header20250616

lksystem

Nätverket Open 2025

2 juni - 2025
LK Systems tog hem segern i 2025 års upplaga av Nätverket Open 16 slag under par. I laget spelade Anders Wremert, Jonas Douhan och Henrik Jörgensen. Nätverksgolf i skiftande väder! LK Systems vann årets upplaga av Nätverket Open. En rejäl hagelskur ställde…

Företag i Nätverket: IKEA för företag

27 Maj - 2025
IKEA hjälper företag och satsar på Österlen Ett smart inrett kontor med estetiskt tilltalande design höjer inte bara dina medarbetares trivsel – det gör också kunderna mer angelägna om att återkomma. Vilket i sin tur genererar fler affärer. IKEA för företag…
nv4

Frukostmöte: Patrick Oderling

26 Maj - 2025
Golfcoachen slog ett slag för sömnen hos Nätverket Österlen Vad kan vi göra för att få en bättre dygnsrytm? Vilka faktorer styr sömnens kvalitet? Och hur många timmar behöver vi egentligen sova per dygn? Där har du några av de frågor som sömnexperten Patrick…

Årskrönika 2022 för Nätverket

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv

Tillbakablick på ett fantastiskt nätverksår

Full fart, fenomenala föreläsare och fem fantastiska frukostmöten.
Efter en tid präglad av restriktioner framkallade av pandemin, kunde vi återigen genomföra ett helt nätverksår med komplett program och massor av spännande möten. Varsågoda – vi bjuder här på en återblick av Nätverket Österlens verksamhet 2022.

Nätverksåret inleddes på Ystads Saltsjöbad där den före detta Säpochefen (tillika juristen, polischefen, rikskriminalchefen, länspolismästaren, och regionpolischefen) Klas Friberg levererade en spännande föreläsning, med ledarskap och kommunikation som huvudtema.
– Jag har lärt mig hur man inte ska utöva ledarskap och hur fel det kan bli när kunskapen hos ledarna inte är tillräckliga. Dessa lärdomar har jag försökt bära med mig genom karriären, sade den fotbollsintresserade 61-åringen.


Den tidigare Säpochefen Klas Friberg var gästtalare på Nätverket Österlens första frukostmöte 2022 inför en fullsatt konferenssal på Ystad Saltsjöbad.

Kommunikation i fokus
Klas Friberg menar att kommunikationsfrågor är det allra viktigaste i ett framgångsrikt ledarskap, både hur man kommunicerar internt och externt.
– De besvärliga besluten blir mindre besvärliga om du hela tiden är transparent med det som är obekvämt.
Klas berörde även ämnen som förändringsarbete, resurser inom polisen och relationen till uppdragsgivare och politiker, liksom vikten av kompetent krishantering.


Redan innan han blev firad hockeystjärna tog Jonas Bergqvist sina första steg mot en karriär som företagsledare och så småningom egen företagare

Världsmästare på besök
Traditionsenligt arrangerades ett frukostmöte även på Skärtorsdagens morgon när vi gästades av en trefaldig världsmästare och olympiske guldmedaljör i ishockey. Jonas Bergqvist berättade om sin långa resa som elithockeyspelare och, därefter, som ledare inom både hockeyn och näringslivet.
– Egentligen hade jag bara en stor dröm och det var att spela en enda A-lagsmatch för Leksand. Det blev 575, sade Jonas i sitt inspirerande föredrag.
Laganda bakom framgångar
Han brinner för att få människor att växa genom att skapa en positiv vinnarkänsla med tydliga, gemensamma mål. Med andra ord det vi i idrottsammahang brukar kalla laganda.
– Oavsett vilket yrke du har så finns det en människa bakom rollen. Ju bättre vi kan få den människan att må, desto bättre förutsättningar har företaget eller laget att lyckas. Kraften sitter i människorna och som ledare gäller att hitta ett forum där denna kraft kan omhändertas och kanaliseras ut i gruppen.


Sandra Carlborg laddar för ett av sina imponerande slag inför frukostmötets publik.

Sandra bjöd på show
Årets tredje frukostmöte ägde som vanligt rum på Tomelilla Golfkrog där femfaldiga världsmästarinnan i long drive, 38-åriga Sandra Carlborg, gästade Nätverket Österlen.
– Få förstår hur mycket jobb som ligger bakom mina resultat. Oavsett om det handlar om sport eller företagande så krävs det oerhört mycket slit och en hård, dedikerad satsning för att nå sina mål, sade The sweet swinging swede” som även bjöd på en häftig show ute på banan samt på sköna anekdoter från sitt liv inom golfen, inklusive möten med legendarer som Arnold Palmer och Annika Sörenstam.


Byggentreprenören Gustav Antonsson berättade om vikten av att våga tro på det man gör.

Byggentreprenör föreläste
Efter sommaruppehållet fick vi träffa lokale byggentreprenören Gustav Antonsson som på Nordic Sea Winery i Simrishamn talade om vikten av att våga tro på det man gör. Gustav startade sitt första företag redan under gymnasietiden och har drivit Antonssons Mark & Entreprenad i hela 19 år, med bland annat fem gasellutmärkelser i meritlistan. Vi fick denna morgon också lyssna till Anders Nilsson från ESS Group/Ystads Saltsjöbad, som berättade om projektet Gott Liv. Ambitionen är att höja livskvaliteten och öka glädjen i vardagen för de äldre som bor på särskilt boende i Ystad, Tomelilla och Simrishamn.


Björn Eriksson med en rejäl portion humor och skratt vid sitt livs första framträdande på Ystads Teaters stora scen.

Energisk Eriksson
Nätverket Österlen var sedan tillbaka på Ystads Teater för årets sista frukostmöte, under vilket vi bjöds på en smått fantastisk föreläsning av karismatiske Björn Eriksson. Den före detta rikspolischefen, landshövdingen och hedersdoktorn (med mera) och nuvarande ordföranden i Riksidrottsförbundet, är starkt egenagerad i frågor som exempelvis matchfixning, dopning och våld på arenorna. Björn berättade om och bjöd på massor av guldkorn från sin fantastiska resa i livet och karriären. Hans avslutningsfras var på något sätt signifikativ för Björn Erikssons energiska och humorfyllda framförande.
– Som Oscar Levant sa; ”världen behöver fler ödmjuka genier, det finns så få av oss kvar …”


Matilda Wemnér vinnare av Kulturpriset 13-19 presenteras av Lasse Holm, Johanna Härd - Nätverket Österlen, Jonas Lundström - Radio Active.

Premiär för kulturpris
Nätverksåret 2022 inkluderade även ett nyinstiftat kulturstipendium. Kulturpriset 13|19 delas ut till kulturutövande ungdomar i åldrarna 13-19 år med hemvist i Ystad, Sjöbo, Tomelilla eller Simrishamn och som är målinriktat verksamma inom valfritt kulturområde. Årets vinnare presenterades på Nätverkets välbesökta och succéfyllda after work den 11 november. 18-åriga Matilda Wremnér från Svarte visste knappt till sig av lycka när hon klev upp på Ystads Teaters stora scen för att ta emot stipendiet på 20 000 kronor.
– Jag älskar att sjunga, dansa och spela teater och det här betyder så mycket för mig, sade den historiska vinnaren som redan hunnit uppträda i några av Sveriges största städer.

Nytt blod i Team Nätverket
Inför 2022 har vi tagit in fyra nya stipendiater i Team Nätverket; Jacob Hölting Nilsson (volleyboll/beachvolleyboll), Julia Orswall (tennis), Mathilda Johansson (karate) och Hannes Lidén Isaksson(bordtennis). Tillsammans med golfspelaren William Wistrand (som gjorde sitt sista år som stipendiat) representerade de under året Team Nätverket på ett strålande sätt. Sälla eller aldrig har framgångarna duggat så tätt för medlemmarna i ”teamet” och det ska bli spännande att ta del av deras framtida utveckling. Stipendiaterna kan du följa på Team Nätverkets Facebooksida samt (om du är medlem) på Nätverket Österlens frukostmöten.

Avslutningsvis vill vi hälsa alla trogna medlemmar ett trevligt slut och ett riktigt Gott Nytt År. Nätverket Österlen har redan kommit långt i planeringen av kommande nätverksår och samtliga datum hittar du nedan. Inför 2023 har vi för övrigt förstärkt styrelsen med fyra vassa medarbetare; Catarina Hölting Nilsson, Susanna Bodnar, Christel Gustafsson och Peter Syrjänen.

Vid tangenterna: Kostas Foussianis
E-post: kostas@natverketosterlen.se

Preliminära datum 2023:
09/2 Kick Off bowling O’Learys Ystad
10/3 Frukostmöte Ystad (plats ej klar)
05/4 Frukostmöte Ystad (plats ej klar)
12/5 Frukostmöte Tomelilla med Nätverket Open i golf
25/8 Frukostmöte Nordic Sea Winery Simrishamn
29/9 Frukostmöte Ystad (plats ej klar)
20/10 Mingel & After work eller Frukostmöte

Inbjudan till årets första aktivitet kommer via e-post när det närmar sig. Fortsätt även att följa Nätverket Österlen och Team Nätverket på hemsidan och på sociala medier! Här är alla adresserna:

Nätverkets hemsida:
www.natverketosterlen.se
Nätverket på Facebook:
www.facebook.com/natverketosterlen
Teamet på Facebook:
www.facebook.com/teamnatverket
Nätverket på LinkedIn:
www.linkedin.com/company/2977750
Nätverket på Instagram:
www.instagram.com/natverketosterlen
Nätverket på YouTube:
www.youtube.com/channel/UCd2H-7EOXOJXRgqfO-d4XbQ
 

Årskrönika 2021 för Nätverket

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv

Årskrönika
Gästföreläsarna hos Nätverket Österlen 2021: Oscar Hugoson, Börje Salming, Åsa Wikforss och Petra Malm.
Foto: Joachim Orrenius, Kostas Foussianis, Malin Palm och Patrik Juhlin.

Året när ”kungen” kom till Österlen …

Två tuffa norrlänningar, en lokal ledarprofil och en världsvan filosofiprofessor. Där har ni den delikata mix av föreläsare som Nätverket Österlen bjöd på under 2021 – ett år som avslutades med bubbel och glitter i en succéfylld After work på Ystads teater.
Nu laddar vi om för ett nytt fullspäckat nätverksår med spännande gäster, möten och aktiviteter.

Trots rådande pandemi och periodvis begränsande restriktioner lyckades Nätverket Österlen under året genomföra fyra av fem planerade frukostmöten. Vi rivstartade med elitsoldaten (tillika föreläsare och mental coach) Petra Malm som karismatiskt och med glimten i ögat delade med sig av sina erfarenheter från ett liv i stridande förband och hur hon tvingats lära sig att betvinga sina egna rädslor.


Det var som påbjudet gott om utrymme mellan deltagarna på Nätverket Österlens frukostmöte på Ystads teater fredagen den 4 juni.

– Var ni än jobbar är samhörighet grunden till att skapa ett framgångsrikt och effektivt team, sade Petra, som sin ringa storlek till trots måste vara en av de största och tuffaste personer som någonsin beträtt stora scenen på Ystads teater.

Historiskt frukostmöte
Årets andra frukostmöte arrangerades också i Ystad, men den här gången på en för Nätverket Österlen helt ny plats. För första gången någonsin träffades vi på Hotell Fritiden, och den historiska morgonen till ära hade vi bjudit in en äkta ystadspåg som gästpratare. Internationellt utbildade företagsledaren Oscar Hugoson bjöd på ett intressant föredrag där sonsonen till Polykemi-grundaren och idrottsprofilen Hugo Jönsson gav oss sin syn på hur ett framgångsrikt ledarskap bäst kan uppnås.


Frukost för medlemmarna i Nätverket Österlen i Hotell Fritidens ljusa matsal. Fortfarande med beaktande av regler för avstånd mellan bord och personer.

– Jag är glad och tacksam för att jag får chansen att vara här och prata inför Nätverket Österlens medlemmar. Under min tid i USA lärde jag mig att nätverka på riktigt och hur man kan ta del av och lära sig av andras erfarenheter, sade Oscar som är vd för Scanfill.

Alla blickar på ”The King”
Efter Oscar Hugosons framträdande rullade vi ut röda mattan för ännu en norrländsk tuffing, denna gång på Nordic Sea Winery i Simrishamn. Precis som Petra Malm växte hockeyikonen Börje Salming upp i Kiruna, där han snabbt utvecklades till en av Sveriges främsta i sin sport. Börje berättade engagerat om sin långa och framgångsrika karriär i klassiska NHL-klubben Toronto Maple Leafs, dit han kom i början av 1970-talet då ligan präglades av ett hårt och ibland på gränsen till brutalt spel.


Ett signerat exemplar av boken "Salming - Legendaren" var ett måste för flera av gästerna på Nätverket Österlens frukostmöte i Simrishamn.

– Vi svenskar klarade oss bra för att vi var duktiga på att åka skridskor. Men visst var det en tuff miljö att komma till som ung svensk. Philadelphia Flyers var ökända för sitt fula spel och jag minns att deras kapten Bobby Clark en gång gav sina lagkamrater order om att få bort mig från isen till varje pris.

Trivdes i rampljuset
För Nätverket Österlen var den 70-årige idrottslegendarens besök naturligtvis en enorm ära. Men även Börje, som normalt sett gärna undviker offentliga tillställningar, tycktes trivas och må bra i rampljuset på Nordic Sea Winery i Simrishamn.

– Jättekul att vara här, verkligen! Nätverk är och har varit mycket betydelsefullt för mig i mitt liv och min karriär. Genom att nätverka har jag fått en hel del hjälp med mina affärer, säger Börje, som exempelvis tackat nej till tv-programmet Mästarnas Mästare flera gånger, men alltså valde att tacka ja när Nätverkets driftschef Lasse Nilsson erbjöd honom att besöka Österlen.

Förutom hockey berörde Börje under morgonen också sitt entreprenörskap och varumärket Salming, som breddats och utvecklats kraftigt genom åren.

Filosofi till frukost
På årets sista frukostmöte fick vi stifta bekantskap med filosofiprofessorn Åsa Wikforss, som på ett intresseväckande sätt bjöd på en djup inblick i sitt liv och sin yrkeskarriär. Fakta, kunskap och kunskapsmotstånd är begrepp som Åsa Wikforss flitigt diskuterar i sina böcker Alternativa fakta och Därför demokrati och som hon även berörde under frukostmötet.


– Jag visste inte vad jag ville jobba med men så läste jag en kurs i filosofi och sedan var jag fast, berättade Åsa Wikforss för publiken på Ystads teater och Nätverkets mentor Jessica Jönsson.

– Det kritiska tänkandet är så oerhört viktigt i dessa tider. Och det kräver ämneskunskaper. Det är ingen förmåga som du har mer eller mindre talang för, sade Åsa som i sitt ämbete ständigt kämpar mot faktaresistens och desinformation.

Glitter och glamour
Nätverksepilogen i början av november kom i form av en efterlängtad After work som blev av det minnesvärda slaget. Regn och rusk byttes mot bubblor i glaset, ljus och glittrande värme. Delikat tillagade och givetvis lokalt producerade råvaror försatte våra smaklökar i lyckorus.

Sedan levererade Renaida Braun och Mollie Minott en alldeles eminent kavalkad av hits från megastjärnorna Tina Turners och Whitney Houstons karriärer. Den magiska kvällen på Ystads teater underströk med tydlighet vårt behov av (och de många fördelarna med) fysiska möten och lämnade efter sig en stark längtan inför kommande begivenheter hos Nätverket Österlen.


Mollie Minott och Renaida Braun bjöd på en oförglömlig show när Nätverket Österlen samlade en stor del av sina medlemmar till After work på Ystads teater – en festlig slutpunkt på nätverksåret 2021.

Nya stipendiater
Att döma av det upplägg som formades på styrelsens planeringsmöte i slutet av året, ser 2022 ut att bli ännu ett spännande nätverksår fyllt av intressanta föreläsare och trevliga aktiviteter.

Inför 2022 kommer vi för övrigt att plocka upp ett antal nya lokala idrottstalanger i Team Nätverket – mer information om detta kommer inom kort. Slutligen vill vi önska alla våra medlemmar ett trevligt slut och ett riktigt Gott Nytt År! Vi ses snart igen!

Vid tangenterna: Kostas Foussianis
kostas@natverketosterlen.se

I detalj ser 2022 års planering ut så här, notera gärna datumen i kalendern redan nu:

Frukostmöten
18 mars, Frukostmöte, Ystad
14 april, Frukostmöte, Ystad
20 maj, Frukostmöte, Tomelilla
26 augusti, Frukostmöte, Simrishamn
30 september, Frukostmöte, Ystad

Övriga aktiviteter
20 maj, Nätverket Open Golf
10 november, Nätverkets After work, Ystad
Nätverket Open Bowling - datum inte bestämt

Inbjudan till årets första aktivitet kommer via e-post när det närmar sig.
Fortsätt också att följa Nätverket Österlen och Team Nätverket på hemsidan och på sociala medier! Här är alla adresserna:

Nätverkets hemsida: www.natverketosterlen.se
Nätverket på Facebook: www.facebook.com/natverketosterlen
Teamet på Facebook: www.facebook.com/teamnatverket
Nätverket på LinkedIn: www.linkedin.com/company/2977750
Nätverket på Instagram: www.instagram.com/natverketosterlen
Nätverket på YouTube: www.youtube.com/channel/UCd2H-7EOXOJXRgqfO-d4XbQ

Årskrönika 2020 för Nätverket

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv

Årskrönika 2020

Året då nätverkandet blev digitalt men ändå socialt.

2020 – detta mörka, krispräglade och pandemismittade år – är (tack och lov) snart över. 
Så hur mycket vågar vi förvänta oss av 2021? Hos Nätverket Österlen spänner vi i alla fall bågen ordentligt och bjuder på det mest späckade programmet någonsin.

I skrivande stund återstår endast några dagar av ett år som går till historien som ett de märkligaste och på många sätt svåraste genom tiderna. Corona var en kalldusch som på något sätt har påverkat alla i samhället. Få branscher har klarat sig undan dess negativa effekter och för stora delar av mötesindustrin har pandemin fått förödande konsekvenser.

Corona förstörde
Naturligtvis fick Covid-19 följder även för Nätverket Österlen, vars verksamhet stördes väsentligt av restriktionerna i samhället. Endast ett av de planerade frukostmötena ägde rum under året, men utöver det lyckades vi genomföra ett digitalt frukostmöte samt Nätverket Open i både bowling och golf. Tråkigt förstås, men ändå ett i sammanhanget litet problem.

Försvarade titeln

Innan utbrottet av ovan nämnda virus hann vi avverka den andra upplagan av Nätverket Open i bowling. Och precis som premiäråret var det Däckcenter Ystad som visade störst skicklighet på banorna hos O’Learys. Trion Mattias Svensson, Mikael Andersson och Thomas Hansson (bilden ovan) vann den spännande finalen mot Bravida med siffrorna 436 - 400. Referat och bilder från den trevliga kvällen, som även bjöd på en läcker mingelbuffé, hittar du här.

Framtidsanalys med Troed
Under våren ställdes samtliga ordinarie frukostmöten in och istället bjöd vi på ett intressant digitalt frukostmöte med framtidsanalytikern Troed Troedsson (bilden nedan), vars CV rymmer mer än 20 års erfarenhet som föreläsare och analytiker.


Troedsson resonerade under det digitala frukostmötet kring frågor som hur vi kan gå ur krisen som vinnare och hur vi som företagare ska tänka när det gäller balansen mellan skademinimering och utveckling av verksamheten.

Blåsigt på golfbanan
Efter att ha blivit uppskjuten några månader på grund av ”ni vet vad”, lyckades vi i slutet av september genomföra Nätverket Open i golf på Tomelilla GK.
Den prestigefyllda och traditionsrika tävlingen ramas vanligtvis in av strålande vårväder, men den här gången var förutsättningarna helt andra. Hårda vindar och regn försvårade uppgiften för de 93 deltagare som fördelade på 31 olika lag (rekord) kom till spel i årets upplaga av Nätverket Open.

Spännande kamp

I vanlig ordning blev den en jämn och spännande tävling i stenhård konkurrens. Med sju birdies och en eagle under banans par var det till slut KC Byggelit som lade beslag på segern, tätt följda av J. Mårtensson Bygg på andra plats. I Nätverket Österlens lag spelade en välkänd trio med tidigare föreläsare, nämligen tidigare NHL-proffset Tommy Albelin, Annika Sörenstams mångårige tränare Henri Reis och friidrottslegenden Anders Gärderud (bilden ovan).

Proffsigt av Jessica
Det formligen bubblade av förväntan när det den 23 oktober så äntligen var dags för årets första riktiga frukostmöte. Profilstarka entreprenören Jessica Löfström (på bilden nedan tillsammans med Nätverkets Jessica Jönsson) gästade Ystads Teater och bjöd på en föreläsning i yppersta världsklass.
Jessica berättade om sin egen karriärresa och den ganska tuffa och snåriga vägen till framgång. Särskilt värdefullt kändes det att så här i coronatider få höra hennes paralleller med finanskrisen och flyktingvågen.

Tufft för Teamet
Även våra talangfulla och hårt satsande stipendiater drabbades givetvis av corona, då idrotten stängde ner helt eller delvis. Med några undantag har det varit träning, träning och ännu mera träning som utgjort ungdomarnas vardag.
Om ni vill friska upp minnet och läsa om teammedlemmarnas förehavanden under året kan ni klicka er in på Team Nätverkets facebooksida. Intervjuer med samtliga stipendiater, om hur de corona har påverkat dem, hittar du här.
Dessutom träffades alla stipendiaterna som vanligt under lättsamma former vid den årliga teamträffen, där även utbildning alltid ingår. Och på Nätverkets Facebook-sida kan du ta del av deras jul- och nyårshälsningar.

Späckad agenda 2021
Så vad kan vi då förvänta oss av kommande år? Ja, låt oss säga så här, att om du bara ska vara medlem i Nätverket ett enda år (det ska du naturligtvis inte…) så ska du vara det 2021. Mycket talar nämligen för att det blir det bästa, häftigaste och mest händelserika nätverksåret någonsin. Det är förvisso alltid vår absoluta ambition att leverera ett mervärde till er medlemmar, men efter ett år som detta känns detta ännu mer angeläget.

Börje inleder
Grundplanen – vilken av förklarliga skäl riskerar att modifieras – utgörs av en agenda som innehåller hela sex frukostmöten, inklusive årspremiären med hockeylegenden Börje Salming. Utöver det planeras Nätverket Open i bowling, den årliga golfturneringen i Tomelilla och så ett gåsamingel med god mat och förstklassig underhållning. Framför allt hoppas vi att vi får träffas under normala omständigheter utan daglig påminnelse om det fördömda viruset.

Snart kommer vaccinet, sedan våren.
Så håll ut, bästa nätverksvänner, håll ut! 2020 är snart till ända och vi tar adjö med en hälsning som citerar Pippi Långstrump avskedsfras till ”Prussiluskan”:
– Det var kul när du kom men ännu trevligare när du gick…

Och en sak till, fortsätt stödja det lokala näringslivet och medlemmarna i Nätverket Österlen, som du hittar på den här sidan!

Vid tangenterna: Kostas Foussianis
kostas@natverketosterlen.se

Frukostmöten 2021:
4 juni, Ystads Teater
6 augusti, Ystads Teater
3 september, Nordic Sea Winery, Simrishamn
1 oktober, Ystads Teater

Övriga aktiviteter:
28 oktober, Gåsamingel, Ystad 

Årskrönika 2019 för Nätverket

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv

toppbild

Fantastiska föreläsare förgyllde frukostträffarna

”För mycket av det goda kan vara alldeles underbart”, skrev den amerikanska författarinnan Mae West en gång i tiden.
Hennes ord kan appliceras på den kvintett föreläsare – kanske är det tidernas bästa ”lineup” – som Nätverket Österlen bjöd på under 2019 …

Det började med ett varumärkesproffs och slutade med en hjärnforskare. Däremellan svarade en simmarlegend, en golfprofil och ett före detta handbollsproffs för framträdanden i absolut toppklass vid Nätverket Österlens frukostmöten. När vi så här dagarna före års- och decennieskiftet blickar tillbaka på Nätverksåret 2019, kan vi konstatera att medlemmarna i Skånes mest attraktiva företagsnätverk inte bara har blivit fler till antalet – utan även rikare på kunskap.

janne

Björge först ut
Varumärkesproffset och superentreprenören Janne Björge var först ut på Ystads Teater när han på Skärtorsdagens morgon levererade ett föredrag proppfullt av värdefulla råd, tips och strategier kring uppbyggnad och förädling av varumärken.
– Jag älskar potentialen i varumärken och jag skulle kunna ha pratat i flera timmar. Dels för att jag har så mycket att berätta och visa, och dels för att atmosfären på mötet var så härlig. Det var verkligen roligt att se hur ni jobbar i Nätverket Österlen. Och jag hoppas att jag får komma tillbaka och kanske hålla i en workshop vid tillfälle, sade Björge efteråt.
Under sina 45 minuter i rampljuset berättade han intresseväckande och inspirerande om sin egen resa och karriär, utan att för den skull tappa den röda tråden – nämligen vikten av att ”göra tjänster och produkter intressanta i en värld där det finns likvärdiga alternativ till allt”, som Björge själv så träffsäkert formulerade kärnan i budskapet. 

Läs hela reportaget från Janne Björges föreläsning

albin tingsvall

Handbollsprofil gästade Nätverket
Albin Tingsvall är handbollsstjärnan som för några år sedan chockade handbollssverige med att tacka nej till EM-spel och sluta när han stod på toppen av sin karriär. Ett beslut som i rådande elitidrottskultur kan väcka både anstöt och förvåning, men som i detta fall grundade sig i en längre tids tvivel på och inre kamp mot den rådande elitidrottskulturen. Den som läst Tingsvalls bok ”Allt jag förlorade genom att vinna” får en inblick i den pressande vardag han och många andra elitidrottare lever i. Under sin dryga halvtimme i rampljuset hos Nätverket Österlen uppmärksammade Tingsvall en rad olika missförhållanden, exempelvis obalansen i prioriteringen mellan fysiologiska och psykologiska faktorer.

”Bör förändra bilden”
– Under min karriär hade ledarna järnkoll på mina fysiska värden men bara en enda gång frågade någon av dem hur jag mådde. Som elitidrottare förväntas du vara stark och tåla hur mycket smärta som helst. Du ska däremot inte känna efter, inte tänka, inte visa svaghet. Vi bör förändra bilden av att man måste vara hundra procent passionerad och älska varje ögonblick. Du kan vara professionell och göra ett bra jobb men ha din vardag utanför idrotten och tycka att det som är viktigt i livet är något helt annat, sade Albin som en passning till de unga elitsatsande idrottstalangerna i Team Nätverket.
Ett koncept som Skärtorsdagens gästpratare för övrigt uttryckte sin beundran över.

Läs hela rapporten från frukostmötet med Albin Tingsvall

reis

Golftränare i fokus
Från handboll till golf, och från Ystads Teater till Tomelilla Golfklubb. På årets tredje frukostmöte gästades vi av den välmeriterade golftränaren Henri Reis, känd för att bland annat ha hjälpt Annika Sörenstam att bli världens bästa kvinnliga damgolfare. Henri deltog även vid Nätverket Open i golf, där han bildade lag med Loa Falkman och Anders Gärderud.
– Annika var inte på något sätt någon övermänniska som golfspelare när vi möttes första gången. Men hon hade en bestämd vilja att bli bra och att träna på just de saker hon behövde utveckla för att nå sina mål, berättade Henri i sin föreläsning på frukostmötet.
Samarbetet med Annika Sörenstam sträckte sig under tre decennier och det råder ingen tvekan om att Henri Reis hade en betydelsefull roll i Annikas utveckling mot att bli Sveriges genom tiderna mest framgångsrika – och en världens främsta – golfspelare.

Läs hela artikeln om frukostmötet med Henri Reis

therese454

”Fantastiskt nätverk”
Även nästa frukostmöte gick i sportens tecken, när Nätverket Österlen för första gången någonsin arrangerade en träff på Nordic Sea Winery i Simrishamn. Dagen till ära gästades vi av en av Sveriges främsta idrottspersoner genom tiderna – simmarlegenden Therese Alshammar. Hon levererade ett föredrag på samma höga nivå som många av hennes insatser i simbassängen. Lika imponerade som vi blev av Therese, verkade hon faktiskt vara av oss. 
– Vilket fantastiskt nätverk! Ni skapar en samhörighet och ni hjälper varandra som företagare och stöttar Olivia och de andra stipendiaterna. Beundransvärt. Tack för att jag fick möjlighet att komma hit, sade Therese Alshammar i inledningen av sitt framförande.
Vi fick en djup och intressant inblick i den mentala resa Therese varit ute på under sin framgångsrika karriär och som bidrog till att hon i en sport med relativt kort generell livslängd, lyckades hålla sig på toppen i över två decennier.

Läs rapporten från frukostmötet med Therese Alshammar

gospic

Katarina avslutade snyggt
Hjärnforskaren, läkaren och fysioologen Katarina Gospic såg sedan till att vi fick en minnesvärd säsongsavslutning. Katarina visade under sin dryga halvtimme i rampljuset att hon besitter en alldeles unik berättarstil. Ett bra exempel på Katarinas pedagogiska kompetens fick vi i slutskedet av hennes framförande, när hon på ett intresseväckande sätt berättade om sitt jobb med Virtual Reality med hjälp av vilket hon utvecklat en hälsoapp och andra tekniska innovationer.
– Framtiden är redan här. Det händer så mycket inom VR- och AR (Augmented Reality / Förstärkt verklighet) just nu. Vi kan skapa kloner av oss själva och med hjälp av digital teleportering mötas i ett virtuellt space oavsett var i den fysiska verkligheten vi befinner oss, sade Katarina som innan hon klev av scenen överraskade med att avge ett löfte om att i den framtid som enligt henne själv redan är här återkomma till Ystad och Nätverket Österlen.
– Nästa gång jag kommer blir det en coolare föreläsning, då ska jag trolla med mina händer!

Läs hela rapporten från frukostmötet med Katarina Gospic

Tre nya i ”Teamet”
Under året fick vi i vanlig ordning även träffa Team Nätverkets elitsatsande idrottsungdomar och flera av dem börjar bli riktigt varma i kläderna när det handlar om att stå på scenen och prata om sina satsningar. ”Teamet” utökades för övrigt med tre nya talanger – hockeyspelaren Didrik Delfalk, orienteringstjejen Elin Nilsson och karatelöftet Fredrik Nilsson. Vi följer med spänning deras och de övriga stipendiaternas utveckling framöver. Titta gärna in på Team Nätverkets facebook-sida där du hittar senaste nytt om de flitiga ungdomarna. De har bland annat spelat in julhälsningar som du kan se via denna länk

Vi laddar nu för ett spännande 2020. Datumen för de olika träffarna hos Nätverket Österlen hittar du nedan, så se till att föra in dem i kalendern redan nu.

Gott nytt år, bästa medlemmar!

Text: Kostas Foussianis
press@natverketosterlen.se

 

Frukostmöten 2020:
20 mars, Ystad
9 april, Ystad
29 maj, Tomelilla
28 augusti, Simrishamn
25 september, Ystad

Övriga aktiviteter:
27 februari, Nätverket Open Bowling, Ystad
29 maj, Nätverket Open Golf, Tomelilla
22 oktober, Gåsamingel, Ystad

 

Årskrönika 2018 för Nätverket

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv

Fem frukostar – fem fantastiska föredrag!

Det började med en världsmästare och slutade med en börsmiljardär.
Däremellan förgyllde en professor, ett före detta golfproffs och en svensk förbundskapten årets frukostmöten hos Nätverket Österlen. Och i vanlig ordning hann vi även med att svinga golfklubborna och smörja vårt krås med läcker gås …

Vi i Nätverket Österlen räds inte att sätta ribban högt och det gjorde inte heller årets första föreläsare under sin aktiva karriär. Kajsa Bergqvist gästade premiärfrukosten 2018 och levererade i paritet med sitt världsrekord i höjdhopp (inomhus) på 2.08 meter. Och med en världsrekordhållare som gästpratare var det inte så konstigt att vi satte nytt publikrekord för ett frukostmöte i Nätverkets regi.

Mentalt stark
Kajsa bjöd på ett personligt präglat framförande där hon bland annat berättade om sin enorma tävlingshunger, sin orubbliga mentala styrka och om vikten av att sätta höga mål. Vi fick ta del av hennes innersta känslor kring vunna medaljer och missade världsrekordförsök och vi fick höra om hennes liv efter den långa och framgångsrika friidrottskarriären. Nätverket Österlens stipendiater Bimo Soenarso och Emma Elgemark, som var på plats denna morgon, fick också ett och annat värdefullt råd av Kajsa.

Hyllade Nätverket
Den svenska höjdhoppslegenden och före detta världsmästarinnan, som under sin karriär många gånger fick hela arenor att klappa i takt för henne, drog ned applådåskor även på Ystads Teater. Men hon inledde faktiskt sin på många sätt inspirerande föreläsning med att själv utlysa en applåd – för Nätverket!
– Du kan inte bli bäst i världen helt på egen hand. Att få uppbackning i yngre år är jätteviktigt och det ni gör för de elitsatsande ungdomarna här på Österlen är verkligen fantastiskt och beundransvärt. Det är värt en stor applåd tycker jag, sade Kajsa.

Här kan du läsa hela artikeln från frukostmötet med Kajsa Bergqvist.

Simfokus i Simrishamn
Efter den succéartade nätverkspremiären var förväntningarna höga inför frukostmötet i Simrishamn en månad senare. Även denna gång stod idrotten i fokus och med det glittrande vågsvallet från Östersjön precis utanför fönstret passade det ypperligt med simning som tema. Simlandslagets förbundskapten Ulrika Sandmark fanns på plats liksom Team Nätverkets simmarlöfte Olivia Hansson. Och 15-åringen från Kivik visade inga tecken på premiärnerver under sitt framträdande på anrika Hotel Svea.

Drömmer om OS
Olivia svarade till synes obesvärat på frågorna från Team Manager Elin Jeppssons och det står utom tvivel att hon gör en seriös och målmedveten satsning mot toppen.
– Min dröm är att tävla i OS och det vore fantastiskt om jag kunde vara med redan i Tokyo 2020, även om det ligger ganska nära i tiden, sade Olivia som också betonade hur glad hon är över att ha blivit invald som stipendiat i Team Nätverket.
Den oavsiktliga passningen mottogs och förvaltades väl av förbundskapten Sandmark.

Hund i släptåg
– Det ska bli spännande att följa Olivias fortsätta karriär. Hon har mycket talang och vet vad hon vill. Mitt främsta råd till henne är att inte stirra sig blind på tider och resultat utan att även sätta upp prestationsbaserade mål, sade Ulrika som under sitt väldisponerade och intressanta föredrag gjorde bra reklam för simsporten.
Ulrika berättade om sitt jobb, sin bakgrund och om schäferhunden Diezel som alltid gör henne sällskap på resor såväl till när som fjärran destinationer.

Här kan du läsa hela artikeln om frukostmötet i Simrishamn.

Golfprofil glänste
Efter nedslaget i Simrishamn fortsatte Nätverkets turné i en av landets vackraste regioner till en av landets vackraste golfbanor, dit vi svingade oss vidare för att lyssna på en svensk golflegend. Joakim Haeggman fyllde emellertid inte bara ett helt scorekort med sköna anekdoter från sin karriär på Europatouren, han bjöd också – i samband med Nätverket Open – på värdefulla tips under en clinic exklusivt för Nätverkets medlemmar på Tomelilla Golfklubb. Vi fick till och med en liten historiklektion om golfsportens mest prestigefyllda tävling Ryder Cup (ett av världens idag största idrottsevenemang började faktiskt som ett litet ”Afternoon Tea party” med 5 pund i förstapris!), som den sympatiske smålänningen för övrigt deltog i både som spelare och kapten.

Visade trofén
Joakim visade stolt upp en av sina två Ryder Cup-troféer och passade på att skoja lite med Team Nätverkets golftalang Calle Strandberg som var på plats för att berätta om sina drömmar och mål.
– Kolla på den här Calle! Det är bra om du kan skaffa en sådan … gärna flera, sade Haeggman och blinkade mot unge Strandberg som log imponerat.
Precis som Kajsa Bergqvist hyllade Joakim Haeggman Nätverket Österlens satsning på unga elitsatsande idrottsungdomar.
– Vilken fantastisk möjlighet och utbildning ni ger dessa ungdomar! Att få prata inför Nätverkets medlemmar är en jättenyttig erfarenhet som kan betyda mycket den dag man för första gången sitter på en presskonferens med kamerorna smattrande runt omkring sig och allas blickar riktade mot sig själv.

Läs hela artikeln om Joakim Haeggmans föredrag på Tomelilla Golfklubb.


Team Nätverket. Från vänster: Calle, Joel, Elin (Team Manager), Kornelia, Emma, Olivia. Nikola saknas på bild.

Proffsigt av professorn
Efter sommaruppehållet var vi tillbaka på Ystads Teater för att på årets tredje frukostmöte njuta av ett proffsigt föredrag signerat forskaren Malin Tillmar. Hon bjöd på ett axplock av fakta, erfarenheter och insikter från sin forskning kring entreprenörskap i olika sammanhang – både ur ett nationellt och globalt perspektiv. Vi fick höra ett par roliga anekdoter från små företagare i den stora världen och vi fick ta del av Malins tankar om bristen på global insikt och mångfald i bilden av hur en entreprenör ser ut. Hur man får företag, kommuner, landsting och det civila samhället att samverka på bästa sätt, var en annan fråga som Malin resonerade kring.

Joel tackade
Under morgonen fick också en rapport från motorsportstjärnan (etiketten ”talang” känns faktiskt utgången) Joel Eriksson. Fartfenomenet från Tomelilla, som togs upp i Team Nätverket redan som 13-åring, är numera en internationellt meriterad racingförare som vi i Nätverket Österlen är stolta över att ha fått vara med och lotsa fram till världseliten.
Och Joel själv framförde under morgonen sin djupa tacksamhet över det stöd han under sin tid i ”teamet” erhållit från Nätverket.
– Det har betytt väldigt mycket för mig och min satsning, sa Joel som nu faller för åldersstrecket och därmed lämnar en ledig plats i Team Nätverket.
Joel Eriksson må ha gjort sitt sista framträdande på stora teaterscenen i Ystad (i alla fall som stipendiat) men på världens motorsportscener lär han kunna beskådas flitigt i många år framöver …

Tungt för Nikola
Även Triathlon-talangen Nikola Boron slussas ut från Team Nätverket vid årsskiftet (mer information om de nya stipendiaterna kommer inom kort) men till vår stora glädje har Nikola tackat ja till en roll där hon kommer att jobba med Nätverkets sociala medier. Nikola har haft ett tungt år under vilket hon drabbats av flera motgångar i form av förkylningar och andra sjukdomar. Och som om inte det var nog upptäckte läkarna i höstas att Nikola lider av ett tillfälligt hjärtfel.
– Det är förstås tråkigt att inte kunna träna men jag känner mig mentalt stark och vet att man måste vara förberedd på allt. Jag kommer tillbaka! lovar Nikola.

Klicka här för att läsa mer om frukostmötet med Malin Tillmar.

Ödmjuk börsmiljardär
På årets sista frukostmöte gästades vi av en riktig höjdare. Miljardären Olof Stenhammar var med och skapade den moderna börshandeln och är en av världens historiskt sett mest betydelsefulla finansmän. Men inte ens ett embryo till högfärdighet kunde skönjas hos 77-åringen under hans till synes helt manusbefriade men ändå eminent och med mycket humor kryddade föredrag. Tvärtom så inledde Stenhammar med ett skämt som visar på stor ödmjukhet …
– Jag gör det här gratis. Det är bäst så. För om ni inte blir nöjda kan jag alltid hävda att ”you get what you pay for…”, skojade Olof som emellertid knappast behövde oroa sig för att Nätverkets företagare skulle lämna den anrika teatern missnöjda.

Relegerad i Lund
Vi fick lära sig en hel del nytt om Olof Stenhammar denna septembermorgon. De flesta av oss kände till exempel inte till att den framgångsrika finansmannen som 13-åring blev relegerad från Katedralskolan i Lund, eller att han fick sparken från Bonnier som 42-åring. Knappast någon hade väl heller kunnat ana att Olof brottas med ett konstant dåligt självförtroende, vilket bottnar i att han som barn aldrig fick beröm och därför utvecklade ett mycket starkt bekräftelsebehov. Att Olof Stenhammar ledde den kommitté som jobbade för att få sommar-OS 2004 till Stockholm är mer känt och han är även med och stöttar Sveriges satsning på att bli värd för vinterspelen 2026.

Kärt återseende
Förutom Stenhammars härliga framträdande fick vi träffa pingislöftet Kornelia Jönsson som lämnade en intressant rapport från sin säsong. Köpingebro-tjejen har ett kämpigt år bakom sig men är nu tillbaka i full träning, fast besluten att fortsätta sin elitsatsning. Ett kärt återseende fick vi av motocrossföraren Filip Bengtsson, som efter några år i Holland flyttat hem till St Olof på Österlen. Att den före detta Team Nätverket-stipendiaten fortfarande håller hög klass råder det ingen tvekan om. Bara en vecka innan återbesöket hos Nätverket Österlen blev han nämligen svensk motocrossmästare i sprint.

Läs hela artikeln från frukostmötet med Olof Stenhammar.

Gås med twist
Efter Olof Stenhammars förstklassiga show satte vi punkt för nätverksåret med den traditionsenliga gåsamiddagen, denna gång i något modifierad form. Skepparps Vingård och kocken Manuel Diaz hade skapat en meny som togs emot med både nyfikenhet och positiv överraskning. Vi fick smaka svartsoppa i form av en korv med en touch av äpple och plommon, spränggås med pepparrotsgrädde och stekt gås med tillbehör som picklad rödkål, brysselkål och äppelkompott.

perikles

Perikles showade
Desserten var en krämig skånsk äppelkaka under ett täcke av grädde. Allt lika vackert presenterat och välsmakande! Underhållningen lämnade heller inget i övrigt att önska – klassiska Perikles uppträdde i en fullsatt teatersalong! Och som grädde på moset toppades showen av rutinerade Elvis-tolkaren Glenn Wish och en av Österlens mest lovande scenartister, Anna Hanna Rosengren.

Nu laddar vi för ett nytt nätverksår – med minst lika spännande föreläsare och (tro det eller ej) ännu fler roliga evenemang! Redan innan det första frukostmötet bjuder Nätverket Österlen nämligen på två kul nyheter – Hockeyfest i Malmö Arena och Nätverket Open i bowling. Mer information om den förstnämnda aktiviteten har levererats i ett nyhetsbrev och finns också på vår hemsida.

Gott nytt år, bästa medlemmar!

Text: Kostas Foussianis
press@natverketosterlen.se

Frukostmöten 2019:
22 mars
18 april
24 maj
30 augusti
27 september

Övriga aktiviteter:
26 januari: Hockeyfest i Malmö.
28 februari Nätverket Open Bowling Ystad
24 maj Nätverket Open Golf Tomelilla
24 okt Gåsamiddag

 

 

 

Årskrönika 2017 för Nätverket

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv

arskronika2017.jpg

Stora idrottsprofiler gästade Nätverket

Tre stora idrottskvinnor och två näringslivshöjdare stod i centrum under Nätverksåret 2017. Det började med en olympisk mästarinna och slutade med ett styrelseproffs. Däremellan var det högt i tak varje gång som företagarna i sydöstra Skåne träffades i Ystad och på Österlen.

Nätverket Österlen passerade 80 medlemmar under 2017 och drömgränsen 100 företag finns således inom räckhåll. Vi är redan så många att den ordinarie möteslokalen på Teatercaféet inte längre räcker till, vilket var den främsta anledningen till att årets första gästpratare fick äran att istället ”uppträda” på stora scenen.

Historisk premiär
Premiärfrukosten 2017 blev även historiskt av två andra skäl. Aldrig tidigare har så många gäster närvarat vid ett frukostmöte i Nätverket Österlens regi. Och aldrig någonsin har en dubbel olympisk mästarinna hållit föredrag på Ystads anrika och klassiska teater. Curlinglegenden Anette Norberg visade denna morgon att hon inte bara är en folkkär idrottsprofil och en mästerlig curlingspelare, utan också en föreläsare av högsta klass.

Tänkvärda paralleller
Vi fick bland annat veta hur det gick till när Anette byggde ett lag som under en gyllene tioårsperiod samlade medaljer som om de plockade äpplen från ett träd och samtidigt gjorde curling till en folksport i Sverige. Hon drog också många tänkvärda paralleller mellan det vinnande curlingkonceptet och en företagsledares ambitioner att skapa lönsamhet och framgång inom näringslivet. Anette Norbergs föredrag är tveklöst ett av de bästa som någonsin har hållits i Ystad.

Anders i toppform
Samma etikett klistrar vi gärna även på årets andra frukostmöte. Skärtorsdagens morgon fick vi höra Ystads Saltsjöbads vd Anders Nilsson berätta om framgångskonceptet bakom hotellgruppen ESS. Anders, som är en av grundarna till och delägarna i ESS, levererade såväl goda råd som roliga anekdoter. Vi fick en spännande genomgång av hans karriär och väg till positionen som uppskattad företagsledare i upplevelsebranschen. Hårt slit och Anders förmåga att se den långsiktiga potentialen i affärer har varit tungan på vågen under den resan.

Landslagslegend i fokus
Slita hårt har även den före detta landslagsstjärnan Therese Sjögran gjort. Therese, som idag är sportchef i FC Rosengård, har rekordet i antal spelade damlandskamper för Sverige. Under sin dryga halvtimme i rampljuset på Hotel Svea i Simrishamn pratade Therese både om drömmarna som gick i uppfyllelse – och den som gick i kras.

– Skadan som gjorde att jag missade OS i London 2012 är nog min tyngsta motgång. Många trodde nog att jag skulle sluta då, sade Therese som dock inte lade skorna på hyllan förrän några år senare.

Mer än en fotbollsklubb
Som sportchef i FC Rosengård är hon en av de viktigaste personerna i en förening som inte bara skördar stora framgångar på planen, utan också gör ett fantastiskt jobb vid sidan av den. Parallellt med fotbollssatsningen driver klubben med stor framgång ett antal sociala projekt. Ett sådant initiativ är Boost, genom vilket FC Rosengård lyckats hjälpa cirka 1000 ungdomar som tidigare stod helt utanför arbetsmarknaden. Man brukar säga att FC Barcelona är ”mer än en klubb” och visst är det så att FC Rosengård är mer än bara en fotbollsförening …

En sportprofil stod i fokus – för tredje gången under Nätverksåret 2017 – även vid frukostmötet på Tomelilla Golfkrog i augusti. Före detta proffscaddien Fanny Sunesson berättade om sin karriär på golftouren. Fanny var bland annat med och vann både British Open och US Open. Men vägen till toppen som caddie för bland andra världsstjärnorna Nick Faldo och Henrik Stensson var inte helt spikrak och Fanny fick slita hårt för att komma dit hon ville. Med sin noggrannhet och starka vilja gjorde hon sig känd som en perfektionist som aldrig lämnade något åt slumpen.

– Jag jobbade extremt mycket och var alltid väl förberedd för att den spelare jag jobbade för skulle vara i ett tillstånd av trygghet på banan. Jag gav aldrig fel klubba, och kom aldrig för sent, sade Fanny som även talade om vikten av att befinna sig i nuet och inte tänka tre hål framåt.

– Det är betydelsefullt även i andra sporter såväl som i näringslivet. Passion är också viktigt. Min drivkraft var att vinna, inte att tjäna pengar. Jag hade ingen koll på hur mycket jag tjänade. Däremot hatade jag att förlora.

Noterbart i övrigt från denna morgon var att vi för andra gången satte nytt rekord i antalet deltagare på ett frukostmöte hos Nätverket Österlen.

Passion är ett av ledorden även för mannen som gästade det sista frukostmötet 2017. Telias marknadsdirektör Lars Axelsson har milt uttryckt många järn i elden. Förutom ovan nämnda position på ett av Sveriges största företag, är Axelsson engagerad i en rad andra projekt, bland annat hos Rädda Barnen och Berghs Reklamskola.

– Vissa undrar hur jag hinner med allt, men det handlar om att göra saker som ligger nära hjärtat, säger Lars Axelsson vars första 10 sekunder på scenen var ett effektfullt stilgrip som få hade väntat sig.

– Din hora! Ditt äckel! Fy fan vilken vidrig människa du är! Jag vill inte att du ska finnas överhuvudtaget! hävde Axelsson ur sig varpå många frågande anletsuttryck uppenbarade sig i den anrika teatersalongen.

Det handlade förstås inte om personliga motsättningar gentemot någon i publiken utan om exempel på det näthat som många ungdomar utsätts för genom sociala medier. Lars Axelsson berättade sedan om Telias stora kampanj #HATA HAT, inom vilken företaget arbetat effektivt mot de sociala mediernas mörka baksida.

En betydligt trevligare sida av sociala medier kan du stifta bekantskap med om du följer Team Nätverket på Facebook. Här kan du läsa rapporter och se bilder från våra elitsatsande idrottsungdomars vardag och tävlingsverksamhet. Talangteamet leds för övrigt av Elin Jeppsson – själv före detta elitryttare och stipendiat Nätverket Österlen – och hon har gjort ett strålande jobb som Team Manager. Den årliga stipendiesumman höjdes i år från 10 000 kronor till 15 000 kronor, något vi är nästan lika stolta över som alla de framgångar talangerna skördar.

Det fanns alltså en hel del nytt att rapportera om från Nätverket Österlens verksamhet under året, som i vanlig ordning också inkluderade både golftävling och gåsamiddag. Och vi lovar att leverera en del nyheter även 2018.

Ett trevligt slut och ett gott nytt nätverksår önskar vi i styrelsen.

Vi ses 2018!

Vid tangenterna: Kostas Foussianis
press@natverketosterlen.se

 

Läs även Team Nätverket elitsatsande ungdomars årskrönikor på Facebook

Årskrönika 2016 för Nätverket

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv

arskronika2016.jpg

Bred repertoar på årets frukostmöten

Forskning, cancer, ekonomi, Vasaloppet och Expedition Robinson. Nätverket Österlen levererade en bred mix av olika ämnen vid årets fem frukostmöten.
God gås och glad golf bjöds det i vanlig ordning också på under nätverksåret 2016.

Som traditionen bjuder inleddes nätverksåret på Skärtorsdagen, då Roger Karlsson från jätteprojektet European Spallation Source (ESS) gästade Ystads Teater för att berätta om den stora forskningsanläggningen som växer fram i Lund.
Roger ägnade en knapp timme åt att försöka ge en bild av vad ESS egentligen är och kan komma att betyda för den framtida forskningen. Han lyckades genom ett i såväl bildlig som bokstavlig bemärkelse strålande föredrag ta ner ett på många sätt komplext och tekniskt forskningsfenomen, till en nivå som för oss oinitierade lekmän framstod som i alla fall någorlunda greppbar.
ESS ska enligt gällande tidsplan gå in i provdrift 2019, öppna forskningsprogrammet 2023 och stå helt färdigt 2026. Därefter lär det sannolikt dröja ytterligare 10-12 år innan frukterna av projektet kan börja skördas.

Nadja berörde
Den tidigare cancersjuka friidrottsstjärnan Nadja Casadeis besökte Ystad för att på en och samma dag hålla två föreläsningar, först hos Nätverket på Ystads Teater och sedan på Biografteatern Scala på kvällen. Hennes föredrag lämnade ingen oberörd. Tjejen som en gång betraktades som Carolina Klüfts arvtagare som svensk friidrotts stora sjukampsstjärna, fick hösten 2013 veta att hon nog kunde glömma allt vad idrottsliga framgångar och internationella mästerskap heter. Cancer i lymfkörtlarna är inget att leka med och det visste förstås även Nadja Casadei.

– Först var jag säker på att cancern inte skulle kunna bryta ner en så stark och vältränad kropp som mig och mentalt fanns inga tvivel, jag skulle bara klara det.
Hon hade rätt – men också fel. För visst bröt cancern ner henne, fysiskt.
Samtidigt höll Nadjas otroliga psyke henne flytande på ett sätt som måste vara om inte unikt så i alla fall väldigt ovanligt.
– Jag bestämde mig för att oavsett vad som hände hålla mina drömmar vid liv. Jag plockade fram allt djävlar anamma jag kunde frambringa, jag lovade mig själv att alltid vara ärlig och säga som det var och jag ställde mig frågan ”vad händer om jag ger upp nu?”, sade Nadja med tårar i ögonen.

Tips från finansproffset
I maj flyttade Nätverket i vanlig ordning till Simrishamn där finansproffset Anders Andersson bjöd på värdefulla tips och tog oss med på en kort resa i sin långa karriär inom ekonomijournalistiken. Han gav oss också sin egen personliga syn på nätverkande.
– Nätverk betyder mer än vad många tror, även för mig. Det går att hitta win-win-samarbete mellan företagare i de mest oanade situationer. Och att ha kul tillsammans med andra företagare har ofta en positiv effekt på humöret, vilket faktiskt kan hjälpa till att öka lönsamheten.
Anders egna humör var det inget fel på denna morgon och han var lyrisk över såväl Nätverkets välkomstservice som den vackra naturen i regionen.
– Nätverket Österlen har ett suveränt PR-tänk och verkar vara ett mönsterexempel på företagsnätverk, sade Anders, som också passade på att berätta om sin nya bok.

Vasaloppets framgångar
Efter sommaruppehållet var det Tomelillas tur att stå som värd för ett frukostmöte, och som vanligt var det på golfklubben vi samlades för att avnjuta en god frukost, prata affärer och lyssna på ett intressant föredrag. Vasaloppets vd Eva-Lena Frick fanns på plats för att berätta om vilka värden och faktorer som bidragit till evenemangets fantastiska utveckling under framför allt det senaste decenniet.
Vasaloppet är världens äldsta, största och längsta skidlopp. Men det är faktiskt mycket mer än ”bara” ett skidlopp. I dag finns sexton olika lopp inom disciplinerna cykling, löpning och längdskidåkning.
– Jag får ofta frågan ”vad gör ni under de andra 50 veckorna om året” efter Vasaloppet? Men faktum är ju att vi jobbar hårt med Vasaloppet året runt, sade Eva-Lena som också betonade Vasaloppets betydelse för samhället.
– Vasaloppet ska vara en motor för folkhälsan, men även för föreningslivet som vi varje år tillför över 20 miljoner kronor till. Den siffran är jag mäkta stolt över.
Att Vasaloppet genererar omkring 300 000 kronor per år till det lokala näringslivet gör förstås inte saken sämre. Här finns mycket att lära för arrangörer av lokala evenemang.

Teamet vann igen
I samband med frukostmötet i Tomelilla, närmare bestämt dagen därpå, spelades traditionsenligt Nätverket Open i golf. 24 lag gjorde upp om det åtråvärda vandringspriset i en scrambletävling. Som vanligt var vädrets makter på vår sida, som vanligt bjöd Tomelilla Golfklubb på en bana i toppskick – och som vanligt var det ungdomarna i Team Nätverket som drog det längsta strået i tävlingen.
Laget bestod till en början av Jakob Nilsson, Kornelia Jönsson och Joel Eriksson. Joel – som gjorde debut på golfbanan – kastade dock in handduken redan efter några hål, när han insåg att det inte var så lätt att hålla bollarna på banan. Tur att han är bättre på att hålla bilen på banan! Trots ett desarmerat lag lyckades Teamet ändå vinna på smått otroliga 54,7 slag! Dagen avslutades med god lunch serverad av Tomelilla Golfkrog och utdelning av det digra prisbordet!

Mod och magkänsla
I nätverksepilogen på Ystads Teater fick vi veta vad passion, mod och lite magkänsla kan betyda för en karriär. Det var nämligen dessa ingredienser, förutom ren kompetens, som gjorde Anna Bråkenhielm till en av Sveriges mest framgångsrika medieentreprenörer.
Anna levererade en intressant halvtimme där hon bjöd på en tilltalande mix av Expedition Robinson och personliga reflektioner på sin egen yrkesmässiga bana. Vi fick följa med på Annars karriärresa, från tiden som vikarie på Smålandsposten och reporter på tidningen Land, via diverse jobb på olika PR-byråer, till TV-jobbet på Strix Television som radikalt skulle förändrade hennes karriär. Det var hos Strix som Anna utvecklades till en mästerentreprenör och blev ett nationellt aktat namn inom mediebranschen.
– Plötsligt var jag högsta hönset för ett bolag med 1000 anställda och mångmiljonomsättning. Under min tid som vd för Strix ökade företagets omsättning från 40 till 560 miljoner kronor.
Expedition Robinson gjorde som bekant braksuccé men faktum är att det var ytterst nära att programmet aldrig hade sett dagens ljus. Det krävdes en hel del mod av Anna för att hon skulle kunna förmå sina kollegor att sluta upp kring idén.
– Jag var ung, tog risker och fattade beslut jag egentligen inte hade mandat att fatta, sade Anna, som gjorde ett starkt intryck på sina åhörare denna morgon.

Nätverket Österlens gåsamiddag på restaurang Litemer blev som vanligt ett arrangemang under lättsamma förhållanden med go mat, härlig stämning och skön musik. Coverbandet Phix levererade den ena gamla godingen efter den andra och tempot var högt ända in mot midnatt denna höstkväll. Carina o Elin bjöd också på en snabb resumé av året som gått i Nätverket och vilka framgångar ungdomarna i Team Nätverket lyckats uppnå under året.
Våra stipendiaters egna årskrönikor kan du för övrigt ta del av via Nätverkets hemsida samt på facebook.

Gott nytt nätverksår – vi ses 2017!

Vid tangenterna: Kostas Foussianis
press@natverketosterlen.se

Årskrönika 2015 för Nätverket

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv

arskronika2015.jpg

Jubileum med guldkant

10 år.
Massor av fantastiska, företag föreläsare och frukostar.
I ett snabbt växande nätverk.
Jubileumsåret 2015 är över – nu blickar Nätverket Österlen mot framtiden.

En förbundskapten, en olympisk mästare, ett före detta golfproffs, en internationellt erkänd stjärnkock och en Österlen-tjej som säljer skor till superkändisar som Kylie Minogue och Sarah Jessica Parker.

10-årsjubiléet till ära levererade Nätverket Österlen sin bästa lineup av föreläsare någonsin. En etikett som är särskilt imponerande med tanke på att tidigare gäster inkluderar namn som bland andra Björn Ranelid, Bert Karlsson och Gudrun Schyman.

BLIXTrande årspremiär
Nätverkets tionde verksamhetsår inleddes den 6 mars, då Baskemölla-tjejen Emmy Blixt gästade Ystads Teater för att berätta om sitt skoföretag Swedish Hashbeens.

Publiken i det fullsatta teatercaféet fick ta del av Emmys sagoliknande raketkarriär inom skobranschen, inom vilken hon byggt upp internationell framgång från i princip ingenting. Emmy bjöd också på en del matnyttiga råd och tips till Nätverkets företagare.

– Omge dig med duktiga personer och koncentrera dig på det som du är bra på. Man behöver verkligen inte vara bra på allt. Ta reda på vad just du är bra på. Det kan ta lite tid men när det är nödvändigt för att kunna förstå företagets fördelar och för att med en snabb och kort formulering kunna sälja in sig på bästa sätt, sade Emmy vars företag idag har över 80 återförsäljare bara i USA.

Proffsig Gärderud
Vad löparlegendaren Anders Gärderud var bäst på under sin aktiva karriär råder det ingen tvekan om. Gärderud sprang 3000 meter fortare än alla andra – i hela världen! I Montreal 1976 tog han OS-guld på distansen ett ögonblick som än idag räknas som ett av de allra största i den svenska idrottshistorien. Minnena från OS-guldet utgjorde dock bara en liten del av Anders Gärderuds proffsiga föredrag på Skärtorsdagen. Anders levererade även träffsäkra paralleller mellan idrott och näringsliv, han betonade vikten och gav tips kring mental träning och han berättade om vad och vilka som inspirerade honom själv att träna och satsa hårt på sin sport.

– Som företagare måste du försöka förutse hur branschen kommer att se ut om exempelvis 5 år och sedan vidta åtgärder för att möta och helst leda den utvecklingen, sade Gärderud.

Hamrén lockade rekordpublik
Till årets tredje frukostmöte flyttade vi i vanlig ordning ut till Simrishamn där vi denna gång huserade hos nyblivna nätverksmedlemmen Hotell Svea. Föreläsare var ingen mindre än Erik Hamrén – förbundskapten för det svenska herrlandslaget i fotboll. Inför rekordpublik bjöd Zlatans chef på ett framförande i landslagsklass, nej världsklass, där han varvade anekdoter med konkreta råd kring ämnen som ledarskap och utveckling. Hans framförande präglades av personlighet, pondus, professionalitet och inte minst – passion.

– Passion är jätteviktigt! Du kan aldrig vinna något om du inte har spelare som älskar att spela fotboll, eller – för att tala företag – medarbetare som brinner för uppgiften. Därför måste alla mina spelare bidra med positiv energi, annars har de inte i laget att göra, sa Hamrén som på ett både pedagogiskt och underhållande sätt redogjorde för grundstenarna i sin egen ledarskapsfilosofi.

Golf för hela slanten
Från Simrishamn flyttade Nätverksturnén 2015 sedan västerut till Tomelilla där det under två dagar i slutet av augusti traditionsenligt bjöds på ett trevligt dubbelevenemang. Frukostmöte och Nätverket Open i golf är sedan några år tillbaka en kombination som många av medlemmarna ser fram emot under lång tid. Passande nog gästade den före detta golfstjärnan och British Open-vinnaren Helen Alfredsson frukostmötet på Tomelilla Golfklubb. Helen visade att hon kan leverera föredrag med samma precision som hon skickade iväg golfbollar under sin framgångsrika karriär. Det var mycket intressant att höra om Helens engagemang i Alzheimerforskningen och om hennes tankar kring träning, mental utveckling och livet i allmänhet.

– Man ska inte vara rädd för motgångarna. Det är i de svåra skedena man hittar nya vägar och ny inspiration, sade Helen Alfredsson.   Dagen efter var det dags för Nätverket Open på samma golfklubb och precis som 2014 blev det ungdomarna i Team Nätverkets lag som kammade hem segern i scrambletävlingen. Stipendiaterna Kornelia Jönsson och Calle Strandberg ingick i det vinnande laget som tog hem titeln före Tomelilla GK:s eget lag.

Briljant Berlin
Mästerkocken Daniel Berlin från Skåne Tranås såg till att sätta en snygg punkt på jubileumsåret. Daniel berättade om sin väg till statusen som en av Nordens bästa kockar och ägare till en restaurang som efterfrågas och bokas av människor från andra sidan jordklotet.

– Jag hade nästan inga pengar att satsa med. Mina föräldrar fick pantsätta egendomen för att jag överhuvudtaget skulle kunna köpa restaurangen (som då hette Brummers Krog) och i början hade jag lika stor personalstyrka som kundkrets, säger Daniel. Efter hand spreds ryktet om att det fanns en kille på Österlen som serverade fantastisk mat och dessutom bjöd på en upplevelse som var allt annat än ordinär. Resten är historia. Numera måste man vara ute minst tre månader i förväg för att ha en chans att boka bord till den 23-rättersmeny som serveras på Daniel Berlin Krog i Skåne-Tranås.

Högt i tak på jubileumsmiddag
Så många rätter fanns inte upp på menyn vid Nätverkets Jubileumsmiddag i början av november, men de som dukades fram var av det delikata slaget. Högt i tak var det också på underhållningsfronten där Jolanta från Hipp Hipp levererade en serie skrattframkallande one liners. Ett bildspel från Nätverket Österlens tioåriga historia skapade en lagom högtidlig inramning och besökarna var både mätta och belåtna när de lämnade Restaurang Lite Mer och begav sig hemåt i den mörka novembernatten.

”Unikt koncept”
Tioårsjubiléet är över och vi kan konstatera att Nätverket Österlen är starkare och större än någonsin. Det som en gång började som en nyskapande sponsormodell för en lokal idrottsförening har idag växt till ett av Skånes mest attraktiva företagsnätverk. Vi kan idag räkna in någonstans mellan 60 och 70 medlemmar och fler är på ingång.

– Jag tycker att vi har en passande kostym och tror inte att vi behöver bli så mycket större. Kanske kan vi växa ytterligare lite men det viktigaste är att upprätthålla kvaliteten i verksamheten. Nätverket Österlen har ett unikt koncept som det är viktigt att slå vakt om. Vi ska fortsätta leverera trevliga och underhållande frukostmöten och lyfta fram våra duktiga stipendiater, säger Nätverkets ordförande Ronny Christiansson som har gjort ett strålande jobb sedan han tillträdde som ekonomiansvarig för drygt två år sedan.

Ny styrelsemedlem
Stipendiaterna, ja. Team Nätverket är kärnan i Nätverket och här är det med stolthet vi kan presentera tillsättningen av en helt ny styrelsepost. Från och med årsskiftet får Casino Cosmopols skickliga försäljningschef Jenny Ahlqvist de Souza rollen som Team Manager med ansvar för allt som rör stipendiaterna. Talangernas egna årskrönikor kan du för övrigt läsa på annan plats på hemsidan.

Vi är tillbaka på Skärtorsdagen 2016 med det första frukostmötet för året. Vem som gästar oss då är inte klart i dagsläget men vi jobbar för högtryck för att se till att om inte överträffa så i alla fall tangera den ”Superfemma” av föreläsare som vi hade under jubileumsåret.  Gott nytt år och väl mött i slutet av mars.

Vid tangenterna: Kostas Foussianis 
press@natverketosterlen.se







Årskrönika: Calle Strandberg 2015

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv

calle-strandberg.jpg

Små steg skall blir Stora

Årskrönikan för 2015 handlar om att inte skynda på processen utan att utvecklingen måste ha sin naturliga gång.

När man summerar säsongen så har säsongen varit viktig för mig och jag har fått spela en del stora tävlingar. Ju bättre du är i golf ju svårare/längre blir banorna och ju bättre blir spelarna. Men det gäller ju att hålla huvudet kallt. Alla spelar vi mot samma bana under samma förutsättningar.

Ja, ibland undrar man om vi har samma förutsättningar när de man möter är huvudet längre och slår 50 meter längre. Det är lugnt brukar jag säga. Jag brukar hjälpa dem att leta efter bollarna ute i det höga gräset. Detta har taggat mig att med hjälp av fystränare lägga in tre fyspass extra styrketräning i veckan sedan i höstas utöver nästan daglig golfträning. Redan nu slår jag ca: 30 meter längre och detta gör att man redan nu längtar inför vårens stortävlingar.

Golfsäsongen avslutas nu med lite golf i USA och en behövlig semester på två veckor i Karibien.

God Jul och Gott Nytt År

Önskar Calle Strandberg

Ja tomten finns på Jamaica också....




Årskrönika: Joel Eriksson 2015

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv

151218-joel.jpg

Årskrönika 2015

Krigade om Mästerskapstiteln under hela säsongen
Med anledning av att säsongen 2014 i Formel ADAC gick väldigt bra så valde jag att tävla i klassen högre upp och då hamnade jag i Formel 4 klassen och med mitt tyska Motopark Academy Team så kändes det riktigt bra.

Redan från början var jag med och kampade om pallplatser och det dröjde inte länge förrän jag var mästerskapsledare i det totalt 40 st stora startfältet.

Jag fann mig tillrätta i min Formel 4 bil tidigt under säsongen och det gjorde att jag var väldigt konkurransstark, naturligtvis var där fler förare som var framgångsrika så en och annan fight blev det under tävlingssäsongen- det är det som är själva grejen med racing!

Mästerskapsledare
När halva mästerskapet var avklarat så ledde jag och jag hade bra koll på läget, men då hände det som inte fick hända - jag blev påpenslad en oerhört tuff bestraffning som gjorde att jag blev utesluten från ett race.

För att göra en lång historia kort så var det till att gilla läget, ladda om inför nästa race och istället köra ut med is  i magen och vinna -Så det gjorde jag!

Naturligtvis var jag fullt medveten om att konsekvensen av den tuffa bestraffningen som i sin tur ledde till 0 poäng i ett race kunde avgöra i slutändan av säsongen ( realistiskt sett så kunde det ju vara så att min högt önskade mästerskapstitel inte gick att fullfölja med anledning av detta ).

Jag valde att tänka bort tanken och istället fokusera på att kämpa som aldrig förr och det blev en hel del pallplatser, så jag gjorde det definitivt inte lätt för mina konkurrenter.

Spänning och dramatik
Näst sista racehelgen så satte jag 2 vinster och de gjorde att jag poängmässigt närmade mig mästerskapsledaren och genom det så var jag till att räkna med igen och en sak är säker - Eriksson kommer alltid igen!

Nu var det verkligen till att köra ut och kriga för kung och fosterland och det har jag som bekant inte alls svårt för - jag laddade-fokuserade-stöttades så förutsättningarna fanns till 110 %.

Kort och gott såg det ut så här innan racet: Jag hade möjlighet att vinna mästerskapet och kunde som sämst bli 3:a.

Naturligtvis blev det en kamp mellan mig och mästerskapsledaren och vi valde att köra tufft båda två, men till skillnad från honom så fick jag en bestraffning och den gjorde att jag omöjligt kunde köra för mästerskapstiteln.

Ok! Helt plötsligt var det nytt fokus och nu gällde det att köra hem 2:a platsen och med en mirakulös körning i race 3 lyckades jag köra upp mig från att starta på en 14:e plats till en 3:e plats och detta gjorde att jag säkrade min 2:a plats i det Tyska Formel 4 Mästerskapet.

Det kändes stort för mig att med de förutsättningarna som fanns inför sista racet kunna fullfölja och ta mig upp den långa och inte helt bekymmersfria vägen för att till slut lyckas och jag kan säga det att Lyckan var total i min familj och mitt team.

Många pallplatser
Med stolthet kan jag berätta att jag under 2015 års tävlingssäsong vunnit totalt 10 pallplatser, varav 7 vinster så jag är definitivt nöjd med min prestation under året.

Nånting som är också är lite kul att ha med sig i bagaget är att jag är den förare i hela det tyska Formel 4 Mästerskapet som har flest ledande varv med mig efter att sista racehelgen var till ända - det tycker jag talar sitt eget språk.

Fantastiskt stöd
Jag vill belysa att jag har många personer runt omkring mig som gör det möjligt för mig att kunna prestera så bra som jag gjort i år och alla dessa personer är väldigt värdefulla för mig.

Svenska Landslaget: Ger mig möjligheter på olika sätt att utveckla mig som förare och det kan vara allt från träningsläger på Bosön, mental träning, fysträning, medieträning, simulatorkörning m.m.

Familjen, Vänner & Bekanta: Peppar och stöttar mig i ur skur och ni är alla betydelsefulla på olika sätt för mig. Vill lyfta fram mina storasyskon Frida & Jimmy lite extra eftersom de har många års tävlingserfarenheter och de har alltid delat med sig vilket har lett till att det har blivit smidigare och enklare för mig i vissa sammanhang.

Utbildning: Malenagymnasiet Sjöbo Fordons & Transortutbildning: Anpassar mina studier så att det kan mixas med min formelbilkarriär och vår gemensamma ambition är att jag skall klara min utbildning.

Nätverket Österlen: Stöttar mig med ett stipendium, medieträning, marknadsför mig, ger mig möjlighet att skapa kontakt med eventuella sponsorer, sammankopplar "sina" elitsatsande ungdomar under trevliga och intressanta former.

Testkörningar- Bilsportgalan-F3
Jag avslutar 2015 års motorsportsäsong med testkörning i en formel 3 bil  och det är med mitt tyska Motosport Academy Team.

Vi är ute på olika banor i Europa och i skrivande stund är jag i Valencia och testkör och det går riktigt bra, om jag inte har den snabbaste tiden så är jag bland de snabbaste hela tiden.

Nästa år kommer jag att höja ribban ett snäpp och då blir det åka av i det tyska Formel 3 Mästerskapet och så klart har jag målet inställt på att vinna och jag kommer göra allt jag kan för att detta skall uppnås.

Min storebror Jimmy har vunnit det tyska Mästerskapet i F3 så med hans hjälp och erfarenheter så kommer jag att ha fantastiskt bra förutsättningar och det kommer jag att ta tillvara.

Som grädde på moset så är jag inbjuden till den årliga Bilsportgalan som kommer äga rum i Karlstad januari 2016.

Det är alltid trevligt att träffa alla de andra landslagsförarna och ta del av varandras tävlingssår och vem vet kanske blir jag tilldelad ett fint pris för mina framgångar i år.

Jag är snart tillbaks på svensk mark igen och då håller jag jul och nyårshelg med min familj, vilar mig till högform för att inpå det nya 2016 tävlingsåret sätta klorna i en stor och rolig utmaning - Att Vinna 2016 års Tyska F3 mästerskap.

151218-joel-2.jpg

Årskrönika: Kornelia Jönsson 2015

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv

151218-kornelia-arskronika.jpg

Årskrönika 2015

Året har varit lite tufft dels för att jag har gått upp och spelat mot äldre spelare för att utveckla min bordtennis ännu mer och så har jag ingått ett 2-årigt sponsoravtal med Stiga där de står för allt material som behövs för att kunna utöva sporten och det tog lite tid att hitta ett rack som motsvarade mitt tidigare rack från Butterfly. Men till slut så fann jag ett något sånär likvärdigt.

Efter sommarlovet så bytade jag skola från Norreportskolan i Ystad till Källebergsskolan i Eslöv och går nu i 9:an där. Detta gjorde jag för att kunna träna på skoltid och även kunde vara med på passen direkt efter skolan då passen dagtid är mycket bättre träningspass och så kommer jag hem tidigare på kvällarna. Trots tidig väckning. Jag tränar ca 6 bordtennispass i veckan. 3 morgonträningar och 3 efter skolan, + 3 styrketräningspass/vecka. Jag kan också ha alla passen i Eslöv där träningen är väldigt bra. Bra spelare, sparring och bra tränare.

På de lite större tävlingarna har jag uppnått bra resultat. Under våren har jag deltagit i 4 olika SM-tävlingar. Vilket har resulterat i 1 SM Guld och 3 SM brons.

En andraplacering i UGP slutspelet i Helsingborg.

Har även representerat landslaget i en tävling i Sverige och en i Polen.

En 3:dje placering i Riks top12 i Sverige nu nyligen. Där de 12 bästa från två  åldersklasser är med.

1:a i Riks top12 Danmark och 2:a i Ängbys internationella i DJ 17.

Många fler bra placeringar i andra tävlingar.

Jag spelar serie med Team Öresund Eslöv. Säsongen 2014/15 blev vi 2:a i div 2 vilket gjorde att vi fick kvala oss upp i div 1. Just nu är vi serieledare i division 1 damer Södra. Och hoppas vi kan sluta som segrare så Eslöv kan få ett lag till upp i elitserien. Jag spelar också med Bornholm i division 1 damer. Även här leder vi serien.

I somras var jag första reserv till EM-truppen och mitt mål är att spela EM inom några år, och vinna över dem som ligger över mig i Sverigerankingen.

Jag har även varit på en del läger i år, både riksläger och landslagsläger. Men lägret som smällde högst var de 2 veckorna som jag var i Kina. Dessa var väldigt lärorika och häftiga. Helt annorlunda än i Sverige och det var nyttigt att se hur livet ser ut där. Och hur de fostrar sina spelare.

Efter sommarlovet kändes det som jag kom i en svacka. Det var jobbigt att pendla till Eslöv varje dag och börja på en ny skola. Och så höll vi på med att hitta rätt stomme och gummin från min sponsor Stiga. När jag kom ur den så var jag ännu bättre än förut. Detta år har jag spelat tuffare klasser. Jag har mestadels spelat DJ 17 och 20 och även dam elit vilket gör att jag inte vinner lika mycket.

Positivt är att jag klättrat till en tredjeplacering i Sverigerankingen i min åldersgrupp, förut var jag rankad 4:a.

Jag har också blivit någon dm längre och givetvis påverkar det också mitt spel.

Sen är jag stolt över att vi i Teamet även i år kunde vinna Nätverkets Golftävling som spelades i Tomelilla.

Men nu ser jag fram emot 2016 och vad det har att erbjuda och det givande samarbetet med Nätverket Österlen.

Årskrönika: Nikola Boron 2015

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv

nikola_boron.jpg

2015 – Mitt första år som triathlet!

Varför triathlon när jag har tävlat i modern 5-kamp sedan jag var 11 år? Eftersom modern 5 – kamp endast finns i Uppsala och de dessutom inte tävlade, beslöt jag mig för att börja med triathlon.

Jag besökte Heleneholms Triteam, men det fungerade inte pga avståndet till Malmö och att det inte gick att få ihop träningstider med skoltider. Därför beslöt jag mig för att ta kontakt med IK Vinco i Ystad för att höra om de kunde träna mig. Efter ett inledande möte, där vi kom överens om att jag skulle börja träna cykel, påbörjade jag min triathlonkarriär. Det var roligt att få lära sig nya saker om cykling, även om det var lite svårt att hänga med de andra när vi började cykla ute.

Min första tävling
Min första tävling var i Trelleborg. Det var en sprintdistans och det innebar att jag skulle simma 386 m, cykla 18 km och springa 4,2 km. Vattnet var inte det varmaste denna lördag och det var dessutom första gången som jag simmade i havet i en tävling. Det var en ny upplevelse! Jag slutade på 9:e plats, trött men väldigt nöjd och glad över att det hade gått så bra!

Resten av sommaren tränade jag hårt för att kunna förbereda mig inför min nästa tävling, Malmö triathlon! Jag tränade t ex på att växla från cykel till löpning vilket var väldigt jobbigt i början eftersom man använder benmusklerna på olika sätt!

Min andra tävling
Då var det dags för Malmö triathlon! När jag kom till Malmö med min tränare kände jag mig väldigt nervös och osäker på mig själv. Vi kom till tävlingsplatsen och jag hämtade ut mitt startkuvert och gick till växlingsområdet för att hänga in min cykel. När jag hade kommit till min plats, hängde jag upp cykeln, placerade jag hjälmen, mina löparskor och cykelskor bredvid cykeln. Nummerlappen hängde jag på styret och gick till starten för att göra de sista förberedelserna innan starten. När jag kom fram till starten för simningen, tog jag på mig min våtdräkt tillsammans med min tränare. Han var snäll och hjälpte mig med dragkedjan som sitter på ryggen. Min tränare sa åt mig att gå längre fram, så att jag skulle få en så bra start som möjligt.

Startskottet gick! Jag började simma mina 400 m och jag började känna att min stress och oro försvann. Det kändes väldigt bra för mig! Jag kom upp ur vattnet som 5:e tjej och växlade till cyklingen som var 20 km lång och växlade sedan till löpningen som var 5 km. Det blev en 4:e placering till slut, som jag var och är väldigt glad för!

Efteråt var jag trött, förstås, men väldigt stolt över min prestation!

Nästa år – 2016
Nu tränar jag inför tävlingssäsongen 2016, där mitt stora mål är SM i sprint Uppsala och ev. olympisk distans i Umeå. Jag känner att jag är väldigt motiverad fastän jag tränar cykling inomhus i en källare och att vädret inte alltid är det bästa när jag springer med min tränare!

För övrigt hoppas jag att Lisa Nordén vinner i Rio!

Hälsningar
Nikola

Årskrönika: Hampus Nilsson 2015

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv

hampus-20150701.jpg

Årskrönika 2015

Golfåret 2015 har varit det tuffaste året jag någonsin haft. Precis innan säsongen skulle dra igång kände jag att det skulle kunna bli ett riktigt bra år.

Men jag börja säsongen på sämsta tänkbara sätt. Jag hade en rad MC i början fast att jag kände att mitt spel var bra. Detta skulle sitta i hela säsongen och för mig bli kanske den sämsta säsongen någonsin. Det har varit jobbigt och frustrerande att inte få ut det som jag vet att jag har i mig. Det var ofta bra spel i större delen av ronderna men alltid 1-3 hål som förstörde hela scoren. Jag kan bara sammanfatta denna säsongen som stolpe ut från början till slut.

Men jag ger aldrig upp för lite motgångar det kommer troligtvis bara hjälpa mig till kommande år och ge mig mer glöd att jobba vidare mot mina mål. Jag vet att när allt stämmer för mig, finns det inte många som kan slå mig. Det jag måste göra är att få den sidan av mig att vissa sig oftare och när jag inte har min dag ska det fortfarande vara ok scorer. Min högsta nivå är riktigt bra och min sämsta nivå är för dålig. Det behövs jobbas på mycket innan jag är vid mitt mål.

Jag åkte i mitten av Oktober till Spanien och kommer inte åka hem förrän mitten April. Jag kommer jobba mycket med min fys och rörlighet för att alltid kunna ha en bra teknik och undvika skador.
Jag har nu i slutet av året spelat två tävlingar på spanska Gecko Tour där jag har två 20 platser. Även om det inte är några bra placeringar känns det bra att jag får spela sista dagen och ge mig chans till bra placeringar. Jag hoppas att jag kan komma ut nästa säsong och vissa att jag är tillräckligt bra för att snart lämna Nordic league.

Den största förändringen till nästa år kommer vara att jag byter klubb till Kristianstad GK i Åhus. Jag kommer få bra hjälp där och vara i en miljö bland många bra spelare som jag tror kan hjälpa mig en hel del. Jag kommer även få spela i Elitserien med klubbens lag vilket jag ser fram emot. Jag kommer kanske flytta till Åhus i början av sommaren 2016 för att kunna träna och spela så mycket på deras anläggning med bra spelare. År 2015 lämnar jag bakom mig och blickar bara framåt till en ny spännande säsong.

Jag måste även passa på att tacka alla mina sponsorer min tränare Andreas och min familj som alltid hjälper och stötar mig på alla sätt och vis. Österlens golfklubb som har varit min hemma klubb ända tills nu, har hjälpt mig otroligt mycket och det är jag mycket tacksam för. Sen ett stort tack även till Robban min föra tränare som bestämde sig för att sluta som golf tränare tidigare i år.

Sist men inte minst, tack till Nätverket Österlen för dessa åren ni har varit med i min satsning med allt vad det innebär.

God Jul o Gott Nytt år!

/ Hampus Nilsson

Gilla oss på Facebook

Företag i Nätverket: Stellan Sjögrens Måleri

22 Maj - 2025
Målarmästare Sjögren sätter färg på Ystad Han har svingat sitt trollspö till pensel i över 50 år och överlevt såväl cancer som lågkonjunkturer. 74 år…

Företag i Nätverket: Yllw

9 Maj - 2025
Yllw-partnern: ”Nätverket Österlen är perfekt för oss!” De fördubblade sin stab under 2024, expanderar i Norden och slänger blickar mot övriga…

Företag i Nätverket: MindLife Sverige

6 Maj - 2025
Idrottspsykologen som utmanar samhällsidealen Prestationsångest, svagt självförtroende och andra former av mentala blockeringar kan göra tävlandet…

Företag i Nätverket: FR Spel & Tobak

28 april - 2025
Delad glädje är dubbel glädje för Filip och Richard Filip Fransson och Richard Nilsson är tobakshandlarna som var konkurrenter men hittade ett…

Företag i Nätverket: AO Marketing

22 april - 2025
AO Marketing vill växa stort med små steg Han är den idésprutande tekniknörden från Ystad, som skolat om sig från bilmekaniker och älskar att starta…

Frukostmöte: SaraClaes

17 april - 2025
Positiv energi på laddat frukostmöte hos Nätverket Österlen Ute blåste det kallt men innanför väggarna till Sveriges vackraste teater värmdes våra…

Företag i Nätverket: Bilia Xpeng

9 april - 2025
Säljaren Felix Holm har satt sig bekvämt i Xpeng-suven G9 inför satsningen på den intressanta marknaden i sydöstra Skåne. Ny elbil i Sverige hos ny…

Företag i Nätverket: Min Andelshäst

2 april - 2025
Jessica delar sin dröm – och får andra att fatta galoppen Drömmar föds, frodas och förädlas. För att till slut antingen krossas – eller förverkligas.…

Företag i Nätverket: Österlengruppen

20 mars - 2025
Österlengruppen – en liten koncern med stora ambitioner Det började med en rostig skåpbil och en vilja av stål hos en envis yngling med visionen om…

Lunchmöte: Jonas Von Essen

17 mars - 2025
Minnesvärd och historisk årspremiär hos Nätverket Österlen Du behöver inte heta Jonas von Essen och vara bäst i världen på att komma ihåg saker för…
DSC 0068

Nätverket Open Bowling 2025

10 mars - 2025
Nätverket Open i Bowling vanns av Otto Olssons Bil 2:a blev Däckcenter Ystad som även kammade hem lite "grenpriser" som bl a flest strikes. Team Otto…

Teamträff 2025

25 februari - 2025
Kick off med späckat program för Nätverkets nya Dream Team Tack för allt Hannes, Jacob, Julia, Mathilda och Tova!Välkomna till Team Nätverket…