Privatmedlem i Nätverket: Dan och Vivianne Jeppsson

IMG_0499.jpg

Nätverkare med äventyr i blicken

Nätverket hälsade på hemma hos Dan och Vivianne Jeppsson

De har festat med Patti Smith, tampats med både skorpioner och skallerormar och besökt många fjärran platser runt om i världen.
Men det är på Österlen som Dan och Vivianne Jeppsson har hittat sitt paradis.
Vi hälsade på hos paret som är Nätverkets första privata medlemmar någonsin.

Det första som slår en är rymden, ljusinsläppet och den öppna planlösningen som präglar huset som Dan och Vivianne Jeppsson nyligen flyttat in i. Inredningen är modern, påkostad och stilren men med inslag av personlig charm i design och möblemang. Konst signerad Jennifer Saxell pryder väggarna i vardagsrummet, från vilket en fyrbent liten krabat skuttar fram för att hälsa. Han heter Sam och är en bedårande liten terrier av rasen Jack Russel.

– Sam är full av energi och karaktär. Han är lätt men väldigt uthållig – mycket hund i liten förpackning helt enkelt, säger Vivianne medan Sam nyfiket undersöker Nätverkets utsände reporter från knä till tå.

Rädd för regnet
Vi slår oss ner vid ett bord i gränslandet mellan kök och vardagsrum. Sam kryper upp och lägger sig tillrätta hos Dan. Morgonens ganska ymniga regnfall har avtagit och solen tittar fram medan dropparna träffar fönsterrutorna med allt längre mellanrum. Dock inte tillräckligt mycket för att Sam ens ska överväga att lämna husses trygga famn, till förmån för frisk luft och de fria ytor som den drygt ett tunnland (!) stora tomten erbjuder.

- Sam gillar inte regnet, så det dröjer nog ett tag till innan han känner att han måste ut, säger Dan samtidigt som Vivianne dukar upp nybakade muffins med rabarber från parets eget trädgårdsland.

Gillar att pyssla
Vivianne gillar att pyssla och fixa, såväl inomhus som ute på gården. Det var en av anledningarna till att familjen – som tidigare bott inne i Ystad och haft sommarhus i Skillinge – för åtta år sedan valde att flytta ut på landet, närmare bestämt till gården Dammbacka, strax söder om Stora Herrestad. Ett annat skäl till flytten var att underlätta för Elin – som för övrigt var en av Nätverket Österlens allra första stipendiater – i hennes elitsatsning inom hästsporten. När sedan Elin stod på egna ben med hästverksamheten, kände Dan och Vivianne att det var dags att flytta bopålarna igen. Den här gången gick flyttlasset bara en dryg kilometer fågelvägen.

Många fördelar
– Att bo på landet har många fördelar. Tystheten, friheten, lugnet…, säger Dan och blickar ut över omgivningarna som sent på våren ikläder sig en praktfull färgskrud med rapsgult, himmelsblått och gräsgrönt i magisk kombination.

– Här har vi hela horisonten och får uppleva både solens upp- och nedgång. Det är skönt att vi kan göra vad vi vill med vår fritid, även om vi fortfarande hjälper barnen en hel del, fyller Vivianne i. Mest fritid har Dan, som för en tid sedan gick i pension och som därför får dra det tyngsta lasset på Dammbacka, där Elin alltså bor kvar med familj och hästar.

Älskar att resa
Men visst finns det gott om tid för både Vivianne och Dan att rå om sig själva och utöva sina egna intressen. Det största av dessa är nog resorna. Paret Jeppsson älskar att resa och har alltid en nästa resa planerad eller under bearbetning i tankarna. Bredvid fatet med Viviannes delikata rabarbermuffins ligger en broschyr om Peru och Macchu Picchu, dit färden går till vintern. Men först ska de till sitt kära Arizona …

– Dit åker vi varje år, både höst och vår. Vi kopplar av, spelar golf och gör utflykter i det karga och ökenliknande landskapet, säger Vivianne som får något drömmande i blicken när hon berättar om vandringarna i bergen och de många upplevelserna i det berömda världsarvet Grand Canyon. – Kombinationen av stenar, berg och sol ger en stor mängd av varierande terrakottafärger. Det är magiskt!

Ormar och skorpioner
De avslöjar dock att vistelserna på andra sidan Atlanten även innehåller en hel del spänning och dramatik. Och då syftar vi inte i första hand på besöken i Gila River Arena, där hockeylaget Arizona Coyotes spelar sina hemmamatcher i NHL. Däremot är det ingen slump att laget har just Coyotes – prärievargar – som sin maskot. Det finns nämligen gott om dem i denna del av USA, och ibland blir de närgångna …

– Vivianne har tagit kål på en och annan skorpion och vi har även sett skallerormar. Prärievargarna är nära inpå oss och knallar ibland förbi utanför huset. Stora håriga spindlar förekommer också, säger Dan och tar i samma stund död på reporterns egna drömmar om att en gång vandra ner i Grand Canyon.

collage.jpg

Vill se Norden
Under sina resor har Dan och Vivianne även samlat på sig en hel del andra minnesvärda, men inte fullt lika skräckingivande, äventyr. Resan till exotiska Hawaii var en enda lång dröm och dit vill de återvända igen. Men resan behöver inte korsa halva jordklotet för att stimulera Nätverket Österlens första och hittills enda privatmedlemmar (vi återkommer strax till den biten).

– Vi trivs väldigt bra på Österlen. Ale Stenar är en fantastisk plats som jag upplevt i alla väderlekar. Och vi vill gärna resa runt i Norden, så det dröjer nog inte länge förrän vi packar vår husbil och beger oss norrut. Här finns många skatter att ta del av, säger Vivianne och hon om någon vet att det finns mycket spännande att uppleva på hemmaplan.

Guidar turister
Vivianne driver ett företag inom besöksnäringen – Guidepoolen – och är i sin roll som guide en ambassadör för Österlen och Ystad. Hon har guidat många turister genom åren och får med jämna mellanrum även ta emot utländska journalister som rest hit för att skildra ”Sveriges Toscana” i ord eller bild. Specialområdet är de med regionen så intimt förknippade kriminalromanerna och filmerna om Kurt Wallander. 

– Även om huvudskälet för artikeln eller besöket är mat eller något annat, så glömmer ingen att fråga om Wallander, säger Vivianne som ständigt utvecklar sina turer med nya små historier från filmerna och böckerna.

– Jag ser om filmerna med jämna mellanrum och försöker hitta nya miljöbilder som jag kan referera till när jag guidar. Framför allt försöker jag hitta sidospår utanför själva kriminalhistorien, det kan till exempel handla om Wallanders kärleksliv .

Träffat rockstjärna
I jobbet som guide har Vivianne även stött ihop med en del kändisar. Som den gången hon fick äran att visa världsberömda stjärnartisten Patti Smith runt i Wallander-land. 

– Patti hade just vunnit Polarpriset och eftersom hon var en stor beundrare av Henning Mankell så hade hon valt att låta honom läsa upp motiveringen. Patti blev så förtjust i Ystad och jag vet att hon har pratat väl om staden i andra sammanhang. Patti Smiths och paret Jeppssons vägar skulle korsas vid fler tillfällen. Bland annat har Dan och Vivianne varit på den amerikanska rockartistens bok- och musikfest.

– Jag vet också att Patti och Henning utvecklade en nära vänskap och att hon träffade honom strax innan han dog, säger Vivianne. Sam, som lyssnat med ett öra under intervjun, har somnat i Dans famn men slår upp ögonen just när undertecknad avfyrar en kamerablixt. Han vill fortfarande inte gå ut och faller snart tillbaka i drömmarnas värld. Samtalet har nu växlat in på det ursprungliga huvudspåret – Nätverket Österlen.

Trogen medlem Dan och hans företag Ystamaskiner/Matek var en av de första medlemmarna och när han gick i pension kändes det naturligt att fortsätta vara en del av Skånes mest attraktiva företagsnätverk.

– Jag imponerades tidigt av den höga klassen och bredden på föreläsarna. Om det inte vore för Nätverket skulle vi aldrig ha fått chansen att lyssna på så intressanta föreläsare. Genom frukostmötena har jag fått en annan bild av personer som exempelvis Bert Karlsson och Björn Ranelid, säger Dan som också uppskattar den avslappande atmosfären och möjligheten att komma lite närmare personerna bakom de lokala företagen.

Fantastisk frukost
Vivianne nickar instämmande och tillägger:

– Glöm inte frukostbuffén! Den är fantastisk, nästan som en brunch! Både Dan och Vivianne framhäver också den lokalidrottsrelaterade grundpelare som Nätverkets verksamhet vilar på.

– Stödet till elitsatsande lokala talanger är unikt på så sätt att det riktar sig till individuella idrottare. Ofta har lagidrotten betydligt lättare att knyta till sig sponsorer, säger Vivianne. Och även om syftet med medlemskapet inte längre är att vårda affärsrelationer eller generera nya kunder, utesluter inte Dan att Nätverket kan komma att fylla andra än renodlat sociala funktioner.

– Ja, vem vet, jag kanske får inspiration och uppslag till en ny affärsidé …? 

IMG_0504.jpg

Nya äventyr
Kanske det. Helt säkert är i alla fall att Dan och Vivianne även i framtiden kommer att vara flitiga besökare på Nätverkets frukostmöten. Och att de fortsätter upptäcka världen.

– Om 10 år bor vi kanske inte kvar här. Vi är inte så nostalgiska av oss utan vill gärna hitta nya utmaningar och äventyr, säger Vivianne, men för en gångs skulle är makarna – som varit ett äkta par i 37 år – inte riktigt överens.

– Jag tror nog att vi är kvar här, säger Dan och förklarar att den senaste flytten, med tillhörande generationsskift, tog mycket kraft. Rörande överens tycks de emellertid vara om att motion, hälsa och resor är livets viktigaste beståndsdelar – i kombination med att få vara delaktiga i sina tre döttrars och två barnbarns liv. Men hoppsan, där glömde vi allt någon. Sam har vaknat till liv igen och tittar upp med sina djupa, snälla ögon. Intervjun är slut och Sam ska ut, oavsett om han vill eller inte. Att döma av den viftande svansen är han precis som matte och husse redo för nya äventyr …

Text: Kostas Foussianis
Foto: Kostas Foussianis och privat.
Pressansvarig Nätverket Österlen
press@natverketosterlen.se

REPORTAGE OM OCH MED MEDLEMMAR

17 juli - 2024

Företag i Nätverket: Dortek

Dortek gick från konkurs till branschvinnare på sju år Det här är berättelsen om ett företags korta resa från konkurs till succé…
DSC 2169
4 juni - 2024

Företag i Nätverket: Friskis&Svettis

Friskis&Svettis – en social mötesplats för bättre hälsa Nytt läge, nya lokaler och ett nytecknat medlemskap i Nätverket Österlen…
14 Maj - 2024

Företag i Nätverket: Room Expo

Hållbar inredning är RoomExpos vinnande koncept Med en brinnande passion för möbler och design som grundpelare har…
16 april - 2024

Företag i Nätverket: Bilmånsson

Hjärta och kompetens visar vägen för pigg 102-åring Med några av världens mest kända och respekterade bilmärken i sin portfölj…
5 april - 2024

Företag i Nätverket: Toyota Sydost

”The Toyota Way” är motorn bakom succén för lokala bilfirman Omsättningen stiger, vagnparken är under kraftig utveckling och…
7 december - 2023

Företag i Nätverket: Preem

Hos Preem kan du fylla på med mer än bara bensin …. Lyxkaffe från Espresso House, ett korvutbud i världsklass och en stabil lunch…
9 november - 2023

Företag i Nätverket: Talenom

Digital miljö och fysiska möten är Talenoms hybrida framgångsrecept Skräddarsydda lösningar för alla företag, stora som små, och…
18 augusti - 2023

Företag i Nätverket: InterMail

Med InterMail som spetshäst sitter DU i vinnarhålet! Tunga drakar eller nystartade småföretagare spelar ingen roll – InterMail är…
5 Maj - 2023

Företag i Nätverket: place2place

”Detta är bara början på vår tillväxtresa!” Det startade som ett embryo till affärsidé mellan två mångåriga kollegor, fortsatte…
23 januari - 2023

Företag i Nätverket: JHL i Tommarp

JHL – en 120-åring som växer så det knakar Förstklassig service, effektiv lagerhållning och hög tillgänglighet. Där har ni tre…
15 december - 2022

Företag i Nätverket: JL Fysiocenter

Från Jim Gottfridsson till ”gamla Asta” Såväl tillgängligheten som den samlade kompetensen är hög och ambitionen gentemot…
26 juli - 2022

Företag i Nätverket: Wikan Personal

Wikan Personal lever upp till sin slogan– nya lokaler möjliggör expansion Långsiktiga kundrelationer och korta beslutsvägar, men…
7 juli - 2022

Företag i Nätverket: Ocab Syd

Om olyckan är framme står Rickard Larsson och hans gäng beredda - Ringer man vår jour är vi på plats inom en timme! Och inte bara…
2 juni - 2022

Företag i Nätverket: Hemrex

I det egna kaoset fann Lars Larsson fröet till framgångssagan Hemrex. Efter drygt tio år kan han se tillbaka på en mycket fin…
16 mars - 2022

Företag i Nätverket: Citcop

Marcus Fridh och Michael Flodin har en klar ambitionen när det gäller att Citcop ska växa och menar att det finns potential att…
20 september - 2021

Företag i Nätverket: ECAB i Skåne

Anders Svensson driver det nya medlemsföretaget ECAB i Skåne – men han driver också på sig själv, bland annat med återkommande…
14 augusti - 2021

Företag i Nätverket: Bergkvarabuss

Jens Richard är trafikområdeschef för Bergkvarabuss i östra Skåne och ser att företaget går en ljus framtid till mötes inte minst…
22 mars - 2021

Företag i Nätverket: ICA Kvantum

Christian och Per-Anders Olofsson har full koll på sina ICA Kvantum-butiker i Ystad, Sjöbo och Tomelilla. Ett brett erbjudande –…
14 oktober - 2020

Företag i Nätverket: Radio Active

I studion hos Radio Active i Ystad lotsar Gustav Wennerholm med vana händer lyssnarna genom det populära programmet ActiveMorron.…
29 januari - 2020

Företag i Nätverket: Bravida

Jan Svensson är avdelningschef för Bravida Österlen med kontor och verksamheter i Tomelilla, Simrishamn och Ystad. Bravida ger…
22 januari - 2020

Företag i Nätverket: Adventura

– Vi har mycket att erbjuda de lokala företagen. Adventura är en personlig arrangör som hittar den bästa lösningen för varje kund…
21 oktober - 2019

Företag i Nätverket: P-Dyk

En miljökämpe som trivs bäst under ytan Övergödning, utfiskning, oljeutsläpp, miljögifter, plast, spökgarn … listan över de…
27 augusti - 2019

Företag i Nätverket: Kiviks Taxi

Ulf Hansson på platsen han ofta ses – beredd att ta hand om kunderna på en ny uppskattad resa med Kiviks Taxi. Kunglig kundvård…
10 juni - 2019

Företag i Nätverket: DC Syd

Johan Stolpe är vd och Johan Pagels är marknadschef hos DC Syd i Ystad. Båda ser en positiv utveckling för deras affärsidé att…
3 juni - 2019

Företag i Nätverket: Eventrace

En stark trio står bakom Eventrace på Svampabanan utanför Tomelilla, fr v mekanikern Kristian Gerdtsson tillsammans med ägarna…
12 april - 2019

Företag i Nätverket: Rikstolvan

Bea Tigerhielm och Staffan Julén är professionella artister inom två olika kultursegment – film och fotografi. Nu driver de sitt…
7 april - 2019

Företag i Nätverket: Skåne TV

Henrik Sonne Jörnelius på Skåne TV i Ystad. Här med en av företagets många modern tv-kameror – en Ipad med en riktad mikrofon på…
7 mars - 2019

Företag i Nätverket: Hx3 YSTAD

Unikt helhetskoncept med hälsa i fokus H som i hälsa, häst, hund och inte minst human – människa. Hx3 Ystad erbjuder ett…
13 februari - 2019

Företag i Nätverket: Lloyds Taxi

16 000 skäl att ringa en taxi … Trodde du det räckte med att kunna ratta en bil för att arbeta som taxiförare?Glöm det – i alla…
16 december - 2018

Företag i Nätverket: Cederblad & Co

”Byråns flesta kunder är ägarledda företag. Det är allt från enmansföretag till stora koncerner, men vi har också en del…
9 december - 2018

Företag i Nätverket: Printprofil

Hög servicenivå. Printprofils samlade styrka med från vänster ägaren Mattias Andersson, Robin Olsson, Martin Söderberg och…
27 november - 2018

Företag i Nätverket: Ystads Teater

Från stålbad till stordåd Ystads Teater lockar stora artister med liten ekonomi För 25 år sedan var byggnaden nära förfall. För…
1 november - 2018

Företag i Nätverket: Ystad Energi

Jessica Fredson på Ystad Energi ser en spännande framtid när det gäller utvecklingen på energiområdet. Energibolaget som är mer…
22 oktober - 2018

Företag i Nätverket: PMR Ystad

PMR har lagt in en ny växel Det började som ett enmansföretag 1992 – nu omsätter telekombolaget PMR över 50 miljoner kronor, har…
27 mars - 2018

Företag i Nätverket: Olof Viktors

Olof Viktors kavlar upp ärmarna Hjärtat finns på Österlen, men produkterna är eftertraktade över hela Sverige. Nu ska Olof…
30 januari - 2018

Företag i Nätverket: Kiviks Musteri

130 år med hjärtat på Österlen Den starka företagskulturen går i arv på Kiviks Musteri Stränderna, rapsfälten, konstnärerna,…
23 november - 2017

Företag i Nätverket: ICA Supermarket

Hård satsning på mjuka värden De öppnar först och stänger sist. Och bjuder däremellan på service i världsklass. Välkommen till…
12 oktober - 2017

Företag i Nätverket: YSTADappen

Upplev Ystad med mobilens knAPPar Är det verkligen möjligt att få tillgång till hela Ystad i mobilen? Appsolut!YSTADappen är här…
12 september - 2017

Företag i Nätverket: PG Etikett

Litet företag med stora visioner Det började som en hobby hemma på ägaren Per Grundströms gård i Skurup 2009. Idag har nyblivna…
11 april - 2017

Företag i Nätverket: Great Reklam

Från Good to Great! Kreativa Maria hjälper företag att nå mästarklass Text eller bild, digitalt eller analogt, helhet eller…
11 oktober - 2016

Företag i Nätverket: 4x4 EVENT

4x4 = 90 minuters spänning! Rivstarta konferensen med Jeep-körning på Österlen En konferens med företaget kan vara seg,…
23 september - 2016

Företag i Nätverket: Bleck & Plåt

Högt i tak när Bleck & Plåt nysatsar Ny ägare, nya visioner och snart också – nya lokaler. Med hjälp av Nätverket Österlen ska…
18 augusti - 2016

Företag i Nätverket: Guldkanalen

De gräver guld i musikarkivet Radiokanal för nostalgiker i gamla brandstationen Gamle schlagerkungen Johnny Logan stannade i fyra…
1 augusti - 2016

Företag i Nätverket: Gärsnäs Bil

Ronny Åkerlund, Bengt Malmkvist och PG Larsson ser till att kunderna blir väl mottagna hos Gärsnäs Bil. Bilhandlarna som gör…
1 september - 2015

Företag i Nätverket: Skånefrö

Skånefrö vill revolutionera fotbollen Rosenberg, Berget och de andra fotbollsstjärnorna i all ära.En viktig del av MFF:s succé i…
1 april - 2015

Företag i Nätverket: Bil Bengtsson

Passionen skapar framgång Människor och miljö i centrum hos Bil-Bengtsson Enkelhet, tillgänglighet, passion. Där har du de tre…
22 december - 2014

Företag i Nätverket: Hotel Svea

Störst, äldst – och bäst (?) på Österlen Hotel Svea vill bli en mötesplats för konst och kultur Hotel Svea är Österlens största…
19 september - 2014

Företag i Nätverket: Trycka.se

Tryckeri med höga ambitioner Trycka.se levererar till företag såväl i Sverige som Europa Det har kunder från sju olika länder och…
26 augusti - 2014

Företag i Nätverket: Team Sportia

Skoproffs med brett sortiment! Team Sportia går in i Nätverket och stöttar teamet Brett sortiment, kompetent personal och hög…
30 november - 2013

Företag i Nätverket: Ystad Kommun

"Vi har en fantastisk bredd på näringslivet!" Ystad Kommun äntligen medlemmar i Nätverket Österlen Plats 125 på svenskt…
23 september - 2013

Företag i Nätverket: LMcon

Tacka Rolf för tidningen! Leveranserna går till storföretag som Apoteket, Volvo, SAS och Kappahl. Och hans tidningsvagnar finns i…
12 augusti - 2013

I Wallanders spår – på segway!

I Wallanders spår – på segway! Från Solsidans idyll till mörka brottsplatser. Nu kan du hänga med på en guidad Wallander-tur –…
27 juni - 2013

Företag i Nätverket:Teleservice

Från enmansfirma till storföretag Teleservice expanderar i takt med teknikens utveckling Det började som ett enmansföretag för 40…
24 april - 2013

Företag i Nätverket:Vollsjötryck

Ett litet tryckeri med stort register! Slut på visitkort? Dags att trycka upp fler broschyrer till företaget? Eller vill du…
21 mars - 2013

Företag i Nätverket: Lalefa Segway

Från Solsidan till Industrivägen i Sjöbo– Lalefa ordnar företagsvent med segway som underhållning Känns den gamla vanliga…
13 september - 2012

Företag i Nätverket: McDonalds

McDonalds i Ystad lyssnar på kunderna Frukost i ottan eller färdkost vid midnatt. Tillgängligheten är a och o för McDonalds i…
15 januari - 2012

Företag i Nätverket: Mix Reklambar

Kreativt häng i nya reklambaren Österlen har fått en ny bar som har öppet dagtid och inte serverar alkohol. Låter det snurrigt?…
9 januari - 2012

Företag i Nätverket: Nordic Travel

Nordic Travel - mer är en resebyrå Det började med ett golfprojekt i Skåne – några år senare öppnar Nordic Travel dörren till en…
4 oktober - 2011

Företag i Nätverket: YstaGruppen

Snabbt och enkelt YstaGruppens motto Okomplicerade affärer och snabba lösningar. Där har ni grundpelarna i YstaGruppens…
14 september - 2011

Företag i Nätverket: Radio Active

Bredden är Radio Actives styrka 45 000 lyssnare. 30 proffsiga programledare. En briljant radiokanal. Radio Active har gått från…