header20190423

Företag i Nätverket: Treab

Lars Tjernehov - Treab
I den andra delen i vår nya artikelserie om medlemsföretagen i Nätverket Österlen möter ni en man som hängt med sedan räknesnurrans tid och som nu driver en av regionens ledande revisionsbyråer.
Lugnet mitt i stormen
Proffsigt. Begripligt. Flexibelt.
Med dessa tre ledord har revisionsbyrån Treab byggt upp ett välrenommerat varumärke de senaste decennierna.
– Om kunden ringer och vill träffa oss klockan sju på morgonen eller kvällen ska vi kunna lösa det, säger VD:n Lars Tjärnehov till Nätverket Österlen.
Vi har just gått in i maj månads tredje vecka och för alla som jobbar med revision och redovisning är detta en period som är intimt förknippad med hårt slit, långa dagar och väldigt lite ledighet.
Treab är inget undantag.
Ändå visar vd:n Lars Tjärnehov att åtminstone det tredje i ingressen nämnda ledordet inte bara är tomt prat.
När undertecknad blir en halvtimme sen på grund av en havererad regionbuss, löser Treab-bossen det utan att blinka med hämtning på stationen i Tomelilla och vidare transport till företagets lokaler i ortens östra utkanter.
treab_2
– Jo, det är en hektisk period nu. Vi har ett tusental deklarationer att få klara innan den 15:e juni, bokslut och årsredovisningar, ett arbete som ska vara färdigt den 30:e juni, säger Lars Tjärnehov samtidigt som han tuggar i sig en frukostmacka bakom datorskärmen. Någon tidig semester är det aldrig tal om för en revisor/redovisningskonsult men den övertid som är ofrånkomlig under vår och tidig sommar, kompenseras å andra sidan med att antalet arbetstimmar reduceras från mitten av sommaren och en tid framåt.

Den hårda belastningen blir inte mindre av att Treab numera jobbar i mycket högre utsträckning ute hos kunder.
– Personalen hoppar in som ekonomichefer eller ekonomiassistenter och den biten kräver allt fler timmar, säger Lars och visar runt i lokalen där i dagsläget 14 anställda har sin arbetsplats.
Lars har varit med sedan mitten av 1970-talet i det företag som tidigare hette Tomelilla Revisionsbyrå och som grundades av en herre vid namn Allan Persson för 60 år sedan.
Allan skötte till en början bokföringsuppdragen på egen hand, från sin källare hundratalet meter från Treabs nuvarande högkvarter. En tid efter att Lars Tjärnehov färdigutbildat sig till civilekonom fick han en förfrågan om att börja jobba på Allan Perssons lilla firma.
I vilken han några år senare erbjöds delägarskap tillsammans med två andra personer.
– Jag var lite tveksam först men det kändes intressant och stimulerande att jobba lite närmare kunden och mot lite mindre företag, säger Lars Tjärnehov.
Resten är – som det brukar heta – historia.
Lars tackade som ni redan räknat ut ja. 1985 köpte han sedan ut sina två kollegor och har därefter drivit Treab på egen hand.
Med hjälp av en oerhört kompetent besättning, är han snabb med att tillägga.
– Drömmen är att företaget även när jag slutat (han är dock noga med att påpeka att han inte tänker kasta in handduken riktigt än, reds anm) ska fortsätta drivas i en småskalig anda med personal av hög kvalitet. Och jag tror att det finns en marknad för detta. I framtiden kommer det nog att bli mindre jobb med revisionsdelen men ställas större krav på redovisningen, siar Lars som har ett stort handbollsintresse och som i slutet av 1970-talet och början av 1980-talet var kassör och sekreterare i Ystads IF handboll.
Fantastisk utveckling
Lars har givetvis fått vara med om en ganska markant utveckling i sin yrkeskarriär.
Inte minst på det tekniska området.
När han började jobba som ekonom satt man med skrivmaskiner och räknesnurror, vilket ett par smått antika men nostalgiframkallande inredningsdetaljer på kontoret vittnar om.
– Utan datorns hjälp skulle det jobb vi utför idag kräva minst 7-8 fler anställda, säger Lars och fingrar lite på den skrivmaskin av märket Continental som pryder ett av fönsterutrymmena på gaveln.Treab har idag mestadels aktiebolag i kundkretsen, vars geografiska spridning är koncentrerad till sydöstra Skåne.
– Flest kommer från Ystad, Sjöbo och Tomelilla och så har vi en del kunder i Simrishamn och några enstaka från övriga delar av Skåne. .
treab_3
 
Det där med begripligheten
Oavsett var kunden är stationerad kan den emellertid vara säker på att få kvalitet för pengarna hos Treab.
Flexibiliteten har vi – för att återgå till de tre ledorden – redan konstaterat vara ett faktum och det blir även ”check” för proffsigheten, ty såväl Lars eget uppträdande som arbetsplatsen i allmänhet andas kvalitet och kundernas omdömen stryker under på detta.
Och så var det där med begripligheten.
Begrepp som leverantörsreskontra, periodiseringsfond och 3:12-regler är måhända baskunskap för alla som jobbar med ekonomi men är likväl inte så säl????¼?lan omgärdade av en del snåriga detaljföreskrifter och svårtolkade sammanhang.
– Vi försöker göra vårt arbete så begripligt som möjligt. Det är viktigt för oss att kunden förstår vad vi har gjort, betonar Lars Tjärnehov.
Det svåraste för hans egen del är att i gyttret av olika uppdrag kunna behålla fokus på det han redan påbörjat.
– Det är lätt att det blir lite splittrat när man har flera jobb i gång samtidigt men jag poängterar ofta för mina anställda att de måste kunna koppla bort allt annat och koncentrera sig helt på en kund. Det är inte så lätt som det låter och man vill ju vara alla kunder till lags. Då gäller det att kunna stänga av telefonen och fokusera, säger Lars som är en av de företagare som medverkar flitigast i Nätverket Österlens aktiviteter. 
I samband med något av de första mötena i mitten av 2000-talet träffade Lars Tjärnehov sin namne med efternamnet Nilsson, nätverkets grundare och starkast drivande kraft, på stranden.
– Lasse tyckte att jag borde gå med och jag tyckte att det han berättade lät bra. Jag har inte ångrat att jag gick med, säger Lars som är full av beundran inför den satsning på lokala elitidrottstalanger, vilken utgör ett av de två ben som Nätverket Österlens verksamhet vilar på.
– Det är suveränt! Framför allt tycker jag det är bra att en del mindre exponerade sporter är representerade bland talangerna.
Han fortsätter:
– Nätverket Österlen har ju också en oerhörd förmåga att knyta till sig intressanta och spännande föreläsare. Just kvaliteten på dessa är den stora styrkan med nätverket och så är det givetvis stimulerande att få träffa så många lokala företagare under ett och samma tak och i ett avslappnat och trevligt sammanhang.
Lars har emellertid svårt att utse sin favoritföreläsare fram till dags dato.
– Det är så många… Lars-Christer Olsson, Tommy Albelin, L-G Björklund, Bo Lundgren – alla har varit intressanta.
Då finner han det enklare att utse sin framtida önskeföreläsare:
– Nelson Mandela! Tänk om ni hade kunnat greja det … haha.
– Men för att ta ett par mer realistiska namn så vore det toppen om ni kunde få hit Ingemar Stenmark. Eller varför inte Hans Chrunak – honom har jag lyssnat på tidigare och det var ett otroligt intressant föredrag, säger Lars Tjärnehov, innan han åter gräver ner sig i alla deklarationer som väntar på att få en omgång av Treabpersonalens kompetenta behandling.
Högsäsongen går mot sin kulmen och företaget befinner sig mitt i stormens öga.
Men som den store tänkaren Voltaire en gång yppade:
”Arbetet är ofta glädjens fader.”
 Om fransosen hade rätt lär Lars Tjärnehov och hans medarbetare på Treab sväva runt på små moln med mungiporna vid örontrakten just nu …

Text och bild: Kostas Foussianis

FAKTA/Treab
Anställda: 14, varav två revisorer.
VD: Lars Tjärnehov.
Omsättning: Ca 10 miljoner.
Verksamhet: Bokslut, löneadministration, bolagsbildningar, outsourcing, ekonomiska konsultationer, revision, fakturering, skatterådgivning, hyresavisering, deklarationer, löpande redovisning, leverantörsreskontra, med mera.
Adress: Simrishamnsvägen 39 i Tomelilla, men har även ett lokalkontor i Ystad.

Nästa del i artikelserien om Nätverket Österlens medlemmar publiceras i juni. Kanske är det ditt företags tur då …
treab_4

REPORTAGE OM OCH MED MEDLEMMAR

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar