header20190423

Frukostmöte med Nätverket Österlen: Erik Hamrén

erik hamren

REKORDFRUKOSTEN!
Storpublik när Erik Hamrén gästade Nätverket

Det finns vissa människor som med sin karisma, sin energi och sin passion kan lyfta en hel grupp, ett helt frukostmöte – ja, ibland till och med ett helt land – till nivåer de eller det annars aldrig skulle ha varit i närheten av.
Erik Hamrén är en sådan människa.
Han gjorde det igår – hos Nätverket Österlen – och vi hoppas att han gör det med Sverige i Europamästerskapen i Frankrike 2016 ….

 

Med strålande solsken och klarblå himmel mötte Österlen det svenska fotbollslandslagets förbundskapten Erik Hamrén, som gästade årets tredje frukostmöte hos Nätverket.
Och Zlatans karismatiske chef tackade vädergudarna och den över 100 personer stora rekordpubliken på Hotel Svea med att leverera ett föredrag, nej förresten en show, som i fråga om kvalitet och underhållningsvärde sannolikt överträffar allt som tidigare presterats på ett frukostmöte hos Skånes bästa affärsnätverk.

 

Personlig och proffsig
Hamréns framförande präglades av passion, personlighet, pondus och inte minst – för att slutföra allitterationen – professionalitet i varje penseldrag. Att han fick klara sig utan sin powerpoint-presentation tycktes inte störa Hamrén ett dugg, hans dryga halvtimme i rampljuset var en enda lång uppvisning i hur man trollbinder en publik och får den att både lyssna intresserat och medverka aktivt.
Nej, gott folk – inte ens Zlatan hade lyckats bättre!
Den svenske fotbollsguden hade framför allt inte lyckats frambringa lika många skratt och klockrena jämförelser mellan fotbollens och näringslivets världar.

02


Hamrens hus
– Att bygga ett framgångsrikt fotbollslag är lite som att bygga ett hus där alla beståndsdelar är lika viktiga. Samma sak är det med företag, sade Hamrén och gav därefter publiken chansen att vid respektive bord diskutera just vilka komponenter som bör finnas med i ett sådant ”husbygge”.
”Hamrens hus” – som hans ledarskapsfilosofi faktiskt etiketterades under tiden i Rosenborg – består av grundstenar som teknik, fysik, taktik och teamwork. Kost, sammanhållning och återhämtning är viktiga element liksom, framför allt, den mentala inställningen.
– Psyket är kanske det viktigaste av allt! Du kan aldrig vinna något om du inte har spelare som älskar att spela fotboll, eller – för att tala företag – medarbetare som brinner för uppgiften. Därför måste alla mina spelare bidra med positiv energi, annars har de inte i laget att göra.

Starkt kroppsspråk
Hamréns egen passion är det sannerligen inget fel på. Från första till sista spark, förlåt … mening, gav han allt och lite till. Det riktigt sprakade av energi kring den 57-årige fotbollstränaren vars osvenskt starka kroppsspråk gav framförandet ytterligare en dimension.
Hamrén lyfte målande fram barnboksfigurerna Ior och Nalle Puh (som vi för övrigt, avdelningen kul kuriosa, fick veta heter Olle Brum på norska) och deras starkt kontrasterande personligheter.
– Ior och Nalle Puh är varandras raka motsatser. Puh är alltid positiv till allt medan Ior hänger med huvudet för jämman. I ett landslag, eller ett företag, kan man inte ha en massa Ior. Det måste vara personer med rätt attityd som leder ett team till framgång. Alla vaknar ibland som Ior men det gäller att ställa om och bli Nalle Puh när man går till jobbet.

”Grymt besviken”
Hamrén, som har ett förflutet som idrottslärare, lät oss också förstå att han är uppriktigt bekymrad över den fysiska statusen hos svenska barn ungdomar.
– Jag är grymt besviken över utvecklingen. På min tid hade vi tre gymnastiklektioner i veckan och nu finns det dem som anser att idrott inte borde vara obligatoriskt. Dagens skolungdomar kan knappt slå en kullerbyta utan att halvt slå ihjäl sig. Det är skrämmande. Här har vi hamnat efter och det påverkar förstås också elitidrotten i slutändan.
Vi bjöds också på förbundskaptenens tankar om kostens stora betydelse och om den nytta Zlatans haft av att tidigare ha sysslat med kampsport. Och så fick vi veta varför det är Erik som – trots hans till hustrun muskulära underlägsenhet – öppnar marmeladburkarna hemma hos familjen Hamrén ….


Fel attityd
– Hon har fel attityd helt enkelt. Hon tror att hon inte ska klara det och då gör hon inte det heller. Det handlar om inställningen, återigen. Eller så handlar det om kärlek, jag vet inte …
Så där fortsatte det.
Personliga poänger varvades med ”hårdvara” i form av träffsäkra paralleller mellan fotboll och företagande. På frågan om han någon gång kan tänka sig att träna ett ”Team Österlen” svarade Hamrén med samma precision som i övrigt präglade hans framförande.
– Jag gillar det jag sett av Österlen hittills så vem vet, bara jag slipper ta ut Stefan Svensson i laget …


EM-kval väntar
Med den stenhårda crosspassningen till Nätverkets ordförande – vars vägar en gång för länge sedan korsade Hamréns i fotbollssammanhang – satte förbundskaptenen punkt på en föreläsning på vilken vi utan tvivel kan klistra etiketten landslagsklass.  
För Hamrén och hans landslag väntar härnäst det viktiga EM-kvalet mot Montenegro i Stockholm den 14 juni. En match som för övrigt kommer att bevittnas live av åtminstone en nätverksmedlem. Treabs vd Lars Tjärnehov fick nämligen lite extra guldkant på sin fredagsmorgon då han blev den lycklige vinnaren av ett paket med två biljetter till matchen på Friends Arena, inklusive flygresa (bock och tack Malmö Aviation!).
 
Joel förkyld
Under morgonen fick vi också en kort statusuppdatering från Team Nätverkets motoress Joel Eriksson. Den kraftigt förkylde Joel berättade om säsongsinledningen och sin förra tävling i Tyskland där han var snabbast på träningen men sedan ”fick skit i soppan” under själva loppet.
Något fel på stämningen på Hotel Svea var det dock av ovan angivna skäl inte.   
Årets tredje frukostmöte var tvärtom ytterligare en påminnelse om varför en företagare i sydöstra Skåne egentligen inte har råd att inte vara med i Nätverket Österlen. Eller – om ni så vill – ytterligare ett kvitto på att medlemsavgiften utan tvekan kan sorteras in i kategorin väl investerade pengar.


Alfredsson gästar
Den 28 augusti ses vi igen och även då är det bollar i fokus, om än i mindre format än de som Hamrén (som för övrigt är en hängiven golfspelare) och hans landslagslirare är mest vana vid. Den före detta golfvärldsstjärnan Helen Alfredsson gästar oss under ett frukostmöte som kompletteras av den årliga tävlingen Nätverket Open på Tomelilla Golfklubb. Och du vore – för att återkoppla till Hamrén – ”en Ior” om du missar den begivenheten, om vilken mer info inom kort går att finna på hemsidan.
Till dess – njut av sommaren och glöm inte att slänga ett extra vaksamt öga mot Sveriges avbytarbänk den 14 juni.
Kanske får ni se en glad björn läxa upp en trött åsna …
 

Text: Kostas Foussianis
Foto: Kostas Foussianis och Hanseric Jonsgården

Fler bilder från frukostmötet hittar du här under.
Klicka på bilden för att se en större version och för att bläddra.

 

FRUKOSTMÖTEN

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar