header20190423

Frukostmöte: Helen Alfredsson

Helen-A_DSC2137.jpg

Golfdrottningen håller klassen

Helen Alfredsson gästade Nätverkets frukostmöte

Solen sken, utsikten förförde – och föreläsaren berörde.
Och frukostbuffén, ja den var lika estetiskt tilltalande som god.
Stämningen var på topp när årets fjärde frukostmöte hos Nätverket Österlen ägde rum på Tomelilla Golfklubb.

Dagen före Nätverket Open i golf hade vi passande nog äran att gästas av den före detta golfstjärnan Helen Alfredsson. Men innan hon släpptes fram på scenen fick vi bekanta oss med Team Nätverkets senaste tillskott Nikola Boron.

Nikola presenterade sig
Den 16-åriga Triathlon-tjejen presenterade sig själv och sin bakgrund för de cirka 70 gästerna, som alla tycktes imponerade av hennes resultat och personliga rekord. Nikola, som ursprungligen kommer från Polen men numera bor i Tomelilla, har genomfört en sprinttriathlon på endast 1 timme och 5 minuter. Hoppsan!
Nikola Boron är en oerhört seriös och hårdsatsande (målet är OS i Tokyo 2020) talang som ni för övrigt kan läsa mer om på annan plats här på Nätverket Österlens hemsida.

Kornelia siktar mot EM
Team Nätverkets bordtennislöfte Kornelia Jönsson berättade om sin satsning och hennes vardag med pendlingen till Eslöv där hon tränar och går i skolan. Vi fick också höra om den spännande träningsresan till Kina, om de olika klubbarna hon tävlar för – och om Kornelias framtida utmaningar och mål, som bland annat inkluderar EM för juniorer om två år.

Helen träffade rätt
Medan Kornelia och Nikola förhoppningsvis har sina idrottsliga höjdpunkter framför sig, är karriären för länge sedan redan avslutad för dagens huvudperson Helen Alfredsson.
Som golfspelare missade hon sällan sitt mål. Och precisionen har Helen även som föreläsare, det visade hon med all önskvärd tydlighet denna morgon. Den före detta golfmästarinnan bjöd på en halvtimme full av anekdoter, djupa insikter och goda råd.

Motgångar stärker
Helen, som blev proffs redan 1989 och tog världen med storm när hon triumferade i British Open året därpå, vann totalt 23 tävlingar runt om i världen. Men i sitt föredrag på Tomelilla Golfkrog valde hon att fokusera på motgångarna.
– Man ska inte vara rädd för motgångarna, de är en del av din personliga utveckling. Det är i de svåra skedena man hittar nya vägar, ny energi, ny inspiration, sade Helen Alfredsson som för att exemplifiera lyfte fram händelser ur sitt eget liv och sin egen karriär.

För mycket ”curling”
Den som sett filmen Den Ofrivillige Golfaren med Lasse Åberg i huvudrollen minns kanske, för att koppla an till golfen, att Åbergs rollfigur Stig-Helmer av sin kompis Ole får höra att ”livet är fullt av möjligheter”. Helen Alfredsson uttryckte sig snarlikt men ändå väldigt annorlunda ...
– Livet är fullt av motgångar. Det är motgångarna som formar en vinnare. Det här är viktigt att tänka på även för oss föräldrar. Jag tycker att många barn curlas för mycket. Trygghet är bra men kan också ha en negativ inverkan på utvecklingen.


frukost1.jpg

Kvaliteten viktig
Helen berättade också om sin tid på college i USA, om det stora genombrottet på golftouren och inte minst – om vikten av att träna rätt och inte bara tillräckligt mycket.
– Många pratar om hur många timmar de tränar men saknar kanske den rätta kvaliteten. Det viktiga är vad man fyller timmarna med. Kvaliteten i träningen är superviktig. Och det finns inga genvägar. Vill man bli bra måste jobbet göras, sade Helen som också betonade vikten av inte ha för bråttom med att uppnå olika mål.

Delmål på vägen
– Allt måste få ha sin tid. Att gå igenom de olika faserna och stegen i karriären tror jag är viktigt. För att förverkliga en dröm måste du först uppnå flera mindre delmål, sade Helen och nickade bort mot Kornelia och Nikola.
Även till Nätverkets företagare bjöd Helen på en del goda råd. Som värdet i att ta ansvar, vara ärlig och få medarbetarna att må bra.
– För mig har ärlighet varit det absolut viktigaste i livet. Skippa ursäkterna, rannsaka dig själv istället. Vad kan du göra bättre till nästa gång?

Berlin på tur
Nätverket Österlen strävar alltid efter att göra saker och ting bättre till nästa gång. Och nästa frukostmöte, det äger rum på Ystads Teater den 25 september. Då gästas vi av Österlens egen gourmetkung Daniel Berlin, som förhoppningsvis avslöjar hur man lagar mat i världsklass. Väl mött!

Text: Kostas Foussianis
Pressansvarig Nätverket Österlen
press@natverketosterlen.se

Foto: Kostas Foussianis och Hanseric Jonsgården

 

Intervju med Helen Alfredsson
{avsplayer videoid=1 playerid=1}

 

Fler bilder från frukostmötet hittar du här under.
Klicka på bilden för att se en större version och för att bläddra.

FRUKOSTMÖTEN

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar