header20190423

Frukostmöte med Nätverket Österlen: Bert Karlsson

01-bert-karlsson

Bra, bättre, Bert!
Världens bästa Karlsson bjöd på show – och berömde Nätverket

Nätverkspremiären 2014 blev en morgon att minnas.
Tack för showen, Bert Karlsson!
– Det är jag som ska tacka. Maken till ljudnivå har jag aldrig upplevt på en nätverksträff tidigare, säger mannen som medvetet skapar kaos och rubriker för att uppnå sina affärsmässiga mål.


Som journalist brottas man nästan dagligen med dilemmat att man samlar på sig för många stilistiska poänger och roliga infallsvinklar, ett problem som avhjälps med något som i mediekretsar brukar kallas för ”kill your darlings”.
När Nätverket Österlen arrangerade sitt första frukostmöte för året ställdes undertecknad på prov som aldrig förr.

Bästa någonsin

Huvudpersonen Bert Karlsson levererade nämligen ett föredrag, nej förresten en show, som måste ha varit det bästa som någonsin framförts i dessa sammanhang.
– Vill ni ha ett roligt eller tråkigt föredrag? löd Berts inledande och retoriskt ställda fråga och det föga överraskande svaret skulle komma att infrias med råge.
Den kontroversielle västgöten – som gjort sig känd som entreprenör, skivbolagsdirektör, asylboendedrivare, bankstörtare (vi återkommer till det), nöjesparksägare och mycket, MYCKET mer – bjöd inte bara på en mängd matnyttiga råd och marknadsstrategiska knep utan även, och kanske framför allt, på massor av skrattframkallande historier och anekdoter.

Fräckisar på rad
”Skara-Bert” spred – vän av fräckisar som han är – roliga historier, den ena djärvare och elakare än den andra, i samma takt som fjolårets premiärtalare Björn Ranelid spottade ur sig aforismer.
En av alla dessa dråpliga historier berörde förresten just den Kiviks-bosatte författaren själv …
– En gång lurade jag Björn att han skulle vara med som förband på min bokturné och det fanns en del svarta pengar att tjäna. Han svalde allt med hull och hår, berättade Bert som under sin knappa timme i rampljuset (hade han inte varit på väg till ett möte på sin kommande flyktingförläggning i Simrishamn, skulle han nog ha pratat fortfarande …) också hann med att totalsåga den sittande regeringen, kalla före detta finansministern Bosse Ringholm för pucko (metaforiskt och med en hjärtlig ton), driva med Ystads IF och klistra etiketten ”dum i huvudet” på sig själv.

01-frukost

Osvenskt kaxig
Just kombinationen av självdistans och osvensk kaxighet är kanske det som tilltalar de flesta allra mest med Bert Karlsson.
– Jag har gjort många bra affärer genom åren men också många dåliga. Oftast har dock de dåliga erfarenheterna lett till något positivt. Vågar man inget så vinner man inget som företagare. Har man en idé och fullföljer den så blir det ofta bra. Och blir det inte bra så lär man sig något på det också, sade Bert och gav ett flertal träffande exempel på mindre lyckade projekt som han vänt till succé.
– Jag öppnade en gång i tiden ett diskotek i Lidköping men sommaren blev förödande eftersom alla i Lidköping åker till havet när värmen kommer. Då gjorde jag samma sak, drog ner till kusten och rörde om i grytan och det utmynnade så småningom i en inkomstbringande bingoverksamhet.

Mångsysslande entreprenör
Bert ger begreppet mångsysslare ett ansikte. Frågan är inte vad han har gjort utan snarare vad han inte gjort. Att Bert var mannen som byggde upp Skara Sommarland, införde kvalitet i dansbandsbranschen och var med och bildade det politiska partiet Ny Demokrati visste vi redan. Under frukostmötet fick vi också en bredare bild av hans bakgrund och en djupare insikt i både människan och entreprenören Bert Karlsson.
Fast egentligen är det ju samma sak.

 

Affärsvärldens Zlatan
Bert är som han är och står för det i alla lägen. Affärsvärldens Zlatan – Bert är Bert kort och gott – gav en rapp, intressant och inte minst humoristisk skildring av sin långa karriär, från tonåren med jobb på lampfabrik och rekordung Hemköpschef till dags dato med de kamper mot arrendelag och musiknedladdning som han för både i det tysta och i offentlighetens ljus.
Det sistnämnda är något han har svårt att hålla sig från. Berts mer eller mindre (oftast mer) kontroversiella utspel är dock sällan slumpmässiga misstag utan medvetna marknadsstrategiska drag för att skapa debatt och uppmärksamhet kring produkter och projekt.

Våga sticka ut
– När det gäller reklam så är det ingen skillnad på negativ och positiv PR. Blir du anmäld så är det kanonbra. Blir du inte anmäld så anmäl dig själv. Man måste våga sticka ut. Kaos säljer fantastiskt bra!
Är det någon egenskap – förutom ett genialiskt sinne för affärer – man kan tillskriva Bert Karlsson så är det modet att göra saker och ting annorlunda. Och nog har Bert skapat kaos där när dragit fram genom åren, inte bara i Melodifestivalen som hans skivbolag dominerat ända sedan 1980-talets början (bland annat kom 8 av årets 10 finalister från Berts bolag).

Presskonferens i häktet
Som när han under fyra dagar hamnade i häktet och utnyttjade tillfället till att bjuda in halva den sydsvenska presskåren. Bert höll presskonferenser i häktet varje dag vilket blev fin reklam för ett av hans band.
Eller när han under sin praktik på ICA rörde upp känslor med en reklam där texten ”Använd kondom” placerades vid en skrikande unge …
För att inte tala om den gången han ringde runt och mutade 300 svenska skivbutiker eller när han lät världens genom tiderna sämste backhoppare Eddie ”The Eagle” Edwards inviga en berg- och dalbana.

Imponerad av Nätverket
”Örnen” har landat för länge sedan men Bert Karlsson är – i allra högsta, som synes och tack lov – fortfarande i ropet. Och han lämnade Ystad med en kommentar som hela Nätverket Österlen, och inte minst alla ni medlemmar, ska vara mäkta stolta över:
– Jag har aldrig bevistat en nätverksträff med en sådan ljudnivå. Fantastiskt!
Det tycker vi också.
Om Bert. Om frukostmötet. Och om den dynamiska atmosfär som rådde under detsamma och som kommer att möta oss ytterligare fyra gånger under året, närmast på Skärtorsdagen den 17 april.
 
***

Premiärfrukosten på Ystads teater handlade emellertid – tro det eller ej – inte enbart om Bert Karlsson. Innan Bert tog över föreställningen fick vi stifta bekantskap med en betydligt mindre erfaren talang, nämligen bordtennistjejen Kornelia Jönsson som är det senaste tillskottet till Nätverkets satsning på lokala elitsatsande idrottstalanger.

Pingislöftet från Köpingebro gav en kort men intressant inblick i den karriärsatsning som just börjat men som förhoppningsvis en dag når stjärnorna. Mentalt starka Kornelia har i alla fall kommit en bra bit på vägen trots att hon bara fyllt 13 år. Hon tränar till vardags med Tomelilla AIS men slipar också slagen med killarna i bordtennisklubben Ale och hon har redan visat framfötterna i flera sammanhang. Hon är nykorad dansk mästarinna i sin åldersklass och ska redan i helgen mäta krafterna med Sverige-eliten i lag-SM.

– Mitt mål är att komma med i landslaget och så hoppas jag snart kunna hitta någonstans där jag kan ställa upp min träningsrobot, sade Kornelia som vi lär få höra mycket om i framtiden.
Du kan själv följa Kornelia Jönssons öden på Nätverket Österlens hemsida, där hon i likhet med de andra medlemmarna i Team Nätverket bloggar med jämna mellanrum.
 

***
Slutligen; ett frukostmöte med över 70 gäster i ett litet teaterkafé är trångt, varmt, stökigt och samtidigt – alldeles, alldeles underbart.
Om en knapp månad kör vi igen!

Text: Kostas Foussianis
Pressansvarig Nätverket Österlen
E-post: resereportern@gmail.com

NÅGRA ANDRA BERT-KLASSIKER SOM MYNTADES PÅ FRUKOSTMÖTET:
”Annie Lööf är en katastrof!”
”Som företagsledare behöver man byta laguppställning då och då. Det borde Ystads IF också tänka på…”.
”Testa dig för prostata – stånd i himlen har du ingen nytta av!”
”Det var jag som införde mutor i Sverige”.

Saker de flesta av oss inte visste men fick veta om Bert Karlsson är att:
… han fick sparken från sitt första jobb redan efter tre månader.
… var en duktig fotbollsspelare i tonåren.
… en gång köpte en rysk ubåt (inklusive kaptenen!) och ställde upp den på Skara Sommarland. Vid säsongens slut glömde den ryske kaptenen för övrigt kvar sin kavaj och Bert var förstås inte sen att utnyttja detta. Kavajen ropades ut på Tradera med utropspriset 6000 kronor. Bert i ett nötskal …
… var med och störtade Föreningssparbanken.
… ligger bakom den ökända ”fågeldansen”.

 

Fler bilder från frukostmötet hittar du här under.
Klicka på bilden för att se en större version och för att bläddra.

 

FRUKOSTMÖTEN

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar