01
 
Flygande start för Friska Familjen!
Evenemang på Ystad Saltsjöbad
Mat, motion och mångkulturella möten med människor.
Att god hälsa består av så mycket mer än bara frånvaron av sjukdomar var huvudtemat vid evenemanget Friska Familjen som ägde rum på Ystads Saltsjöbad andra söndagen i advent.
 
I tider då influensa och vinterkräksjuka härjar, är friska familjer kanske mer undantag än regel. Inte desto mindre var just ”Friska familjen” etiketten på det evenemang som Piggehlin – Barnens resebyrå arrangerade på Ystads Saltsjöbad andra söndagen i advent.

Föredrag och brunch
Friska var även det rätta ordet för de vindar som piskade mot fasaden till ett av landets ledande SPA-hotell denna förmiddag. Innanför densamma spreds dock värmen i form av dynamiken mellan ett 40-tal vuxna och barn som samlats för att lyssna till intressanta föredrag och efteråt avnjuta en delikat brunch med färska bär och chokladfontän som grädde på moset.
– Det här var ett trevligt initiativ. Jag är själv väldigt intresserad av kostens betydelse för vårt välmående och hur viktigt det är vad vi stoppar i oss, sade Åsa Nyman som i likhet med flera av evenemangets andra deltagare är allergiker.
Åsas mjölkproteinallergi upptäcktes för 15 år sedan och sedan dess har oerhört mycket hänt när det gäller allergikers möjligheter att trots sin begränsning äta gott och nyttigt.

Socialt handikapp
Om detta och mycket annat kring just allergier pratade allergikonsulten Cecilia Brytmark.

Sia gav nyttiga tips för hur exempelvis mjölk, mjöl  och äggprodukter kan bytas ut i matlagningen och hon gav en intressant inblick i ämnet och vilka olika typer av allergier som finns.
– Att ha en allergi är även ett socialt handikapp eftersom det kan hindra den utsatte från att bevista vissa sammanhang. Det finns till exempel dem som är så känsliga mot nötter att de inte ens kan gå in i en mataffär, sade Sia som också betonade vikten av en korrekt terminologi och gav exempel på missförstånd som kan uppkomma när det brister i kommunikationen.

Att just allergi stod i fokus under temadagen var ingen tillfällighet. Arrangören Piggehlin – Barnens Resebyrå – är ett av få reseföretag som verkligen har gjort det till ett koncept att ta hänsyn till denna aspekt i paketeringen och planeringen av resor.
– Jag vill att alla ska kunna följa med och känna sig trygga på mina resor. Därför är jag oerhört noggrann och minutiös i planeringen av resorna och kan ta hänsyn till önskemål på individnivå, sade Ingrid Ehlin som driver Piggehlin vars koncept och utbud vi återkommer till senare i texten.

02
“Näringsnörd” väckte tankar
Innan Ingrid presenterade sina resor bjöds vi på en intressant halvtimme signerad den vid Karolinska Institutet utbildade nutritionisten – själv kallar han sig näringsnörd” – David Jonsson, som i sitt inledningsframförande summerade arrangemangets kärna.
– God hälsa består av så mycket mer än frånvaron av sjukdomar. Som fysisk träning, god mat och rika upplevelser, sade David.
Näringsfysiologen från Stockholm lyfte fram vikten av att inte hämma våra barns aktiva liv genom att begränsa dem för mycket.
– Människan är skapt för att röra på sig och för barn är det naturligt att utforska sin fysiska förmåga och testa nya saker. Ge dem fritt spelrum under trygghet så utvecklas de bättre, menade David som även uppmanade oss till att satsa på en mer långsiktig träning.

Träningen – en pensionsförsäkring
 – Lägg ner Beach 2014-projektet! Se träningen som en sorts pensionsförsäkring. Satsa på att vara fysiskt välmående när du är 70 år istället, som bonus kommer du att vara i form redan till sommaren.
Vidare beklagade David Jonsson den nedskärning av skolgymnastiken som den då sittande regeringen drev igenom under 1980- och 1990-talen.
– Det var inte särskilt smart. Tvärtemot deras teorier om att svenska barns prestationer i skolan skulle hämmas av fysisk aktivitet, så visar det så kallade Brunkefloprojektet att effekten på skolarbetet är positiv hos dem som får röra på sig mycket, sade David Jonsson.

Resor skapar samhörighet
Tränat och rört på sig har sannerligen Ingrid Ehlin gjort i sina dagar, såväl som barn och som vuxen.
Hon har varit skidåkare på toppnivå, klättrat i berg i alperna - och sprungit på Lidingöloppets erkänt tuffa bana. Nu vill hon berika familjers vardag med aktiva resor fokuserade på allergi- och barnvänlighet.
– Piggehlin är resebyrån för alla barn och vuxna med barnasinnet kvar. Jag arrangerar resor som är trygga för alla och som skapar samhörighet mellan flera generationer i familjen, säger Ingrid som redan skapat sig ett gott renommé för sin kvalitetssäkring kring resor med hänsyn till personer med allergier.
I utbudet hos Piggehlin – Barnens Resebyrå, finns bland annat resor till Astrid Lindgrens Värld, Legoland och Disneyland Paris. Just dessa resor lottades för övrigt ut under Friska Familjen-evenemanget, till tre lyckligt lottade familjers stora glädje.

Hittat rätt
Piggehlin arrangerar också skidresor till Zermatt, kryssningsresor och cityweekend till exempelvis London. Utbudet vidgas hela tiden och trots att hon bara är inne på sitt andra verksamhetsår känner Ingrid Ehlin att hon hittat rätt nisch.
– Jag brinner för att hjälpa andra att uppfylla sina mål och drömmar och hitta nya utmaningar i livet. För det är bland annat det resor handlar om.
– Inte minst känns det viktigt att berika våra barns liv med upplevelser och erfarenheter om andra länder och kulturer. Barn gör som bekant vad vi gör och inte vad vi säger, sade Ingrid.
Hos Piggehlin kan man också skapa sin önskeresa som Ingrid med hjälp av sitt nätverk skräddarsyr utifrån de önskemål som kunden ställer.
Kanske något att ha i åtanke så här när julklapparna ska inhandlas. För säg den julklapp som smäller högre än en resa?
God hälsa kanske, men i det begreppet är ju som vi just fått inpräntat upplevelser en viktig beståndsdel.
Nästa evenemang i Piggehlins regi går under namnet ”Leva gott med allergier” och äger rum på Örums Nygård den 1-2 februari.

För mer information om Piggehlin – Barnens Resebyrå, kontakta Ingrid Ehlin på 0411-55 05 55 eller surfa in på www.piggehlin.se

Text och foto: Kostas Foussianis
E-post: resereportern@gmail.com
 
– Jag fick jobb som marknadschef på Persöner i Ystad men startade så småningom en egen inredningsarkitekturbyrå med basen i Göteborg. Vi jobbade med objekt över hela skandinavien och affärerna gick strålande.
Ända fram till 1991.
Då kom den stora bankkrisen.
Den slog till lika oväntat som obarmhärtigt.
– I princip hela arkitektbranschen stod utan arbete men jag hade som tur var redan uppgraderat min kompetens genom att utbilda mig till fastighetsmäklare. Så jag sadlade om ganska snabbt, säger Hardy medan Waldy pockar på uppmärksamheten vid ett av bordsbenen.
Hardy grundade SMP – en traditionell mäklarbyrå med småhus och bostadsrätter till försäljning. Senare utvecklades verksamheten när fokus kom att riktas mot den tysktalande marknaden. I samverkan med ett antal andra mäklare tog Hardy fram en huskatalog med ett 80-tal objekt i södra Sverige.

Nätverkskalender

Det händer 2024
27/2 Nätverket Open Bowling
28/3 Frukostmöte Ystad
26/4 Frukostmöte Ystad
24/5 Frukostmöte Tomelilla
med Nätverket Open Golf
23/8 Frukostmöte Simrishamn
27/9 Frukostmöte Ystad
18/10 After Work Ystad

Det hände 2023
» Frukost med Bengt Magnusson
» Frukost med Sandra Mårtensson
» Frukost med Hasse Aro
» Frukost med Camilla Ahlgren
» Frukost med Christian Lundin
» Nätverket Open Bowling
» Nätverket Open Golf
» After Work, Ystad

Det hände 2022
» Frukost med Jonas Bergqvist
» Frukost med Klas Friberg
» Frukost med Sandra Carlborg
» Frukost med Gustav Antonsson
» Frukost med Björn Eriksson
» Nätverket Open Golf
» After Work, Ystad

Det hände 2021
» Frukost med Åsa Wikforss
» Frukost med Börje Salming
» Frukost med Oscar Hugoson
» Frukost med Petra Malm
» After work

Det hände 2020
» Frukost med Jessica Löfström
» Nätverket Open Bowling
» Nätverket Open Golf

Det hände 2019
» Frukost med Katarina Gospic
» Frukost med Therese Alshammar
» Frukost med Henri Reis
» Frukost med Albin Tingsvall
» Frukost med Janne Björge
» Nätverket Open Bowling
» Nätverket Open Golf
» Gåsamingel

Det hände 2018
» Frukost med Kajsa Bergqvist
» Frukost med Ulrika Sandmark
» Frukost med Joakim Haeggman
» Frukost med Malin Tillmar
» Frukost med Olof Stenhammar
» Nätverket Open Golf
» Gåsamingel

Det hände 2017
» Frukost med Anette Norberg
» Frukost med Anders Nilsson
» Frukost med Therese Sjögran
» Frukost med Fanny Sunesson
» Frukost med Lars Axelsson
» Nätverket Open Golf
» Gåsamiddag

Gilla oss på Facebook

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar