header20190423

Frukostmöte med Nätverket Österlen: Johan Wester

johan-wester3

”Lust är den viktigaste drivkraften”
Komikern Johan Wester roade i nätverksepilogen

Efter en utflykt till Simrishamn och Tomelilla var Nätverket Österlen tillbaka på ”hemmaplan” för årets sista frukostmöte.
Med träffsäkra oneliners och lättsamt framförda synpunkter kring entreprenörskap, satte Johan Wester en snygg punkt på nätverksåret 2014.

 

Det sägs att ett gott skratt förlänger livet och om det stämmer så lär Nätverket Österlens medlemmar ha många dagar kvar innan det är dags att lämna jordelivet. Nätverksåret 2014 avslutades nämligen med ett frukostmöte präglat av humor, skratt och lättsamhet mixat med en härligt dynamisk skånsk entreprenörsanda.

Perfekt balans
Komikern Johan Westers drygt halvtimmeslånga framförande var en perfekt balans mellan business och pleasure.
Wester – som debuterade i humorbranschen redan 1994 och är mest känd som parhäst till Anders Jansson i det succéfyllda TV-programmet Hipp Hipp! – levererade i paritet med den både estetiskt tilltalande och välsmakande frukostbuffén som dukats upp i foajén.
Det vill säga – högsta kvalitet rakt igenom.

Bästa någonsin
Frukosten, för att börja med den, var troligen den bästa någonsin i Nätverkets historia och innehöll både söta och salta läckerheter. Här fanns olika sorters sill från Kåseberga Fisk, nybakt bröd, grönsaker, fruktsallad, granolayoghurt, pannkakor, läckra mazarinrutor… och mycket mer. Bra jobbat, tjejer!
Så när ord och rampljus överlämnades till morgonens huvudperson, var stämningen på topp och gästerna påfyllda med energi.

 

johan-wester2


Lugi i hjärtat

Wester värmde upp med några vassa oneliners för att sedan skicka en passning till Ystads IF:s representanter Jörgen Hansson och Ola Netterheim.
– Jag gillar handboll och LUGI är laget i mitt hjärta. Vi vet ju hur det gick i derbyt, skämtade Wester med syfte på lundalagets triumf mot YIF tidigare i höstas.
Vi fick sedan en inblick i Westers resa genom humorbranschen, från debuten på högstadiet, genom gymnasie- och högskoletiden – där han bland annat var en av drivkrafterna i Lundaspexarna och Lundakarnevalen – fram till dags dato.

Prisad i Montreux
Första stora uppdraget var ”Snacka om nyheter” med folkkäre Stellan Sundahl.
– När Stellan hastigt och tragiskt gick bort 1999 uppstod en lucka på Svt. Vi satte då upp produktionen Hipp Hipp! som blev en jättesuccé, först i teve och sedan på scenen, säger Johan Wester.
Hipp Hipp! vann humorklassen vid festivalen i Montreux 2002. Året därpå sågs showen av 190 000 och var den största teaterföreställningen i Sverige 2003.
Numera är Johan Wester en av de starkaste drivkrafterna bakom (och grundare till) den årliga humorfestivalen i Lund, detta samtidigt som han tillsammans med ovan nämnde Jansson driver det egna produktionsbolaget Anagram.

Störst i Norden
– Lund Comedy Festival startade 2010 med Edinburgh Festival Fringe som förebild och har på denna korta tid utvecklats till den största humorfestivalen i Norden, säger Johan Wester.
Han betonar vikten av engagemang och lyfter fram Skåne som ett bra exempel på hur framgång kan nås med gemensamma krafter.

”Hela Skåne”
– Centralisering är inte bra. Vi måste hålla igång hela Skåne och jobba tillsammans för att skapa något unikt. Varje stad måste hitta sin grej och så får vi visa respekt och inte stjäla varandras koncept.
– Därmed inte sagt att det ska vara fritt från konkurrens. Skåne har ju många handbollslag, men det är ju bara här i Ystad som det verkligen spelas HANDBOLL, eller hur? undrade Wester retoriskt och stal därmed tillbaka några av de sympatipoäng han inledningsvis förlorade.

Hyllade Nätverket
På individnivå handlar entreprenörskap enligt Wester om att försöka hitta sin naturliga talang.
– Utbildning i all ära, ibland kan det vara bra att tvingas se utanför boxen och ställa sig frågan ”vad är jag bra på?”. Sedan är det bara att göra det. Lusten är den viktigaste drivkraften.
Wester, som främst ser sig själv som entreprenör och inte komiker, uttryckte också sin tacksamhet för att han bjudits in till Nätverket Österlen.  
– Här verkar finnas mycket kompetens och energi. Jättekul att komma hit! sade Wester innan han hastade iväg till nästa åtagande hemma i Lund.
 
Tennisrapport från Evelina
Under morgonen fick vi också en spännande rapport från Team Nätverkets tennislöfte Evelina Hennigor som satte en snyggpunkt på utomhussäsongen när hon var med och vann lag-RM i Ystad.
– Det var väldigt roligt att få vinna på hemmaplan. Nu ser jag fram emot inomhussäsongen och SM i dubbel. Sedan ska jag åka över till USA för att kolla in lite olika college-möjligheter, sade Evellina innan hon lämnade över stafettpinnen till teamkompisen Joel Eriksson.

Redo för Hockenheim
Joel, som är en av Sveriges absolut största motortalanger, är trots sin ringa ålder (16) redan lite av en veteran.
– Jag har hållit på med motorsport i 10 år och har siktet inställd på att bli bäst. Det har gått bra för mig hela tiden och det har varit en spännande övergång från gokart till formel-branschen, sade Joel som närmast på agendan har en tävlingsdag på klassiska racingbanan Hockenheim i Tyskland att se fram emot.

Jubileum 2015
Nästa post i Nätverkskalendern är också den sista sammankomsten för året i Nätverkets Österlens regi. Som vanligt sätter vi punkt med den traditionella Gåsamiddagen som i år äger rum den 31 oktober på Restaurang Lite Mer. En separat inbjudan kommer att skickas ut och mer information om middagen finns inom kort att tillgå på hemsidan.
Någon vinterdvala blir det emellertid inte tal om bara för att nätverksåret lider mot sitt slut.
Tvärtom.
Styrelsen sätter sig nu ner och planerar nästa verksamhetsår som för övrigt inte är vilket som helst. Nästa år fyller Nätverket Österlen nämligen 10 år och vi lovar att jubileet inte kommer att gå obemärkt förbi.


Text och foto: Kostas Foussianis
Pressansvarig Nätverket Österlen
resereportern@gmail.com
 

 

Fler bilder från frukostmötet hittar du här under.
Klicka på bilden för att se en större version och för att bläddra.

FRUKOSTMÖTEN

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar