header20190423

Frukostmöte med Nätverket Österlen: Helene Persson

Helene Persson

Tjejerna bjöd på grannlåt i Simrishamn!
Gamla bilar i ny nätverksmiljö.
En tjej som blickade tillbaka, och en som pratade om kommande mål i karriären.
Årets tredje frukostmöte hos Nätverket Österlen bjöd på en mix av gammalt och nytt, av nostalgi och framtidshopp.

 

Österlen mötte upp från sin allra bästa sida – med strålande solsken – när Nätverket för tredje gången under 2014 arrangerade ett frukostmöte för och med sin snabbt växande medlemskrets.
Och vad kunde passa bättre så här dagarna före Mors dag – och efter två raka föreläsningar med karismatiska män i huvudrollerna – än att två i olika branscher framgångsrika tjejer fick stå i rampljuset?

Fräck frukostmiljö
Men innan dansbands- och radioprofilen Helene Persson och löpartalangen Amanda Lönnqvist intog scenen hann vi njuta av en frukostbuffé som inte bara höll fantastiskt hög klass, utan som också dukats upp i en riktigt fräck miljö inne i smuseihallen.
De klassiska gamla bilpärlorna trängdes med flygplan, motorcyklar och modelljärnvägar i en enda lång kavalkad av nostalgiframkallande fordon. Mitt i alltihopa svischade Lars Lundberg från nätverksmedlemmen Lalefa in på en av sina segways och skapade känslan av en total kronologisk kontrast. Även Buss-Persson var dagens tema troget genom att ställa upp en av sina handikappanpassade och allra modernaste bussar på gatan utanför Autoseum. Och på gräsmattan visade Gärsnäs Bil AB upp några av de senaste Mazda-modellerna.

Amanda avtackades
Full gas var det även inne i kaféet där vi först fick äran att avtacka löparlöftet Amanda Lönnqvist som efter fem år i Team Nätverket nu är mogen att ta nästa steg i karriären.
– Men jag kommer att finnas kvar som mentor och bollplank för de andra i ”teamet”. Och jag lovar att blogga på Nätverkets hemsida även i USA, sade Amanda som inte bara är en framgångsrik friidrottare utan även en mycket omtänksam och ödmjuk tjej.
Kanske kan hon förvandla lite av den sistnämnda (i Sverige ibland överdrivet stora) varan till konkurrenskraftig kaxighet under sitt stora äventyr på andra sidan Atlanten, dit Amanda åker i augusti.


03-02

Korsbandsskadad ifjol
– Jag har fått stipendium för studier i Texas och kommer att träna, tävla och plugga antingen till sjukgymnast eller till kostrådgivare. Jag ser väldigt mycket fram emot det, sade Amanda som skulle ha åkt över till de förenta staterna redan ifjol men som fick planerna spolierade på grund av den svåra korsbandsskada hon just kommit tillbaka från.
– Det har varit en tung resa att kämpa mig tillbaka efter skadan men jag har lärt mig mycket och känner att jag kommer tillbaka starkare. Det svåraste var nog det mentala – att se mina kompisar och konkurrenter utvecklas medan jag själv tillbringade timme efter timme på gymmet.
Amanda, som nu är 20 år, började med friidrott så sent som vid 14 års ålder men har haft en kraftigt stigande utvecklingskurva. Hon har redan vunnit 5 JSM-guld, deltagit i Finnkampen och på Nordiska mästerskapen och tagit guld i världsungdomsspelen. 
 

Tackar Nätverket
Vi är mycket stolta över att ha fått vara med och utbilda, stötta och slussa fram en så talangfull elitidrottare som i framtiden säkert kommer att visa sig vara en fin ambassadör för Nätverket Österlen. Och i sitt framförande på Autoseum visade Amanda att de positiva känslorna är ömsesidiga.
– Jag har mycket att tacka Nätverket för. Det ekonomiska stödet har gjort stor skillnad för mig och bland annat inneburit att jag kunnat åka på träningsläger, men även medieträningen och att få prata inför en stor grupp har varit betydelsefullt för mig. Och så har det varit väldigt roligt att vara med i Team Nätverket.

Vass backhand
Roligt blev det också efter att Amanda lämnat över scenen till dansbandsprofilen och radioprataren Helene Persson. Hon bjöd på ett annorlunda föredrag där hon inledde med att via en cd-spelare presentera sig för gästerna. I den av en radiokollega på förhand inspelade presentationen fick vi veta att Helene är en pedant tjej som vill ha läget under kontroll men som ändå är lite av en tidsoptimist. Det avslöjades också att hon visserligen är ointresserad av sport men samtidigt lär ha en vass backhand i pingis. Samt att hon älskar språk och på äldre dar vill bosätta sig permanent endera på Österlen eller på en vingård i Italien.
Själva ”livedelen” av Helenes framträdande fortsatte i ungefär samma stil, med en lättsam tillbakablick på den musikaliska karriär som faktiskt började genom en skoluppgift.

Fick provsjunga
– Vi skulle skriva en låt till det lokala dansbandet Stampes Band och jag var den ende som tog uppdrag på allvar. Det slutade med att jag fick provsjunga i en studio med så lyckat resultat att jag erbjöds att spela med just Stampes.
Fem år senare var Helene kapellmästare i samma band och sedan gick det ganska snabbt. 1988 valde hon bort journaliststudierna för att istället satsa helhjärtat på musiken. Efter en kortare sejour med Alfstarz grundade Helene det egna bandet ”Helene och gänget” som snart skulle inta och göra succé på den svenska dansbandskartan.
– Vi fick vårt första skivkontrakt 1994 och sen rullade det bara på, säger Helene stolt.

Trea på svensktoppen
Helene och gänget vann SM för dansband, förekom flitigt i Bingolotto och Café Norrköping och dundrade rakt in på tredje plats på svensktoppen.
– När Kent Finell ringde och berättade det svävade jag som på moln. Det var stort, minns Helene som mitt under brinnande karriär även hann med att föda två barn.
– Men när det andra kom kände jag att det var dags att göra något annat. 2002 lade jag därför ner bandet trots att vi stod på toppen.
Helene, som tidigare extraknäckt som radiopratare, började jobba heltid på Radio Kristianstad där hon sedermera fick sitt eget studioprogram, ”Förmiddag med Helene”. Varje dag lotsar hon sina lyssnare genom tre timmars underhållning med musik, prat och gäster.
– Jag gillar de snabba rycken, aktualiteten och det höga tempot som finns i radion. Samtidigt klappar mitt hjärta fortfarande starkt för musiken, säger Helene som därför har börjat uppträda på scen igen, oftast tillammans med maken, tillika välkände artisten, Glenn Wish.

”Bloopers” avslutade
Avslutningsvis bjöd Helene på en samling radioblunders (se klipp på Facebook!) vissa mer dråpliga än andra, och såg därmed till att besökarna strålade ikapp med solen när de lämnade Autoseum denna tidiga fredagsmorgon.
Innan det skedde passade Nätverkets ordförande Stefan Svensson emellertid på att slå en drive för nästa frukostmöte – på Tomelilla Golfklubb den 29 augusti.
Det mötet kommer i anslutning till Nätverket Open i golf dit ni alla uppmanas att anmäla lag så snabbt som möjligt.
Kanske får ni i så fall svinga klubborna tillsammans med representanter från Team Sportia som just blivit medlemmar i Nätverket Österlen. Mer om dem och andra nyblivna medlemsföretag kan ni för övrigt läsa i fylliga reportage på hemsidan inom kort.
Glad sommar – vi ses i augusti!


Text och foto: Kostas Foussianis
Pressansvarig Nätverket Österlen
resereportern@gmail.com
 

 

Fler bilder från frukostmötet hittar du här under.
Klicka på bilden för att se en större version och för att bläddra.

FRUKOSTMÖTEN

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar