 personer. Nätverket Österlens medlemmar är givetvis extra välkomna att förlägga möten, fester och konferenser till Hotel Svea. Under januari och februari 2015 erbjuder Hotel Svea för övrigt 20% rabatt på sina ordinarie konferenspriser.
– Jag ser fram emot att skapa nya relationer på Nätverkets möten. Förhoppningsvis leder det till fler affärer, kunder och gäster till hotellet. Medlemskapet i Nätverket Österlen ser jag som ett bra verktyg i vår strävan efter att skapa en mötesplats här på Svea, säger Patrik som hellre lyfter fram sin personal än sig själv på frågan vilken han anser vara Hotel Sveas främsta styrka.

Fantastisk personal
– Servicen är högt prioriterad och det tror jag att många sätter stort värde på . Vi är oerhört stolta över den fantastiska personalen.
Att döma av recensionerna på olika bokningssajter på Internet är Patriks ord knappast någon överdrift. Här är ett par exempel på omdömen från gäster som har bott på Hotel Svea de senaste åren:

”Alla var väldigt trevliga och hela personalen gav en positiv utstrålning. Man kände sig välkommen.”

”Hotel Svea är ett av Sveriges bästa hotell. Allt är mycket bra ordnat. Här får man allt man behöver. Mycket trevlig personal både i receptionen och i restaurangen.”

Vitsord som inger respekt, om ett hotell vars utveckling vi ser fram emot att följa på nära håll.
Välkommen till Nätverket, Hotel Svea! 

Text och foto: Kostas Foussianis
E-post: resereportern@gmail.com
 
FAKTA HOTELL SVEA:

Adress: Strandvägen 3, Simrishamn
Telefon: +46 414 41 17 20
Fax: 0414-143 41
E-post: patrik@hotelsvea.se eller receptionen@hotelsvea.se
Hemsida: http://hotellsvea.se/

03
 
– Jag fick jobb som marknadschef på Persöner i Ystad men startade så småningom en egen inredningsarkitekturbyrå med basen i Göteborg. Vi jobbade med objekt över hela skandinavien och affärerna gick strålande.
Ända fram till 1991.
Då kom den stora bankkrisen.
Den slog till lika oväntat som obarmhärtigt.
– I princip hela arkitektbranschen stod utan arbete men jag hade som tur var redan uppgraderat min kompetens genom att utbilda mig till fastighetsmäklare. Så jag sadlade om ganska snabbt, säger Hardy medan Waldy pockar på uppmärksamheten vid ett av bordsbenen.
Hardy grundade SMP – en traditionell mäklarbyrå med småhus och bostadsrätter till försäljning. Senare utvecklades verksamheten när fokus kom att riktas mot den tysktalande marknaden. I samverkan med ett antal andra mäklare tog Hardy fram en huskatalog med ett 80-tal objekt i södra Sverige.

REPORTAGE OM OCH MED MEDLEMMAR

17 juli - 2024

Företag i Nätverket: Dortek

Dortek gick från konkurs till branschvinnare på sju år Det här är berättelsen om ett företags korta resa från konkurs till succé…
DSC 2169
4 juni - 2024

Företag i Nätverket: Friskis&Svettis

Friskis&Svettis – en social mötesplats för bättre hälsa Nytt läge, nya lokaler och ett nytecknat medlemskap i Nätverket Österlen…
14 Maj - 2024

Företag i Nätverket: Room Expo

Hållbar inredning är RoomExpos vinnande koncept Med en brinnande passion för möbler och design som grundpelare har…
16 april - 2024

Företag i Nätverket: Bilmånsson

Hjärta och kompetens visar vägen för pigg 102-åring Med några av världens mest kända och respekterade bilmärken i sin portfölj…
5 april - 2024

Företag i Nätverket: Toyota Sydost

”The Toyota Way” är motorn bakom succén för lokala bilfirman Omsättningen stiger, vagnparken är under kraftig utveckling och…
7 december - 2023

Företag i Nätverket: Preem

Hos Preem kan du fylla på med mer än bara bensin …. Lyxkaffe från Espresso House, ett korvutbud i världsklass och en stabil lunch…
9 november - 2023

Företag i Nätverket: Talenom

Digital miljö och fysiska möten är Talenoms hybrida framgångsrecept Skräddarsydda lösningar för alla företag, stora som små, och…
18 augusti - 2023

Företag i Nätverket: InterMail

Med InterMail som spetshäst sitter DU i vinnarhålet! Tunga drakar eller nystartade småföretagare spelar ingen roll – InterMail är…
5 Maj - 2023

Företag i Nätverket: place2place

”Detta är bara början på vår tillväxtresa!” Det startade som ett embryo till affärsidé mellan två mångåriga kollegor, fortsatte…
23 januari - 2023

Företag i Nätverket: JHL i Tommarp

JHL – en 120-åring som växer så det knakar Förstklassig service, effektiv lagerhållning och hög tillgänglighet. Där har ni tre…
15 december - 2022

Företag i Nätverket: JL Fysiocenter

Från Jim Gottfridsson till ”gamla Asta” Såväl tillgängligheten som den samlade kompetensen är hög och ambitionen gentemot…
26 juli - 2022

Företag i Nätverket: Wikan Personal

Wikan Personal lever upp till sin slogan– nya lokaler möjliggör expansion Långsiktiga kundrelationer och korta beslutsvägar, men…
7 juli - 2022

Företag i Nätverket: Ocab Syd

Om olyckan är framme står Rickard Larsson och hans gäng beredda - Ringer man vår jour är vi på plats inom en timme! Och inte bara…
2 juni - 2022

Företag i Nätverket: Hemrex

I det egna kaoset fann Lars Larsson fröet till framgångssagan Hemrex. Efter drygt tio år kan han se tillbaka på en mycket fin…
16 mars - 2022

Företag i Nätverket: Citcop

Marcus Fridh och Michael Flodin har en klar ambitionen när det gäller att Citcop ska växa och menar att det finns potential att…
20 september - 2021

Företag i Nätverket: ECAB i Skåne

Anders Svensson driver det nya medlemsföretaget ECAB i Skåne – men han driver också på sig själv, bland annat med återkommande…
14 augusti - 2021

Företag i Nätverket: Bergkvarabuss

Jens Richard är trafikområdeschef för Bergkvarabuss i östra Skåne och ser att företaget går en ljus framtid till mötes inte minst…
22 mars - 2021

Företag i Nätverket: ICA Kvantum

Christian och Per-Anders Olofsson har full koll på sina ICA Kvantum-butiker i Ystad, Sjöbo och Tomelilla. Ett brett erbjudande –…
14 oktober - 2020

Företag i Nätverket: Radio Active

I studion hos Radio Active i Ystad lotsar Gustav Wennerholm med vana händer lyssnarna genom det populära programmet ActiveMorron.…
29 januari - 2020

Företag i Nätverket: Bravida

Jan Svensson är avdelningschef för Bravida Österlen med kontor och verksamheter i Tomelilla, Simrishamn och Ystad. Bravida ger…
22 januari - 2020

Företag i Nätverket: Adventura

– Vi har mycket att erbjuda de lokala företagen. Adventura är en personlig arrangör som hittar den bästa lösningen för varje kund…
21 oktober - 2019

Företag i Nätverket: P-Dyk

En miljökämpe som trivs bäst under ytan Övergödning, utfiskning, oljeutsläpp, miljögifter, plast, spökgarn … listan över de…
27 augusti - 2019

Företag i Nätverket: Kiviks Taxi

Ulf Hansson på platsen han ofta ses – beredd att ta hand om kunderna på en ny uppskattad resa med Kiviks Taxi. Kunglig kundvård…
10 juni - 2019

Företag i Nätverket: DC Syd

Johan Stolpe är vd och Johan Pagels är marknadschef hos DC Syd i Ystad. Båda ser en positiv utveckling för deras affärsidé att…
3 juni - 2019

Företag i Nätverket: Eventrace

En stark trio står bakom Eventrace på Svampabanan utanför Tomelilla, fr v mekanikern Kristian Gerdtsson tillsammans med ägarna…
12 april - 2019

Företag i Nätverket: Rikstolvan

Bea Tigerhielm och Staffan Julén är professionella artister inom två olika kultursegment – film och fotografi. Nu driver de sitt…
7 april - 2019

Företag i Nätverket: Skåne TV

Henrik Sonne Jörnelius på Skåne TV i Ystad. Här med en av företagets många modern tv-kameror – en Ipad med en riktad mikrofon på…
7 mars - 2019

Företag i Nätverket: Hx3 YSTAD

Unikt helhetskoncept med hälsa i fokus H som i hälsa, häst, hund och inte minst human – människa. Hx3 Ystad erbjuder ett…
13 februari - 2019

Företag i Nätverket: Lloyds Taxi

16 000 skäl att ringa en taxi … Trodde du det räckte med att kunna ratta en bil för att arbeta som taxiförare?Glöm det – i alla…
16 december - 2018

Företag i Nätverket: Cederblad & Co

”Byråns flesta kunder är ägarledda företag. Det är allt från enmansföretag till stora koncerner, men vi har också en del…
9 december - 2018

Företag i Nätverket: Printprofil

Hög servicenivå. Printprofils samlade styrka med från vänster ägaren Mattias Andersson, Robin Olsson, Martin Söderberg och…
27 november - 2018

Företag i Nätverket: Ystads Teater

Från stålbad till stordåd Ystads Teater lockar stora artister med liten ekonomi För 25 år sedan var byggnaden nära förfall. För…
1 november - 2018

Företag i Nätverket: Ystad Energi

Jessica Fredson på Ystad Energi ser en spännande framtid när det gäller utvecklingen på energiområdet. Energibolaget som är mer…
22 oktober - 2018

Företag i Nätverket: PMR Ystad

PMR har lagt in en ny växel Det började som ett enmansföretag 1992 – nu omsätter telekombolaget PMR över 50 miljoner kronor, har…
27 mars - 2018

Företag i Nätverket: Olof Viktors

Olof Viktors kavlar upp ärmarna Hjärtat finns på Österlen, men produkterna är eftertraktade över hela Sverige. Nu ska Olof…
30 januari - 2018

Företag i Nätverket: Kiviks Musteri

130 år med hjärtat på Österlen Den starka företagskulturen går i arv på Kiviks Musteri Stränderna, rapsfälten, konstnärerna,…
23 november - 2017

Företag i Nätverket: ICA Supermarket

Hård satsning på mjuka värden De öppnar först och stänger sist. Och bjuder däremellan på service i världsklass. Välkommen till…
12 oktober - 2017

Företag i Nätverket: YSTADappen

Upplev Ystad med mobilens knAPPar Är det verkligen möjligt att få tillgång till hela Ystad i mobilen? Appsolut!YSTADappen är här…
12 september - 2017

Företag i Nätverket: PG Etikett

Litet företag med stora visioner Det började som en hobby hemma på ägaren Per Grundströms gård i Skurup 2009. Idag har nyblivna…
11 april - 2017

Företag i Nätverket: Great Reklam

Från Good to Great! Kreativa Maria hjälper företag att nå mästarklass Text eller bild, digitalt eller analogt, helhet eller…
11 oktober - 2016

Företag i Nätverket: 4x4 EVENT

4x4 = 90 minuters spänning! Rivstarta konferensen med Jeep-körning på Österlen En konferens med företaget kan vara seg,…
23 september - 2016

Företag i Nätverket: Bleck & Plåt

Högt i tak när Bleck & Plåt nysatsar Ny ägare, nya visioner och snart också – nya lokaler. Med hjälp av Nätverket Österlen ska…
18 augusti - 2016

Företag i Nätverket: Guldkanalen

De gräver guld i musikarkivet Radiokanal för nostalgiker i gamla brandstationen Gamle schlagerkungen Johnny Logan stannade i fyra…
1 augusti - 2016

Företag i Nätverket: Gärsnäs Bil

Ronny Åkerlund, Bengt Malmkvist och PG Larsson ser till att kunderna blir väl mottagna hos Gärsnäs Bil. Bilhandlarna som gör…
1 september - 2015

Företag i Nätverket: Skånefrö

Skånefrö vill revolutionera fotbollen Rosenberg, Berget och de andra fotbollsstjärnorna i all ära.En viktig del av MFF:s succé i…
1 april - 2015

Företag i Nätverket: Bil Bengtsson

Passionen skapar framgång Människor och miljö i centrum hos Bil-Bengtsson Enkelhet, tillgänglighet, passion. Där har du de tre…
22 december - 2014

Företag i Nätverket: Hotel Svea

Störst, äldst – och bäst (?) på Österlen Hotel Svea vill bli en mötesplats för konst och kultur Hotel Svea är Österlens största…
19 september - 2014

Företag i Nätverket: Trycka.se

Tryckeri med höga ambitioner Trycka.se levererar till företag såväl i Sverige som Europa Det har kunder från sju olika länder och…
26 augusti - 2014

Företag i Nätverket: Team Sportia

Skoproffs med brett sortiment! Team Sportia går in i Nätverket och stöttar teamet Brett sortiment, kompetent personal och hög…
30 november - 2013

Företag i Nätverket: Ystad Kommun

"Vi har en fantastisk bredd på näringslivet!" Ystad Kommun äntligen medlemmar i Nätverket Österlen Plats 125 på svenskt…
23 september - 2013

Företag i Nätverket: LMcon

Tacka Rolf för tidningen! Leveranserna går till storföretag som Apoteket, Volvo, SAS och Kappahl. Och hans tidningsvagnar finns i…
12 augusti - 2013

I Wallanders spår – på segway!

I Wallanders spår – på segway! Från Solsidans idyll till mörka brottsplatser. Nu kan du hänga med på en guidad Wallander-tur –…
27 juni - 2013

Företag i Nätverket:Teleservice

Från enmansfirma till storföretag Teleservice expanderar i takt med teknikens utveckling Det började som ett enmansföretag för 40…
24 april - 2013

Företag i Nätverket:Vollsjötryck

Ett litet tryckeri med stort register! Slut på visitkort? Dags att trycka upp fler broschyrer till företaget? Eller vill du…
21 mars - 2013

Företag i Nätverket: Lalefa Segway

Från Solsidan till Industrivägen i Sjöbo– Lalefa ordnar företagsvent med segway som underhållning Känns den gamla vanliga…
13 september - 2012

Företag i Nätverket: McDonalds

McDonalds i Ystad lyssnar på kunderna Frukost i ottan eller färdkost vid midnatt. Tillgängligheten är a och o för McDonalds i…
15 januari - 2012

Företag i Nätverket: Mix Reklambar

Kreativt häng i nya reklambaren Österlen har fått en ny bar som har öppet dagtid och inte serverar alkohol. Låter det snurrigt?…
9 januari - 2012

Företag i Nätverket: Nordic Travel

Nordic Travel - mer är en resebyrå Det började med ett golfprojekt i Skåne – några år senare öppnar Nordic Travel dörren till en…
4 oktober - 2011

Företag i Nätverket: YstaGruppen

Snabbt och enkelt YstaGruppens motto Okomplicerade affärer och snabba lösningar. Där har ni grundpelarna i YstaGruppens…
14 september - 2011

Företag i Nätverket: Radio Active

Bredden är Radio Actives styrka 45 000 lyssnare. 30 proffsiga programledare. En briljant radiokanal. Radio Active har gått från…

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar