header-sommar-2022

inför andra frukostmötet - Tom Prahl

Tom Prahl, succétränare, är Nätverket Österlens frukostgäst den 27 maj
Inför nästa frukostmöte:
Österlens stolthet intar scenen!
Mourinho, Ferguson och Guardiola i all ära.
På Österlen finns bara en fotbollstränare av riktigt hög dignitet.
Han heter – förstås – Tom Prahl.  
Den 27 maj gästar han Nätverket Österlen som föreläsare på årets andra frukostmöte.


Det var en gång en liten pojke som sprang runt i Onslunda och sparkade på allt som liknade en fotboll, hoppade höjd över tvättlinor och praktiserade allt som i någon bemärkelse påminde om idrott.
Ja, han beställde till och med – till moderns stora förskräckelse – hem en stavhoppsstav på postorder!
Den lilla pojken är idag, fem decennier senare, en av Sveriges bästa fotbollstränare genom tiderna – en man som nämns med den största respekt i landets fotbollskretsar.
Inte minst i sydöstra Skåne.

Det var ju där, i hjärtat av Österlen, som fotbollssagan om Tom Prahl en gång började och det är hit den nu 62-årige mästertränaren inom kort återvänder, när han den 27:e maj bjuder på en hett emotsedd och fotbollsinspirerad frukostföreläsning i Nätverket Österlens regi.
– Det ska bli spännande! Jag har hört talas om er verksamhet men hade inte riktigt koll på vad ni står för, säger Tom Prahl när NÖ ringer upp honom för en kort pratstund:

Det är dagen efter att hans Trelleborgs FF bärgat en blytung 1–0-seger i "derbyt " borta mot Mjällby och den före detta idrottsläraren verkar vara på gott humör. Det är han förvisso ofta och den allmänna bilden av honom som en förvisso extremt noggrann och synnerligen skicklig, men samtidigt lite tråkig tränare, stämmer nog endast till (den första) hälften.
Undertecknad – som följt Prahls karriär på nära håll de senaste 10-15 åren – har en annan bild av den alltid så sympatiske fotbollspedagogen.
Jag minns exempelvis vårt möte i Norge – där Prahl under en kort sejour var tränare för Viking Stavanger – då han efter en tung förlust och svidande kritik i medierna ändå villigt ställde upp för en längre intervju som inkluderade såväl bildtagning som tröjsignering, för att inte tala om ett inte så ringa antal kluriga frågor.
Eller när han inför avgörandet i allsvenskan 2003 – till allas stora förvåning (Prahl är inte känd som de stora ordens man eller för att ta ut segrar i förskott, vilket han förvisso inte gjorde den här gången heller) – gick med på att fotograferas genom skyltfönstret på juvelerarbutiken Prahls Guld i Malmö.
Den gången gick det inte vägen, MFF slutade tvåa, men ett år senare var det dags att plocka fram guldbilden ur arkivet.

Den 30 oktober 2004 blev Tom Prahl svensk mästare med Malmö FF – ett ögonblick som alla MFF-fans vårdar ömt i själen och som Prahl själv förstås aldrig kommer att glömma.
Men hans långa och framgångsrika karriär rymmer så många fler guldkorn och det är bland annat sådana som Prahl kommer att bjuda på i Sandskogens Värdshus i den 27 maj.
– Ja, det blir lite smått och gott från den långa resa jag gjort inom fotbollen. Lite sladder och anekdoter, säger han blygsamt och betonar också att hjärtat i mycket hög grad fortfarande klappar för Österlen.
– Mina rötter finns ju där och många i släkten bort fortfarande kvar på Österlen. Jag prenumererar på Ystads Allehanda i vilken jag med stor spänning följer vad som händer i området, inte minst inom sportens värld.
”Fotbollsmagister” Prahl talar sig gärna varm om Österlen och efter att i karaktäristisk still inlett lite försiktigt kan han efter ett tag knappt sluta rabbla smultronställen i regionen …
– Jag tycker mycket om den oerhört vackra kuststräckan från Gislövshammar upp till Kivik. Brantevik, Simrishamn, Baskemölla, Vik … det är härliga fiskelägen och platser som jag gärna återkommer till. Likaså Stenshuvud som är mycket mäktigt. Och Haväng förstås. Och så ska vi inte glömma mina egna hemtrakter, skogarna kring Onslunda …

Prahl har genom åren blivit en ganska världsvan herre som tack vare tränaryrket beträtt berömda fotbollsscener som exempelvis Stadio Olimpico i Rom.
Med sig i bagaget har Tom Prahl bland annat tre SM-guld, fyra silverplaketter, en skrällseger över Blackburn i UEFA-cupen 1994 och massor av härliga minnen från fotbollens underbara värld.
Han må inte längre känna sig helt tillfreds med att kallas för ”Onslunda-sonen” (vi gjorde för några år sedan en tyst överenskommelse om att skrota den formuleringen …) men Österlens fotbollsstolthet är nog en etikett Tom Prahl kan stå ut med.
Annars får han väl säga till på frukostmötet.
Som alla med någerlunda sunt förnuft bör anmäla sig till och se fram emot med befogad förtjusning.
Vi ses den 27:e …

Text: Konstantin Foussianis

FAKTA/Tom Prahl
Född: 5 januari 1949 i Smedstorp.
Bor: Malmö.
Tränarkarriär: Onslunda IF, IFK Trelleborg, Onslunda IF (igen), IFK Kristianstad, Kirsebergs IF, Trelleborgs FF, Halmstads BK, Malmö FF, Viking Stavanger (Norge) och Trelleborgs FF (igen).
Främsta meriter: Tre SM-guld med Halmstad 1997 och 2000 samt med Malmö FF 2004.
Detta visste ni (kanske) inte om Tom Prahl: … att han är svag för godis, gillar att fiska och att inbitna TFF-fans startat en Facebook-grupp som heter ”VI SOM KRÄVER EN TOM PRAHL STATY I TRELLEBORG” …

Nätverkskalender

Följ Teambloggen på Facebook

Gilla oss på Facebook

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar