Hardy Gögelein, SMP Mäklaren i centrum
Härlige Hardy – ingen vanlig fastighetsmäklare
Hardy Gögelein är mäklaren som sålt slott, kyrkor … och ett helt stadskvarter!
Två finansiella kriser har tvingat honom att byta riktning.
Men när den tredje kom hade han redan funnit sin utstakade väg – den till solens och havets Ystad – och då kunde inget stoppa honom.
Möt Nätverkets senaste medlem; företagsmäklaren Hardy Gögelein.


Hardy Gögelein är ingen vanlig fastighetsmäklare.
För det första är han specialiserad på kommersiella fastigheter och företag.
För det andra är han raka motsatsen till den allmänna – och förvisso grovt generaliserade – bilden av hur mäklare brukar vara. Det vill säga lite grå och formella kanske rent av tråkiga, möjligen som en oönskad effekt av ambitionen att ge ett seriöst intryck i tider när etiketter som heder och ärlighet inte direkt är intimt förknippade med denna yrkesgrupp.

Hardy skrattar ofta, ett stort men inte störande högt, bullrande skratt och på sitt eget speciella sätt inger han omedelbart förtroende samtidigt som han framstår som lite av en härlig mysfarbror.
Förmodligen känner tvååriga taxen Waldy samma sak för han far upp och ner och runt sin husse under den timmeslånga intervjun i enplansvillan på Drottning Margarethas väg i Ystad. 

– Waldy är en bra kompis och framför allt är han en tax. Taxar är den vanligaste hunden i Tyskland och alla heter Waldy… haha.
Hardy Gögelein skruvar lite på sig, smuttar lite på kaffet och pekar ut genom fönstret i uterummet som vetter mot söder och från vilket man har en härlig utsikt över havet och rapsfältet i väster.

– Jag började fundera över hur jag ville ha det som pensionär och kom fram till att jag ville bo så långt söderut som möjligt, vid en plats nära havet, säger Hardy.
Med dessa premisser var Ystad det naturliga valet och 2010 gick flyttlasset från Göteborg där han bott i 25 år. Hardy återvände därmed till staden till vilken han invandrade från Tyskland i mitten av 1970-talet.

– Jag fick jobb som marknadschef på Persöner i Ystad men startade så småningom en egen inredningsarkitekturbyrå med basen i Göteborg. Vi jobbade med objekt över hela skandinavien och affärerna gick strålande. Ända fram till 1991.
Då kom den stora bankkrisen.
Den slog till lika oväntat som obarmhärtigt.

– I princip hela arkitektbranschen stod utan arbete men jag hade som tur var redan uppgraderat min kompetens genom att utbilda mig till fastighetsmäklare. Så jag sadlade om ganska snabbt, säger Hardy medan Waldy pockar på uppmärksamheten vid ett av bordsbenen.

Hardy grundade SMP – en traditionell mäklarbyrå med småhus och bostadsrätter till försäljning. Senare utvecklades verksamheten när fokus kom att riktas mot den tysktalande marknaden. I samverkan med ett antal andra mäklare tog Hardy fram en huskatalog med ett 80-tal objekt i södra Sverige.

Projektet stoppades emellertid när den tyska bankkrisen slog till 1995, varpå Hardy övergick till sitt nuvarande koncept – att förmedla företag och kommersiella fastigheter, allra helst i kombination med varandra.
– På landsbygden är det i regel så att den som har ett företag oftast äger fastigheter och när det är dags att sälja ska rubb och stubb bort. Då behövs någon som behärskar såväl värdering som försäljning.
Hardy Gögelein

Detta var Hardys grundteori och det visade sig snabbt att hans företag SMP (namnet var alltså detsamma även efter verksamhetsreformen) skulle bli framgångsrikt på den nya marknaden.
I samband med finanskrisen har det gått lite trögt med affärerna men Hardy är inte den som ger upp eller tappar sugen i första taget.
– Risken vid företagsöverlåtelser är stor för banker så det är klart att krisen har påverkat affärerna. Mellan 2009 och 2012 har de varit väldigt restriktiva men jag tycker mig kunna skönja en ljusning i år.
Apropå banker så har Hardy en del tankar och synpunkter när det gäller den så kallade bostadsbubblan i Sverige.

– Generellt sett är prisnivån alldeles för hög och visst kunde bankerna agera annorlunda vid kreditgivning. Folk är för högt skuldsatta och bankerna bär en stor del av skulden till det, säger Hardy som under 14 år drev verksamheten tillsammans med två andra mäklare på kontoret i Göteborg.
2009 bestämde han sig för att sluta sin geografiska cirkel och flytta tillbaka till Ystad.

– Jag har haft och har fortfarande uppdrag över hela landet eftersom det inte finns någon anledning att begränsa sig till en lokal marknad. Men samtidigt tar resorna mycket tid och därför har jag börjat fokusera mer på södra Sverige.
En ambition som förstås går hand i hand med Hardys inträde i Nätverket Österlen. Hardy deltog i frukostmötet på Autoseum i Simrishamn och är imponerad av vad han sett av Nätverket så här långt.

– Jag gillar konceptet. Det verkar som om föreläsarna överlag håller hög klass och så är förstås kundkretsen intressant för mig.
Med hjälp av Nätverket och frukostmötena hoppas Hardy kunna exponera sitt företag och nå ut till fler kunder.
– Nätverket Österlen verkar inte vara en klubb för inbördes beundran. Man har ett konkret utbyte och kan skapa nya affärsrelationer. Det gillar jag, säger Hardy och tillägger:
– Och så är jag en människa som vill vara delaktig och närvarande där det händer saker. I Göteborg var jag politiskt aktiv i många år och nu har jag redan blivit invald i styrelsen i föreningen Ystads Kallbadhus… haha.
Hardy skrattar igen.

Det är uppenbart att han hittat rätt i livet och uppnått en livskvalitet som han klär i ord när samtalet av någon anledning glider in på det sydtyska landskapet Baden Württembergs (från vilket Hardy härstammar) förtjänster:
– Där finns god mat och bra viner … vad mer behöver man?
En hel del skulle svaret vara på Hardys retoriska fråga – om den gällde vilka egenskaper en företagsmäklare bör besitta.
– Att sälja företag och kommersiella fastigheter är inget för stressade själar. Det kan ta månader, år… ja, i alla fall minst ett halvår, konstaterar Hardy som själv säger sig ha både goda nerver och en stor portion tålamod till sin hjälp.
Hardys specialisering är också hans styrka. Det är en exklusiv och i Sverige inte särskilt vanlig kompetens att vara en fastighetsmäklare som både kan värdera och sälja ett företag och allt vad där hör till.

Genom åren har för övrigt en del mer udda fastigheter fastnat i Hardy Gögeleins nät.
– Jag har sålt både slott och kyrkor och en gång sålde jag ett helt kvarter i Laholm. Där fanns ett hotell, tre restauranger, yrkesskola och en teater. Det tog tid, jag menar bara visningen... ja, du kan ju själv tänka dig, haha! Men det gick vägen till slut och alla var nöjda och glada.

En parentes till den sistnämnda affären visar också att Hardy har byggt upp ett gott rykte i branschen. I december 2011 tog nämligen säljaren av stadskvarteret i Laholm kontakt med Hardy igen.
– Han var å sin brors vägnar ute efter en kommersiell lokal – ett kafé eller gatukök ute på Österlen – och frågade om jag kunde hjälpa honom. Tre veckor senare flög brodern ner från Dubai och blev kort senare ny ägare till Mariakaféet i Ystad.

Historien är inte unik. Hardy har många återkommande kunder som minns hans hängivna jobb och ibland återkommer trots att det kan ha gått ett helt decennium sedan de gjorde affärer med varandra.
Och lita på att den hängivna kundkretsen kommer att utökas ytterligare när nu Hardy blivit en i Nätverket Österlens växande skara av medlemmar.

Text och foto:
Konstantin Foussianis
kungnesta@yahoo.com
Tel: 0734-424837
 
– Jag fick jobb som marknadschef på Persöner i Ystad men startade så småningom en egen inredningsarkitekturbyrå med basen i Göteborg. Vi jobbade med objekt över hela skandinavien och affärerna gick strålande.
Ända fram till 1991.
Då kom den stora bankkrisen.
Den slog till lika oväntat som obarmhärtigt.
– I princip hela arkitektbranschen stod utan arbete men jag hade som tur var redan uppgraderat min kompetens genom att utbilda mig till fastighetsmäklare. Så jag sadlade om ganska snabbt, säger Hardy medan Waldy pockar på uppmärksamheten vid ett av bordsbenen.
Hardy grundade SMP – en traditionell mäklarbyrå med småhus och bostadsrätter till försäljning. Senare utvecklades verksamheten när fokus kom att riktas mot den tysktalande marknaden. I samverkan med ett antal andra mäklare tog Hardy fram en huskatalog med ett 80-tal objekt i södra Sverige.

REPORTAGE OM OCH MED MEDLEMMAR

17 juli - 2024

Företag i Nätverket: Dortek

Dortek gick från konkurs till branschvinnare på sju år Det här är berättelsen om ett företags korta resa från konkurs till succé…
DSC 2169
4 juni - 2024

Företag i Nätverket: Friskis&Svettis

Friskis&Svettis – en social mötesplats för bättre hälsa Nytt läge, nya lokaler och ett nytecknat medlemskap i Nätverket Österlen…
14 Maj - 2024

Företag i Nätverket: Room Expo

Hållbar inredning är RoomExpos vinnande koncept Med en brinnande passion för möbler och design som grundpelare har…
16 april - 2024

Företag i Nätverket: Bilmånsson

Hjärta och kompetens visar vägen för pigg 102-åring Med några av världens mest kända och respekterade bilmärken i sin portfölj…
5 april - 2024

Företag i Nätverket: Toyota Sydost

”The Toyota Way” är motorn bakom succén för lokala bilfirman Omsättningen stiger, vagnparken är under kraftig utveckling och…
7 december - 2023

Företag i Nätverket: Preem

Hos Preem kan du fylla på med mer än bara bensin …. Lyxkaffe från Espresso House, ett korvutbud i världsklass och en stabil lunch…
9 november - 2023

Företag i Nätverket: Talenom

Digital miljö och fysiska möten är Talenoms hybrida framgångsrecept Skräddarsydda lösningar för alla företag, stora som små, och…
18 augusti - 2023

Företag i Nätverket: InterMail

Med InterMail som spetshäst sitter DU i vinnarhålet! Tunga drakar eller nystartade småföretagare spelar ingen roll – InterMail är…
5 Maj - 2023

Företag i Nätverket: place2place

”Detta är bara början på vår tillväxtresa!” Det startade som ett embryo till affärsidé mellan två mångåriga kollegor, fortsatte…
23 januari - 2023

Företag i Nätverket: JHL i Tommarp

JHL – en 120-åring som växer så det knakar Förstklassig service, effektiv lagerhållning och hög tillgänglighet. Där har ni tre…
15 december - 2022

Företag i Nätverket: JL Fysiocenter

Från Jim Gottfridsson till ”gamla Asta” Såväl tillgängligheten som den samlade kompetensen är hög och ambitionen gentemot…
26 juli - 2022

Företag i Nätverket: Wikan Personal

Wikan Personal lever upp till sin slogan– nya lokaler möjliggör expansion Långsiktiga kundrelationer och korta beslutsvägar, men…
7 juli - 2022

Företag i Nätverket: Ocab Syd

Om olyckan är framme står Rickard Larsson och hans gäng beredda - Ringer man vår jour är vi på plats inom en timme! Och inte bara…
2 juni - 2022

Företag i Nätverket: Hemrex

I det egna kaoset fann Lars Larsson fröet till framgångssagan Hemrex. Efter drygt tio år kan han se tillbaka på en mycket fin…
16 mars - 2022

Företag i Nätverket: Citcop

Marcus Fridh och Michael Flodin har en klar ambitionen när det gäller att Citcop ska växa och menar att det finns potential att…
20 september - 2021

Företag i Nätverket: ECAB i Skåne

Anders Svensson driver det nya medlemsföretaget ECAB i Skåne – men han driver också på sig själv, bland annat med återkommande…
14 augusti - 2021

Företag i Nätverket: Bergkvarabuss

Jens Richard är trafikområdeschef för Bergkvarabuss i östra Skåne och ser att företaget går en ljus framtid till mötes inte minst…
22 mars - 2021

Företag i Nätverket: ICA Kvantum

Christian och Per-Anders Olofsson har full koll på sina ICA Kvantum-butiker i Ystad, Sjöbo och Tomelilla. Ett brett erbjudande –…
14 oktober - 2020

Företag i Nätverket: Radio Active

I studion hos Radio Active i Ystad lotsar Gustav Wennerholm med vana händer lyssnarna genom det populära programmet ActiveMorron.…
29 januari - 2020

Företag i Nätverket: Bravida

Jan Svensson är avdelningschef för Bravida Österlen med kontor och verksamheter i Tomelilla, Simrishamn och Ystad. Bravida ger…
22 januari - 2020

Företag i Nätverket: Adventura

– Vi har mycket att erbjuda de lokala företagen. Adventura är en personlig arrangör som hittar den bästa lösningen för varje kund…
21 oktober - 2019

Företag i Nätverket: P-Dyk

En miljökämpe som trivs bäst under ytan Övergödning, utfiskning, oljeutsläpp, miljögifter, plast, spökgarn … listan över de…
27 augusti - 2019

Företag i Nätverket: Kiviks Taxi

Ulf Hansson på platsen han ofta ses – beredd att ta hand om kunderna på en ny uppskattad resa med Kiviks Taxi. Kunglig kundvård…
10 juni - 2019

Företag i Nätverket: DC Syd

Johan Stolpe är vd och Johan Pagels är marknadschef hos DC Syd i Ystad. Båda ser en positiv utveckling för deras affärsidé att…
3 juni - 2019

Företag i Nätverket: Eventrace

En stark trio står bakom Eventrace på Svampabanan utanför Tomelilla, fr v mekanikern Kristian Gerdtsson tillsammans med ägarna…
12 april - 2019

Företag i Nätverket: Rikstolvan

Bea Tigerhielm och Staffan Julén är professionella artister inom två olika kultursegment – film och fotografi. Nu driver de sitt…
7 april - 2019

Företag i Nätverket: Skåne TV

Henrik Sonne Jörnelius på Skåne TV i Ystad. Här med en av företagets många modern tv-kameror – en Ipad med en riktad mikrofon på…
7 mars - 2019

Företag i Nätverket: Hx3 YSTAD

Unikt helhetskoncept med hälsa i fokus H som i hälsa, häst, hund och inte minst human – människa. Hx3 Ystad erbjuder ett…
13 februari - 2019

Företag i Nätverket: Lloyds Taxi

16 000 skäl att ringa en taxi … Trodde du det räckte med att kunna ratta en bil för att arbeta som taxiförare?Glöm det – i alla…
16 december - 2018

Företag i Nätverket: Cederblad & Co

”Byråns flesta kunder är ägarledda företag. Det är allt från enmansföretag till stora koncerner, men vi har också en del…
9 december - 2018

Företag i Nätverket: Printprofil

Hög servicenivå. Printprofils samlade styrka med från vänster ägaren Mattias Andersson, Robin Olsson, Martin Söderberg och…
27 november - 2018

Företag i Nätverket: Ystads Teater

Från stålbad till stordåd Ystads Teater lockar stora artister med liten ekonomi För 25 år sedan var byggnaden nära förfall. För…
1 november - 2018

Företag i Nätverket: Ystad Energi

Jessica Fredson på Ystad Energi ser en spännande framtid när det gäller utvecklingen på energiområdet. Energibolaget som är mer…
22 oktober - 2018

Företag i Nätverket: PMR Ystad

PMR har lagt in en ny växel Det började som ett enmansföretag 1992 – nu omsätter telekombolaget PMR över 50 miljoner kronor, har…
27 mars - 2018

Företag i Nätverket: Olof Viktors

Olof Viktors kavlar upp ärmarna Hjärtat finns på Österlen, men produkterna är eftertraktade över hela Sverige. Nu ska Olof…
30 januari - 2018

Företag i Nätverket: Kiviks Musteri

130 år med hjärtat på Österlen Den starka företagskulturen går i arv på Kiviks Musteri Stränderna, rapsfälten, konstnärerna,…
23 november - 2017

Företag i Nätverket: ICA Supermarket

Hård satsning på mjuka värden De öppnar först och stänger sist. Och bjuder däremellan på service i världsklass. Välkommen till…
12 oktober - 2017

Företag i Nätverket: YSTADappen

Upplev Ystad med mobilens knAPPar Är det verkligen möjligt att få tillgång till hela Ystad i mobilen? Appsolut!YSTADappen är här…
12 september - 2017

Företag i Nätverket: PG Etikett

Litet företag med stora visioner Det började som en hobby hemma på ägaren Per Grundströms gård i Skurup 2009. Idag har nyblivna…
11 april - 2017

Företag i Nätverket: Great Reklam

Från Good to Great! Kreativa Maria hjälper företag att nå mästarklass Text eller bild, digitalt eller analogt, helhet eller…
11 oktober - 2016

Företag i Nätverket: 4x4 EVENT

4x4 = 90 minuters spänning! Rivstarta konferensen med Jeep-körning på Österlen En konferens med företaget kan vara seg,…
23 september - 2016

Företag i Nätverket: Bleck & Plåt

Högt i tak när Bleck & Plåt nysatsar Ny ägare, nya visioner och snart också – nya lokaler. Med hjälp av Nätverket Österlen ska…
18 augusti - 2016

Företag i Nätverket: Guldkanalen

De gräver guld i musikarkivet Radiokanal för nostalgiker i gamla brandstationen Gamle schlagerkungen Johnny Logan stannade i fyra…
1 augusti - 2016

Företag i Nätverket: Gärsnäs Bil

Ronny Åkerlund, Bengt Malmkvist och PG Larsson ser till att kunderna blir väl mottagna hos Gärsnäs Bil. Bilhandlarna som gör…
1 september - 2015

Företag i Nätverket: Skånefrö

Skånefrö vill revolutionera fotbollen Rosenberg, Berget och de andra fotbollsstjärnorna i all ära.En viktig del av MFF:s succé i…
1 april - 2015

Företag i Nätverket: Bil Bengtsson

Passionen skapar framgång Människor och miljö i centrum hos Bil-Bengtsson Enkelhet, tillgänglighet, passion. Där har du de tre…
22 december - 2014

Företag i Nätverket: Hotel Svea

Störst, äldst – och bäst (?) på Österlen Hotel Svea vill bli en mötesplats för konst och kultur Hotel Svea är Österlens största…
19 september - 2014

Företag i Nätverket: Trycka.se

Tryckeri med höga ambitioner Trycka.se levererar till företag såväl i Sverige som Europa Det har kunder från sju olika länder och…
26 augusti - 2014

Företag i Nätverket: Team Sportia

Skoproffs med brett sortiment! Team Sportia går in i Nätverket och stöttar teamet Brett sortiment, kompetent personal och hög…
30 november - 2013

Företag i Nätverket: Ystad Kommun

"Vi har en fantastisk bredd på näringslivet!" Ystad Kommun äntligen medlemmar i Nätverket Österlen Plats 125 på svenskt…
23 september - 2013

Företag i Nätverket: LMcon

Tacka Rolf för tidningen! Leveranserna går till storföretag som Apoteket, Volvo, SAS och Kappahl. Och hans tidningsvagnar finns i…
12 augusti - 2013

I Wallanders spår – på segway!

I Wallanders spår – på segway! Från Solsidans idyll till mörka brottsplatser. Nu kan du hänga med på en guidad Wallander-tur –…
27 juni - 2013

Företag i Nätverket:Teleservice

Från enmansfirma till storföretag Teleservice expanderar i takt med teknikens utveckling Det började som ett enmansföretag för 40…
24 april - 2013

Företag i Nätverket:Vollsjötryck

Ett litet tryckeri med stort register! Slut på visitkort? Dags att trycka upp fler broschyrer till företaget? Eller vill du…
21 mars - 2013

Företag i Nätverket: Lalefa Segway

Från Solsidan till Industrivägen i Sjöbo– Lalefa ordnar företagsvent med segway som underhållning Känns den gamla vanliga…
13 september - 2012

Företag i Nätverket: McDonalds

McDonalds i Ystad lyssnar på kunderna Frukost i ottan eller färdkost vid midnatt. Tillgängligheten är a och o för McDonalds i…
15 januari - 2012

Företag i Nätverket: Mix Reklambar

Kreativt häng i nya reklambaren Österlen har fått en ny bar som har öppet dagtid och inte serverar alkohol. Låter det snurrigt?…
9 januari - 2012

Företag i Nätverket: Nordic Travel

Nordic Travel - mer är en resebyrå Det började med ett golfprojekt i Skåne – några år senare öppnar Nordic Travel dörren till en…
4 oktober - 2011

Företag i Nätverket: YstaGruppen

Snabbt och enkelt YstaGruppens motto Okomplicerade affärer och snabba lösningar. Där har ni grundpelarna i YstaGruppens…
14 september - 2011

Företag i Nätverket: Radio Active

Bredden är Radio Actives styrka 45 000 lyssnare. 30 proffsiga programledare. En briljant radiokanal. Radio Active har gått från…

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar